Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Μένει… σπίτι και του χρόνου

Δημοφιλή

Η τρέχουσα σεζόν πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, αλλά όλα δείχνουν ότι δεν θα είναι η τελευταία, στην οποία ο ΠΑΟΚ θα κάνει χρήση του γηπέδου της Τούμπας, μια και ακόμη δεν έχουν… ωριμάσει οι συνθήκες για τη μετακόμιση στο Καυτανζόγλειο.

Μέχρι να τελειώσει η χρονιά του 2021 δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα έχουν εκδοθεί οι πολυπόθητες οικοδομικές άδειες για την κατεδάφιση του υφιστάμενου γηπέδου και την κατασκευή του αντίστοιχου νέου (θα προηγηθεί η έκδοση του Προεδρικού διατάγματος). Και επειδή δεν είναι καθόλου λειτουργική-για διάφορους λόγους-η αλλαγή έδρας στη διάρκεια της σεζόν, το πιθανότερο είναι ότι ο ΠΑΟΚ θα μείνει… σπίτι καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης σεζόν (για τυπικούς λόγους έχει δηλώσει το Καυτανζόγλειο ως δεύτερη έδρα για την ερχόμενη περίοδο, όπως σταθερά κάνει όλα τα τελευταία χρόνια).

Οσο για την εξέλιξη του πρότζεκτ κατασκευής της Νέας Τούμπας;

Κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται σε δημόσιες τοποθετήσεις τους ότι το κράτος προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην ολοκλήρωση όλων των σχετικών γραφειοκρατικών εργασιών, όπως και των πολεοδομικών, χωροταξικών και ρυμοτομικών ρυθμίσεων,. Την ίδια στιγμή, για να μεγεθύνουν την «επιτυχία» τους, επικαλούνται και τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας.

Βέβαια, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Για όσους το έχουν ξεχάσει, το εγχείρημα της Νέας Τούμπας έχει ως αφετηρία την 23η Οκτωβρίου 2018, όταν υπερψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων η τροπολογία για την παραχώρηση 30 στρεμμάτων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στον ερασιτέχνη ΠΑΟΚ. Εκτοτε έχουν περάσει σχεδόν 2,5 χρόνια (τον Ιούλιο του 2019 μεσολάβησε η αλλαγή κυβέρνησης) και μέσα σ’ αυτό το διάστημα το πρότζεκτ της Νέας Τούμπας προχώρησε μεν, αλλά σίγουρα όχι με βήματα γρήγορα, που θα δικαιολογούσαν τον… ενθουσιασμό της κυβέρνησης.

«Το Προεδρικό διάταγμα ενδέχεται να είναι έτοιμο την άνοιξη του 2020» δήλωνε το φθινόπωρο του 2019 ο Στράτος Σιμόπουλος, βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας. Φυσικά, κάτι τέτοιο δε συνέβη, μια και διανύουμε την άνοιξη του… 2021. Πότε προσδιορίζεται χρονικά η έκδοση του Προεδρικού διατάγματος; Όχι πριν το ερχόμενο φθινόπωρο (γίνεται λόγος για τον Οκτώβριο).

Μέχρι τότε δεν μπορεί να προχωρήσει η αρχιτεκτονική μελέτη του νέου γηπέδου. Στον ΠΑΟΚ πρέπει να είναι σίγουροι ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα εγκρίνει τον τελικό φάκελο και ότι δεν θα το γυρίσει πίσω, ανατρέποντας όλον τον προηγούμενο σχεδιασμό.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔOMIΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

Υπενθυμίζεται ότι μετά την έκδοση του Προεδρικού διατάγματος θ’ απαιτηθεί ένα διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών, προκειμένου να εκδοθούν οι απαραίτητες οικοδομικές άδειες. Με άλλα λόγια, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν αυτές θα βρίσκονται στα χέρια των ανθρώπων του ΠΑΟΚ μέχρι να φύγει και η χρονιά του 2021.

Πάντως, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας άναψε το πράσινο φως για το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Το θετικό είναι ότι με την υπογειοποίηση της Κλεάνθους δεν θα αποκλείεται η περιοχή και δεν θα «νεκρώνει» η κυκλοφορία οχημάτων και πεζών κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των αγώνων. Ο φάκελος μεταφέρεται πλέον στο Δήμο Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της ανάρτησης με την εξέταση τυχόν ενστάσεων. Στα τέλη Μαΐου θα επιστραφεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις τελικές υπογραφές, παίρνοντας στη συνέχεια το δρόμο προς το Συμβούλιο της Επικρατείας για να βγει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, προϋπόθεση απαραίτητη για την έναρξη του συνολικού έργου.

ΠΡΟΣ 4ΕΤΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για τους όρους μετακόμισης του ΠΑΟΚ στο Καυτανζόγλειο μεταξύ των ανθρώπων του Δικεφάλου και της διοίκησης του σταδίου. Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει περάσει ακόμη από τη Βουλή η εξαγγελθείσα νομοθετική ρύθμιση για συμψηφισμό του κόστους παρεμβάσεων από ΠΑΕ σε κρατικά γήπεδα με τα μισθώματα χρήσης των εγκαταστάσεων. Εφόσον ξεπεραστούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και επέλθει οριστική συμφωνία για τη χρήση του Καυτανζογλείου, αυτή θ’ αφορά διάστημα τεσσάρων χρόνων, το μάξιμουμ δηλαδή που θα χρειαστεί για την παράδοση της Νέας Τούμπας.

 

 

 

Προηγούμενο άρθροEνοχη σιωπή
Επόμενο άρθροΑσπρόμαυρη υπεροχή στα ημιτελικά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Από συμμαχίες – λυκοφιλίες δεν έχει ανάγκη ούτε ο Γκαγκάτσης, ούτε το ελληνικό ποδόσφαιρο

Στην επικαιρότητα μπαίνουν σιγά – σιγά και οι εκλογές της ΕΠΟ. Εκεί, βλέπω μία υπόγεια ένταση μεταξύ ΠΑΟΚ και...

Στην ίδια κατηγορία