Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η πρώτη μεταγραφή ήταν γούρικη

Δημοφιλή

Στις 2 Ιουνίου 1984 (σαν σήμερα πριν από 38 χρόνια) ο ΠΑΟΚ ανακοίνωνε την απόκτηση του Ράντε Πάπριτσα, πρώτη κίνηση εκείνου του καλοκαιρού, που αποδείχθηκε και γούρικη, μια και στο τέλος της σεζόν ο Δικέφαλος θα έπαιρνε τον τίτλο.

Εκείνη την εποχή η κάθε ομάδα μπορούσε να είχε μόνο δύο ξένους στο ρόστερ της, συνεπώς η επιλογή των παικτών από το εξωτερικό θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτική και καλά υπολογισμένη.

Ο «γάμος» με τον Ράντε Πάπριτσα έγινε το καλοκαίρι του 1984, ωστόσο το «φλερτ» μεταξύ των δύο πλευρών είχε αρχίσει δύο χρόνια νωρίτερα. Mετά από ένα παιχνίδι μεταξύ των εθνικών ομάδων Γιουγκοσλαβίας και Σκωτίας, που είχε διεξαχθεί στην πόλη Ποντγκόριτσα, σημερινή πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, ο Βόσνιος επιθετικός είχε δεχθεί τηλεφώνημα από τον Μπλάντεν Φούρτουλα, τότε τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ, που τον ρώτησε αν θα ήθελε να αγωνιστεί στην Ελλάδα και στο Δικέφαλο. Μόνο που εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να έρθει τότε στον ΠΑΟΚ, αφού ήταν ακόμη 26 χρόνων και ο κανονισμός στο πρωτάθλημα της τότε Γιουγκοσλαβίας δεν επέτρεπε σε παίκτες κάτω των 28 ετών να φεύγουν για ομάδες του εξωτερικού.

Ο ΠΑΟΚ δεν έπαψε να τον παρακολουθεί όσο αγωνίζονταν στη Ζελέζνιτσαρ. Και τη σεζόν 1983-84, όταν η ομάδα του διεκδικούσε το πρωτάθλημα της (ενωμένης ακόμη) Γιουγκοσλαβίας, ο τότε πρόεδρος Γιώργος Παντελάκης ταξίδεψε για να τον δει από κοντά στο ντέρμπι με τον Ερυθρό Αστέρα. Η Ζελέζνιτσαρ είχε χάσει 3-1 και, τελικά, τερμάτισε δεύτερη, ισόβαθμη με την Παρτιζάν και μόνο δύο βαθμούς πίσω από τον Ερυθρό Αστέρα.

Μετά το παιχνίδι ο Πάπριτσα συναντήθηκε με τον Παντελάκη, για τον οποίο αργότερα έμαθε ότι συνήθιζε να βλέπει ο ίδιος τους υποψήφιους μεταγραφικούς στόχους και να διαμορφώνει δική του γνώμη. Κι, ακόμη, ότι εκείνο το παιχνίδι δεν ήταν το μοναδικό που οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ τον είχαν δει από κοντά, αφού παλαιότερα είχαν βρεθεί και στο Σπλιτ σε παιχνίδι με τη Χάιντουκ.

Το νερό είχε μπει πλέον στο αυλάκι. Και το καλοκαίρι του 1984, και παρά το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ διέθετε και Γιώργο Κωστίκο και Χρήστο Δημόπουλο στην επίθεση, ο Γιώργος Παντελάκης, που ήθελε να κάνει ακόμη πιο ισχυρή τη γραμμή κρούσης, έκλεισε τη μεταγραφή του Πάπριτσα από τη Ζελέζνιτσαρ αντί του συνολικού ποσού των 19,5 εκ. δρχ.

Ο ικανός επιθετικός υπήρξε μια προσωπική επιλογή του προέδρου της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ. Και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η συμφωνία με τον Βάλτερ Σκότσικ για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας είχε επισημοποιηθεί δώδεκα ημέρες μετά (14 Ιουνίου 1984) την ανακοίνωση της μεταγραφής του Πάπριτσα.

Η θερινή μεταγραφική περίοδος είχε ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου 1984 και τρεις ημέρες νωρίτερα ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε την απόκτηση του δεύτερου ξένου, που ήταν ο Ιβάν Γιούρισιτς από τον Ερυθρό Αστέρα αντί 15,3 εκ. δρχ.

ΔΕΝ ΕΧΑΣΕ ΟΥΤΕ ΜΑΤΣ

Τη σεζόν που ακολούθησε, ο Πάπριτσα (πριν αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στο ποδόσφαιρο, έκανε σπουδές Γεωπονικής στην πατρίδα του) κατέγραψε ένα μοναδικό ρεκόρ, έχοντας παρουσία και στα 40 επίσημα παιχνίδια, 30 πρωταθλήματος και δέκα κυπέλλου! Στο τέλος πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος, έχοντας σημαντική προσωπική συμβολή με έξι γκολ. Άλλωστε, για τον Πάπριτσα η καλή μέρα είχε φανεί από πολύ νωρίς. Με την επιστροφή της αποστολής από το Λιντς της Αυστρίας, όπου είχε κάνει το βασικό στάδιο της καλοκαιρινής προετοιμασίας, ο ΠΑΟΚ έδωσε το πρώτο φιλικό στην Τούμπα ήταν με αντίπαλο τον Αρη (10 Αυγούστου, παρουσία 15 χιλιάδων φιλάθλων), που κρίθηκε με γκολ του Βόσνιου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Επιστροφή στις προπονήσεις για την ομάδα χάντμπολ

Την προετοιμασία του για τον πρώτο, εκτός έδρας, ημιτελικό κόντρα στην ΑΕΚ (27/04, 18:00), ξεκίνησε το τμήμα Χάντμπολ ανδρών...

Στην ίδια κατηγορία