Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Κλειδί ο έλεγχος του ρυθμού»

Δημοφιλή

Παίκτης του ΠΑΟΚ τη διετία 2011-13, έχοντας καταγράψει και 60 παρουσίες στην Α΄ Γαλλίας με Μονπελιέ και Λοριάν, ο Μπερτράν Ρομπέρ αναλύει την πρώτη μάχη της Μαρσέιγ με τον ΠΑΟΚ.

Μόνιμος κάτοικος Κομοτηνής, ο Γάλλος πρώην ποδοσφαιριστής τονίζει ότι θα είναι πολύ σημαντικό για τον ΠΑΟΚ να ελέγξει το ρυθμό του αγώνα στο Βελοντρόμ και να μην επιτρέψει στους γηπεδούχους να κάνουν το παιχνίδι τους.

Πολύ δε περισσότερο να μη σκοράρουν στα πρώτα λεπτά, αφού, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η ομάδα του Λουτσέσκου θα έχει ν’ αντιμετωπίσει την «καυτή» έδρα των αντιπάλων τους.

Μπερτράν, τι παιχνίδι περιμένει να δεις το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης;

«H Μαρσέιγ είναι μία από τις μεγαλύτερες γαλλικές ομάδες. Χωρίς καμία αμφιβολία, το παιχνίδι της ερχόμενης Πέμπτης θα είναι πολύ δύσκολο για τον ΠΑΟΚ, μια και η Μαρσέιγ φημίζεται για την έδρα της. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι το γήπεδο της έχει μεγάλη χωρητικότητα και μπορεί να φιλοξενήσει 65 χιλιάδες φιλάθλους. Είναι και το ότι οι οπαδοί της φωνάζουν συνέχεια στη διάρκεια του παιχνιδιού, είναι ιδιαίτερα εκδηλωτικοί και σ’ αυτό μοιάζουν με τους ΠΑΟΚτσήδες. Αγωνιστικά, ο Παγιέτ είναι ο παίκτης, που οργανώνει το παιχνίδι της Μαρσέιγ. Βέβαια, πιθανή απουσία του Μίλικ θ’ αποτελέσει πλήγμα για τη γαλλική ομάδα, μια κι ο Πολωνός φορ είναι ο βασικός της σκόρερ. Από την άλλη, βλέπω φέτος τον ΠΑΟΚ, ειδικά το τελευταίο τρίμηνο, να έχει βελτιώσει την ανασταλτική του λειτουργία, να δέχεται δύσκολα γκολ και να παίζει αποτελεσματικά την κόντρα επίθεση. Και νομίζω ότι είναι έτοιμος να δώσει δύο σπουδαία παιχνίδια κόντρα στη Μαρσέιγ».

Τι θα είχε μεγαλύτερη αξία για τη Μαρσέιγ; Να βγει δεύτερη στο γαλλικό πρωτάθλημα και να παίξει του χρόνου απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ή να φθάσει στον τελικό του Κόνφερενς Λιγκ και να κατακτήσει το τρόπαιο;

«Είμαι βέβαιος ότι θα κυνηγήσει με όλες της τις δυνάμεις και τους δύο αυτούς στόχους. Μάλιστα, απ’ ό,τι μαθαίνω, δεν αποκλείεται ο Σαμπαόλι να προφυλάξει κάποιους παίκτες του από το παιχνίδι του Σαββάτου κόντρα στη Σεντ Ετιέν ενόψει του αγώνα της ερχόμενης Πέμπτης με τον ΠΑΟΚ. Ο Αργεντινός προπονητής συνηθίζει ν’ αλλάζει τα συστήματα τακτικής της ομάδας του. Άλλοτε παίζει με 4-4-2, άλλοτε με 3-5-2. Είμαι σίγουρος ότι στο ματς της Πέμπτης θα ζητήσει από τους παίκτες του να παίξουν πολύ επιθετικά κατά του ΠΑΟΚ. Οι παίκτες του Λουτσέσκου θα πρέπει να είναι πολύ συγκεντρωμένοι, ειδικά στα αμυντικά τους καθήκοντα και να φροντίσουν να εκμεταλλευτούν τις όποιες ευκαιρίες βρουν μπροστά στην επίθεση».

Στους ανθρώπους της Μαρσέιγ φάνηκε από τις αντιδράσεις τους ότι άρεσε η κλήρωση με τον ΠΑΟΚ, μια και απέφυγαν πιο ισχυρές ομάδες. Είναι έτσι τα πράγματα;

«Πρώτα να σας πω ότι, αν και Γάλλος, επιθυμία μου είναι να καταφέρει να προκριθεί ο ΠΑΟΚ, μια και φόρεσα τη φανέλα του για δύο σεζόν και, επιπλέον, μένω στην Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια. Το καλό, λοιπόν, για ν’ απαντήσω στην ερώτηση, είναι ότι συνήθως οι γαλλικές ομάδες υποτιμούν τον αντίπαλό τους, όταν αυτές νιώθουν πιο δυνατές. Εχω προσωπική εμπειρία επ’ αυτού. Το καλοκαίρι του 2013, όταν έφυγα από τον ΠΑΟΚ και πήγα στον Απόλλωνα Λεμεσού, είχαμε παίξει στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ κόντρα στη Νις. Η γαλλική ομάδα είχε αντιμετωπίσει με χαλαρότητα το πρώτο παιχνίδι στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να τη νικήσουμε με 2-0 και τελικά να περάσουμε εμείς στους ομίλους. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να σκέφτονται και στη Μαρσέιγ ενόψει των αναμετρήσεων με τον ΠΑΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, μια ισοπαλία στο Βελοντρόμ θα ήταν το τέλειο αποτέλεσμα για τον ΠΑΟΚ. Δεν λέω για νίκη, γιατί θεωρώ ότι οι γαλλικές ομάδες υπερτερούν γενικά στο θέμα της φυσικής κατάστασης. Στο συγκεκριμένο τομέα, άλλωστε, αποδίδουν μεγάλη σημασία, γι’ αυτό και δουλεύουν πολύ σκληρά. Αυτό είναι το κομμάτι, που με κάνει να φοβάμαι για τον ΠΑΟΚ στο ματς της Πέμπτης. Από πλευράς ποιότητας, προσωπικά δε διακρίνω μεγάλες διαφορές».

Συνεπώς, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να προσπαθήσει να ελέγξει το ρυθμό του αγώνα.

«Ναι, γιατί οι παίκτες της Μαρσέιγ είναι ικανοί να τρέχουν από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό του αγώνα στον ίδιο ρυθμό. Από την άλλη, όταν η Μαρσέιγ δυσκολεύεται να σκοράρει μέσα στο γήπεδό της, προκαλείται μεγάλη δυσαρέσκεια στους οπαδούς της. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που να της πάνε και κόντρα! Με άλλα λόγια, όσο ο ΠΑΟΚ θα κρατάει το μηδέν πίσω στην άμυνα κι ο χρόνος θα περνά, τόσο πιο καλά θα πατάνε οι παίκτες του στον αγωνιστικό χώρο, μια και οι Γάλλοι δεν θα έχουν πια τη θερμή υποστήριξη του κόσμου τους και το άγχος τους για την τελική επικράτηση θα είναι πιο έντονο. Αυτό, βέβαια, είναι το καλό σενάριο για τον ΠΑΟΚ. Το αντίστοιχο κακό θα είναι η Μαρσέιγ να σκοράρει νωρίς στον αγώνα και, βάζοντας στο παιχνίδι και τους χιλιάδες οπαδούς της, να πιέσει ακόμη περισσότερο τον ΠΑΟΚ στη μετέπειτα εξέλιξη του αγώνα. Πιστεύω, όμως, ότι ο Λουτσέσκου και οι παίκτες του έχουν την ανάλογη εμπειρία και να καταφέρουν να διαχειριστούν τις ιδιαιτερότητες, που θα έχει ο αγώνας στη Μασσαλία. Ακόμη και μια ήττα με διαφορά ενός γκολ δεν θα είναι τόσο κακό αποτέλεσμα ενόψει του δεύτερου αγώνα στο γήπεδο της Τούμπας».

Θα είσαι στην Τούμπα για τη ρεβάνς με τη Μαρσέιγ;

«Μακάρι να μπορέσω και να έρθω μαζί με το γιο μου. Είναι εννέα χρόνων και παίζει ποδόσφαιρο στον ΠΑΟΚ Κομοτηνής. Είναι εξτρέμ, όπως κι εγώ».

Πώς θυμάσαι τα δύο χρόνια που έπαιξες στον ΠΑΟΚ;

«Την πρώτη χρονιά ήταν κάπως δύσκολα για μένα, από την άποψη ότι δεν είχα πολλές συμμετοχές, κι ενώ σ’ όλες τις ομάδες, στις οποίες αγωνίστηκα στην καριέρα μου, είχα πολλές παρουσίες. Το καλοκαίρι που ακολούθησε, δούλεψα σκληρά και πήρα τη θέση μου στην ομάδα. Υπήρχε κοινή διάθεση να συνεχίσουμε μαζί και μετά τη διετία, κάτι που τελικά δεν έγινε πραγματικότητα. Είναι πράγματα, που μπορούν να συμβούν. Θυμάμαι τον κόσμο του ΠΑΟΚ, ήταν φανταστικός. Είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα να παίζεις ποδόσφαιρο και να νιώθεις τους φιλάθλους να σε… σπρώχνουν με τις φωνές τους. Και κάθε παίκτης θέλει ν’ αγωνίζεται μ’ αυτές τις συνθήκες. Βέβαια, υπήρχαν και παιχνίδια, που δεν είμασταν καλοί και δεχόμασταν και τις αποδοκιμασίες τους. Αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Από τα πιο ωραία παιχνίδια ήταν όταν είχαμε νικήσει τον Αρη στην Τούμπα με 4-1. Είχαμε κάνει ένα πολύ καλό πρώτο ημίχρονο, θα μπορούσαμε να είχαμε σκοράρει περισσότερες φορές, αλλά, έτσι κι αλλιώς, ήταν φανταστικό που νικήσαμε σε ένα τέτοιο παιχνίδι μ’ εκείνο το μεγάλο σκορ».

Στην αρχή της σεζόν ήσουν προπονητής στην Αναγέννηση Ποντίων Θρυλορίου (ομάδα της Α΄ ΕΠΣ Θράκης). Εχεις αποφασίσει να κάνεις καριέρα προπονητή;

«Είναι κάτι που το θέλω, μου αρέσει η προπονητική. Θα περιμένω να δω τι προτάσεις θα έχω ενόψει της επόμενης σεζόν. Σε πρώτη φάση, δεν θέλω να φύγω από την Κομοτηνή, θα ήθελα να δουλέψω σε κάποια ομάδα της ευρύτερης περιοχής. Αν εξελιχτώ στο μέλλον, τότε θα κοιτάξω και πιο μακριά. Αλλά πρώτα πρέπει ν’ αποκτήσω και τις απαραίτητες εμπειρίες ως προπονητής».

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Απαιτητικό τεστ στο Ποσειδώνιο

Για την 21η αγωνιστική της Α1 Πόλο γυναικών, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται το Σάββατο 19 Απριλίου και ώρα 15:00, στο...

Στην ίδια κατηγορία