Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η συνέντευξη Τύπου-παρουσίαση της Populous και της Salfo

Δημοφιλή

Πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου-παρουσίαση της Populous και της Salfo στην αίθουσα Τύπου για το νέο γήπεδο της Τούμπας, όπου τοποθετήθηκαν οι Μάκης Γκαγκάτσης, Γιάννης Δημογιάννης (αρχιτέκτονας) Δημήτρης Μουτσάκης (υπεύθυνος πρότζεκτ της Νέας Τούμπας) ο Project director της Populous, Νικ Ρέινολντς και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Salfo, Γιάννης Φωτεινός.

Αναλυτικά:

Αρχικά τον λόγο πήρε ο Μάκης Γκαγκάτσης:

«Καλησπέρα πρόκειται για μια από τις πιο ιστορικές ημέρες στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Την περιμέναμε καιρό. Έγινε η υπογραφή των συμβάσεων για την κατασκευή της Νέας Τούμπας. Χωρίς τον ευεργέτη και ηγέτη δεν θα μνημονεύαμε αυτή τη μέρα. Η επιμονή του, η δύναμη του, το όραμα του.

Δεν θα πω πολλά, οι πρότζεκτ μάνατζερ θα μπορέσουν να πουν περισσότερα. Είναι άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με μεράκι γιατί και για αυτούς όπως και για όλους του ΠΑΟΚτσήδες είναι ένα μεγάλο όνειρο. Είναι μια ιστορική ημέρα για τον ΠΑΟΚ και τη Θεσσαλονίκη».

Στην συνέχεια μίλησε ο αρχιτέκτονας Γιάννης Δημογιάννης:

«Στόχος το 2026 να μπούμε στο νέο γήπεδο είναι ρεαλιστικός στόχος αρκεί όλοι εκτός από την οικογένεια του ΠΑΟΚ να συνεργαστούν. Δεν μπορούμε σήμερα να πούμε για τη χωρητικότητα, θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη και βέλτιστη χωρητικότητα θέλουμε το ελάχιστο να είναι 35 χιλιάδες, αλλά μην κλειδώσετε σε αυτό το νούμερο.

Είχαν εξεταστεί και άλλα σενάρια, όπως του Καρατάσου. Η διεθνής πρακτική, δηλαδή γήπεδα μέσα στον αστικό ιστό είναι βιώσιμη. Η επιλογή της Τούμπας είναι η καλύτερη για τον ΠΑΟΚ και την πόλη».

Ο υπεύθυνος πρότζεκτ της Νέας Τούμπας Δημήτρης Μουτσάκης είπε στην συνέχεια για τις τρεις κατευθυντήριες γραμμές:

«Θεωρώ σε ένα εξάμηνο μετά την ολοκλήρωση του κόνσεπτ. Μέσα στο καλοκαίρι του 2023. Στο πρότζεκτ μπρι χθες δόθηκαν ξεκάθαρες κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι πλήρης εφαρμογή με τους κανόνες των ΦΙΦΑ ΟΥΕΦΑ για την ασφάλεια θεατών.

Η δεύτερη είναι ότι στο νέο γήπεδο πρέπει να μεταφερθεί η ψυχή και η ενέργεια αυτού του γηπέδου. Η τρίτη είναι η εμπορική δηλαδή το γήπεδο να λειτουργεί 365 μέρες τον χρόνο. Θέλουμε να κάνουμε χώρο πρασίνου, αθλοπαιδιών, ένα χώρο που θα δώσει βιωσιμότητα σε όλη την περιοχή.

Προσωπικά έχω κάνει πολλά έργα στη ζωή μου. Αυτό είναι ένα από τα πιο απαιτητικά, αν δεν δω τα σχέδια δεν θέλω να μιλήσω για το κόστος. Ναι η διεθνής και ελληνική πραγματικότητα μας δίνουν δεδομένα για 30-40% ακριβότερο έργο. Οι τρόποι χρηματοδότησης, ξεκάθαρα θα κοιτάξουμε όλες τις εναλλακτικές».

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ πήρε και πάλι τον λόγο, τονίζοντας πως γήπεδο και πρωταθλητισμός θα πηγαίνουν μαζί:

«Και η ψυχή και ο συναισθηματισμός πρέπει να μεταφερθεί στο νέο γήπεδο. Αυτό το γήπεδο χτίστηκε το 1959 έχουμε ζήσει ένδοξες και ιστορικές στιγμές, αλλά και συγκινητικές. Σαφώς η ανατριχίλα που νιώθουμε μπαίνοντας στο γήπεδο ή όταν βλέπουμε την κερκίδα, πρέπει να μεταφερθεί. Είναι η τελευταία χρονιά στο γήπεδο της Τούμπας. Όσον αφορά τη μετεγκατάσταση δεν είναι ακόμα η στιγμή να μιλήσουμε.

Όλοι ξέρετε τα προβλήματα που υπάρχουν με το Καυτανζόγλειο και το υπουργείο αθλητισμού. Έχουμε πει ότι δεν θα συζητήσουμε κανένα ζήτημα με τον κύριο Αυγενάκη, με άλλα στελέχη της κυβέρνησης ναι. Προφανώς και συνδυάζεται κατασκευή νέου γηπέδου και πρωταθλητισμός. Ο ΠΑΟΚ θα συνεχίσει να κάνει πρωταθλήτισμό κατά τη διάρκεια της κατασκευής».

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Salfo, Γιάννης Φωτεινός είπε:

«Έχετε δίκιο είναι μεγάλη πρόκληση για αυτό και συμμετείχαμε από την αρχή στην όλη διαδικασία. Είμαι βέβαιος πως θα ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο. Έχουμε δουλέψει σε μεγαλύτερους και μικρότερους χώρους.

Πιστεύουμε πως θα ανταποκριθούμε και θα φτιαχτεί ένα στάδιο που συζητηθεί σε όλη την Ευρώπη και θα κάνει περήφανη τη Θεσσαλονίκη. Όπως εξήγησαν οι προηγούμενοι, ναι είναι εφικτό το 2026 εφόσον δουλέψουμε όλοι μαζί, δηλαδή και η περιφέρεια και ο δήμος και η κυβέρνηση. Είμαι αισιόδοξος για το 2026».

Τον λόγο πήρε και πάλι ο Μάκης Γκαγκάτσης ο οποίος αναφέρθηκε στον Λευτέρη Αυγενάκη:

«Δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τον κ. Αυγενάκη, έχουμε πει ότι δεν συζητάμε τίποτα μαζί του. Με άλλα στελέχη της κυβέρνησης ναι, αλλά με τον κ. Αυγενάκη όχι…».

Τελευταίος μίλησε ο Project Director της Populous, Νικ Ρέινολντς:

«Είναι μεγάλη μας χαρά να βρίσκομαι εδώ σήμερα μαζί σας. Είναι μεγάλη τιμή να αναλάβουμε αυτό το πρότζεκτ και είναι πολύ σημαντικό που θα δουλέψουμε με μια τόσο μεγάλη ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ. Είναι ένα έργο που θέλουμε να συμπεριλάβουμε μέσα όλη την ιστορία της ομάδας.

Όπως γνωρίζετε, η σχεδιαστική μας προσέγγιση είναι να δημιουργήσουμε ένα έργο μοναδικό για το περιβάλλον και για την κοινότητα συνολικά. Έχουμε την τύχη ως εταιρεία να σχεδιάζουμε στάδια για στιγμές με μεγάλο πάθος, σχεδιάζουμε για μια ομάδα με πλούσια και σπουδαία ιστορία. Όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές πρόκειται για ένα νέο σώμα.

Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να βοηθήσουμε τον ΠΑΟΚ να κάνει ένα γήπεδο που θα είναι τοπόσημο για την Θεσσαλονίκη. Δεν θα είναι ένα απλό στάδιο, αλλά θα είναι ένα hub για όλους, ένα μέρος για εκδηλώσεις όλο τον χρόνο και για όλους τους κατοίκους της πόλης, έτσι ώστε να αυξήσουμε την χρήση του γηπέδου πέραν των αγωνιστικών δεδομένων.

Θέλουμε να πάμε το νέο γήπεδο σε άλλο επίπεδο. Να πάρουμε αυτή την πύρινη ατμόσφαιρα και να την προσδώσουμε στο νέο κτήριο. Εστιάζουμε στην εμπειρία των φιλάθλων, χρησιμοποιούμε ως εργαλείο την γεωμετρία του χώρου αλλά και εντάσσουμε και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να βοηθήσουμε να συνεχιστεί αυτή την ατμόσφαιρα στην Νέα Τούμπα.

Η περιοχή του γηπέδου είναι εξαιρετική. Πιστεύω ότι θα φτιάξουμε κάτι εξαιρετικό που θα απολαύσουν οι επόμενες γενιές. Εμείς θεωρούμε ότι η τοποθεσία είναι ιδανική, είναι μια σπάνια ευκαιρία να δείξουμε σεβασμό στην ιστορία του συλλόγου, στόχος μας είναι να φτιάχνουμε τα πιο βιώσιμα στάδια. Όπως και με τα υπάρχοντα γήπεδα, θέλουμε η Νέα Τούμπα να είναι του λαού, για τον λαό…

Θα προσπαθήσουμε να πάρουμε έμπνευση από τα τοπικά στοιχεία για τη Νέα Τούμπα. Έχουμε κάνει και σε άλλα έργα, να οραματιστούμε ένα σχέδιο βάσει των στοιχείων που συλλέγουμε. Θα έχετε δει σε έργα που έχουμε κάνει όπως το «Αβίβα» ή το «Γουέμπλεϊ» ή το «Έμιρεϊτς» ότι προσπαθούμε να κάνουμε κάτι εντελώς ξεχωριστό. Παράδειγμα και το γήπεδο της Τότεναμ που είναι τοπόσημο για την πόλη του Λονδίνου.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε στην Τούμπα κάτι ανάλογο που κάναμε στο «Έμιρειτς» λόγω της ρυμοτομίας στην περιοχή. Εκεί φτιάξαμε μια υπερυψωμένη πλατεία λόγω του οικοπέδου που υπήρχε….

Το βασικό στοιχείο αυτό του σταδίου είναι να μην συμβιβαστούμε μόνο στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Τα γήπεδα που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, δεν γίνεται να αφορούν μόνο τα αγωνιστικά, θέλουμε να κάνουμε ένα γήπεδο για διάφορες εκδηλώσεις που θα δώσει διαφορετική ζωή στην περιοχή. Ουσιαστικά αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα δυναμικό πυρήνα και να μεταφέρουμε το πάθος στης Τούμπας στο νέο design.

Η Νέα Τούμπα είναι ένα από τα πιο σημαντικά και απαιτητικά έργα που έχουμε αναλάβει. Τα πιο ενδιαφέροντα πρότζεκτ σε τέτοιες τοποθεσίες δημιουργούν προκλήσεις για εμάς.

Ένα πρότζεκτ για να αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να είναι κοντά στους ανθρώπους. Έχουμε καταλάβει πλέον το πόσο σημαντικό να είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται σε τέτοιους χώρους.

Στην καριέρα μου έχω δει πολλά γήπεδα και εντός και εκτός πόλης, σε αυτά τα 25 χρόνια. Έχω παρατηρήσει ότι ξεκινήσαμε την μεταφορά από την πόλη στα περίχωρα και τώρα από τα περίχωρα έχουμε την επιστροφή στην πόλη. Ουσιαστικά δεν υπάρχει πρόβλημα για την τοποθεσία, την θεωρώ ιδανική».

Δείτε στο παρακάτω video όλα όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη Τύπου για τη Νέα Τούμπα:


Τελευταία νέα

ΑΣ: «Με το… διπλό ΠΑΟΚάρα»

Ορμώμενος από την εκτός έδρας δοκιμασία του Δικεφάλου στη Λαμία με φόντο την έβδομη αγωνιστική των Play Off της...

Στην ίδια κατηγορία