Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κάνοντας μεταγραφές από… νωρίς

Δημοφιλή

Ο Μπότο «τρέχει» το μεταγραφικό προγραμματισμό σε ρυθμούς, που καθόλου δεν μας είχαν συνηθίσει οι προκάτοχοί του στον ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια

Ουσιαστικά, η έντονη δραστηριότητα, που επιδεικνύει ο Πορτογάλος αθλητικός διευθυντής παραπέμπει στη διετία 2008-2009, όταν παρουσία του Ζήση Βρύζα στη θέση του τεχνικού διευθυντή, οι πρώτες κινήσεις για την καλοκαιρινή περίοδο είχαν κλείσει ήδη από το Μάιο.

Ο Δικέφαλος είχε ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του στο πρωτάθλημα της σεζόν 2007-08 ήδη από τις 20 Απριλίου, τερματίζοντας μόλις στη 9η θέση με 35 βαθμούς. Το τι θα συνέβαινε μεταγραφικά, το είχε κάνει σαφές ο Θόδωρος Ζαγοράκης από τις 12 Μαΐου 2008, όταν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου είχε υπογραμμίσει: «Πρέπει να αποκτήσει η ομάδα πνεύμα νικητή, και για να το πετύχουμε, θα αλλάξουμε τα πρόσωπα». Κι ο Βρύζας είχε πιάσει από νωρίς δουλειά για να προετοιμάσει την ομάδα της επόμενης περιόδου. Το Μάρτιο είχε ταξιδέψει σε Γερμανία και Ολλανδία προς αναζήτηση αθλητικού κέντρου για την καλοκαιρινή προετοιμασία, τον Απρίλιο έκανε ταξίδια σε Ιταλία, Κροατία και Σερβία για μεταγραφικούς σκοπούς, ενώ το Μάιο είχε βρεθεί για τον ίδιο λόγο στην Πορτογαλία.

Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση απόκτησης ποδοσφαιριστή ήταν στις 28 Μαΐου, όταν έγινε γνωστή η ένταξη του Κώστα Χαλκιά στο ρόστερ. Αλλά και πριν τελειώσει ο Ιούνιος και πριν την αναχώρηση της αποστολής για την Ολλανδία, όπου θα έκανε το βασικό στάδιο της καλοκαιρινής προετοιμασίας, είχαν επισημοποιηθεί οι συμφωνίες με άλλους πέντε παίκτες: Ηλίας Αναστασάκος (5 Ιουνίου), Βλάνταν Ιβιτς (17 Ιουνίου), Ιμπραχίμα Μπακαγιόκο (22 Ιουνίου), Αντρέ Βιεϊρίνια (24 Ιουνίου, δανεικός από την Πόρτο) και Πάμπλο Κοντρέρας (30 Ιουνίου).

ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ

Μια χρόνια αργότερα, στον ΠΑΟΚ είχαν κινηθεί επίσης με πολύ γρήγορους ρυθμούς, κλείνοντας από νωρίς τις περισσότερες από τις μεταγραφικές εκκρεμότητες.

Στις 22 Μαΐου 2009 οι Θόδωρος Ζαγοράκης, Ζήσης Βρύζας και Βασίλης Γκαγκάτσης έρχονταν σε προφορική συμφωνία με τους ανθρώπους του Εργοτέλη για την απόκτηση του (τότε πολλά υποσχόμενου) Βασίλη Κουτσιανικούλη.

Πριν τη λήξη της σεζόν 2008-09, ο ΠΑΟΚ είχε επισημοποιήσει άλλη μια μεταγραφική κίνηση. Στις 27 Μαΐου είχε ανακοινωθεί η απόκτηση του Μοχάμεντ Αμπουμπακάρι, ο οποίος είχε ξεχωρίσει με την παρουσία του στον Πανσερραϊκό. Μέσα στο Μάϊο είχαν επιτευχθεί συμφωνίες με άλλους τρεις παίκτες, έστω και αν οι τυπικές ανακοινώσεις έγιναν τις δύο πρώτες ημέρες του Ιουνίου. Ο λόγος για τους Γιώργο Φωτάκη και Θανάση Παπάζογλου, που προέρχονταν από την ΑΕΛ και τον Αρη αντίστοιχα, όπως και για τον Ντάριο Κρέσιτς, που είχε διακριθεί τα χρόνια που προηγήθηκαν υπερασπιζόμενος την εστία του Πανιωνίου. Και πριν φύγει ο Ιούνιος, παίκτες του ΠΑΟΚ είχαν γίνει κι οι Μπρούνο Τσιρίλο, Λούσιο Φιλομένο και Μίρκο Σαβίνι.

*Εξαίρεση στον κανόνα της μεταγραφικής…αργοπορίας του ΠΑΟΚ είχε αποτελέσει και η χρονιά του 2005, όταν η σχετική δραστηριότητα είχε αρχίσει πριν μπει ημερολογιακά το καλοκαίρι. Την αρχή είχε κάνει ο Ηλίας Χαραλάμπους στις 27 Μαΐου, όταν και υπέγραψε τριετές συμβόλαιο. Μια ημέρα μετά, ανακοινώνονταν η απόκτηση του Φατίχ Ακιέλ. Στις 2 Ιουνίου ο Χουσεΐν Μουμίν υπέγραφε πενταετές συμβόλαιο και πέντε ημέρες αργότερα εντάσσονταν στο Δικέφαλο ο διεθνής με τη νέων Σωτήρης Μπαλάφας.

ΤΟ… ΡΕΚΟΡ, ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΑΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟ

Το… ρεκόρ της πιο γρήγορης μεταγραφικής κίνησης (από το 2000 και μετά) κατέχει η περίπτωση των Γιώτη Εγκωμίτη και Γιαννάκη Οκκά (φωτ.).

Απέμεναν επτά αγωνιστικές για την ολοκλήρωση της σεζόν 1999-2000 και ο ΠΑΟΚ δεν είχε καταφέρει ακόμη να εξασφαλίσει την έξοδό του έστω και στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Παρ’ όλα αυτά, είχε ήδη μπει σ’ εφαρμογή ο προγραμματισμός για την αγωνιστική περίοδο, που θ’ ακολουθούσε. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε τον πρώτο λόγο και στο μεταγραφικό σχεδιασμό. Και ήταν αυτός, που είχε υποδείξει στον Γιώργο Μπατατούδη την απόκτηση από την Ανόρθωση των Οκκά και Εγκωμίτη.

Οι δύο παίκτες συμπλήρωναν τότε τρία χρόνια κοινής παρουσίας στην Ανόρθωση, με την οποία είχαν κατακτήσει και ισάριθμα πρωταθλήματα. Οι διαπραγματεύσεις είχαν αρχίσει με τον Κίκη Κωνσταντίνου, τον πρόεδρο της κυπριακής ομάδας. Κι όταν ολοκληρώθηκαν με αίσιο τρόπο, έφθασε η σειρά των παικτών.

Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2000 οι δύο παίκτες ταξίδεψαν στην Αθήνα, συνοδευόμενοι από τον Κωνσταντίνου. Και την επόμενη ημέρα βρέθηκαν στην εταιρία ΕΡΓΑΣ του Γιώργου Μπατατούδη, παρουσία και του Πέτρου Καλαφάτη, προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Νέα επιστολή του Άρη σε ΕΠΟ και ΚΕΔ για τους διαιτητές

Με νέα επιστολή της η ΠΑΕ Άρης ζητά εκ νέου Έλληνες διαιτητές ως το φινάλε των Play Off. Το...

Στην ίδια κατηγορία