Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μένοντας όρθιος στο «Πιθχουάν»

Δημοφιλή

Σαν σήμερα πριν από 31 χρόνια η ομάδα του Ρομπ Γιάκομπς έπαιρνε «λευκή» ισοπαλία στην έδρα της Σεβίλλης στο πρώτο μεταξύ τους ματς για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Η κλήρωση του πρώτου γύρου του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ της σεζόν 1990-91 είχε φέρει αντίπαλο του ΠΑΟΚ τη Σεβίλλη, που αυτομάτως απέκτησε και τον τίτλο του φαβορί για την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Το πρώτο παιχνίδι έγινε σαν σήμερα πριν από 31 χρόνια, στις 19 Σεπτεμβρίου 1990, στο «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν». O Δικέφαλος επέστρεφε μετά από οχτώ χρόνια ξανά στην ισπανική πόλη, αφού τη σεζόν 1982-83 είχε αντιμετωπίσει τη Σεβίλλη στο β΄ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, χάνοντας στη ρεβάνς με 4-0 (στην Τούμπα είχε αναδειχθεί νικητής με 2-0).

Τρεις ημέρες πριν το ματς στην έδρα της ισπανικής ομάδας, οι παίκτες του Ρομπ Γιάκομπς (ο Ολλανδός διένυε τη δεύτερη σεζόν στον πάγκο του ΠΑΟΚ) νικούσαν, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, εντός έδρας τη Λάρισα με 2-1. Μάλιστα, στην Τούμπα είχε βρεθεί κι ο Ροσένκο Γκαμπέσα, τεχνικός διευθυντής της Σεβίλλης, συλλέγοντας από κοντά πληροφορίες για τον τρόπο παιχνιδιού του ΠΑΟΚ. Νωρίτερα, οι παίκτες του Δικεφάλου είχαν δώσει άλλα τρία επίσημα παιχνίδια, μετρώντας ισάριθμες νίκες στη φάση ομίλων του κυπέλλου: στην Τούμπα επικράτησαν 2-1 και 4-1 του ΟΦΗ και του Μακεδονικού αντίστοιχα, ενώ με το υπέρ τους 2-1 είχαν φύγει από την έδρα της Καλαμάτας.

Το καλοκαίρι που προηγήθηκε, η διοίκηση του Θωμά Βουλινού είχε προχωρήσει σε ηχηρές μεταγραφικές κινήσεις, αποκτώντας τους διεθνείς Αιγύπτιους αδελφούς Χασάν. Τόσο ο Ιμπραΐμ, όσο και ο Χοσάμ Χασάν είχαν παρουσία στην τελική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου του 1990 στα γήπεδα της Ιταλίας (όπως, άλλωστε, κι ο Μαγκντί), ωστόσο για το ματς με τη Σεβίλλη ο Γιάκομπς δεν μπορούσε να υπολογίζει τον Χοσάμ Χασάν, που άργησε να κάνει ντεμπούτο με τον ΠΑΟΚ (έπαιξε για πρώτη φορά σε ματς πρωταθλήματος στο εντός έδρας παιχνίδι της 4ης Νοεμβρίου 1990 εναντίον του ΟΦΗ, αντικαθιστώντας στο ημίχρονο τον Λαγωνίδη).

Οι γηπεδούχοι, με μοναδικό ξένο παίκτη στην ενδεκάδα τους τον Αυστριακό επιθετικό Αντον Πόλστερ, άσκησαν πίεση στην εστία του Γκιτσιούδη, αλλά δεν δημιούργησαν πολλές μεγάλες ευκαιρίες. Οσο για τους φιλοξενούμενους, βγήκαν αρκετές φορές στην κόντρα επίθεση, αλλά δεν βρήκαν το «χρυσό» γκολ, που έψαχναν. Για την ομάδα του Γιάκομπς είχαν παίξει οι Γκιτσιούδης, Χοσάμ Χασάν, Μήτογλου, Καραγεωργίου, Μητσιμπόνας (46΄ Μαγκντί), Αλεξούλης, Λαγωνίδης, Σκαρτάδος, Αναστασιάδης (72΄ Μπορμπόκης), Τουρσουνίδης, Λεοντιάδης. Στον πάγκο είχαν καθίσει και οι Τερζής, Πλίτσης και Παλάσκας.

Ο Αργεντινός προπονητής της Σεβίλλης, Βιθέντε Καντατόρε, είχε ρίξει τη… μισή ευθύνη στο γήπεδο της ισπανικής ομάδας, το οποίο δεν άφησε κανέναν από τους δύο αντιπάλους να δημιουργήσουν σημαντικές ευκαιρίες για γκολ: «Ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ καλός. Ο άσχημος αγωνιστικός χώρος δημιούργησε προβλήματα στις δύο ομάδες. Η πρόκριση είναι δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη». Δύο εβδομάδες αργότερα, η ρεβάνς κρίθηκε στα πέναλτι, όπου οι Ισπανοί πήραν την πρόκριση με 4-3. Δεν πήγαν, όμως, καθόλου μακριά στη διοργάνωση, αφού στον επόμενο γύρο αποκλείστηκαν από την Τορπέντο. Στο πρώτο ματς της Μόσχας ηττήθηκαν με 3-1, ενώ στην έδρα τους νίκησαν με 2-1. Αλλά και στο εγχώριο πρωτάθλημα είχαν αποτύχει εκείνη τη σεζόν. Τερμάτισαν στην όγδοη θέση και έμειναν εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων για τη σεζόν που ακολούθησε.

Οσο για τον ΠΑΟΚ, επιστρέφοντας από την Ισπανία κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό στο Ολυμπιακό στάδιο. Ηταν το παιχνίδι, που έμεινε στην ιστορία, με τον Θωμά Βουλινό ν’ αποσύρει την ομάδα του στο 76΄ της αναμέτρησης, μην αντέχοντας άλλο τη διαιτησία του Ηλία Καραμάνη (μεταξύ άλλων, είχε αποβάλλει τους Μαγκντί και Σκαρτάδο). Και με τους μείον τρεις βαθμούς να τον ακολουθούν μέχρι το τέλος, ο ΠΑΟΚ συμβιβάστηκε στο πρωτάθλημα με τη 4η θέση.

ΔΙΕΝΥΣΑΝ ΟΔΙΚΩΣ 7.200 ΧΛΜ.

Στις εξέδρες του γηπέδου είχαν βρεθεί περισσότεροι από 35 χιλιάδες Ισπανοί φίλαθλοι, ωστόσο, δεν ήταν λίγες οι φορές στη διάρκεια του αγώνα, που ακούγονταν περισσότερο οι περίπου 500 εκδρομείς-οπαδοί του ΠΑΟΚ. Η απόσταση που χωρίζει τη Θεσσαλονίκη από τη Σεβίλλη είναι 3.600 χιλιόμετρα, ωστόσο αυτό δεν πτόησε τους ΠΑΟΚτσήδες, που, οι περισσότεροι από αυτούς, ταξίδεψαν με λεωφορεία. Άλλωστε, σ’ εκείνα τα χρόνια, που δεν υπήρχαν ούτε προκριματικά, ούτε όμιλοι στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ, δεν ήταν και πολλές και οι ευκαιρίες για ευρωπαϊκά ταξίδια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

ΠΑΟΚτσήδικη «τρέλα» στην Stark Arena (video)

Απίθανη ατμόσφαιρα δημιούργησαν οι οπαδοί της Παρτιζάν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για την 32η αγωνιστική της Euroleague, εκφράζοντας...

Στην ίδια κατηγορία