Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κάνοντας Πάσχα -κυριολεκτικά -στο γήπεδο

Δημοφιλή

Σήμερα φαντάζει σχεδόν αδιανόητο, αλλά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 οι ποδοσφαιριστές των ομάδων της Α΄ εθνικής έδιναν ραντεβού, τη Δευτέρα του Πάσχα, στα γήπεδα για τα παιχνίδια της αγωνιστικής.

Εχοντας την υποχρέωση να παίξουν μπάλα έστω τη δεύτερη μέρα, ανήμερα της Πασχαλιάς είτε θα έπρεπε να κάνουν προπόνηση για να ολοκληρώσουν την προετοιμασία για το παιχνίδι που τους περίμενε, είτε-αν αγωνίζονταν εκτός έδρας και σε άλλη πόλη-να ταξιδεύουν για να φθάσουν στον τόπο διεξαγωγής των παιχνιδιών.

Κοινώς, ελάχιστα ή και καθόλου καταλάβαιναν το διαφορετικό των ημερών, με μόνους κερδισμένους τους φιλάθλους, που δεν στερούνταν της αγαπημένης τους συνήθειας να βρίσκονταν στις εξέδρες των γηπέδων ακόμη και σε μια ημέρα, που όλη η υπόλοιπη χώρα δεν είχε προλάβει να σηκωθεί από το γιορτινό τραπέζι.

Για τον ΠΑΟΚ υπήρξαν μερικές σημαδιακές… Πασχαλιές, όπως εκείνη του 1976.

Το εντός έδρας ντέρμπι με τον Ολυμπιακό τη δεύτερη μέρα του Πάσχα του 1976 (στο ματς της 26ης Απριλίου 1976 είχαν διατεθεί 33.378 εισιτήρια) είχε μονόπλευρο βαθμολογικό ενδιαφέρον. Ο ΠΑΟΚ οδηγούσε την κούρσα του πρωταθλήματος, έχοντας διαφορά δύο βαθμών από την ΑΕΚ, ενώ ο Ολυμπιακός ακολούθησε από απόσταση στην 3η θέση.

Οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν το σκορ από το… πουθενά, στο 11΄ με αυτογκόλ του Αποστολίδη, αλλά οι παίκτες του Γκιούλα Λόραντ αποκατέστησαν γρήγορα την τάξη. Και πριν καν ολοκληρωθεί το πρώτο ημίχρονο, είχαν διαμορφώσει το τελικό 3-1, χάρη στα τέρματα των Κερμανίδη (27΄), Σαράφη (35΄) και Γκουερίνο (44΄).

Μια εβδομάδα μετά το 3-1 επί του Ολυμπιακού, ο ΠΑΟΚ νικούσε στην Τούμπα και την ΑΕΚ με 1-0, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στην ιστορία του

ΜΕΤΑ ΤΟ 3-5 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ

Ιδιαίτερο ήταν, από κάθε άποψη, το εντός έδρας παιχνίδι της 30ης Απριλίου 1973 με την Καβάλα. Δεν ήταν μόνο ότι ο αγώνας διεξάγονταν δεύτερη μέρα του Πάσχα, ήταν και το γεγονός ότι εκείνο ήταν το πρώτο ματς της ομάδας του Λες Σάνον μετά το σοκαριστικό 3-5 από την Παναχαϊκή (οχτώ ημέρες νωρίτερα), αποτέλεσμα που ουσιαστικά είχε στερήσει στο Δικέφαλο τον τίτλο του πρωταθλητή.

Και τα τρία γκολ της νίκης επί της Καβάλας είχαν σημειωθεί στο β΄ μέρος (στο 23΄ ο Αποστολίδης είχε χάσει πέναλτι), με σκόρερ τους Λάζο (48΄), Αποστολίδη (53΄) και Παρίδη (73΄). Στον αγώνα είχαν διατεθεί 14.360 εισιτήρια, αριθμός που είχε χαρακτηριστεί μικρός παρά την ιδιαιτερότητα της ημέρας (πριν το παιχνίδι ο Κούδας κι ο παίκτης της Καβάλας, Κοψαχείλης, τήρησαν το έθιμο, τσουγκρίζοντας αυγά) και το μη εμπορικό αντίπαλο. Βέβαια, το παιχνίδι της αμέσως προηγούμενης αγωνιστικής με την Παναχαϊκή είχε παρακολουθήσει υπερδιπλάσιος κόσμος (32.019 εισιτήρια). Απέμεναν πέντε αγωνιστικές για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος κι ο ΠΑΟΚ υπολείπονταν ενός βαθμού του Ολυμπιακού (78 έναντι 79). Στο τέλος οι «ερυθρόλευκοι» μέτρησαν 94 βαθμούς, δύο περισσότερους από τον ΠΑΟΚ, που έμεινε στη δεύτερη θέση.

*Ισόπαλο με 1-1 είχε λήξει το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Πανιώνιο, που είχε διεξαχθεί τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα του 1974. Οι φιλοξενούμενοι είχαν ανοίξει το σκορ με τον Κούδα (23΄) και οι γηπεδούχοι απάντησαν με τον Δέδε (66΄)

*Με απόντες τους Κούδα, Τερζανίδη και Ασλανίδη ο ΠΑΟΚ είχε χάσει εκτός έδρας από την ΑΕΚ με 3-1 τη δεύτερη μέρα του Πάσχα του 1975. Για τους γηπεδούχους, πάντως, χρειάστηκε η αβλεψία του διαιτητή Παπάζογλου στο 28΄ για να ανοίξουν το σκορ, αφού ο Νικολάου είχε προωθήσει με το χέρι την μπάλα προς τα δίχτυα του Ντεκ. Οι Βάγκνερ (58΄) και Αρδίζογλου (85΄) ήταν οι άλλοι σκόρερ της Ενωσης, ενώ για τον ΠΑΟΚ είχε μειώσει ο Γκουερίνο στο 88΄ με εκτέλεση φάουλ.

ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΓΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Όταν ο ΠΑΟΚ υποδέχονταν τον Ηρακλή τη Δευτέρα του Πάσχα του 1977 ήταν πρώτος στη βαθμολογία, κι ενώ απέμεναν οχτώ αγωνιστικές για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. Κι όμως, η ήττα από τον Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκης» μια εβδομάδα νωρίτερα ήταν αρκετή για να οδηγηθεί ο Βόσνιος Μπράνκο Στάνκοβιτς στην έξοδο, με συνέπεια ο Δικέφαλος να υποδεχθεί τον Ηρακλή με υπηρεσιακό προπονητή τον Δημήτρη Καλογιάννη.

Το πόσο συναρπαστικό ήταν εκείνο το πρωτάθλημα το φανέρωνε η βαθμολογία, έτσι όπως είχε διαμορφωθεί μετά από 26 αγωνιστικές: ΠΑΟΚ 42, Ολυμπιακός 41, Παναθηναϊκός 40 και ΑΕΚ 39 βαθμοί. Οσο για τον Ηρακλή, ισοβαθμούσε στην 13η θέση με τον Πιερικό και τον Παναιτωλικό με μόλις δύο βαθμούς πάνω από την επικίνδυνη ζώνη.

Το τοπικό ντέρμπι της Τούμπας είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον σχεδόν 30 χιλιάδων φιλάθλων. Στο 26΄ λίγο έλειψε ο Γκέσιος να αιφνιδιάσει τους γηπεδούχους (είχε προσπάθεια στο δοκάρι), αλλά στο β΄ μέρος ο ΠΑΟΚ επέβαλε την ανωτερότητά του, φθάνοντας στη νίκη με 2-0 χάρη στα γκολ των Κερμανίδη (67΄) και Κούδα (89΄). Την εστία των φιλοξενούμενων υπερασπίστηκε ο Διαμαντής Μηλίνης, σε μια από τις λίγες συμμετοχές του με τον ΠΑΟΚ (ο Φούρτουλα προέρχονταν από τραυματισμό).

O πρόεδρος του ΠΑΟΚ Γιώργος Παντελάκης είχε κάνει Πάσχα στο Λονδίνο, συζητώντας με τον Μπίλι Μπίγκαμ (είχε διατελέσει προπονητής και στην εθνική μας ομάδα). Ο τελευταίος, μια εβδομάδα αργότερα, έδωσε την οριστική θετική του απάντηση, αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ. Βλέποντας, πάντως, την ομάδα του να κερδίζει τον Ηρακλή, ο Παντελάκης είχε σχεδόν διπλασιάσει (από 12 χιλ. δραχμές σε 20 χιλ. δραχμές) το πριμ νίκης στα παιχνίδια ντέρμπι.

ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ… ΕΘΙΜΟ

Η πρώτη φορά, που διεξήχθη αγωνιστική πρωταθλήματος τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα ήταν στις 11 Απριλίου 1966. Μπροστά σε λιγοστό κόσμο (είχαν διατεθεί 3453 εισιτήρια) ο ΠΑΟΚ αναγκάστηκε να παίξει από το 24΄ της εντός έδρας αναμέτρησης με την Προοδευτική με δέκα παίκτες λόγω της αποβολής του Βαλτσάνη. Τελικά, ο Δικέφαλος, που είχε στον πάγκο τον Λευτέρη Παπαδάκη (είχε μόλις προηγηθεί η απόλυση του Σέρβου Μίλε Κος), παραχώρησε ισοπαλία 2-2, έχοντας τον Χαραλαμπίδη ως σκόρερ και των δύο τερμάτων του.

*Ανήμερα του Πάσχα του 1968 ταξίδευσε η αποστολή στην Αθήνα για το παιχνίδι της 22ας Απριλίου 1968 (1-0) εναντίον του Παναθηναϊκού, από τον οποίο είχε ηττηθεί με 1-0.


Τελευταία νέα

Να κλείσει με νίκη την κανονική διάρκεια!

Για την 18η αγωνιστική της Α1 Χάντμπολ γυναικών, ο ΠΑΟΚ mαteco αντιμετωπίζει στο ΔΑΚ Πανοράματος, το Σάββατο 20 Απριλίου...

Στην ίδια κατηγορία