Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η προίκα Μπατατούδη στον Μπάγεβιτς

Δημοφιλή

Μεγάλες ήταν οι αλλαγές στο Δικέφαλο στα μισά της σεζόν 1999-2000, μια και η πρόσληψη του Μπάγεβιτς στη θέση του προπονητή συνοδεύτηκε και από την απόκτηση πέντε ποδοσφαιριστών, των Αμπονσά, Μπορμπόκη, Ναλιτζή, Σαμοτούλσκι και Μπράτιτς.

Κάπως έτσι ο Γιώργος Μπατατούδης θέλησε να… πριμοδοτήσει τον Μπάγεβιτς στην έναρξη της μεταξύ τους συνεργασίας, που θα διαρκούσε για συνολικά δυόμισι χρόνια.

Ο ΠΑΟΚ διέθετε τότε στο ρόστερ του τους Βρύζα, Φρούσο, Βαλέντσια και Νούνιες, αλλά ο Μπάγεβιτς ήθελε να έχει μια ακόμη λύση για την επιθετική γραμμή της νέας του ομάδας. Στο μεταγραφικό στόχαστρο είχε βρεθεί ο Δημήτρης Ναλιτζής, ο οποίος βρίσκονταν στην καλύτερη φάση της καριέρας του. Αρκεί να σημειωθεί ότι από την αρχή εκείνης της σεζόν και σε δεκαέξι συμμετοχές στο πρωτάθλημα με τον Πανιώνιο, είχε πετύχει δεκατρία γκολ. Το ένα από αυτά ήταν εναντίον του ΠΑΟΚ στη Νέα Σμύρνη (είχε διαμορφώσει το τελικό 1-1), στο ντεμπούτο του Μπάγεβιτς στον «ασπρόμαυρο» πάγκο.

Πρόεδρος στον Πανιώνιο ήταν ο Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος επιδίωκε να κρατήσει τον παίκτη μέχρι και τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου, προκειμένου να επωφεληθεί η ομάδα του από την περίοδο φορμαρίσματός του.

Τελικά, λίγο πριν τη λήξη της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, οι εμπλεκόμενες πλευρές έδωσαν τα χέρια και η μετακίνηση του Ναλιτζή από τον Πανιώνιο στον ΠΑΟΚ ήταν πια γεγονός.

«Προτίμησα να έρθω τώρα στον ΠΑΟΚ, ενώ θα μπορούσε να γίνει αυτό το καλοκαίρι, γιατί δεν ήθελα να χάσω την ευκαιρία να συνεργαστώ το συντομότερο με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, τον κορυφαίο προπονητή στην Ελλάδα» δήλωνε ο υψηλόσωμος επιθετικός μετά τη λήξη του μεταγραφικού σήριαλ.

«Εχει δείξει τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά το τελευταίο διάστημα ότι είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής και πολύ καλός σκόρερ. Μπορεί να μας βοηθήσει σε έναν τομέα που έχουμε πρόβλημα, δηλαδή στο σκοράρισμα» ήταν το σχόλιο του Μπάγεβιτς για τον Ναλιτζή.

Δημοσιεύματα της εποχής ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Πανιωνίου αφορούσαν και σ’ έναν ακόμη ποδοσφαιριστή των «κυανέρυθρων» και, πιο συγκεκριμένα, τον Αντώνη Σαπουντζή, που τελικά παρέμεινε στη Νέα Σμύρνη.

Η… ΑΤΥΧΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΑΜΟΤΟΥΛΣΚΙ

«Δεν ήθελα να πάρω τερματοφύλακα μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου, αλλά ήταν μεγάλη ευκαιρία, γιατί αν καθυστερούσαμε, θα τον χάναμε το καλοκαίρι» είχε δηλώσει ο Μπάγεβιτς για τον Γκρεγκόρζ Σαμοτούλσκι, που είχε αποκτηθεί από τη Λέγκια Βαρσοβίας, υπογράφοντας συμβόλαιο συνεργασίας για ενάμισι χρόνο με τον ΠΑΟΚ.

Ο Πολωνός τερματοφύλακας, όμως, καθόλου δεν δικαίωσε τις προσδοκίες του προπονητή του. Παρέμεινε κάτοικος Τούμπας μόλις για ένα χρόνο (στο πρώτο εξάμηνο της σεζόν 2000-01 αγωνίστηκε μόνο σε ματς κυπέλλου), συνεχίζοντας ως δανεικός στη Σλασκ. Πριν κλείσει την καριέρα του στην Πολωνία, είχε περάσει και από Σκωτία (Νταντί, Χιμπέρνιαν), Αγγλία (Πρέστον), Ισραήλ (Ασντόντ) και Σλοβακία (Ντουνάισκα).

ΣΙΓΟΥΡΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Ο Μπάγεβιτς γνώριζε καλά τον Κόφι Αμπονσά από τη συνύπαρξή τους στον Ολυμπιακό. Κι όταν ο Γκανέζος κεντρικός αμυντικός έμεινε ελεύθερος από τους «ερυθρόλευκους», ήρθε σε συμφωνία με τον ΠΑΟΚ κατόπιν σχετικής υπόδειξης του έμπειρου τεχνικού, που είχε επισημάνει: «Τον πήραμε γιατί παίζει σε δύο θέσεις. Και στη θέση του στόπερ, αλλά και του δεξιού ακραίου αμυντικού. Είναι γρήγορος, δυνατός, είναι μια καλή λύση».

Ο Αμπονσά παρέμεινε κάτοικος Τούμπας μέχρι το 2003, όταν αποχώρησε για την ΑΕΚ, συναντώντας και πάλι τον Μπάγεβιτς.

ΒΙΝΤΑΚ ΜΠΡΑΤΙΤΣ, Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε πείσει τον εαυτό του και τον Γιώργο Μπατατούδη ότι στο πρόσωπο του Βίντακ Μπράτιτς είχε βρει το νέο Σαμπανάζοβιτς, αλλά στην πράξη, στο χορτάρι, τα πράγματα αποδείχθηκαν πολύ διαφορετικά.

O τότε 24χρονος Σέρβος μεσοαμυντικός αγωνίζονταν στη Βοϊβοντίνα και, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, είχε απασχολήσει και τη Μονπελιέ, τον Ερυθρό Αστέρα και τη Σπάρτακ Μόσχας. «Ηρθα στον ΠΑΟΚ γιατί είναι μεγάλη και γνωστή ομάδα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο Μπλάντεν Φούρτουλα μου μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την ομάδα. Ισχυρό κίνητρο για την απόφασή μου στάθηκε η παρουσία του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Θα με βοηθήσει να γίνω καλύτερος στη συνέχεια» δήλωνε κατά την επίσημη παρουσίασή του. Τελικά, παρέμεινε κάτοικος Τούμπας για ενάμισι χρόνο, αφού δεν δικαιολόγησε τις υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στο άκουσμα του κόστους της μεταγραφής του από τη Βοϊβοντίνα (είχε αναφερθεί το ποσό των 700 εκ. δρχ!). Φεύγοντας από τη Θεσσαλονίκη, επέστρεψε στην πατρίδα του για ν’ αγωνιστεί με τον Ερυθρό Αστέρα.

ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ…

Μετά από δυόμισι χρόνια παρουσίας στην Αγγλία (σε Σέφιλντ και Ντέρμπι Κάουντι) ο Βασίλης Μπορμπόκης έπαιρνε την απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα, αποδεχόμενος την πρόταση του ΠΑΟΚ για συμβόλαιο συνεργασίας μέχρι τον Ιούνιο του 2002. «Είναι ένα καινούριο ξεκίνημα αυτό που κάνει η ομάδα, συμπτωματικά με την είσοδο της νέας χιλιετίας, και είμαι αισιόδοξος γι’ αυτό» τόνιζε στις πρώτες του δηλώσεις, θυμίζοντας ότι άλλες δύο φορές στο παρελθόν είχε… πλησιάσει στην Τούμπα: «Την πρώτη φορά ήταν επί εποχής Βουλινού, αλλά τα χρήματα που απαιτούνταν για τη μετακίνησή μου θεωρήθηκαν πολλά από τον τότε πρόεδρο της ομάδας κι έτσι η μεταγραφή μου ναυάγησε. Την επόμενη φορά ήταν πριν φύγω για τη Σέφιλντ, αλλά και πάλι δεν καρποφόρησε η μετακίνησή μου στον ΠΑΟΚ, αν και θα έπρεπε να ευχαριστήσω τον Κώστα Ορφανό για τη διάθεση που έδειξε να με φέρει στον ΠΑΟΚ».

Με τη λήξη του συμβολαίου του, επέστρεψε στην Αθήνα για μια δεύτερη θητεία με την ΑΕΚ. Γιατί δεν ανανέωσε τη συνεργασία του με τον ΠΑΟΚ; «Θα πω αυτό που είχα πει και τότε στον ίδιο τον Μπατατούδη. Ότι, όταν δεν μπορείς να πετύχεις μια συμφωνία, καλό είναι να μη θίγεις τον άλλο. Γιατί με την προσφορά που μου έκαναν, θεώρησα εαυτόν θιγμένο. Η μείωση ήταν της τάξης του 80% ,σαν να μου έλεγαν να φύγω» είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξη στη FORZA.

ΗΡΘΕ ΜΟΝΟ ΩΣ ΘΕΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ

Στα τέλη Νοεμβρίου του 1999 είχε φθάσει στη Θεσσαλονίκη ο Γιαπωνέζος μεσοεπιθετικός Μασακίγιο Μαεζόνο, με την προοπτική να ενταχθεί στο ρόστερ. Την απόκτηση του είχε προαναγγείλει ο τότε γενικός αρχηγός Στράτος Γιδόπουλος: «Ο κ. Μπατατούδης έχει συνάψει συμφωνία με ιαπωνική εταιρεία, η οποία θα αναλάβει το σπόνσορινγκ της ομάδας για τρία χρόνια, έναντι ενός δισεκατομμυρίου δραχμών. Ο παίκτης κοστίζει γύρω στα 400 εκατομμύρια δρχ., αλλά θα δοθεί σαν δώρο από την ιαπωνική εταιρεία. Υπάρχει η προοπτική, σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι, η συγκεκριμένη εταιρεία να φέρνει χίλιους Ιάπωνες φιλάθλους με πτήσεις τσάρτερ για να παρακολουθούν τον Μασακίγιο». Φυσικά, τίποτα από τα παραπάνω δε συνέβη.

*Αρκετοί παίκτες είχαν αποχωρήσει τον Ιανουάριο του 2000 από την Τούμπα. Οι Σαλπιγγίδης και Κόβιτς είχαν παραχωρηθεί δανεικοί σε Λάρισα και Καβάλα αντίστοιχα, οι Μαχαιρίδης και Σάμπρι είχαν πάρει μεταγραφή για την Μπενφίκα, οι Ζαφειρίου και Μπάντοβιτς θα συνέχιζαν σε Ηρακλή και Πανηλειακό αντίστοιχα, ενώ ο Φωτάκης είχε φύγει με προορισμό την Καλλιθέα. Παρελθόν είχε αποτελέσει κι ο Ντόλμπεργκ, αλλά κι ο Τουρσουνίδης, που με «βαριά καρδιά» θα συνέχιζε στην Ξάνθη, έχοντας συμπληρώσει δωδεκαετία στο Δικέφαλο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Χατζηθεοδώρου: «Κάναμε την έκπληξη της 20ετίας»

Με την ψυχή τους πανηγύρισαν στην ομάδα πόλο του ΠΑΟΚ την πρόκρισή τους στα ημιτελικά του πρωταθλήματος. «Πραγματικά είναι κάτι...

Στην ίδια κατηγορία