Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Η Τούμπα των ονείρων μας, η Τούμπα της ζωής μας!

Δημοφιλή

Για το γήπεδο – θρύλο της πόλης, είναι σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία καταγραφής και τελικής έγκρισης όλων των επόμενων καθοριστικών βημάτων στο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (ΕΧΣ) προκειμένου να γίνει πράξη το όραμα και η υπόσχεση του Ιβάν Σαββίδη προς τον εαυτό του και τον κόσμο του ΠΑΟΚ για την κατασκευή της «Νέας Τούμπας».

Η 6η Σεπτεμβρίου του 1959 δεν ήταν μια συνηθισμένη μέρα. Ο κόσμος που ανηφόριζε προς την Τούμπα εκείνο το κυριακάτικο απόγευμα, πολύ πιθανόν να μην είχε συνειδητοποιήσει ότι γινόταν μάρτυρας σε μια κομβική στιγμή της ιστορίας του συλλόγου. Τη μέρα εκείνη γίνονταν τα επίσημα εγκαίνια του γηπέδου του ΠΑΟΚ.

Το πρώτο γήπεδο στην περιοχή του Συντριβανίου, έπρεπε να περάσει στην κατοχή του κράτους, αφού το 1956 αποφασίστηκε η απαλλοτρίωσή του (στον ίδιο χώρο αργότερα δημιουργήθηκε η Θεολογική Σχολή), και ο ΠΑΟΚ ήταν αναγκασμένος να ψάξει για νέο γήπεδο, παρά το γεγονός ότι το είχε επεκτείνει το 1930. Ο χώρος που βρέθηκε στην Άνω Τούμπα για την ανέγερση του νέου γηπέδου ανήκε στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας. Ο πρόεδρος της επιτροπής για την ανέγερση του γηπέδου Γιώργος Θέμελης (υφυπουργός τότε Εθνικής Άμυνας) παραχώρησε τον Μάιο του 1957 έκταση 30 στρεμμάτων. Με την απόφαση 41/485 της 11ης Μάϊου 1957, εκδόθηκε το παραχωρητήριο, και τα 30 στρέμματα της έκτασης πέρασαν στην ιδιοκτησία του ΠΑΟΚ. Το αντίτιμο ήταν 1.500.000 δραχμές που έπρεπε να εξοφληθεί σε 20 μήνες. Τα υπόλοιπα στρέμματα παρέμειναν μέχρι πέρσι στην ιδιοκτησία του Ταμείου για να παραχωρηθούν στην οικογένεια του «Δικεφάλου» προκειμένου να «τρέξει» η κατασκευή της «Νέας Τούμπας».

Για την παλιά Τούμπα το πρωτόκολλο παραλαβής έγινε στις 7 Φεβρουάριου 1958 και το υπέγραψαν από πλευράς ΠΑΟΚ οι Σταύρος Γεωργιάδης και Β. Σιδηρόπουλος. Οι εργασίες δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν, καθώς από τα 6 εκατομμύρια δραχμές που απαιτούνταν για την έναρξη των εργασιών, το κράτος μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού διέθεσε μόλις ένα εκατομμύριο δραχμές. Επιπλέον, ο χώρος που είχε βρεθεί δεν ήταν τελείως ελεύθερος, καθώς στην περιοχή διέμεναν 182 προσφυγικές οικογένειες, τη μετεγκατάσταση των οποίων πλήρωσε και πάλι ο ΠΑΟΚ.

Η διοίκηση του «Δικεφάλου» υποχρεώθηκε να ζητήσει τη συνδρομή των φιλάθλων με την έκδοση του Λαχείου «Ανεγέρσεως νέου Σταδίου του ΠΑΟΚ», το οποίο κόστιζε 20 δραχμές, κυκλοφόρησε σε όλη την Ελλάδα και καλύφθηκε με ταχύτητα από τον κόσμο του ΠΑΟΚ που διψούσε να δει την ομάδα του ξανά στεγασμένη

Οι εργασίες άρχισαν το 1958 και τελικά η αποπεράτωση του γηπέδου ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 1959. Με τη χειρωνακτική και κατασκευαστική συνδρομή φιλάθλων, που συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην κατασκευή του γηπέδου.

Στις 5.30 το απόγευμα της 6ης Σεπτεμβρίου ένα στρατιωτικό αεροπλάνο έριξε στη σέντρα του γηπέδου την μπάλα για το πρώτο εναρκτήριο λάκτισμα. Είκοσι λεπτά αργότερα η Τούμπα ένιωσε τις πρώτες ζητωκραυγές από το πρώτο γκολ που πέτυχε με δυνατό σουτ ο Κώστας Κιουρτζής, και έδωσε την πρώτη νίκη στον ΠΑΟΚ με 1-0.

*20.000 ΘΕΑΤΕΣ ήταν η αρχική χωρητικότητα του γηπέδου. Τα επίσημα ονομάστηκαν «θύρα των ευεργετών», οι θύρες 3,4, 5, 6 ήταν μισές και δεν υπήρχαν οι θύρες 7, 8 και 2.

*45.252 ΤΟ ΡΕΚΟΡ εισιτηρίων που κόπηκαν στις 19 Δεκεμβρίου του 1976 στο ισόπαλο 0-0 με την ΑΕΚ, ενώ στην Ευρώπη τα 45.200 που κόπηκαν στο ΠΑΟΚ – Μπαρτσελόνα 1-0 το 1975.

28.703  ΘΕΣΕΙΣ υπάρχουν μετά και την τελευταία αναγκαστική παρέμβαση και την τοποθέτηση πλαστικών καθισμάτων σ’ ολόκληρο το γήπεδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Πανέτοιμος για την πρόκριση ο ΠΑΟΚ!

Για το νοκ-άουτ προημιτελικό Κυπέλλου Ελλάδος Ποδοσφαίρου γυναικών, ο ΠΑΟΚ Morris υποδέχεται στο Γήπεδο Νέων Επιβατών, την Τετάρτη 24...

Στην ίδια κατηγορία