Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κύπελλο, ο θεσμός των… μη εκπλήξεων

Δημοφιλή

Η διοργάνωση του κυπέλλου-για όσους δεν την παρακολουθούν πολύ στενά-έχει φθάσει στο γύρο των «16». Και τώρα μπαίνουν οι τέσσερις πρώτοι του περσινού πρωταθλήματος, οι οποίοι μέχρι τώρα «προστατεύτηκαν» από τυχόν κακοτοπιές.

Το κύπελλο καθιερώθηκε στη συνείδηση των φιλάθλων ως ο θεσμός των εκπλήξεων, ως η διοργάνωση, που δίνει την ευκαιρία στο «μικρό» να νικήσει σ’ ένα παιχνίδι το «μεγάλο» και να πετύχει μια διάκριση σε μια σειρά πέντε-έξι αγώνων, την οποία εκ των πραγμάτων αδυνατεί να σημειώσει στο μαραθώνιο του πρωταθλήματος, που περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 παιχνίδια.

Τα τελευταία χρόνια η ομοσπονδία προσπαθεί ακριβώς για το αντίθετο, επιδιώκοντας, έστω και με έμμεσο τρόπο, να πριμοδοτήσει τους «μεγάλους» και να τους «σπρώξει» να φθάσουν μέχρι το τέλος (εκτός κι αν νωρίτερα η κληρωτίδα έχει άλλη «γνώμη» και τους θέσει… πρόωρα αντιπάλους). Ένα παράδειγμα είναι η απευθείας συμμετοχή των τεσσάρων πρώτων του περσινού πρωταθλήματος στη φάση του «16». Αλλά και μετά, συναντούν ένα «προστατευμένο» περιβάλλον, που τους εξασφαλίζουν οι διπλοί αγώνες. Αν ο θεωρητικά ασθενέστερος έχει μια ελπίδα να αποκλείσει τον ισχυρό σ’ ένα ματς, αυτή περιορίζεται-αν δεν εκμηδενίζεται-σε διπλούς αγώνες.

Πέρσι σε Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία η διοργάνωση του κυπέλλου περιλάμβανε αποκλειστικά μονά παιχνίδια, ενώ σε Ισπανία και Ιταλία μόνο στην ημιτελική φάση έγιναν διπλά ματς. Προφανώς δεν ξέρουν αυτοί, εμείς ξέρουμε καλύτερα…

Οσο για το τι θα γίνει στον τελικό και αν-επιτέλους-αυτός διεξαχθεί με παρουσία φιλάθλων, κανείς αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να δώσει απάντηση. Τα προηγούμενα χρόνια η πανδημία-που ακόμη είναι εδώ-«βόλεψε» την ΕΠΟ, τους φιναλίστ, την κυβέρνηση και την Αστυνομία, που δεν χρειάστηκε να καταστρώσουν κάποιο σχέδιο για την παρουσία οπαδών των δύο φιναλίστ, μια και τα παιχνίδια διεξάγονταν κεκλεισμένων των θυρών. Πλέον, όμως, ο κόσμος πηγαίνει στα γήπεδα και ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα αλλάξει στην εξέλιξη της περιόδου. Αρα; Τι θα συμβεί στον τελικό της 21ης Μαΐου; Είμαστε ικανοί να διοργανώσουμε τελικό, όχι με πέντε και δέκα χιλιάδες, αλλά με τουλάχιστον το μισό Ολυμπιακό στάδιο γεμάτο, όπως συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη και με ακόμη μεγαλύτερη πληρότητα; Ή επειδή είμαστε ανίκανοι να περιφρουρήσουμε την τάξη, απομονώνοντας τους αμετανόητους ταραξίες της κερκίδας, θα γίνουμε και πάλι θεατές της ίδιας φαρσοκωμωδίας;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Οι διαιτητές του ΠΑΟΚ-Απόλλων Πάτρας

Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει το Σάββατο (30/1, 18:00) στο Παλατάκι τον Απόλλωνα Πάτρας, για την 1η αγωνιστική των Play Out...

Στην ίδια κατηγορία