Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ξέσπασμα για την επιστροφή στην Ευρώπη

Δημοφιλή

Το πως και το γιατί επτά χιλιάδες (ίσως και περισσότεροι) οπαδοί του Δικεφάλου είχαν… εκστρατεύσει στις 18 Μαΐου 1997 (σαν σήμερα πριν 23 χρόνια) στην Καβάλα, όπως και η σημασία εκείνης της νίκης με 3-0 θα πρέπει να αναλυθούν και να εξηγηθούν, βάσει των συνθηκών εκείνης της εποχής.

H σεζόν 1996-97 ήταν, ουσιαστικά, η πρώτη στην περίοδο Μπατατούδη. Πριν την έναρξη της σεζόν, ο πήχης των προσδοκιών είχε ανέβει ψηλά και η έξοδος στην Ευρώπη θεωρούνταν περίπου αυτονόητη. Ο ΠΑΟΚ, βέβαια, διένυε τον πέμπτο χρόνο απουσίας του από τις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ, μετά την τιμωρία που του είχε επιβληθεί για την επεισοδιακή ρεβάνς εναντίον της Παρί Σεν Ζερμέν.

Η χρονιά δεν εξελίσσονταν καλά για το Δικέφαλο, που αναγκάστηκε νωρίς στη σεζόν ν’ αντικαταστήσει τον Γκίντερ Μπένγκτσον με τον Χρήστο Αρχοντίδη. Σημείο καμπής ήταν η 19η αγωνιστική, όταν ο ΠΑΟΚ έφυγε ηττημένος 2-0 από τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο. Με μόλις 26 βαθμούς, απείχε πολύ από τις προνομιούχες θέσεις και η σεζόν έμοιαζε χαμένη. Κι ας είχε ενισχυθεί ιδιαίτερα ένα μήνα πριν, όταν είχαν αποκτηθεί, μεταξύ άλλων, και οι Φρατζέσκος και Μαραγκός. Η διοίκηση έπαιξε το τελευταίο της χαρτί, αλλάζοντας ξανά προπονητή. Ο Αγγελος Αναστασιάδης επέστρεφε στην Τούμπα μετά από 16 χρόνια, εκείνη τη φορά για να καθίσει στον πάγκο.

Και τότε άρχισε το σερί νικών. Ο ΠΑΟΚ «πετούσε» από επιτυχία σε επιτυχία, ψαλιδίζοντας σχεδόν κάθε αγωνιστική ολοένα και περισσότερο την απόσταση του από την πρώτη τετράδα. Είχε χάσει, όμως, πολύτιμο έδαφος στον πρώτο γύρο, σε σημείο που οι έντεκα νίκες σε δεκατρία παιχνίδια, κι ενώ απέμεναν άλλες δύο αγωνιστικές, να μην του επιτρέπουν να κρατά τις τύχες στα χέρια του.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο… ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΑΣ

Πώς είχε η κατάσταση τη 32η αγωνιστική; Ο ΟΦΗ ήταν 3ος με 65 βαθμούς, και ακολουθούσαν Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ με 60. Οι «ασπρόμαυροι» υστερούσαν στις ισοβαθμίες, συνεπώς ακόμη και με δύο νίκες δεν αισθάνονταν σίγουροι για την επιτυχία. Όμως, την προτελευταία αγωνιστική κρίθηκαν τα πάντα. Ο ΠΑΟΚ πέρασε με 3-0 από την Καβάλα, χάρη στα γκολ των Τουρσουνίδη (47΄ με πέναλτι), Φρατζέσκου (62΄ με φάουλ) και Ζουμπούλη (75΄). Την ίδια ώρα στο Ολυμπιακό στάδιο ο Παναθηναϊκός υποδέχονταν τον ΟΦΗ. Κι όταν στο 70΄ ο Κουτσουπιάς ισοφάρισε σε 1-1, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ είχαν στραμμένη την προσοχή τους στα όσα συνέβαιναν στο ΟΑΚΑ και όχι στην Καβάλα. Το τελευταίο σφύριγμα του Μπίκα βρήκε εκατοντάδες ΠΑΟΚτσήδες να μπαίνουν στο γήπεδο για να πανηγυρίσουν, την ώρα που οι παίκτες του Αναστασιάδη ρωτούσαν να μάθουν το τελικό αποτέλεσμα στο ΟΑΚΑ. Το τελικό 1-1 σήμαινε την οριστική κατάκτηση της 3ης θέσης από τον ΟΦΗ και τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για πρώτη φορά μετά δεκατέσσερα χρόνια. Ο ΠΑΟΚ είχε εξασφαλίσει την 4η θέση, έστω και αν για να σφραγίσει το εισιτήριο για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ήταν υποχρεωμένος να νικήσει την τελευταία αγωνιστική στην Τούμπα την –καταδικασμένη από καιρό σε υποβιβασμό-ομάδα της Καστοριάς. Ο εντυπωσιακός απολογισμός του ΠΑΟΚ στις τελευταίες 15 αγωνιστικές, όταν και συγκέντρωσε 40 βαθμούς; Δεκατρείς νίκες, μία ισοπαλία (0-0 με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα) και μία ήττα (εκτός έδρας από τον Ιωνικό με 2-1). Σημαδιακές νίκες σ’ εκείνη την πορεία…. πρωταθλητισμού ήταν στην Τούμπα επί του Αρη με 2-1 και επί του Παναθηναϊκού με 1-0, όπως και το εκτός έδρας 2-1 επί της ΑΕΚ.

O Γιώργος Παράσχος είχε παρατάξει για την Καβάλα τους Λογαρά, Καλλιμάνη, Μίτεφ, Τσαπανίδη, Μάλλιο, Πεγκλή, Σουκασιάν (12΄ Βακιρτζής), Χέρτναγκλ (66΄ Κόγιογλου), Πις, Σίμοβιτς και Αθανασιάδη (78΄ Τελλιάδης).

Για τους νικητές είχαν αγωνιστεί οι Μιχόπουλος, Καπετανόπουλος (66΄ Πίρβου), Τασιόπουλος, Ζαφειρίου, Κολομπούρδας, Μαραγκός (81΄ Καφές), Τουρσουνίδης (59΄ Σιδηρόπουλος), Ζαγοράκης, Φρατζέσκος, Ζουμπούλης και Βρύζας.

Την ίδια αγωνιστική, ο Αρης έφερνε 0-0 στην έδρα του απέναντι στην Καλαμάτα και υποβιβάζονταν στη Β΄ κατηγορία.

«ΦΙΕΣΤΑ» ΜΕ…ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ

Την Κυριακή 25 Μαΐου 1997 στήθηκε φιέστα στην Τούμπα για την οριστικοποίηση της επιστροφής του ΠΑΟΚ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τριάντα χιλιάδες φίλαθλοι γέμισαν τις εξέδρες (πριν τον αγώνα, έξω από το γήπεδο, είχαν κάνει την «κηδεία» του Άρη, που είχε υποβιβαστεί), βλέποντας την ομάδα τους να φορτώνει με έξι γκολ την εστία της Καστοριάς. Ξεχωριστό κίνητρο στο παιχνίδι είχε ο Κώστας Φρατζέσκος, που κυνηγούσε την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον πίνακα των σκόρερ. Παρά, όμως, τα τρία γκολ (όλα μ’ εκτελέσεις φάουλ) που σημείωσε, τερμάτισε δεύτερος με 22 γκολ, ένα λιγότερο από τον Αλεξανδρή (δύο τέρματα κόντρα στην Καστοριά είχε πετύχει ο Βρύζας και ένα ο Ζαγοράκης).

Στο 86΄ της αναμέτρησης, αμέσως μετά το έκτο γκολ, οπαδοί εισέβαλλαν στον αγωνιστικό χώρο, μην περιμένοντας το τελευταίο σφύριγμα του Παπαπέτρου για να πανηγυρίσουν. Ο αγώνας, όμως, δεν είχε ολοκληρωθεί. Με τη βοήθεια και των αστυνομικών, άνθρωποι του ΠΑΟΚ κατέβαλλαν προσπάθειες για να τους «οδηγήσουν» εκτός τερέν και να συνεχισθεί το ματς. Υπήρχε, όμως, και ένα άλλο… πρόβλημα, αφού οι παίκτες των γηπεδούχων είχαν μείνει χωρίς φανέλες, τις οποίες είχαν πάρει για ενθύμιο οι οπαδοί. Οι νέες φανέλες ήρθαν, οι οπαδοί έκαναν υπομονή και το παιχνίδι τελείωσε…

«Ευχαριστώ τους παίκτες μου, και σαν προπονητής, και σαν ΠΑΟΚτσής» δήλωνε ο Αγγελος Αναστασιάδης. Μέχρι και τελετή στήθηκε μετά το παιχνίδι, στη διάρκεια της οποίας ο Γιώργος Μπατατούδης…. παρασημοφόρησε έναν έναν τους ποδοσφαιριστές και τα μέλη της τεχνικής ηγεσίας. Το γλέντι για τους φιλάθλους μεταφέρθηκε στο Λευκό Πύργο, ενώ οι παίκτες γιόρτασαν πρώτα «εν πλω», σε κρουαζιερόπλοιο, και στη συνέχεια σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης.

 

Προηγούμενο άρθροΗ κρυφή ατζέντα
Επόμενο άρθρο20 χρόνια στο «Παλατάκι» του

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

ΠΑΟΚτσήδικη «τρέλα» στην Stark Arena (video)

Απίθανη ατμόσφαιρα δημιούργησαν οι οπαδοί της Παρτιζάν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για την 32η αγωνιστική της Euroleague, εκφράζοντας...

Στην ίδια κατηγορία