Δεν ήταν και λίγες φορές, που την τελευταία δεκαετία οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ προχώρησαν σε μεταγραφικές κινήσεις στο παρά ένα της λήξης της θερινής μεταγραφικής περιόδου.
Από όλες, βέβαια, τις περιπτώσεις παικτών, εκείνη που ξεχωρίζει είναι του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, έστω κι αν ο Βούλγαρος επιθετικός δεν δικαίωσε στην πράξη τις υψηλές προσδοκίες, που καλλιέργησε με την έλευση του στην Τούμπα.
Τον Αύγουστο του 2015 ο Φρανκ Αρνεσεν αναζητούσε έναν επιθετικό (μετά την αποχώρηση του Σαλπιγγίδη), που θα ενίσχυε τη γραμμή κρούσης. Η τελική επιλογή είχε γίνει στο πρόσωπο του διεθνή Λετονού φορ Αρτιόμς Ρούντνεβς, ο οποίος κατέφθασε στη Θεσσαλονίκη. Ο Αρνεσεν είχε προχωρήσει το θέμα απόκτησης του από το Αμβούργο και ο παίκτης είχε συμφωνήσει προφορικά μαζί του για τριετές συμβόλαιο. Όταν, μάλιστα, έγινε γνωστό ότι πέρασε και από ιατρικές εξετάσεις, όλοι πείστηκαν ότι θα εντάσσονταν και στο ρόστερ του Δικεφάλου. Ο Ρούντνεβς, όμως, αθέτησε τελικά την προφορική συμφωνία, επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους. Επέστρεψε στη Γερμανία, δηλώνοντας αποφασισμένος να κερδίσει μια θέση στο ρόστερ του Αμβούργου για τη σεζόν που θα ακολουθούσε (συμμετείχε σε 11 ματς, πετυχαίνοντας δύο γκολ).
Μετά το ναυάγιο με τον Λετονό, υπήρξε δυστοκία ως προς την ανεύρεση άλλου επιθετικού (δεν είχε προχωρήσει και η περίπτωση του Ρουμάνου φορ Μαρικά, που αγωνίζονταν στην Κόνιασπορ, αλλά και του Γκανέζου Μποάκι, που από την Αταλάντα πήγαινε στη Ρόντα). «Παίζουμε ένα μήνα χωρίς επιθετικό» γκρίνιαζε ο Ιγκόρ Τούντορ μετά την ήττα με 3-1 στα Γιάννινα για τη δεύτερη αγωνιστική, αφού έλειπε και ο τραυματίας Αθανασιάδης. Μέχρι που στις 2 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε η απόκτηση του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ.
ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ
Ο Βούλγαρος σταρ, που είχε απασχολήσει τον ΠΑΟΚ και την αμέσως προηγούμενη (χειμερινή) μεταγραφική περίοδο, είχε ολοκληρώσει την παρουσία του στο γαλλικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Μονακό. Ο ΠΑΟΚ και η Θεσσαλονίκη δεν αποτελούσαν την πρώτη του επιλογή, αφού εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο επιστροφής του στην Αγγλία, έχοντας πρόταση από την Αστον Βίλα. Τελικά, ο Ιβάν Σαββίδης του έδωσε 1,5 εκ. ευρώ για ένα χρόνο και τον έπεισε να υπογράψει στον ΠΑΟΚ.
Οι υπογραφές «έπεσαν» το βράδυ της Τρίτης 1 Σεπτεμβρίου και, αρχικά, είχε δοθεί η εντύπωση ότι είχε χαθεί η προθεσμία για να δηλωθεί ο παίκτης πρώτα στην ΕΠΟ και μετά στην ΟΥΕΦΑ για τη λίστα των ματς στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Στον ΠΑΟΚ έκαναν τα αδύνατα δυνατά, προκειμένου ν’ αποδείξουν ότι η μεταγραφή ήταν εμπρόθεσμη (χρειάζονταν και η επιβεβαίωση της γαλλικής ομοσπονδίας ότι ο παίκτης είχε μείνει ελεύθερος από τη Μονακό). Τελικά, η ΟΥΕΦΑ πείστηκε και ο παίκτης συμμετείχε στα παιχνίδια των ομίλων.
Μια μέρα μετά την ανακοίνωση της μεταγραφής, ο Μπερμπάτοφ έκανε την πρώτη του προπόνηση στη Ν. Μεσημβρία, έχοντας ταξιδέψει οδικώς από το Μπλαγκόεβγκραντ. Την ίδια ημέρα, παρουσιάστηκε μπροστά σε χιλιάδες φιλάθλους, που έσπευσαν στην Τούμπα για να τον αποθεώσουν. Εξαιτίας της απόκτησης του, είχε δοθεί παράταση μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου στην πώληση των εισιτηρίων διαρκείας, αν και τελικά ο αριθμός τους δεν ξεπέρασε τελικά τις δέκα χιλιάδες (9.103).
Οσο για το ντεμπούτο του; Αυτό έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου, όταν έπαιξε ως αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο του εκτός έδρας αγώνα με τη Βέροια (0-3). Στο τέλος της σεζόν μετρούσε συνολικά 25 συμμετοχές, πέντε γκολ και τρεις… θλάσεις. Φεύγοντας από τον ΠΑΟΚ, έμεινε για μια σεζόν εκτός δράσης, μέχρι που το καλοκαίρι του 2017 πήγε να παίξει για λίγους μήνες στο πρωτάθλημα της Ινδίας.
ΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΝ ΜΟΥΝ;
Την τελευταία ημέρα της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου του 2009 αποκτήθηκε -με τη μορφή του δανεισμού- από τον Παναθηναϊκό ο Μπράις Μουν.
Ο Φερνάντο Σάντος αναζητούσε μια εναλλακτική για το δεξί άκρο της άμυνας (βασικός ήταν ο Σνάουτσερ) και την ύστατη στιγμή επελέγη η λύση του Νοτιοαφρικανού (λίγες ημέρες νωρίτερα είχε αγωνιστεί με τον Παναθηναϊκό στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης). Ο Μουν παρέμεινε μια σεζόν στον ΠΑΟΚ χωρίς να βγάλει ούτε ένα ολόκληρο 90λεπτο, όντας βασικός μόλις σε ένα ματς πρωταθλήματος (ΠΑΟΚ-Καβάλα 1-0). Αμέσως μετά δεν επέστρεψε στον Παναθηναϊκό, αλλά στην πατρίδα του, όπου πριν από δύο χρόνια εγκατέλειψε οριστικά την ενεργό δράση.
ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ, ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΛ ΖΑΡ
Το πρωτάθλημα είχε ήδη αρχίσει όταν οι Αστέριος Γιακουμής και Λευτέρης Σακελλαρίου περνούσαν στις 30 Αυγούστου 2010 την πόρτα των γραφείων της ΠΑΕ για να υπογράψουν τα συμβόλαια τους. Απόκτημα από τον Αγροτικό Αστέρα, ο Γιακουμής δεν κατάφερε να σταδιοδρομήσει στην Τούμπα, αποχωρώντας και τυπικά πέντε χρόνια μετά. Η νέα χρονιά θα τον βρει στα Τρίκαλα. Οσο για τον Σακελλαρίου, τον οποίο γνώριζε ο Δερμιτζάκης από την κοινή θητεία τους στον Πανθρακικό, έπαιξε στον ΠΑΟΚ μόλις για μια σεζόν. Και το περασμένο καλοκαίρι, σε ηλικία 30 ετών, αποφάσισε να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο. Στις 31 Αυγούστου 2010 έγινε γνωστός ο δανεισμός του Ελ Ζαρ από τη Λίβερπουλ. Ο Μαροκινός παρέμεινε για μια χρονιά, συνέχισε για οχτώ σεζόν στην Ισπανία και πλέον ανήκει στην Αλ Αχλί του Κατάρ.
ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ
Η συμφωνία με τον Δημήτρη Παπαδόπουλο επισημοποιήθηκε στις 29 Αυγούστου 2014, μια ημέρα μετά την πρόκριση επί της Ζίμπρου. Με οχτώ γκολ σε 32 ματς, ο Παπαδόπουλος συνέχισε σε Αστέρα, Ατρόμητο και Παναιτωλικό, πριν αποσυρθεί οριστικά από τα γήπεδα.
ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ, Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Στις 31 Αυγούστου 2017 ολοκληρώθηκε με αίσιο τρόπο το σίριαλ της επιστροφής του Αντρέ Βιεϊρίνια από τη Βόλφσμπουργκ στον ΠΑΟΚ.
Ο χρόνος είχε ωριμάσει και επέτρεπε πλέον την έναρξη της δεύτερης θητείας του Πορτογάλου με τη φανέλα του Δικεφάλου. Και μόνο η είδηση της παρουσίας του στα γραφεία στάθηκε ικανή να στείλει πολλές δεκάδες οπαδών στην Τούμπα για να τον καλωσορίσουν ξανά πίσω στο σπίτι του. Η επιστροφή του Βιεϊρίνια είχε επισκιάσει και την απόκτηση του Μαουρίτσιο (προέρχονταν από τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης), που είχε ανακοινωθεί επίσης στις 31 Αυγούστου 2017. Στα ακόμη πιο… ψιλά είχε περάσει ο δανεισμός του Κάρλος Ζαμπράνο από τη Ρούμπιν Καζάν, που τυπικά είχε ανακοινωθεί την αμέσως επόμενη ημέρα. Ο Περουβιανός στόπερ δεν άντεξε στον ΠΑΟΚ για περισσότερους από τέσσερις μήνες και πλέον ανήκει στο δυναμικό της Ντιναμό Κιέβου.
ΤΙΑΜ ΚΑΙ ΚΑΡΕΛΗΣ
Στις 31 Αυγούστου 2016 αποκτήθηκε, με τη μορφή του δανεισμού από τη Γιουβέντους, ο Μάμε Τιάμ. Ο Σενεγαλέζος επιθετικός δεν έπεισε τον Βλάνταν Ιβιτς και το Δεκέμβριο που ακολούθησε, αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη. Κι αφού περιπλανήθηκε σε Ιράν και Αραβικά Εμιράτα, αγωνίζεται πλέον στο τουρκικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Κασίμπασα. Την ίδια ακριβώς ημέρα, δύο χρόνια αργότερα, αποκτήθηκε ως δανεικός από την Γκενκ ο Νίκος Καρέλης. Η βελγική ομάδα αποδέσμευσε τον περασμένο μήνα τον 27χρονο επιθετικό, ο οποίος θα συνεχίσει την καριέρα του στην Τσάμπιονσιπ και στην ομάδα της Μπρέντφορντ.
ΒΙΟΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΓΙΑ ΝΙΝΗ ΚΑΙ ΤΖΑΒΕΛΛΑ
Σύντομο ήταν το πέρασμα του Σωτήρη Νίνη από τον ΠΑΟΚ, με τον οποίο συμφώνησε στις 31 Αυγούστου 2013 (δανεικός από την Πάρμα). Και αφού βρέθηκε στο Βέλγιο για να παίξει σε Σαρλερουά και Μαλίν, πέρσι κατέληξε να αγωνίζεται στη Β΄ κατηγορία του Ισραήλ με τη Χάποελ Ασκελόν. Αντίθετα, ο Γιώργος Τζαβέλλας (η απόκτηση του ανακοινώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου), που προέρχονταν από τη Μονακό, παρέμεινε στην Τούμπα για τρεισήμισι χρόνια. Μέχρι που τον Δεκέμβριο του 2016 μετακόμισε στην Τουρκία και την Αλάνιασπορ, στην οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα.