Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ξεκάθαρες κουβέντες για το που είμαστε και που θέλουμε να πάμε

Δημοφιλή

Το φινάλε ήταν άδοξο. Θλιβερό. Καταθλιπτικό. Ο τελικός του Βόλου ήταν σαν ένας μεγεθυντικός φακός που ήρθε στο πιο ακατάλληλο παιχνίδια για να εστιάσει σε όλα τα προβλήματα -μικρά και μεγάλα- που αντιμετώπισε ο ΠΑΟΚ σε όλη την σεζόν.

Μέσα σε 90 λεπτά βγήκαν όλα τα φετινά κουσούρια. Η ανίατη ασθένεια μπροστά στην αντίπαλη εστία, το μικρό ποιοτικό βάθος στο ρόστερ, η ένδεια ποιότητας στην γραμμή κρούσης, το έλλειμμα ισχυρών προσωπικοτήτων στο γήπεδο, η ανούσια χρησιμοποίηση παικτών που δεν είχαν άλλους ποδοσφαιρικούς χυμούς να προσφέρουν και οι οποίοι έφθειραν την υστεροφημία τους, η έλλειψη προπονητικής ευελιξίας και φρέσκων ιδεών «έξω από το κουτί» σε νέες συνθήκες που μπορεί να προκύψουν σε ένα παιχνίδι. Ό,τι πρόβλημα υπήρχε όλη την χρονιά, εμφανίστηκε μέσα σε ένα βράδυ στον Βόλο. Η γρήγορη αποβολή του Λάζαρου Ρότα, αντί να αποδειχθεί ευλογία, αποδείχθηκε κατάρα.

Η απόλυτη εικόνα ανημποριάς στο δεύτερο ημίχρονο, μαρτυρά μια ομάδα που πρέπει να αλλάξει πολλά πράγματα, αν θέλει να εκφράζει το μέγεθος του συλλόγου, την ιστορία, την φανέλα, τον κόσμο της.

Ο χαμένος τελικός του Βόλου και ο τρόπος που προέκυψε, επισπεύδει όλες τις αποφάσεις, επιβάλλει την αλλαγή σελίδας και την δημιουργία μιας ομάδας πάνω σε αναθεωρημένες ιδέες και σταθερές.

Αν ο στόχος είναι η περιβόητη «αυτάρκεια», τότε ο ΠΑΟΚ απέχει πολύ από αυτήν σε όλα τα επίπεδα. Απέχει πολύ σε αγωνιστικό επίπεδο. Το υπάρχον ρόστερ, παρά τα άλματα προόδου που έκανε μέσα στην σεζόν αυξάνοντας τον πήχη των προσδοκιών, απέχει πολύ από το να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο σε επίπεδο ποιοτικών χαρακτηριστικών, όσο και σε επίπεδο χαρακτήρων.

Απέχει πολύ σε αυτό που εξασφαλίζει την εταιρική ισορροπία. Τα οικονομικό.

Η (νέα) πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, την οποία κάλυψε εξ’ ολοκλήρου ο Ιβάν Σαββίδης, μπορεί να διατηρεί τον σύλλογο μακριά από τεράστια προβλήματα, μα δεν είναι γιατρικό, παρά μόνο ένα παυσίπονο.

Αν σε μία χρήση που περιείχε πορεία ως τους «8» του Conference League και ένα γενναίο ευρωπαϊκό μπόνους από την UEFA ύψους 9.529.00 ευρώ προκύπτει η ανάγκη για οικονομικές «ενέσεις», τότε τι θα προκύψει στην επόμενη, όπου ο ΠΑΟΚ ούτε είχε ευρωπαϊκά έσοδα, μα ούτε και κάποια σημαντική πώληση;

Ο ΠΑΟΚ πρέπει να δημιουργήσει έσοδα, να τζιράρει περισσότερο, για να μπορέσει να ανέβει επίπεδο. Είναι τόσο περιοριστικό το πλαίσιο του Financial Fair Play, που όσα λεφτά κι αν έχει ένας ιδιοκτήτης είναι αδύνατον να τα ρίξει σε μία ομάδα, αν δεν εμφανίζει ανάλογα έσοδα. Και εκεί ο Δικέφαλος δεν μπορεί να εξελιχθεί.

Το τηλεοπτικό του συμβόλαιο παραμένει το 4ο μεγαλύτερο στην Ελλάδα, οι προσφορές που του δίνουν δεν είναι σχεδόν ποτέ αυτές που θα περίμενε.

Τα έσοδα από την UEFA δεν είναι σίγουρα και με τρία καλοκαιρινά προκριματικά, τίθενται εν αμφιβόλω και για την επόμενη σεζόν.

Δίχως Ευρώπη, η χρηματιστηριακή αξία των παικτών του δεν μπορεί να ανέβει, ακόμα κι όταν μιλάμε για περιπτώσεις generational talents, όπως ο Γιάννης Κωνσταντέλιας. Απλώς έτσι λειτουργεί ο νόμος της ποδοσφαιρικής αγοράς.

Οι εξελίξεις για το νέο γήπεδο που μπορούν να απογειώσουν τα έσοδα (κάτι που συνέβη με την ΑΕΚ και θα συμβεί νομοτελειακά και με τον Παναθηναϊκό) έχουν «παγώσει», αφού ο ΠΑΟΚ δεν δείχνει να διαθέτει τον βαθμό πολιτικής επιρροής, που επιτάχυνε τις γραφειοκρατικές και χρηματοδοτικές διαδικασίες για τις δύο ομάδες της Αθήνας.

Όλα είναι μία αλυσίδα, που αυτή τη στιγμή κρατά αλυσοδεμένο τον σύλλογο και τον υποχρεώνουν σε μία πιο συντηρητική πολιτική. Αυτό το καλοκαίρι ο σύλλογος πρέπει να πάρει σημαντικές και καθοριστικές αποφάσεις. Όχι μόνο σε ότι αφορά τις μεταγραφές, ποιοι θα φύγουν και ποιοι θα έρθουν. Αλλά σε πολύ πιο στρατηγικά ζητήματα, που αφορούν την μεγάλη εικόνα. Το όραμα και η υλοποίηση του. Κι αυτό θέλει ειλικρίνεια, σαφήνεια και μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ έχει ισόβια αντισώματα σε κάθε τι, μπορεί να αντέξει τα πάντα. Αυτό που χρειάζεται είναι ξεκάθαρες κουβέντες για το που είμαστε και που θέλουμε να πάμε.


Τελευταία νέα

Νέα μπλεξίματα για Τονάλι: Κατηγορείται για 50 παράνομα στοιχήματα

Σε νέα μπλεξίματα βρίσκεται ο μέσος της Νιουκάστλ, Σάντρο Τονάλι, που κατηγορείται για επιπλέον παραβάσεις σχετικά με το στοίχημα...

Στην ίδια κατηγορία