Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μια ζωή ΠΑΟΚ

Δημοφιλή

Ο Γιώργος Καλύβας υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια το Δικέφαλο για σειρά ετών. Έφθασε μέχρι το ανώτατο αξίωμα, αυτό του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Αλλά, κυρίως, φώναξε «παρών» σε όλες τις δύσκολες στιγμές, που κατά καιρούς πέρασε η αγαπημένη του ομάδα. Κι αυτές, δεν ήταν και λίγες.

Η ενεργός ανάμειξή του στα κοινά του Δικεφάλου άρχισε να καταγράφεται το φθινόπωρο του 1984, όταν πλέον ο Πέτρος Καλαφάτης είχε διαδεχτεί τον Γιώργο Παντελάκη στην προεδρία.

Κι όταν στις 7 Νοεμβρίου 1984 ο Καλαφάτης έκανε τον πρώτο… ανασχηματισμό, ο Καλύβας βρέθηκε στη μία θέση του αντιπροέδρου (στην άλλη ήταν ο Κώστας Εγγλέζος). Μέλη εκείνου του διοικητικού σχήματος ήταν και οι Δημήτρης Δούμτσος, Στέλιος Κόπτης, Ανδρέας Βιολιτζής, Χρήστος Εμμανουήλ, Αντώνης Ζωγράφος, Θανάσης Μαντάς, Αντώνης Κρυσταλλάκος και Γιώργος Κασιμάτης.

Ένα χρόνο αργότερα ξέσπασε διοικητική κρίση, που οδήγησε στην αναρρίχηση του Χάρη Σαββίδη στην προεδρία. Μεταξύ των μελών της διοίκησης Καλαφάτη, που είχαν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους, ήταν και ο Καλύβας.

ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΙΝΟΥ

Όταν το Μάιο του 1989 ο Θωμάς Βουλινός έπιασε στο χέρι του το τιμόνι του ΠΑΟΚ, ο Καλύβας ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της ΠΑΕ. Ποιοι ήταν οι άλλοι παράγοντες, που μετείχαν στην πρώτη διοίκηση Βουλινού; Α΄ αντιπρόεδρος ο Στέφανος Κατέρογλου, β΄ αντιπρόεδρος ο Ανδρέας Βιολιτζής, γενικός γραμματέας ο Νίκος Ζελομοσίδης, γενικός αρχηγός του αγωνιστικού τμήματος ο Γιώργος Κασιμάτης, έφορος δημοσίων σχέσεων ο Ιάκωβος Τρυπάνης, έφοροι γηπέδων οι Κώστας Γραμματόπουλος και Γιάννης Στρειδάς, και έφοροι ερασιτεχνικών τμημάτων οι Στέλιος Κόπτης και Φρ. Χατζηφραντζής.

Μεταξύ άλλων αποστολών, που του είχαν ανατεθεί, ο Καλύβας είχε ταξιδέψει το καλοκαίρι του 1990 (μαζί με τον Κατέρογλου) στο Κάιρο για να κλείσει τη μεταγραφή του Ιμπραΐμ Χασάν από την Αλ Αχλί Νασιονάλ. Λίγο καιρό αργότερα, ήταν παρών στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ εναντίον του Παναθηναϊκού, όταν ο Βουλινός απέσυρε την ομάδα του από το γήπεδο, μη αντέχοντας άλλο τη διαιτησία του Καραμάνη…

ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΚΑΡΕΚΛΑ

Τον Ιανουάριο του 1996, υπό την πίεση του κόσμου και της κάκιστης πορείας του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, ο Βουλινός πήρε την απόφαση να αποχωρήσει. Προς αυτήν την κατεύθυνση συνέτειναν και οι ενέργειες βετεράνων παικτών (Κούδας, Ορφανός, Αποστολίδης, Μπέλλης). Έτσι, την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 1996 έπεσαν οι υπογραφές στη μεταβίβαση των μετοχών προς τον Γιώργο Καλύβα (ανέλαβε την προεδρία) και μια τεχνική εταιρία της Αθήνας (το όνομα του Γιώργου Μπατατούδη θα γίνονταν γνωστό δύο μήνες αργότερα). Ο Καλύβας είχε την υποχρέωση να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ σε μια νέα εποχή, έχοντας ως συνεργάτες στη διάρκεια των μηνών που ακολούθησαν βετεράνους παίκτες (Ορφανός, Κούδας, Αποστολίδης), αλλά και τους Λ. Κασάμπαλη, Γ. Τσιτουρίδη, Κ. Τσιούλα, Κ. Χατζηκωνσταντίνου, Λ. Σκύφτα, Στ. Καλαφάτη, Β. Γκροζούδη, Π. Μαβίδη και Ι. Τρυπάνη. Επί των ημερών του έγινε η μεταγραφή του Ζήση Βρύζα από την Ξάνθη, ενώ το καλοκαίρι του 1996 είχε οργανωθεί στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσής του στη Μεταμόρφωση Χαλκιδικής το παγκόσμιο συνέδριο των οργανωμένων οπαδών του Δικεφάλου. Τον Αύγουστο του 1998, όταν είχε αναμιχθεί στον ΠΑΟΚ ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, ο Καλύβας διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος.

ΔΕΝ ΚΡΥΦΤΗΚΕ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

Τα χρόνια πέρασαν και το καλοκαίρι του 2003 έβρισκε τον ΠΑΟΚ κυπελλούχο, αλλά και τον Μπατατούδη σε πλήρη αδυναμία να συγκρατήσει το κύμα φυγής βασικών παικτών της ομάδας και τον τότε μεγαλομέτοχο να έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής του. Στον ΠΑΟΚ αναζητούσαν το πως ο σύλλογος θ’ απομπλέκονταν οριστικά κι αμετάκλητα από τον Μπατατούδη. Η λύση του πρωτοδικείου ήταν μονόδρομος και στις 7 Ιουλίου 2003 ο Καλύβας ορίστηκε δεύτερος αντιπρόεδρος (πρώτος αντιπρόεδρος ήταν ο Βασίλης Παγώνης) στη διοίκηση του Γιάννη Γούμενου. Ο Καλύβας, όμως, που ένα μήνα νωρίτερα είχε διαχωρίσει τη θέση του, αρνούμενος να συμμετάσχει στη διοίκηση πρωτοδικείου με επικεφαλής τον Βασίλη Σεργιαννίδη, υπέβαλλε την παραίτηση του στις 6 Οκτωβρίου 2003, δηλώνοντας ότι ο κύκλος της διοίκησης πρωτοδικείου του Γούμενου είχε κλείσει.

Για τελευταία φορά είχε εμπλοκή στα κοινά του ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2006, όταν ο Γούμενος βρέθηκε σε αδυναμία ν’ ασκήσει διοίκηση. Τότε ο Καλύβας υποστήριζε ότι μόνο ο φίλαθλος κόσμος μπορούσε να βοηθήσει τον ΠΑΟΚ σ’ εκείνη τη δύσκολη στιγμή και ότι η διοίκηση ορισμένη από το Πρωτοδικείο ήταν λύση ανάγκης και μόνο, καθώς η ομάδα χρειάζονταν επενδυτή.

Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής, ο Καλύβας κατάγονταν από τον Κολινδρό Πιερίας. Και εκτός από την ομώνυμη κατασκήνωση, στα μέσα της δεκαετίας του 2000 είχε αναπτύξει επιχειρηματικές δουλειές και στο Βουκουρέστι.

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Η πρόκριση έφερε… τραπέζι στον ΠΑΟΚ!

Τραπέζι παρέθεσαν οι Αδερφοί Νικολαΐδη στην ομάδα Πόλο του ΠΑΟΚ Domus Ergo, μετά την μεγάλη πρόκριση στους ημιτελικούς Α1...

Στην ίδια κατηγορία