Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κάθε πρεμιέρα και μια ιστορία

Δημοφιλή

Τα ματς της πρεμιέρας του πρωταθλήματος είναι ξεχωριστά. Και ας μην είναι πλέον για τον ΠΑΟΚ τα πρώτα επίσημα παιχνίδια της σεζόν, μια και προηγούνται τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.

Σχεδόν είκοσι χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες είχαν συγκεντρωθεί στην Τούμπα για την πρεμιέρα της σεζόν 1990-91 κόντρα στη Λάρισα. Η αναμέτρηση με τους Θεσσαλούς είχε διεξαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου 1990, μόλις τρεις ημέρες πριν το πρώτο παιχνίδι με τη Σεβίλλη για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Για εκείνο το λόγο, άλλωστε, στην Τούμπα είχε βρεθεί ο Ροσένκο Γκαμπέσα, τεχνικός διευθυντής της ισπανικής ομάδας, συλλέγοντας από κοντά πληροφορίες για τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του Ρομπ Γιάκομπς.

Πρωταγωνιστής της νίκης με 2-1 του Δικεφάλου ήταν ο Σκαρτάδος, που είχε πετύχει και τα δύο τέρματα των γηπεδούχων στις αρχές του β΄ ημιχρόνου (53΄, 56΄). Τα τελευταία λεπτά, πάντως, της αναμέτρησης ήταν αγχωτικά για τον ΠΑΟΚ, μια και από το 79΄ η ΑΕΛ είχε μειώσει το σκορ με την εκτέλεση πέναλτι του Αγορογιάννη.

Η ΑΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΝ

Τρία χρόνια μετά, αντίπαλος του ΠΑΟΚ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος ήταν η Παναχαϊκή. Το απόγευμα της 29ης Αυγούστου 1993 είχαν βρεθεί στην Τούμπα μόλις πέντε χιλιάδες φίλαθλοι, μια και συνεχίζονταν η αποχή της πλειοψηφίας του κόσμου από το γήπεδο σε ένδειξη διαμαρτυρίας στο πρόσωπο του Θωμά Βουλινού.

Στην παρθενική του εμφάνιση με την ασπρόμαυρη φανέλα, ο Μίλαν Λούχοβι είχε πετύχει δύο γκολ (30΄, 58΄) για την ομάδα του Ολεγκ Μπλαχίν, ενώ τα άλλα δύο τέρματα στη νίκη των γηπεδούχων με 4-1 είχαν σημειώσει οι Αλεξίου (44΄) και Μπορμπόκης (62΄). Για την Παναχαϊκή, που είχε στον πάγκο της τον Ρομπ Γιάκομπς, είχε σκοράρει ο Κυριακόπουλος (60΄). Με σπουδαία καριέρα στη ενωμένη Τσεχοσλοβακία (Σλόβαν Μπρατισλάβας, Ντούγκλα Πράγας), αλλά και εκτός αυτής (έπαιξε στην Ισπανία με τη Σπόρτιγκ Χιχόν και στη Γαλλία με τη Σεντ Ετιέν), ο Λούχοβι αποτελούσε την όαση στον ΠΑΟΚ εκείνης της σεζόν. Σε 28 ματς πέτυχε 15 γκολ, τερματίζοντας στην 4η θέση των σκόρερ, πίσω από τους Βαζέχα (24), Αλεξανδρή (24) και Τουντζιάρη (20).

ΚΑΤΑΜΕΣΤΗ ΤΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΑΕΚ

Γέμισε η Τούμπα (30. 347 εισιτήρια) στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της σεζόν 1997-98 (φωτογραφία). Η ομάδα του Αναστασιάδη επέστρεφε από τη Σλοβακία, έχοντας προκριθεί επί της Σπάρτακ Τρνάβα στον α΄ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Και ήδη γνώριζε τον επόμενο αντίπαλο της, που ήταν η Αρσεναλ. Στην Τούμπα, άλλωστε, είχε δώσει το «παρών» ο Πατ Ράις, συνεργάτης του Αρσέν Βενγκέρ στην τεχνική ηγεσία της λονδρέζικης ομάδας, ανταποδίδοντας την κατασκοπία του Παναγιώτη Κερμανίδη, που μόλις είχε επιστρέψει από την αγγλική πρωτεύουσα. Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, το ντέρμπι των δύο Δικεφάλων δεν επιφύλασσε ιδιαίτερες συγκινήσεις (0-0), αν και οι γηπεδούχοι είχαν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για γκολ (ο Βρύζας είχε στο πρώτο μέρος δοκάρι στην εστία του Ατματζίδη, που ήταν ο καλύτερος παίκτης των φιλοξενούμενων).

*Παρουσία του τότε ομοσπονδιακού προπονητή Οτο Ρεχάγκελ είχε διεξαχθεί στην Τούμπα ο αγώνας του ΠΑΟΚ με τον Αρη στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της σεζόν 2001-2002. Το παιχνίδι με τους «κίτρινους» διεξάγονταν για την ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς μεταξύ των αγώνων με την Κέρντεν για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Μπροστά σε 25 χιλιάδες φιλάθλους, οι δύο ομάδες πέτυχαν από ένα γκολ: στο 66΄ ο Λιολίδης άνοιξε το σκορ και πέντε λεπτά αργότερα ο Οκκάς διαμόρφωσε το τελικό 1-1 (ο Κύπριος επιθετικός είχε σουτ στο δοκάρι της εστίας του Δέλλιου στο β΄ μέρος, κι ενώ το αποτέλεσμα ήταν ακόμη 0-0).

ΓΗΠΕΔΟΥΧΟΣ ΣΤΟ… ΒΙΚΕΛΙΔΗΣ

Η πρεμιέρα της σεζόν 1978-79 βρήκε τον ΠΑΟΚ γηπεδούχο κόντρα στην Καβάλα στο…Κλεάνθης Βικελίδης, μια και στην Τούμπα δεν είχαν ολοκληρωθεί ακόμη οι εργασίες για την τοποθέτηση νέου χορτοτάπητα.

Στον αγώνα της 3ης Σεπτεμβρίου 1978, παρουσία δέκα χιλιάδων φιλάθλων του, ο ΠΑΟΚ δεν δυσκολεύτηκε να νικήσει με 4-1, χάνοντας ευκαιρίες (με σπουδαιότερη την προσπάθεια του Ιωσηφίδη στο δοκάρι στο 26΄) για ακόμη περισσότερα γκολ. Κορυφαίος του γηπέδου ήταν ο Κούδας που άνοιξε το σκορ μόλις στο 2΄. Δύο γκολ είχε πετύχει ο Κερμανίδης (61΄, 77΄), ενώ το γκολ του Κωστίκου (80΄) ήταν το πρώτο του με τη φανέλα του ΠΑΟΚ σε αγώνα πρωταθλήματος, στη δεύτερη σεζόν του ως παίκτης του Δικεφάλου.

Η ΕΝΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΩΝ

Μετά τη λήξη του αγώνα, οι φιλοξενούμενοι (είχαν σκόρερ τον Εσπινόζα στο 68΄) κατέθεσαν ένσταση κατά του κύρους του αγώνα, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι γηπεδούχοι δεν είχαν προσκομίσει τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας των παικτών. Φυσικά, η ένσταση τους έπεσε στο κενό….

Η ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ

Η Α΄ εθνική της σεζόν 1975-76 άρχιζε στις 5 Οκτωβρίου και ο ΠΑΟΚ προέρχονταν από τις δύο αναμετρήσεις με την Μπαρτσελόνα για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ (1-0, 6-1). Η Τούμπα δεν είχε περισσότερους από 20 χιλιάδες φιλάθλους, οι οποίοι χάρηκαν την καλή εμφάνιση και τη νίκη της ομάδας τους με 3-1. Για τον Δικέφαλο είχε «καθαρίσει» ο Γκουερίνο, ο οποίος σκόραρε δύο φορές (37΄, 56΄). Σκόρερ των γηπεδούχων ήταν κι ο Σαράφης (84΄), ενώ το γκολ της τιμής για τους φιλοξενούμενους είχε σημειώσει ο Γραμμός (88΄). Στο τέλος της σεζόν η ομάδα του Γκιούλα Λόραντ είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα.

ΥΨΗΛΟΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

Παρουσία του προπονητή της Παρί Σεν Ζερμέν, Αρτούρ Ζόρζε υποδέχθηκε ο ΠΑΟΚ την Παναχαϊκή στην πρεμιέρα της σεζόν 1992-93.

Ο Πορτογάλος τεχνικός, που συνοδεύονταν από τον βοηθό του στην τεχνική ηγεσία της γαλλικής ομάδας, Ζοέλ Μπατς (γκολκίπερ και της εθνικής Γαλλίας στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980) ήθελε να διαμορφώσει προσωπική άποψη για τη δυναμικότητα του Δικεφάλου, τον οποίο η γαλλική ομάδα θ’ αντιμετώπιζε λίγες ημέρες αργότερα για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Οι περίπου δέκα χιλιάδες φίλαθλοι στις εξέδρες είχαν δει την ομάδα τους να εξασφαλίζει μια άνετη νίκη με 3-0, μια και οι φιλοξενούμενοι αγωνίζονταν από το 19΄ με δέκα παίκτες, εξαιτίας αποβολής του Μάρισιτς. Δύο γκολ για τους γηπεδούχους είχε πετύχει ο Τζούρτζεβιτς (27΄, 63΄) και ένα ο Τουρσουνίδης (85΄).

ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΣΚΟΡΕΡ

Ένα χρόνο νωρίτερα, η ομάδα του Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς υποδέχθηκε τον Άρη (23.025 εισιτήρια), παρουσία και κατασκόπου της Μαλίν (είχε γίνει γνωστή η κλήρωση με τη βελγική ομάδα για τον α΄ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ). Και στον ΠΑΟΚ επέστρεφε ο Γιώργος Κούδας από τη θέση του μάνατζερ της ομάδας. Ο αγώνας είχε λήξει 1-1, με τα γκολ των Γιουκούδη (23΄) και Αλεξίου (69΄). Ο τελευταίος είχε αντικαταστήσει μόλις στο 4΄ τον Οικονομίδη (ντεμπούτο με το Δικέφαλο, μετά από θητεία επτά χρόνων στους «κίτρινους»), που είχε τραυματιστεί σοβαρά από τάκλιν του Γκέκα.

Η ΠΡΩΤΗ… ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ

Τη σεζόν 1979-80 ο ΠΑΟΚ έκανε πάλι πρεμιέρα κόντρα στην Καβάλα (11.390 εισιτήρια), νικώντας με 6-1. Kαι εκείνο ήταν το πρώτο παιχνίδι από την καθιέρωση του επαγγελματικού πρωταθλήματος. Τρία γκολ είχε πετύχει ο Κωστίκος (6΄, 8΄, 52΄), δύο ο Ορφανός (19΄, 56΄), αλλά την προσοχή όλων είχε τραβήξει ο Αλεξανδρίδης. Και αυτό γιατί συνδύασε το ντεμπούτο του στο Δικέφαλο (στο ημίχρονο αντικατέστησε τον Κερμανίδη) πετυχαίνοντας και γκολ στο 66΄. Το τελικό σκορ είχε διαμορφώσει ο Τριανταφυλλίδης (79΄), ο οποίος ένα χρόνο μετά θα έπαιρνε μεταγραφή για τον ΠΑΟΚ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

ΠΑΟΚτσήδικη «τρέλα» στην Stark Arena (video)

Απίθανη ατμόσφαιρα δημιούργησαν οι οπαδοί της Παρτιζάν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για την 32η αγωνιστική της Euroleague, εκφράζοντας...

Στην ίδια κατηγορία