Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022

Λίγο πριν φύγουν οι ξένοι από το ποδόσφαιρο μας…

Δημοφιλή

Η τελευταία χρονιά της εποπτείας στην ΕΠΟ, μετά από μία διαφορετική – καλύτερη τριετία για τα ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μία συνέντευξη Ευρωπαίου αξιωματούχου που βρίσκεται στην Ελλάδα εκπροσωπώντας την UEFA μέσα στα πλαίσια της επιτροπείας που έχει επιβληθεί, ήρθε να μας θυμίσει ότι από το ερχόμενο καλοκαίρι το ελληνικό ποδόσφαιρο μπαίνει σε μία άλλη φάση.

Ο Ζόραν Λάκοβιτς, διευθυντής των εθνικών ομοσπονδιών της UEFA, ήρθε πριν από σχεδόν τρία χρόνια προκειμένου να δει τι δεν πάει καλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. FIFA και UEFA έβαλαν την Ελλάδα υπό επιτήρηση, αλλά από τότε σα να ξεχάσαμε ότι όλο αυτό το σκηνικό έχει ημερομηνία λήξης.

«Η εποπτεία των εμπειρογνωμόνων των FIFA/UEFA, οι οποίοι έχουν σταλεί για να βοηθήσουν τη διοίκηση του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα λάβει τέλος στα τέλη αυτής της σεζόν…» θύμισε ο Λάκοβιτς μιλώντας στην “Καθημερινή” και αρκετούς μήνες πριν φθάσουμε σε αυτό το χρονικό σημείο μπορούμε να αναλύσουμε και τι θα γίνει μέχρι τότε, αλλά κυρίως τι προβλέπεται για την επόμενη μέρα της ΕΠΟ και του ελληνικού ποδοσφαίρου.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΤΡΙΕΤΙΑ

Αξίζει να θυμίσουμε ότι οι ευρωπαίοι ασχολούνται έντονα και καθημερινά με το ελληνικό ποδόσφαιρο από το Φθινόπωρο του 2016. Η κρίση που κορυφώθηκε με την άρνηση του ΠΑΟΚ να κατέβει στον ημιτελικό κυπέλλου εκείνης της χρονιάς, μία απόφαση που ήρθε μετά τα σκάνδαλα που είχαν ξεσπάσει σε όλα τα κομμάτια του ποδοσφαίρου μας, οδήγησε στην απόφαση για διορισμό Διοικούσας Επιτροπής. Αυτή οδήγησε την ΕΠΟ στις εκλογές του 2017 και στην πορεία έχουμε την επιτροπή παρακολούθησης που εποπτεύει την Ομοσπονδία και το ποδόσφαιρό μας γενικότερα.

Αλήθεια… Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι όλη αυτή η κατάσταση που μπορεί να προσβάλει το ποδόσφαιρό μας μια και του στερεί μία φαινομενική ανεξαρτησία, ποιος αμφισβητεί ότι βοήθησε ώστε να διορθωθούν πάρα πολλά κακώς κείμενα; Από το 2016 αρχικά, αλλά και από το 2017 με τη νέα διοίκηση της ΕΠΟ έχουμε ανεξάρτητη αθλητική δικαιοσύνη, έχουμε ανεξάρτητη  ΚΕΔ, έχουμε σαφώς καλύτερη διαιτησία (όχι τέλεια, αλλά καλύτερη απ’ ότι στα χρόνια της Οργάνωσης), έχουμε ξένους ανεπηρέαστους διαιτητές,  πιο καθαρά πρωταθλήματα, έχουμε και VAR. Έχουμε και πολλά άλλα, ενώ κάποια πράγματα δεν βελτιώθηκαν όσο περιμέναμε. Σε κάθε περίπτωση πέρασαν τρία καλύτερα χρόνια και προχωράμε στην τέταρτη χρονιά λίγο πριν μία νέα κατάσταση.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2020

Από τη μία λοιπόν τον ερχόμενο Ιούνιο  τελειώνει η θητεία των ευρωπαίων αξιωματούχων, από την άλλη για τον Οκτώβριο του 2020 είναι προγραμματισμένες οι επόμενες εκλογές της ΕΠΟ. Η θητεία αυτής της διοίκησης θα έχει αναγκαστικά διάρκεια τριών ετών, μια και βάσει πρωτοκόλλου οι εκλογές πρέπει να γίνουν σε χρονιά Ολυμπιακών αγώνων.

Ο Λάκοβιτς σημείωσε γι’ αυτές: «Ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τη διοίκηση της ΕΠΟ να προετοιμάσει το πεδίο για δημοκρατικές εκλογές, και όπως συμβαίνει και στις άλλες χώρες, η FIFA και η UEFA θα παρακολουθήσουν την όλη διαδικασία. Είμαι πεπεισμένος ότι, από την επόμενη σεζόν, το ελληνικό ποδόσφαιρο θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις δίχως την εποπτεία των FIFA/UEFA όπως συμβαίνει σήμερα». Μακάρι…

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΕΔ

Για δεύτερη σεζόν η ΚΕΔ αποτελείται από τους Περέιρα, Μαρίν και τον Σουηδό Λίντμπεργκ, μία «τρόικα» που έχει την ευθύνη των επαγγελματικών κατηγοριών. Η πεντάδα της ΚΕΔ συμπληρώνεται από τους Καλύβα και Τσαχειλίδη, οι οποίο έχουν την ευθύνη των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων. Θυμίζουμε ότι ο Τριτσώνης ασχολείται με την ανάπτυξη της διαιτησίας και ο Κουκουλάκης με τη λειτουργία του VAR. Την θητεία αυτής της ΚΕΔ ανανέωσε τον Μάιο του 2019 η FIFA σε μία ανακοίνωση που είχε κάνει τότε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο υπεύθυνος εθνικών ομοσπονδιών της παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Μπιόρν Βασάλο.

Από τη στιγμή που η ΕΠΟ απαλλάσσεται από  την επιτροπεία, η λογική αναφέρει ότι αναλαμβάνει και πάλι πλήρως τη λειτουργία της διαιτησίας και κάπως έτσι η Εκτελεστική Επιτροπή θα είναι εκείνη η οποία το ερχόμενο καλοκαίρι θα αποφασίσει για τη νέα ΚΕΔ. Θα είναι Έλληνες στην ΚΕΔ; Αποκλείεται να επιλεγούν ξένοι; Αποκλείεται η FIFA να ζητήσει παραμονή αυτής της ΚΕΔ μέχρι και τις εκλογές που θα γίνουν τον Οκτώβριο;

Όλα αυτά είναι σενάρια που θα επιβεβαιωθούν ή διαψευσθούν το επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος της διαιτησίας επιστρέφει στην ΕΠΟ και αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

ΠΩΣ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Το σενάριο να γίνουν εκλογές τον Ιούνιο, τρεις-τέσσερις μήνες πριν το τέλος θητείας αυτής της διοίκησης δεν επιβεβαιώνεται. Εντός Ομοσπονδίας είναι βέβαιοι ότι η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο και από εκεί και πέρα η θητεία της επόμενης διοίκησης θα έχει διάρκεια τεσσάρων ετών. Η νυν διοίκηση παρέμεινε τρία χρόνια μια και είναι υποχρεωμένη να κάνει εκλογές σε χρονιά Ολυμπιακών αγώνων.

Μέχρι τις εκλογές για διοίκηση, θα προηγηθούν αρκετές εκλογικές μονομαχίες σε διάφορες Ποδοσφαιρικές Ενώσεις, διαδικασίες που πάντα παίζουν ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα των κεντρικών αρχαιρεσιών. Για παράδειγμα εκλογές έχουν Ενώσεις όπως η Βοιωτία, τα Γρεβενά, το Λασίθι, η Ζάκυνθος, η Φωκίδα και άλλες όπου η παραμονή ή η αλλαγή συμβουλίων μπορεί να επηρεάσει και το τελικό αποτέλεσμα του Οκτωβρίου.

Τέλος, είναι πολύ νωρίς να φανεί ποιοι θα διεκδικήσουν την προεδρία της Ομοσπονδίας, αλλά και ποιες δυνάμεις θα στηρίξουν το κάθε υποψήφιο. Σε κάθε περίπτωση, μεγάλες αλλαγές στον συσχετισμό δυνάμεων δεν φαίνεται ότι θα προκύψουν.

Τελευταία νέα

Οι δύο που θα κάνουν διπλή προετοιμασία

Ο ΠΑΟΚ Β είναι έτοιμος για την έναρξη του βασικού σταδίου της προετοιμασίας του στον Βώλακα της Δράμας και...

Στην ίδια κατηγορία