Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ίδια τα κομμάτια, άλλο το… παζλ

Δημοφιλή

Ο ΠΑΟΚ, με τον Πάμπλο Γκαρσία στην άκρη του πάγκου του, αφήνει πίσω του το 3-4-3 που εφάρμοσε και καθιέρωσε ο Αμπέλ Φερέιρα, επιστρέφει στην… προ κορωνοϊού τακτική, αλλά με ένα ρόστερ «δομημένο» σε άλλες ανάγκες.

Στις πρώτες του τοποθετήσεις, ο Πάμπλο Γκαρσία ξεκαθάρισε και δημόσια αυτό που άπαντες αντιλήφθηκαν όταν έγινε η αλλαγή σκυτάλης ανάμεσα στον Ουρουγουανό τεχνικό και τον Αμπέλ Φερέιρα, και αυτό δεν ήταν άλλο από την αλλαγή αγωνιστικής φιλοσοφίας.

Και μέρος της αλλαγής αυτής είναι και η αλλαγή τακτικής. Για την ιστορία, η τριάδα στην άμυνα έκανε την εμφάνισή τους με την επιστροφή στην αγωνιστική δράση για τα πλέι οφ της σεζόν 2019-20, όταν και ο Αμπέλ Φερέιρα αναζητούσε τρόπο να διορθώσει τα προβλήματα που εμφάνιζε ο Δικέφαλο στα μετόπισθεν. Και η αλήθεια είναι πως αυτά, σε μεγάλο βαθμό διορθώθηκαν στο φινάλε της περσινής σεζόν. Στο κομμάτι της φετινής σεζόν στην οποία ο Πορτογάλος τεχνικός ήταν επικεφαλής, η γεύση που έμεινε στους περισσότερους είχε να κάνει με την αδυναμία του ΠΑΟΚ να μετουσιώσει την κατοχή μπάλας.

Ο Πάμπλο Γκαρσία έρχεται να επαναφέρει τον ΠΑΟΚ σε σχηματισμό με τέσσερις παίκτες στην άμυνα, τρεις στη μεσαία γραμμή και τρεις στην επίθεση. Η ακριβής καταγραφή του συστήματος, για το αν θα μιλάμε για ένα 4-2-3-1 ή για ένα 4-3-3 είναι μια τυπική λεπτομέρεια καθώς στην ουσία, για έναν και μόνο λόγο.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΑΡΑ ΕΞΤΡΕΜ

Και ο λόγος έχει να κάνει με την απουσία καθαρόαιμων εξτρέμ. Ο ποδοσφαιριστής που η κύρια και μάλλον και μοναδική του θέση είναι αυτή του εξτρέμ δεν είναι άλλος από τον Λέο Ζαμπά, τον Βραζιλιάνο που τελευταία τον έχουμε «χάσει». Και όταν λέμε τελευταία εννοούμε από το καλοκαίρι του 2019, σχεδόν δηλαδή για 1,5 χρόνο. Ο Ζαμπά σε αυτό το διάστημα έχει μετρήσει 11 συμμετοχές, που μεταφράζονται σε περίπου 440 αγωνιστικά λεπτά. Το αν θα τον ξαναδούμε, είναι καθαρά στα… πόδια του. Η ατάκα του Πάμπλο Γκαρσία πριν από την αναμέτρηση με την Αϊντχόφεν ήταν μια από τις πλέον σημαντικές. «Κάποια παιδιά δεν τους γνωρίζω καλά ακόμα» και σίγουρα ο Λέο Ζαμπά είναι ένας από αυτούς. Ο Γκαρσία δείχνει διατεθειμένος να τραβήξει μια γραμμή, να βάλει όλους τους ποδοσφαιριστές σε μια αφετηρία και να τους κρίνει με βάση τα όσα δείξουν σε εκείνον.

ΟΙ ΑΛΛΟΙ «ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ»

Οι Χρήστος Τζόλης και Αντρίγια Ζίβκοβιτς, που είναι ένας κλασικός εξτρέμ, είναι οι άλλοι δυο υποψήφιοι, ενώ υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε σε αυτή τη λίστα να βρεθούν και οι Τόμας Μουργκ και Ντιέγκο Μπίσεσβαρ. Και σε αυτό το σημείο είναι η στιγμή που έρχονται οι αστερίσκοι. Ο ΠΑΟΚ αναμένεται να κινηθεί για ακραίο επιθετικό τον Ιανουάριο και αυτό θα επηρεάσει τόσο όσους μπορούν να παίξουν εξ’ ορισμού σε αυτή τη θέση όσο και εκείνους που έχουν χρησιμοποιηθεί.

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ

Ο Αντρέ Βιεϊρίνια ανακοινώθηκε με προπονητή Αμπέλ Φερέιρα και λόγω κορωνοϊού (βρέθηκε θετικός στα τεστ που έκανε όταν υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο) θα κάνει την πρώτη του προπόνηση μετά την επανένταξή του στο «ασπρόμαυρο» σύνολο υπό τις οδηγίες του Πάμπλο Γκαρσία, τον οποίο τον έχει ζήσει ως συμπαίκτη και τώρα θα τον έχει προπονητή. Ο Βιεϊρίνια προέρχεται από μια σεζόν στην οποία αγωνίστηκε και στις τέσσερις θέσεις των άκρων. Ως δεξί μπακ, ως αριστερό μπακ, ως δεξί εξτρέμ και ως αριστερό εξτρέμ.

Ο Πορτογάλος έχει αποδείξει πως μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε μια από τις θέσεις αυτές, προσαρμοζόμενος στις ανάγκες, κάτι που θα συμβεί και στην επικείμενη συνεργασία του με έναν άνθρωπο τον γνωρίζει πολύ καλά, όπως είναι ο Γκαρσία. Με όλα όσα έχουν συμβεί, ο Βιεϊρίνια θα είναι σε θέση να λογίζεται ως υποψήφιο μέλος της αρχικής 11άδας στα παιχνίδια που θα γίνουν στις αρχές Δεκεμβρίου, ένα μήνα πριν την έναρξη της επόμενης μεταγραφικής περιόδου, σε μια εποχή δηλαδή που ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να σιγουρευτεί για τις άμεσες αγωνιστικές του ανάγκες και να πορευτεί κατάλληλα.

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ

Όταν οριστικοποιήθηκε η δομή του ρόστερ όσον αφορά την άμυνα, ο ΠΑΟΚ μετρούσε πέντε κεντρικούς αμυντικούς, ένας αριθμός θεωρητικά ιδανικός για ομάδα που παίζει με τριάδα στην άμυνα, ώστε να μπορεί να γίνει το κατάλληλο ροτέισον και να υπάρχουν οι καλύψεις σε περίπτωση τιμωριών ή τραυματισμών.

Οι θέσεις στο κέντρο της άμυνας μειώθηκαν, και η μείωση συνέπεσε και με τη μείωση του αριθμού των διαθέσιμων κεντρικών αμυντικών, με τον τρόπο που κανείς δεν θα ήθελε. Ο Ενέα Μιχάι βγαίνει από το κάδρο για τους επόμενους μήνες λόγω της ρήξης χιαστού που υπέστη στην πρώτη προπόνηση παρουσία του Πάμπλο Γκαρσία. Οι Βαρέλα, Κρέσπο, Ίνγκασον και Μιχαηλίδης είναι εκείνοι που θα διεκδικούν τις δυο θέσεις και με βάση των αριθμό συμμετοχών τους το τελευταίο διάστημα, δεν μπορείς από κανέναν να βγάλεις τη ταμπέλα του βασικού. Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι άλλο από τη χημεία στο κέντρο της άμυνας, είτε αυτό απαρτίζεται από δυο είτε από τρεις ποδοσφαιριστές, και εδώ θα γίνει μια εσωτερική «μάχη» που στο τέλος θα βγάλει κερδισμένο τον ΠΑΟΚ εφόσον όλοι τους δείξουν τέτοιο αγωνιστικό πρόσωπο που θα δικαιολογεί την παρουσία του στο αρχικό σχήμα.

Αναφορικά με τα άκρα της άμυνας, αυτή είναι η μόνη θέση – ρόλος που δεν επηρεάζεται, καθώς όσοι βρίσκονται στο ρόστερ είναι παίκτες που γνωρίζουν και μπορούν να υπηρετήσουν τόσο τον ρόλο του μπακ όσο και του φουλ μπακ.

Η «ΔΙΑΓΝΩΣΗ» ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΛΑ 10ΑΡΙΑ

Η μοναδική τοποθέτηση του Πάμπλο Γκαρσία που αφορούσε το ρόστερ που έχει στη διάθεσή του είχε να κάνει με τους ποδοσφαιριστές που παίζουν στη μεσαία γραμμή. Μετά την αναμέτρηση με τον Παναιτωλικό, ο Ουρουγουανός σημείωσε πως έχει πολλά «δεκάρια». Οι ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στο ρόστερ και η κύρια θέση τους είναι αυτή του επιτελικού μέσου είναι οι Ντιέγκο Μπίσεσβαρ και Γιώργος Βρακάς. Σε αυτή τη λίστα μπορούν να ενταχθεί και ο Τόμας Μουργκ, καθώς και ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς, ο οποίος ήρθε στην Τούμπα ως εξτρέμ κι ο Φερέιρα τον έφερε πιο κοντά στον άξονα και το προσεχές διάστημα ο Ουρουγουανός τεχνικός καλείται να πάρει αποφάσεις αναφορικά με τις θέσεις στις οποίες υπολογίζει τον κάθε ποδοσφαιριστή. Μέσω αυτής της διαδικασίας, θα είναι σε θέση να διαπιστώσει και τις ανάγκες του σε άλλες θέσεις, καθώς για παράδειγμα, η σκέψη για την απόκτηση ακραίων θα είναι αυτή που θα ξεκινήσει ένα ντόμινο «μετάθεσης» παικτών από τα άκρα προς τον άξονα.

Όσον αφορά τις θέσεις «6» και «8» σε αυτές υπάρχουν τα ονόματα έξι ποδοσφαιριστών. Ο λόγος για τους Εσίτι, Αουγκούστο, Νινούα, Σβαμπ, Καντουρί, Τσιγγάρα. Μετά τη διακοπή για τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων, υπάρχει ένας νέος γύρος «γεμάτων» εβδομάδων με διαδοχικούς αγώνες σε πρωτάθλημα και Γιουρόπα Λιγκ, και αυτή θα είναι η περίοδος που άπαντες θα κριθούν καθώς με βάση τις αγωνιστικές απαιτήσεις, θα χρειαστούν όλοι να δηλώσουν «παρόντες» σε ένα άκρως απαιτητικό αγωνιστικά διάστημα μέχρι το τέλος του 2020.

Όσον αφορά την επίθεση, το ζητούμενο δεν είναι άλλο από τον τρόπο που θα λύσει ο ΠΑΟΚ το θέμα της τροφοδότησης του «φουνταριστού».

Προηγούμενο άρθροΜαίνεται η ευρωπαϊκή μάχη…
Επόμενο άρθροΤι απογίνατε εσείς;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Χατζηθεοδώρου: «Κάναμε την έκπληξη της 20ετίας»

Με την ψυχή τους πανηγύρισαν στην ομάδα πόλο του ΠΑΟΚ την πρόκρισή τους στα ημιτελικά του πρωταθλήματος. «Πραγματικά είναι κάτι...

Στην ίδια κατηγορία