Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Η Τούμπα θα είναι καζάνι

Δημοφιλή

Αν υπήρχε μια σημαντική είδηση την προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν ούτε οι τραυματισμοί του Μιτρίτσα και του Σίντκλεϊ, ούτε τα σχέδια του Λουτσέσκου. Η επιστροφή του κόσμου στη Θύρα 4 είναι η πιο χαρμόσυνη είδηση των τελευταίων ημερών.

Το πέταλο που έκανε γνωστή την Τούμπα παγκοσμίως παρέμενε κλειστό από το ξεκίνημα της χρονιάς «μέχρι να μπορεί να ανοίξει τις θύρες του διάπλατα για όλους», όπως έλεγαν τον περασμένο Ιούλιο οι σύνδεσμοι φίλων ΠΑΟΚ.

Η Θύρα 4 ξανανοίγει και θα φιλοξενεί εκ νέου τους φίλους του «Δικεφάλου». «Στο πιο ιστορικό γήπεδο του πλανήτη, την Τούμπα μας, το πιο καυτό πέταλο που έχει υπάρξει ποτέ, η ΘΥΡΑ 4, θα ανοίξει ξανά για να φιλοξενήσει την τρέλα του λαού μας. Ενωμένοι και αποφασισμένοι να αφήσουμε πάλι την ψυχή και τα λαρύγγια μας στα τσιμέντα γιατί η ομάδα μας χρειάζεται», σημειώνουν οι οργανωμένοι οπαδοί, που μέσα στην εβδομάδα αποφάσισαν να βάλουν ένα τέλος στην αποχή τους και να επιστρέψουν στο γήπεδο και να είναι δίπλα στην αγαπημένη ομάδα τους.

Ο ΠΑΟΚτσής έχει μάθει να μάχεται στους δρόμους για τα ιδανικά του και τους δικούς του «τίτλους». Αυτό θα συνεχιστεί και δεν σχετίζεται με την απόφαση για το άνοιγμα της Θύρας 4. Πάλι μόνος του ο λαός του ΠΑΟΚ θα συνεχίσει να βρίσκεται στις επάλξεις ενάντια στο νόμο Αυγενάκη. Πριν από χρόνια, ο κόσμος του ΠΑΟΚ με συντονισμένες δράσεις κατάφερε να ρίξει το ιδιώνυμο.

Ένα από τα βασικά αιτήματά τους παραμένει να είναι η κατάργηση του ιδιώνυμου (απαγόρευση αναστολής και μετατροπής ποινών αδικήματων αθλητικής βίας), που επανάφερε ο Λευτέρης Αυγενάκης με τον νέο αθλητικό νόμο.  Ένα μέτρο παρωχημένο που είχε κάνει νόμο ο Γιώργος Ορφανός το 2006 και εφαρμόστηκε για λίγους μήνες μέχρι να καταργηθεί από τον Γιάννη Ιωαννίδης, λίγους μήνες μετά την ψήφισή του.

ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΙΔΙΩΝΥΜΟ

Το καλοκαίρι του 2017 επιχείρησε να τον επαναφέρει, έπειτα από μια σύσκεψη για μέτρα κατά της βίας, παρουσία στελεχών της UEFA, ο τότε υφυπουργός Γ. Βασιλειάδης, αλλά τελικά δεν έγινε νόμος.

Όλοι είχαν αντιληφθεί ότι το ιδιώνυμο δεν βοηθούσε το παραμικρό στις περιπτώσεις βίας, το μόνο στο οποίο βοηθούσε ήταν να στέλνει στη φυλακή ακόμη και αθώους ανθρώπους, πχ. για ένα άναμμα πυρσού εντός των γηπέδων. Ουδείς έχει ξεχάσει πως το ιδιώνυμο ίσχυε μόνο για οπαδούς και άφηνε έξω τους βουλευτές, που το ίδιο ακριβώς διάστημα μπουκάριζαν ανενόχλητοι στους αγωνιστικούς χώρους των γηπέδων για να διαμαρτυρηθούν σε διαιτητές! Στην Ελλάδα, μια ευρωπαϊκή χώρα με βαλκανικά κατάλοιπα, όλα είναι θέμα νοοτροπίας και όχι νόμων.

Το ιδιώνυμο έχει ειδικά χαρακτηριστικά διαδικασίες και ποινές. Συγκεκριμένα, ισχύει διαρκές αυτόφωρο, ώστε ακόμη και αν ο «ταραξίας» συλλαμβάνεται κάποιες μέρες μετά την τέλεση του αδικήματος, θα οδηγείται απ’ ευθείας στο δικαστήριο και θα εκδικάζεται άμεσα η υπόθεσή του.

«ΌΧΙ ΣΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ…»

Η θέση των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ ευθύς εξαρχής ήταν και παραμένει να είναι αδιαπραγμάτευτη σχετικά με τους διαχωρισμούς στην κερκίδα. Σε εμβολιασμένους και μη, την ίδια ώρα που πριν από δέκα μέρες οι φίλοι του «Δικεφάλου» που ταξίδεψαν στη Δανία για τον αγώνα με την Κοπεγχάγη μπήκαν στο «Πάρκεν» επιδεικνύοντας απλά το εισιτήριο τους.

Στην Ελλάδα η Κυβέρνηση επιμένει στο διαχωρισμό και φυσικά «πατώντας» πάνω στην αγάπη του κόσμου για τις ομάδες συνεχίζει να διαχωρίζει τους φιλάθλους σε κατηγορίες και να μην επιτρέπει την είσοδο στα γήπεδα όλων όσοι δεν έχουν προχωρήσει σε εμβολιασμό κατά του Covid-19.

«Στον ΠΑΟΚ χωράμε όλοι όσοι αγαπούν το σύλλογο, και όλοι μαζί θα συνεχίσουμε», αναφέρουν οι Σύνδεσμοι στην τελευταία ανακοίνωσή τους. «Απαιτούμε ίση μεταχείριση και σεβασμό των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Δεν θα διαχωρίσουμε τους συνοπαδούς μας σε καμία βάση και για κανένα λόγο, και δεν θα επιτρέψουμε το δικό μας σπίτι, το δικό μας πέταλο, να αποτελέσει χώρο στον οποίο θα ευδοκιμήσουν τέτοιου είδους πρακτικές. Η αγάπη μας για τον Π.Α.Ο.Κ. μας ενώνει, δεν μας διαχωρίζει», είχαν τονίσει όταν πριν από μερικούς μήνες αποφάσισαν να κλείσει η Θύρα 4 και πήραν την σκληρή για τους εαυτούς τους απόφαση, να απέχουν από τα γήπεδα ως διαμαρτυρία απέναντι στην πρωτόγνωρη αυτή πολιτική διαχωρισμών. Και σ’ αυτή την απόφαση είχαν βρει σύμμαχο την ΠΑΕ που μέσω επίσημης θέσης είχε τοποθετηθεί επί του θέματος:

«Είμαστε εναντίον των διαχωρισμών, ειδικά όταν αυτοί αφορούν το κατεξοχήν μέρος που άνθρωποι διαφορετικών αντιλήψεων γίνονται ένα, για να υποστηρίξουν την ομάδα τους. Συμφωνούμε με την ιδεολογική τοποθέτηση εναντίον των διαχωρισμών όπως εκφράστηκε στην πρόσφατη ανακοίνωση των ΣΦ ΠΑΟΚ. Σεβόμαστε ταυτόχρονα και όλους εκείνους που έχουν εμβολιαστεί και θέλουν να κάνουν χρήση των προνομίων που τους παρέχονται», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιούλιο.

Στις επόμενες εντός έδρας αναμετρήσεις, παραμένει σε ισχύ το μέτρο του εμβολιασμού, άρα πρόσβαση στη Θύρα 4 θα έχουν όλοι όσοι έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες. Κι όσο βρίσκονται σε ισχύ τα συνολικά μέτρα της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση του κορονοϊού, δύσκολα θα αλλάξει κάτι.

Το καλοκαίρι είχαν διατεθεί περίπου 1.500 εισιτήρια διαρκείας για τη Θύρα 4, με τους κατόχους τους να φιλοξενούνται στη Θύρα 8 του γηπέδου στα πρώτα έξι εντός έδρας παιχνίδια.

ΧΙΛΙΟΕΙΠΩΜΕΝΑ ΛΟΓΙΑ

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή το καλοκαίρι προβλέπει μεταξύ άλλων την επαναφορά του «ιδιώνυμου», νέες ρυθμίσεις για τις Λέσχες Φιλάθλων, σημαντικές αλλαγές στην ευθύνη των ομάδων σε περίπτωση επεισοδίων και τη διενέργεια οργανωμένων μετακινήσεων.

Στις 17 Μαρτίου, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης προανήγγειλε για πολλοστή φορά από το βήμα της Βουλής την αυστηροποίηση των ποινών για την πάταξη της οπαδικής βίας. Χιλιοειπωμένα λόγια, δίχως πράξεις, μακριά από την πραγματικότητα και χωρίς την παραμικρή ελπίδα ότι θα δώσουν λύση στο πρόβλημα.

Ο εκλεκτός της Κυβέρνησης τους προηγούμενους μήνες υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι οι τρεις σημαντικές δέσμες διατάξεων που περιλαμβάνονται στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο θα αλλάξουν την εικόνα των ελληνικών γηπέδων. «Η μείωση κρουσμάτων βίας κατά 80% και αύξηση εισιτηρίων είχε αποφέρει το “ιδιώνυμο”, όταν είχε εφαρμοστεί προ 15ετίας», έχει πει ο υφυπουργός Αθλητισμού, αναφερόμενος στην επαναφορά του μέτρου με το αθλητικό νομοσχέδιο, παράλληλα με την αυστηροποίηση των ποινών εγκληματικών πράξεων οπαδικής βίας την εναρμόνιση της νομοθεσίας με τις προτάσεις των FIFA και UEFA και την αντικειμενική ευθύνη των ομάδων για τις λέσχες των φιλάθλων τους.

Πέρα από τις… απειλές περί ιδιωνύμου και αυστηρότερων ποινών στους χούλιγκαν, ο Λ. Αυγενάκης στα δύο και πλέον χρόνια που βρίσκεται σε αυτήν τη θέση έχει υποσχεθεί πολλά αλλά δεν έχει κάνει το παραμικρό. Ασφαλώς και δεν έχουμε δει να εφαρμόζεται, ούτε υπήρξε επιστροφή των φιλοξενούμενων φιλάθλων στα γήπεδα, με ελάχιστες εξαιρέσεις και όχι σε ματς-φωτιά. Έχουμε μείνει στο σφράγισμα των Συνδέσμων, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις λειτουργείας βάσει των όσων προβλέπει ο νόμος Αυγενάκη.

ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ

Στην Ευρώπη και στα περισσότερα πρωταθλήματα δεν ισχύει το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Αντίθετα στην Ελλάδα η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19, πρόσφατα έκανε δεκτά τα αιτήματα του υφυπουργείου αθλητισμού αυξάνοντας το όριο προσέλευσης στα γήπεδα, πάντα όμως με τον περιορισμό των εμβολιασμένων και με υποχρεωτική χρήση μάσκας.  Σε ανοιχτά και κλειστά γήπεδα, απ’ το 80% το ποσοστό πληρότητας ανέβηκε στο 90%. Όσο για το ανώτατο όριο, στα ανοιχτά αυξήθηκε στις 40.000, ενώ στα κλειστά στις 12.000.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Ένας μέσα κι ένας έξω για Λαμία

Η Λαμία θέλει να αφήσει πίσω της την ήττα από τον Παναθηναϊκό και στρέφει την προσοχή της στον αγώνα...

Στην ίδια κατηγορία