Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κανείς δεν τους ξεχνά

Δημοφιλή

Ημέρα μνήμης η σημερινή, που συμπληρώνονται 22 χρόνια από το δυστύχημα των Τεμπών, στο οποίο έξι οπαδοί του ΠΑΟΚ έχασαν τη ζωή τους.

Οσα χρόνια κι αν περάσουν, κανείς στην οικογένεια του ΠΑΟΚ δεν πρόκειται να ξεχάσει τα έξι «παιδιά» της, που βρήκαν το θάνατο στο τραγικό εκείνο δυστύχημα, που είχε βυθίσει σε πένθος το πανελλήνιο.

Το ντέρμπι της 3ης Οκτωβρίου 1999 με τον Παναθηναϊκό (1-1) στο ΟΑΚΑ είχε ολοκληρωθεί και τα συνολικά 25 λεωφορεία με οπαδούς του ΠΑΟΚ ξεκινούσαν για το ταξίδι της επιστροφής. Ένα από αυτά ήταν και το διώροφο λεωφορείο από τον σύνδεσμο του Κορδελιού, στο οποίο επέβαιναν συνολικά 77 άτομα. Στο ύψος του Βελεστίνου Μαγνησίας ο οδηγός Κώστας Μανωλάς έδωσε τη θέση του στον 19χρονο Γιάννη Ντοκούση, γιο του ιδιοκτήτη του ταξιδιωτικού πρακτορείου, που είχε αναλάβει την εκδρομή στην Αθήνα. Ηταν λίγα λεπτά μετά τις 4 τα ξημερώματα, δύο χιλιόμετρα πριν τα διόδια των Τεμπών, όταν ο νεαρός οδηγός επιχείρησε προσπέραση. Συγκρούστηκε όμως πλαγιομετωπικά με φορτηγό από το απέναντι ρεύμα, το οποίο κατευθύνονταν προς τη Λάρισα και οδηγούσε ο 68χρονος Αστέριος Αγκζιώτης.

Μετά τη σύγκρουση το λεωφορείο ανετράπη και σύρθηκε πολλά μέτρα έξω από την εθνική οδό, σε παρακείμενο χαντάκι. Πολλοί ήταν αυτοί που εκσφενδονίστηκαν από τα παράθυρα, ενώ άλλοι παρέμεναν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια. Στον Τύπο της επόμενης ημέρας καταγράφηκαν μαρτυρίες των διασωθέντων: «Όλοι σχεδόν κοιμόμασταν και ξυπνήσαμε από το θόρυβο της σύγκρουσης και από τα σπασμένα τζάμια που νιώθαμε να πέφτουν πάνω μας. Δεν μπορέσαμε, όσοι τουλάχιστον ήμασταν στον επάνω όροφο, να δούμε τίποτα, ούτε ποιος οδηγούσε».

Τα πρώτα ασθενοφόρα κατέφθασαν στον τόπο της τραγωδίας από τους Γόνους Λάρισας, ενώ απαιτήθηκε και η συνδρομή μονάδων της ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη για τον απεγκλωβισμό των τραυματιών. Και με εντολή της τροχαίας Λάρισας, διακόπηκε η συγκοινωνία και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού, προκειμένου να διευκολυνθεί η ταχύτερη μεταφορά των τραυματιών στα νοσοκομεία.

Από τα ξημερώματα της 4ης Οκτωβρίου 1999 το νοσοκομείο της Λάρισας γέμισε με ράντζα. Συνολικά 33 τραυματίες, άλλοι σοβαρά, άλλοι λιγότερο, νοσηλεύτηκαν στην ορθοπεδική και χειρουργική κλινική. Παρέμειναν για νοσηλεία οι 27 από αυτούς, ενώ τρεις οδηγήθηκαν στα χειρουργεία. Τις πρώτες ώρες επικράτησε πανδαιμόνιο, αφού συγγενείς προσπαθούσαν να εντοπίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ο πιο σοβαρά τραυματισμένος ήταν ο Μπάμπης Τσολακίδης, για τον οποίο οι γιατροί έκριναν αναπόφευκτο τον ακρωτηριασμό του αριστερού ποδιού του.

Νεκροί από το λεωφορείο ανασύρθηκαν οι Χαράλαμπος Ζαπουνίδης, 20 ετών, Δημήτριος Ανδρεαδάκης, 25 ετών, Χριστίνα Τζιόβα, 18 ετών, Αναστάσιος Θέμελης, 22 ετών, Γεώργιος Γκανάτσιος, 17 ετών και Κυριάκος Λαζαρίδης, 17 ετών. Την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο άφησε κι ο οδηγός του φορτηγού, με το οποίο συνέβη η μοιραία σύγκρουση. Ο 19χρονος οδηγός Γιάννης Ντοκούσης διακομίστηκε σοβαρά τραυματισμένος στο 404 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας (εκείνη την περίοδο υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία). Αντίθετα, ο Κώστας Μανωλάς, ναι μεν πετάχτηκε έξω από το λεωφορείο, χωρίς όμως να τραυματιστεί.

Tις ημέρες που ακολούθησαν του δυστυχήματος, τα συλλυπητήρια τηλεγραφήματα από κάθε γωνιά της χώρας «έπεφταν σαν βροχή» στα γραφεία της ΠΑΕ. Και το απόγευμα της αποφράδας ημέρας, στο παιχνίδι της Ν. Σμύρνης μεταξύ του Πανιωνίου και του Ιωνικού, οι Πάνθηρες σήκωσαν πανό, το οποίο ανέγραφε: «Καλό ταξίδι Μαυραετοί».

Το πρώτο παιχνίδι που διεξήχθη στην Τούμπα μετά το τραγικό δυστύχημα ήταν στις 17 Οκτωβρίου κόντρα στον Εθνικό Αστέρα (οι γηπεδούχοι επικράτησαν με τα γκολ των Ντόλμπεργκ και Φρούσου). Ο κόσμος δεν ήταν πολύς (7068 εισιτήρια), αλλά, έτσι κι αλλιώς, το κλίμα ήταν συναισθηματικά έντονα φορτισμένο. Και πριν την έναρξη του αγώνα έγινε κατάθεση στεφάνων από παίκτες και παράγοντες και των δύο ομάδων.

ΘΡΗΝΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ

Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας ο σύνδεσμος στο Κορδελιό κατακλύστηκε από κόσμο. Οι Γκανάτσιος και Λαζαρίδης διέμεναν στο Δενδροπόταμο κι ο Ανδρεαδάκης (πέντε μήνες νωρίτερα είχε αρραβωνιαστεί) ήταν κάτοικος Μενεμένης, αλλά και οι τρεις σύχναζαν στο σύνδεσμο του Κορδελιού. Ο Θέμελης ήταν κάτοικος Τούμπας, η Τζιόβα διέμενε στο Ντεπό, ενώ ο Ζαπουνίδης (ο αδελφός του ήταν στο μοιραίο λεωφορείο, από το οποίο βγήκε ελαφρά τραυματισμένος) ήταν από την Κατερίνη.

Στα γραφεία του συνδέσμου στο Κορδελιό βρέθηκαν και πολλοί παίκτες του ΠΑΟΚ (όπως κι ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Θανάσης Ακριβόπουλος), οι οποίοι μια μέρα αργότερα χωρίστηκαν σε ομάδες, προκειμένου να παραβρεθούν στις κηδείες των θυμάτων (έγιναν με δαπάνη της ΠΑΕ). Ο Πέτρος Καλαφάτης επισκέφθηκε την Τρίτη τους τραυματίες στο νοσοκομείο της Λάρισας (εκεί βρέθηκαν για συμπαράσταση, τις ημέρες που ακολούθησαν, προς τους τραυματίες και φίλαθλοι της ΑΕΛ), ενώ νωρίτερα είχε παραβρεθεί στην κηδεία του Ζαπουνίδη στην Κατερίνη. Και ήταν η πρώτη φορά, που παραβρίσκονταν σε κηδεία, μετά το χαμό του γιου του Σταύρου αρκετά χρόνια νωρίτερα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Φουλ για νταμπλ οι γυναίκες του ΠΑΟΚ

Η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ ξεπέρασε το εμπόδιο του Παναθηναϊκού με 1-0, εξασφαλίζοντας την πρόκριση για τα ημιτελικά...

Στην ίδια κατηγορία