Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Κανίβαλοι» στην Κύπρο!

Δημοφιλή

Η αποστολή του Δικεφάλου βρίσκεται στην κυπριακή πρωτεύουσα για το παιχνίδι με την Ομόνοια. Αλλά πότε έδωσε ο ΠΑΟΚ για πρώτη φορά επίσημο αγώνα στη μεγαλόνησο;

Ηταν στις 30 Μαρτίου 1968, όταν για τη 26η αγωνιστική έπαιξε κόντρα στον Ολυμπιακό Λευκωσίας. Η συμμετοχή κυπριακών συλλόγων στην Α’ Εθνική κατηγορία ήταν μια… καινοτομία που εφαρμόσθηκε το διάστημα 1967-1974, ύστερα από πρωτοβουλία του δικτατορικού καθεστώτος. Ηταν τέλη Αυγούστου του 1967, όταν ο τότε ΓΓΑ Κώστας Ασλανίδης βρέθηκε στην Κύπρο και έκανε τη σχετική συμφωνία με την τοπική ομοσπονδία. Τι προέβλεπε αυτή; Μία κυπριακή ομάδα θα συμμετείχε στο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής και αυτή θα ήταν η πρωταθλήτρια του νησιού. Και σε περίπτωση που η ομάδα της Κύπρου εξασφάλιζε την παραμονή της στην κατηγορία, η νέα πρωταθλήτρια Κύπρου δεν είχε το δικαίωμα συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής.

Η αποστολή του ΠΑΟΚ είχε βρεθεί στη Λευκωσία δύο μέρες πριν το ματς. Τα μέλη της υποδέχθηκαν ο πρόεδρος και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης του τοπικού Ολυμπιακού, καθώς και ο Κωνσταντινίδης, πρόεδρος των αθλητικών συντακτών της Κύπρου. Το πρωί της επομένης έγινε μια τελευταία προπόνηση στο Παγκύπριο στάδιο και στη συνέχεια τα μέλη της αποστολής επισκέφθηκαν, πρώτα τα μνήματα των ηρώων του κυπριακού αγώνα, όπου κατέθεσαν στεφάνι, και στη συνέχεια το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ. Το βράδυ η διοίκηση του Ολυμπιακού δεξιώθηκε τους συνοδούς του ΠΑΟΚ σε ταβέρνα (αρχηγός της αποστολής ήταν ο αντιπρόεδρος Μαρδικιάν, ενώ στο νησί είχαν ταξιδέψει άλλα δύο μέλη της διοίκησης, οι Μαρτινίδης και Θεοδωρίδης, καθώς και ο κυβερνητικός επίτροπος Χαριστός). Νέα δεξίωση από την κυπριακή ομάδα προς όλα τα μέλη της αποστολής των φιλοξενούμενων δόθηκε μετά το παιχνίδι.

Στην εφημερίδα Μακεδονία της εποχής διαβάζουμε για την προσπάθεια, που κατέβαλλαν τα μέλη της αποστολής του ΠΑΟΚ για «να πεισθούν οι φίλαθλοι της Λευκωσίας ότι τα αναγραφέντα εις τον αθλητικό Τύπο των Αθηνών γύρω από τον αγώνα της Κυριακής προς τον Ολυμπιακό Πειραιώς δεν ανταποκρίνονται εις την πραγματικότητα. Τους ποδοσφαιριστάς και τους συνοδούς του ΠΑΟΚ τους βλέπουν οι Κύπριοι φίλαθλοι ως αγρίους, ως κανιβάλους, οι οποίοι κακοποίησαν τους… αθώους ποδοσφαιριστάς του Ολυμπιακού». Τι είχε συμβεί; Την αγωνιστική που προηγήθηκε, ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει 1-0 τον Ολυμπιακό και, μετά τη λήξη του ντέρμπι της Τούμπας, υπήρξαν συμπλοκές μεταξύ των αντίπαλων παικτών. Και οι εφημερίδες της πρωτεύουσας είχαν… φροντίσει να διαμορφώσουν το ανάλογο κλίμα για τους παίκτες του ΠΑΟΚ.

Πάντως, στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό Λευκωσίας επικράτησε μάλλον φιλική ατμόσφαιρα, παρουσία τεσσάρων χιλιάδων φιλάθλων. Είχαν φροντίσει για αυτό και οι πολυπληθείς στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ, που σήκωσαν πανό και φώναζαν συνθήματα υπέρ του ΠΑΟΚ.

Το παιχνίδι ήταν ποιοτικά μέτριο, με λίγες καλές ευκαιρίες για γκολ. Ο ΠΑΟΚ, πάντως, είχε την πιο κλασική, όταν στο 42΄ ο Χαραλαμπίδης «σημάδεψε» το αντίπαλο δοκάρι. Στο τελευταίο τέταρτο ο Θεοφανίδης έπαιξε στην επίθεση, αφού είχε τραυματιστεί (δεν επιτρέπονταν τότε οι αλλαγές!) και δεν μπορούσε ν’ αμυνθεί…

Για τους γηπεδούχους είχαν αγωνιστεί οι Φιλώτας Γεωργίου, Κωνσταντίνου, Ξυπολητάς, Πιερίδης, Κεττένης, Αβρααμίδης, Αργυρού, Ευθυμιάδης, Μάρκου και Νικολάου.

Ο Ουαλός προπονητής Αϊβορ Πάουελ είχε χρησιμοποιήσει για τον ΠΑΟΚ τους Σαββουλίδη, Κατσικάρη, Τάτση, Φουντουκίδη, Λάζο, Μουρατίδη, Νικολαϊδη, Γιακουμή, Θεοφανίδη, Σαράφη και Χαραλαμπίδη. Στην Κύπρο είχαν ταξιδέψει άλλοι τρεις παίκτες, οι Βασιλειάδης, Κοντογιώργος και Αφεντουλίδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

«Ασπρόμαυρο» το Άγιαξ-Εξέλσιορ (video)

Ο Λάζαρος Λάμπρου στο 53′ έδωσε το προβάδισμα κόντρα στον Άγιαξ, ο οποίος γλίτωσε την ήττα στο φινάλε. Ο...

Στην ίδια κατηγορία