Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Κανείς δεν ένιωσε τη χαρά να μας δει να χάνουμε”.

Δημοφιλή

 

Όσοι ζουν την προσπάθεια του ΠΑΟΚ εκ των έσω, έχουν να λένε ότι πρόκειται για έναν από τους βασικούς κρίκους της αλυσίδας του ΠΑΟΚ, που έφτασε φέτος σε μια πρωτόγνωρη επιτυχία!

Αθόρυβος και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο Παντελής Κωνσταντινίδης είναι πάντα δίπλα στην τεχνική ηγεσία και τους παίκτες, ο team manager, που λύνει, αλλά κυρίως προλαβαίνει προβλήματα, ο άνθρωπος, που φροντίζει να υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να κάνουν Λουτσέσκου και παίκτες, αυτό που πρέπει.

Η σεζόν τελείωσε και λίγο πριν ξεκινήσει η επόμενη, ήρθε η ώρα να «ακούσουμε» τον team manager του ΠΑΟΚ. Μια συνέντευξη, από την οποία μπορεί κάποιος να μάθει πολλά για τον ΠΑΟΚ

Λίγες εβδομάδες μετά το νταμπλ και λίγες εβδομάδες πριν τη νέα σεζόν. Που είναι το μυαλό;

«Στην χρόνια, που έρχεται και στην προετοιμασία όλων των παραγόντων, που θα οδηγήσουν την ομάδα σε παρόμοιες επιτυχίες. Το ζήσαμε με ένταση, το χαρήκαμε, το απολαύσαμε και πάμε παρακάτω»

Μπορεί κανείς να ξεχάσει τόσο γρήγορα ότι έγινε φέτος;

«Όχι βέβαια… Εμένα, θα ακολουθούν σε όλη μου τη ζωή. Έφτασα στο σημείο να παίρνουμε το πρωτάθλημα και να σκέφτομαι, ότι είναι κάτι μοναδικό, μετά να έρχεται το νταμπλ και να λες, αυτό είναι το μοναδικό. Φτάσαμε σε σημείο να μην ξέρουμε τι είναι πιο δυνατό!»

Αν θα έπρεπε να βάλεις έναν τίτλο στη χρονιά που τελείωσε, ποιος θα ήταν αυτός;

«Οι αήττητοι! Κανείς δεν ένιωσε τη χαρά να μας δει να φεύγουμε με το κεφάλι κάτω από το γήπεδο».

Αν σε ρωτούσε κανείς, γιατί πήρε ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα, τι θα απαντούσες;

«Γιατί όλος ο οργανισμός ήταν ώριμος για να το πετύχει. Το αγωνιστικό τμήμα ήταν έτοιμο από την περσινή χρόνια για την επιτυχία. Άκουγα με έκπληξη ότι οι παίκτες αυτοί δεν είχαν την εμπειρία του πρωταθλητισμού… Μα αυτοί οι παίκτες κατέκτησαν και την προηγούμενη χρονιά το πρωτάθλημα μέσα στα γήπεδα, άλλο αν δεν μπόρεσαν να το πανηγυρίσουν»

Νιώσατε κάποια στιγμή, βλέποντας να έρχεται και το κύπελλο, ότι φέτος θα γράψετε ιστορία, θα κάνετε πράγματα, που καμιά άλλη ομάδα δεν έκανε ποτέ;

«Αν με ρωτάτε προσωπικά, πίστευα και πιστεύω τόσο πολύ σε αυτή την ομάδα, που το μόνο που ένιωθα ήταν η αγωνία να φτάσουμε στο τέλος. Οι στόχοι ήταν μεγάλοι και το επίτευγμα ασύλληπτο, αλλά δεν έβλεπα τον τρόπο να μην καταφέρουμε, όλα αυτά που πετύχαμε. Το συγκεκριμένο γκρουπ έχει παίκτες που πραγματικά μισούν την ιδέα της ήττας, οπότε το μόνο που πραγματικά χρειαζόμασταν, ήταν να μην βγούμε ούτε στιγμή από το πλάνο, που οι ίδιοι -πιστεύοντας στους εαυτούς τους- χάραξαν από την αρχή της χρονιάς»

Ποια ήταν η πιο κρίσιμη καμπή της χρονιάς;

«Μετά την αποχώρηση του Πρίγιοβιτς υπήρξε κάποια αναταραχή και δημιουργήθηκε πίεση στην ομάδα, σε συνδυασμό με το αμέσως επόμενο, εκτός έδρας παιχνίδι με τον Αστέρα. Νομίζω ότι η νίκη στην Τρίπολη, ήταν μεγάλη υπόθεση!»

Κι αν έπρεπε να σταθείς στο πιο σημαντικό επίτευγμα, κέρδος της χρονιάς;

«Το κέρδος της χρονιάς φαίνεται πως είναι τα τρόπαια. Όμως, μετά τα περσινά γεγονότα, για μένα το μεγάλο κέρδος είναι ότι φέτος αποδείχτηκε ότι στον ΠΑΟΚ υπάρχουν ποδοσφαιριστές με τεράστια προσωπικότητα, αγάπη για την ομάδα, δίψα για τίτλους, νοοτροπία νικητή και ασυμβίβαστοι, όπως είναι άλλωστε η ομάδα μας».

Νιώσατε ποτέ ότι παλεύετε μόνοι εναντίον όλων;

«Η ιστορία μας έχει δείξει ότι ο ΠΑΟΚ ήταν ουσιαστικά πάντα μόνος του. Αγαπάμε τη μοναξιά μας και χρόνια τώρα, τα έχουμε βρει με τον εαυτό μας! Είμαστε, λοιπόν, συνηθισμένοι»

Ο Γκαγκάτσης είπε ότι μετά τα όσα έγιναν πέρσι, νιώθατε όλοι πως ήταν μονόδρομος να πάρετε φέτος το νταμπλ… Το είδατε ποτέ σαν απάντηση;

«Όχι, δεν θα το έλεγα αυτό. Οι απαντήσεις κρατούν λίγο κι εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε το ίδιο και την επόμενη σεζόν. Σίγουρα, για μας ήταν μονόδρομος η επιτυχία φέτος, γιατί απλά είχαμε την καλύτερη ομάδα. Επειδή αναφερθήκατε στον Μάκη Γκαγκάτση, κι επειδή δεν μιλάω συχνά, θα ήθελα να τον ευχαριστήσω δημόσια, για όσα κάνει γι΄ αυτή την ομάδα, για τη στήριξη, που μας έδινε πάντα στα δύσκολα. Όπως και τη Μαρία Γκοντσάροβα, που τη νιώθαμε πάντα δίπλα μας, πραγματικά αξίζουν τον σεβασμό μας και οι δύο. Είναι δύο άνθρωποι, που είναι μακριά από την καθημερινή δημοσιότητα, αλλά είναι πάντα εκεί για να λύνουν προβλήματα, να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους και η συμβολή τους στην επιτυχία της ομάδας είναι καθοριστική. Και με την ευκαιρία, θέλω να αναφερθώ και στον Κυριάκο, γιατί έχω νευριάσει μαζί του με την απόφαση να μας αφήσει (γέλια)! Θα τον θέλαμε μαζί μας, είναι ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος για την ομάδα, αλλά δεν έχουμε δικαίωμα να τον σταματήσουμε, διότι είναι έτοιμος να τα καταφέρει και στο στίβο της πολιτικής. Ο Κυριάκος είναι φοβερά εύστροφος, έχει μια συγκροτημένη σκέψη, έχει ωραίες ιδέες και είμαι βέβαιος ότι θα διαπρέψει και στην πολιτική, όπως διέπρεψε στον ΠΑΟΚ. Είναι η ζωντανή απόδειξη ότι στο ποδόσφαιρο υπάρχουν άνθρωποι, που μπορούν να κάνουν πολλά και μεγάλα πράγματα».

Ένιωσες σε κάποια φάση μέσα στη σεζόν, ότι «εντάξει, είμαστε άτρωτοι…»;

«Αν νιώσεις έστω και μια στιγμή ότι είσαι άτρωτος, θα καταλάβεις αμέσως ότι δεν είσαι, το ποδόσφαιρο θα σε τιμωρήσει! Καλύτερα να αλλάξεις επάγγελμα. Είναι το χειρότερο μήνυμα που μπορείς να μεταδώσεις και πίστεψέ με, ότι σκέφτεσαι, αυτό περνάει στην ομάδα, είτε το θέλεις, είτε όχι. Αυτό, που ένιωθα πραγματικά, είναι απεριόριστη εμπιστοσύνη σ΄ αυτή την ομάδα, ότι μπορεί να κάνει τα πάντα στο γήπεδο»

Σας προκαλεί ένα άγχος ότι αυτό που πετύχατε, είναι δύσκολο να ξαναγίνει;

«Κάθε φορά που ξεκινά μια σεζόν, νιώθεις ότι πρέπει να κάνεις το μάξιμουμ, αλλά όσο κοινότυπο κι αν ακούγεται, αυτό που έχει σημασία, είναι να μένεις στο παιχνίδι που έχεις μπροστά σου και να ετοιμάζεσαι να το κερδίσεις, πριν πας στο επόμενο. Ξέρουμε ότι έχουμε μια δύσκολη χρονιά μπροστά μας, έχουμε την πρόκληση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, τους τίτλους στην Ελλάδα. Υπάρχει μεγάλη θέληση, υπάρχει τεράστια δυναμική, υπάρχει τεχνογνωσία, που κάθε μέρα μεγαλώνει κι εξελίσσεται… Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, το μέλλον είναι δικό μας. Αυτό που δίνει αυτοπεποίθηση είναι ο τρόπος, που προετοιμάζεις την ομάδα»

Είχε και δύσκολες καταστάσεις η σεζόν, έστω και λίγες. Για παράδειγμα η Ευρώπη, ή ακόμη και η πώληση του Πρίγιοβιτς. Πως το κρατήσατε;

«Η Ευρώπη μας επηρέασε αρκετά, αλλά η θέληση για το πρωτάθλημα ήταν τόσο μεγάλη, που το ξεπεράσαμε γρήγορα. Η πώληση του Πρίγιοβιτς δημιούργησε κάποια ερωτηματικά στην αρχή, ήταν ο πρώτος σκόρερ μας, αλλά βγήκαν στην επιφάνεια άλλες αρετές της ομάδας και κάλυψαν την απώλεια του. Τα αντανακλαστικά λειτούργησαν άψογα, εκεί ο ΠΑΟΚ έδειξε ότι είναι έτοιμος ακόμη και να ξεπεράσει μεγάλα εμπόδια»

Μπορείς να μας περιγράψεις με λίγες λέξεις τον Λουτσέσκου;

«Ισορροπία, επαγγελματισμός, ποδοσφαιρική κουλτούρα, άπειρες ώρες δουλειάς, ευαίσθητος, προστατευτικός, αληθινός. Μάλλον ήταν ΠΑΟΚ και δεν το ήξερε! Αυτό, που πρέπει να πω για τον Ράζβαν, είναι ότι είναι εξαιρετικός άνθρωπος και πάνω απ΄ όλα δίκαιος. Δεν υπάρχει περίπτωση να αδικήσει κανέναν, δεν υπάρχει περίπτωση να αδικήσει κάποιον, που αξίζει και δουλεύει. Κι αυτό οι παίκτες το νιώθουν».

Πες μας κάτι που δεν ξέρουμε γι΄ αυτόν…

«Μαζευτήκαμε κάποιοι φίλοι και του κάναμε δώρο το αντίγραφο του περσινού κυπέλλου και έρχεται και το φετινό του πρωταθλήματος. Μας έδωσε την εντύπωση, ότι ήταν το μεγαλύτερο δώρο, που πήρε στη ζωή του! Είναι παθιασμένος, ζει αυτό που κάνει, έχει ταυτιστεί με την προσπάθεια του ΠΑΟΚ να κυριαρχήσει. Είναι μεγάλη τύχη, που είναι στον ΠΑΟΚ»

Όταν το πήρε πάνω του επικοινωνιακά, μετά τα περσινά, ως ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του, δεν του είπες ποτέ, «ΟΚ, άστο, τι μπλέκεσαι μ΄ αυτά»;

«Ναι, η αλήθεια είναι πως πολλές φορές αισθάνθηκα, πως ίσως το τραβάει πολύ μακριά, άσχετα από το αν έχει δίκιο και του το είπα. Αλλά η διαφορά είναι ότι δεν το έκανε για την επικοινωνία. Αισθανόταν μέσα του την αδικία να τον καίει. Και ξέρεις ποια είναι η πλάκα; Δεν έχει σβήσει ακόμα!»

Ο Λουτσέσκου μιλάει συνέχεια για ένα γκρουπ. Γι΄ αυτόν φαίνεται να είναι πιο σημαντικό κι απ΄ τα πρόσωπα και βλέπουμε ότι ποντάρει στους ίδιους συνεχώς. Φαίνεται πως γι΄ αυτόν είναι πιο σημαντικό να μη φύγει κανείς, παρά να έρθουν κάποιοι άλλοι. Είναι έτσι;

«Πιστεύει πολύ στην επικοινωνία μεταξύ του γκρουπ και στην χημεία μεταξύ μας. Για να έχεις σωστή, επικοδομητική επικοινωνία, θέλεις χρόνο για να δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες και δυστυχώς πάντα ο χρόνος είναι εχθρός μας, καθώς δεν υπάρχει. Το γκρουπ, που υπάρχει, είναι πάντα έτοιμο και δεκτικό, καθώς γνωρίζει, ενώ οι καινούργιοι χρειάζονται χρόνο. Νομίζω ότι ο συνδυασμός, σε σωστές αναλογίες, είναι αυτός που κερδίζει. Έτσι το βλέπει και ο προπονητής».

Φαίνεται πως είστε ένα αχώριστο δίδυμο, λένε πολλοί ότι εσείς οι δύο είστε η κεφαλή του αγωνιστικού τμήματος, ο καθένας στον τομέα του. Πως έγινε και κολλήσατε τόσο πολύ;

«Είμαστε μαζί τουλάχιστον 9 ώρες την ημέρα. Και λέω και λίγες… Νομίζω ότι έχει φύγει το θέμα από τα επαγγελματική πρότυπα. Έμαθε ο ένας τον άλλον, υπάρχει κώδικας επικοινωνίας και συνεργασίας»

Ιβάν Σαββίδης. Τον ζείτε σε μόνιμη βάση. Πες μας κάτι που δεν ξέρουμε.

«Όσοι δεν τον γνωρίζουν, στέκονται στην οικονομική του επιφάνεια και στο τί υλικό προσφέρει στην ομάδα. Δεν είναι απλά ένας άνθρωπος με χρήματα, είναι ένας άνθρωπος, με ηγετικά χαρακτηριστικά, που ξέρει να καθοδηγεί το γκρουπ και να δείχνει το δρόμο για την επιτυχία .Κανείς δεν ξέρει τον τρόπο, που μεταδίδει σε όλους το να μην σταματάς ποτέ, να ξεπερνάς τον εαυτό σου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον τρόπο, που μου λέει μέσα στην σεζόν ότι δεν έχω δικαίωμα να κοιμηθώ, ούτε δευτερόλεπτο. Στην αρχή ήταν σκληρό, τώρα καταλαβαίνω, που με καθοδηγεί να πάω»

Όταν τον έβλεπες να έρχεται έξω από το γήπεδο να χαιρετήσει έναν – έναν, τι σκεφτόσουν;

«Όταν αυτός ο άνθρωπος αφήνει την άνεσή του κι έρχεται και περιμένει έξω από το γήπεδο την ομάδα, απλά για να αγκαλιάσει τον καθένα ξεχωριστά και να του ευχηθεί καλή επιτυχία, αυτό που ασυνείδητα κυριαρχεί στο μυαλό σου, είναι πως πρέπει να το ανταποδώσεις. Όταν έχει τελειώσει το παιχνίδι, πρέπει να είναι χαρούμενος»

Πόσο μεγάλη είναι η επιρροή του στην ομάδα;

«Θα έλεγα ότι μετακινεί τα πάντα με το βλέμμα. Δεν ξέρω αν αυτό είναι επιρροή ή έχουμε περάσει σε άλλο επίπεδο (γέλια)»

Τι σου αρέσει πολύ στον ΠΑΟΚ;

«Μου αρέσει, που επιτέλους μας σέβονται και που βλέπω ότι υπάρχουν προοπτικές να φτάσουμε ψηλότερα»

Και τι θα ήθελες να είναι καλύτερο;

«Ενα καινούργιο γήπεδο θα έδινε αμέσως διαφορετική αίγλη στην ομάδα. Το περιμένουμε».

Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα με πάρα πολλούς ξένους παίκτες, παρόλα αυτά βγάζει πολύ συναίσθημα. Πως το εξηγείς;

«Ο ΠΑΟΚ είναι μια ιδιαίτερη ομάδα. Οι παίκτες βρίσκουν σεβασμό και τον ανταποδίδουν. Νιώθουν τα ιδανικά, την αύρα του συλλόγου, ζουν την καθημερινότητά του. Προσπαθούμε να τους κάνουμε συμμέτοχους στην ιστορία του ΠΑΟΚ και δίνουν κομμάτι του εαυτού τους. Ο κόσμος παίζει καταλυτικό ρόλο, συμμετέχει, ο παίκτης το εισπράττει. Δεν έχει σημασία η εθνικότητα. Όποιος δεν έχει τον χαρακτήρα να μπει σ΄ αυτό το “παιχνίδι”, δύσκολα θα έχει διάρκεια στον ΠΑΟΚ»

Ξεκινάει η χρονιά και Βιεϊρίνια, Μαουρίσιο, Βέρνμπλουμ είναι στα πιτς. Μεγάλο χτύπημα;

«Αφού ήρθαμε εδώ για κουβέντα και καφέ, γιατί με βάζεις πάλι στα προβλήματα; Το ρωτάς, αν είναι μεγάλο χτύπημα; Εμπειρία, ποιότητα, προσωπικότητα… Αυτά είναι αυτοί οι παίκτες»

Ο Βιεϊρίνια είναι τόσο σημαντικός για την ομάδα, όσο φαίνεται;

«Με τον Αντρέ, πάω όπου θέλεις, χωρίς να φοβάμαι τίποτα! Στα δύσκολα θα βρει την λύση, ξέρει αυτός. Κι αν χρειαστεί να σουτάρει από το κέντρο, θα την στείλει εκεί που πρέπει».

Αν σου έλεγε κανείς ότι μπορείς να κρατήσεις έναν παίκτη εδώ για πάντα, εκτός του Βιεϊρίνια, ποιος θα ήταν και γιατί;

«Δε θα διαλέξω. Εγώ θέλω όλο το γκρουπ, αυτό που ξέρει να κερδίζει και μισεί την ήττα»

Το Τσάμπιονς Λιγκ είναι ψύχωση ή απλά ένας στόχος; Τι λείπει από τον ΠΑΟΚ για να το πετύχει;

«Είναι ένας στόχος, που πρέπει να κατακτήσουμε. Η ομάδα είναι συνειδητοποιημένη, δεν έχει ψυχώσεις. Πρέπει να κάνουμε σωστές και προσεκτικές κινήσεις, να συμπληρώσουμε το παζλ σωστά και πολλή δουλειά. Θα διεκδικήσουμε τις πιθανότητές μας»

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

ΠΑΟΚτσήδικη «τρέλα» στην Stark Arena (video)

Απίθανη ατμόσφαιρα δημιούργησαν οι οπαδοί της Παρτιζάν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για την 32η αγωνιστική της Euroleague, εκφράζοντας...

Στην ίδια κατηγορία