Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Λυγίζοντας την Μπαρτσελόνα

Δημοφιλή

Μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές νίκες στην ιστορία του κατέγραψε ο ΠΑΟΚ σαν σήμερα πριν από 46 χρόνια, όταν λύγισε στην Τούμπα την αντίσταση της Μπαρτσελόνα με 1-0.

Η κλήρωση του πρώτου γύρου του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ έφερε αντίπαλο την περίφημη ισπανική ομάδα, την οποία η ομάδα του Γκιούλα Λόραντ υποδέχθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1975. Η κατασκοπία, πάντως, είχε αρχίσει αρκετές ημέρες νωρίτερα. Ο Φραντσίσκο Ροντρίγκεζ, βοηθός του Γερμανού προπονητή Χένες Βαϊσβάιλερ, είδε από τα επίσημα της Τούμπας το φιλικό ματς της 1ης Σεπτεμβρίου 1975 με τον Παναθηναϊκό. Οι φιλοξενούμενοι επικράτησαν με 3-2 και μια μερίδα δυσαρεστημένων οπαδών αποδοκίμασε έντονα τον Λόραντ μετά τη λήξη. Μάλιστα, οι πιο… αγανακτισμένοι κινήθηκαν έξω από τα αποδυτήρια να επιτεθούν εναντίον του!

Οι Ισπανοί δεν ήθελαν να αφήσουν τίποτα στην τύχη και δέκα ημέρες αργότερα έφθασε στη Θεσσαλονίκη ο Βαϊσβάιλερ για να δει κι ο ίδιος τον ΠΑΟΚ στο φιλικό της Τούμπας κόντρα στον Ολυμπιακό (το παιχνίδι έληξε 2-2 παρουσία 20 χιλιάδων φιλάθλων). Μάλιστα, το ίδιο βράδυ δείπνησε παρέα με τον Λόραντ.

Το μεγάλο παιχνίδι πλησίαζε κι ο προπονητής του ΠΑΟΚ αποφάσισε να αποσύρει την αποστολή στη Σάνη Χαλκιδικής. Ο ίδιος έκανε και ένα ταξίδι στην Ισπανία, προκειμένου να δει την Μπαρτσελόνα να αγωνίζεται εναντίον της Σαλαμάνκα.

ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ…ΗΣΥΧΟΙ

Η αποστολή των Καταλανών έφθασε στη Θεσσαλονίκη δύο ημέρες πριν το ματς με επικεφαλής τον πρόεδρο τους Αγκοστίν Μοντάλ. Για τους Κρόιφ και Νέσκενς θα ήταν η δεύτερη παρουσία τους στην Τούμπα, αφού είχαν αγωνιστεί σχεδόν τρία χρόνια νωρίτερα και στο φιλικό του ΠΑΟΚ με τον Άγιαξ. Παραμονή του αγώνα, οι παίκτες της Μπαρτσελόνα προπονήθηκαν στην Τούμπα. Και παρά το γεγονός ότι ήταν πρωί, περίπου 500 φίλαθλοι βρέθηκαν στις εξέδρες για να την παρακολουθήσουν. Να σημειωθεί ότι ο Βαϊσβάιλερ είχε επιτρέψει την παρουσία τους με τον όρο να είναι…ήσυχοι.

Ο Γκιούλα Λόραντ δεν μπορούσε να υπολογίζει για το παιχνίδι τους Τερζανίδη και Φουντουκίδη, που αντιμετώπιζαν προβλήματα τραυματισμών. Στην ενδεκάδα συμπεριέλαβε τους Φούρτουλα, Γκουερίνο, Αποστολίδη, Ιωσηφίδη, Πέλλιο Αναστασιάδη, Παρίδη, Σαράφη, Ασλανίδη, Κούδα και Κερμανίδη. Στο πρώτο ημίχρονο οι γηπεδούχοι… σεβάστηκαν περισσότερο απ’ όσο έπρεπε την Μπαρτσελόνα, που δεν ήταν στη «μέρα» της. Πιο αποφασισμένοι στο β΄ μέρος, οι παίκτες του ΠΑΟΚ πίεσαν τους Ισπανούς και στο 73΄ πέτυχαν το μοναδικό γκολ του αγώνα με σκόρερ τον Κούδα, που αξιοποίησε την πάσα του Ασλανίδη. Ο Δικέφαλος είχε προς το τέλος του αγώνα και την τύχη με το μέρος του, όταν στο 86΄ η προσπάθεια του Ερέδια σταμάτησε στο δοκάρι.

Μετά το παιχνίδι ο Λόραντ και οι παίκτες τους εξέφραζαν από τη μία τη χαρά τους για τη σπουδαία νίκη, αλλά από την άλλη σημείωναν ότι το 1-0 δεν ήταν καθόλου αρκετό για την εξασφάλιση της πρόκρισης ενόψει της ρεβάνς στη Βαρκελώνη. Σαν να διαισθάνονταν τι θα ακολουθούσε…

Στο παιχνίδι (το είχε διευθύνει ο Ρουμάνος Πετρισεάνου) είχαν διατεθεί 45200 εισιτήρια και οι εισπράξεις έφθασαν τις 5. 560.000 δραχμές. Ο αγώνας μεταδόθηκε από το τότε ΕΙΡΤ, αλλά με καθυστέρηση… ενός ημιχρόνου.

Πρώτο θέμα στον Τύπο της εποχής ήταν η δίκη των βασανιστών της χούντας. Στην Ισπανία, η δικτατορία του Φράνκο μετρούσε τις τελευταίες της ημέρες (το καθεστώς κατέρρευσε δύο μήνες αργότερα με τον θάνατο του Φράνκο), ωστόσο φίλαθλοι του ΠΑΟΚ φρόντισαν να στείλουν μήνυμα συμπαράστασης στους Ισπανούς, που αντιστέκονταν στο ανελεύθερο καθεστώς. «Όχι στις εκτελέσεις των Ισπανών αγωνιστών» έγραφε το πανό (το ίδιο μήνυμα ήταν και στην αγγλική γλώσσα), που αναρτήθηκε στις κερκίδες και το οποίο έτυχε της ανάλογης προβολής.

Πριν ακόμη τη διεξαγωγή του πρώτου ματς στην Τούμπα, ταξιδιωτικά πρακτορεία της Θεσσαλονίκης, με καταχωρήσεις τους στις εφημερίδες, διαφήμιζαν το ταξίδι για το παιχνίδι ρεβάνς στη Βαρκελώνη. Το κόστος της τετραήμερης εκδρομής; 7.100 δραχμές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Στροφή σε ΑΕΚ: «Ανασυγκρότηση κι αντίδραση»

Πίσω στη δουλειά ενόψει ΑΕΚ έχει επιστρέψει ο ΠΑΟΚ μετά το «κάζο» στη Λαμία που του κόστισε υπερπολύτιμους βαθμούς...

Στην ίδια κατηγορία