Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Μια φουρνιά με προοπτική»

Δημοφιλή

Ο προπονητής της Κ-15, Δημήτρης Ορφανός κάνει τον απολογισμό της σεζόν, που ήταν κι η πρώτη κανονική μετά από τη διετία της πανδημίας.

Mε θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η σεζόν για την Κ-15 του ΠΑΟΚ, που είχε την εμπειρία της παρθενικής συμμετοχής στο ενιαίο πρωτάθλημα, κι όχι χωρισμένο σε ομίλους, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Ο προπονητής της ομάδας, Δημήτρης Ορφανός εξηγεί ότι «ο ενιαίος όμιλος σε πανελλήνια μορφή ωφέλησε περισσότερο τα παιδιά για το λόγο ότι όλα τα παιχνίδια ήταν ανταγωνιστικά και δυνατά. Αν με ρωτούσατε πιο ήταν το αρνητικό του πρωταθλήματος θα σας ανέφερα τον περιορισμένο αριθμό-μόλις οχτώ-των ομάδων, που συμμετείχαν στη διοργάνωση. Εδώ, βέβαια, παίζουν ρόλο και τα οικονομικά της κάθε ομάδας και το κατά πόσο θέλει να στηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα. Δεν υπάρχει αμφιβολία, πάντως, ότι ήταν λίγες οι αγωνιστικές. Ισως να βάζαμε κι έναν τρίτο γύρο πρωταθλήματος ή να είχαμε πλέι οφ, όπως συμβαίνει στην αντίστοιχη διοργάνωση των μεγάλων, έτσι ώστε να μπορούσαμε να εντάξουμε κι άλλα παιχνίδια για αυτά τα παιδιά».

Αλλά, πώς ήταν η επάνοδος σε κανονικούς ρυθμούς μετά τη διετία της πανδημίας; «Δεν σας κρύβω ότι και για εμάς, μετά από το μακρύ διάστημα της πανδημίας, που κράτησε σχεδόν δύο χρόνια και ήταν ένα χαμένο διάστημα για την εκπαίδευση των παιδιών, υπήρχε ένας προβληματισμός, ίσως και άγχος για το αν όντως η ομάδα μας θα παρουσιάζονταν ανταγωνιστική ή μήπως είχαμε μείνει πίσω με όλη αυτήν τη διαδικασία σε σχέση με το σκάουτινγκ. Όλα αυτά, βέβαια, ίσχυαν για όλες τις ομάδες ανεξαιρέτως. Υπήρχε, λοιπόν, όλη αυτή η ανησυχία, ειδικά στην αρχή της σεζόν, παίζοντας σ’ ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα στο τι θα παρουσίαζε η δική μας ακαδημία. Παρ’ όλα αυτά, νομίζω ότι η εικόνα μας ήταν πολύ καλή. Και, σίγουρα, το πρόσημο στο τέλος της σεζόν ήταν θετικό για αυτά τα παιδιά της γενιάς του 2007. Αυτή η ηλικία των 14-15 χρόνων είναι αρκετά κρίσιμη για έναν παίκτη, αν λάβουμε υπόψιν και το γεγονός ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια, αυτά τα παιδιά είχαν μείνει ουσιαστικά εκτός δράσης. Και αυτά τα χρόνια που χάθηκαν θεωρούνται ως η ‘χρυσή’ ηλικία της μάθησης, το διάστημα δηλαδή ηλικιών από τα δώδεκα μέχρι τα δεκαπέντε. Η φετινή σεζόν μας έβαλε ξανά σε ρυθμούς ανταγωνιστικών παιχνιδιών, σε ρυθμούς πρωταθλήματος. Είδαμε το επίπεδό μας σε πανελλήνια κλίμακα, κάτι που, τα προηγούμενα χρόνια, αυτό συνέβαινε μόνο σε επίπεδο φάιναλ φορ, σε ένα παιχνίδι ή δύο. Τώρα είχαμε τη δυνατότητα να παίξουμε με τις άλλες καλές ακαδημίες σ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Ηταν σημαντική η φετινή χρονιά για τα παιδιά, περισσότερο για να τους δώσει την ώθηση να μπορέσουν να εξελιχθούν ακόμη περισσότερο. Και βέβαια, η εκπαιδευτική διαδικασία δεν σταματά σ’ αυτήν την ηλικία, αλλά συνεχίζεται μέχρι να τα εντάξουμε στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο».

Οσο για το μέλλον, ο Ορφανός υπογραμμίζει: «Ο στόχος μας είναι να δούμε παιδιά να φθάνουν στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ. Ακόμη και ένας παίκτης να το καταφέρει, θα είναι επιτυχία για τη συγκεκριμένη και την κάθε φουρνιά παικτών. Πιστεύω, όμως, ότι υπάρχουν αρκετά παιδιά, τουλάχιστον έξι-επτά στον αριθμό, που έχουν τα φόντα και τις δυνατότητες να φθάσουν στην πρώτη ομάδα. Εμείς είμαστε εδώ για να τα βοηθήσουμε, φυσικά εξαρτάται και από τους ίδιους και την εξέλιξη που θα έχουν. Ξέρετε, είναι μια διαδικασία, που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Δηλαδή, δεν είναι μόνο η εκπαίδευση, αφορά και το ίδιο το παιδί, τη θέλησή του, τα ψυχικά του αποθέματα, το χαρακτήρα του, πολλές φορές και την τύχη, τους τραυματισμούς. Παρ’ όλα αυτά, είμαι σίγουρος ότι εκτός από την πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ, ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς τους παίκτες θα το δούμε να κάνει καριέρα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο».

«ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ»

Από ένα διαιτητικό λάθος οι νέοι του ΠΑΟΚ στερήθηκαν του τίτλου στον τελικό με τον Ολυμπιακό, όμως, έτσι κι αλλιώς, τα κέρδη της σεζόν ήταν πολλά. Όπως σημειώνει ο προπονητής της ομάδας «ο στόχος μας ήταν παρουσιαστούμε, όχι μόνο ανταγωνιστικοί, αλλά να είμαστε θεωρητικά και οι καλύτεροι, παίζοντας, παράλληλα, σωστό ποδόσφαιρο, βασισμένος στις αρχές και τη φιλοσοφία της ακαδημίας μας. Εμεινα ευχαριστημένος από την προσπάθεια των παιδιών, από τη σταθερότητα και τη σοβαρότητα, που επέδειξαν, χωρίς να υστερήσουν σε κανένα παιχνίδι. Εδειξαν ότι υπάρχει μέλλον, μαζί και με τη δική μας προσπάθεια να τα εξελίξουμε περισσότερο. Στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος τερματίσαμε πρώτοι με διαφορά έξι βαθμών από το δεύτερο. Εχει κι αυτό το γεγονός τη σημασία του και λέει πολλά. Πήγαμε στη συνέχεια να συμμετάσχουμε στη γιορτή του φάιναλ φορ, στον τελικό έπαιξαν οι δύο καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος και απλώς εκεί… χάλασε λίγο αυτή η γιορτή. Παρ ΄όλα αυτά νιώθουμε μέσα μας ότι είμαστε πρωταθλητές και ότι δεν χάσαμε κάτι για το ότι δεν καταφέραμε να στεφθούμε έστω και τυπικά πρωταθλητές στη διαδικασία των πέναλτι».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

ΠΑΟΚτσήδικη «τρέλα» στην Stark Arena (video)

Απίθανη ατμόσφαιρα δημιούργησαν οι οπαδοί της Παρτιζάν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για την 32η αγωνιστική της Euroleague, εκφράζοντας...

Στην ίδια κατηγορία