Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Η Νέα Τούμπα έχει… παρελθόν

Δημοφιλή

Όχι λίγες φορές στο παρελθόν, στην «ασπρόμαυρη» οικογένεια του ΠΑΟΚ είχε ανοίξει θέμα κατασκευής νέου γηπέδου. Πολύ γρήγορα, όμως, η σχετική συζήτηση ολοκληρώνονταν, μια και δεν υπήρχαν στέρεες βάσεις για τα περαιτέρω…

Ηταν οι πρώτες ημέρες της χρονιάς του 2002, όταν ο τότε μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Γιώργος Μπατατούδης εξέφρασε τη θέλησή του να κατασκευάσει ένα νέο γήπεδο 45.000 θέσεων. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα ρεπορτάζ της εποχής, είχε βρεθεί κι η αναγκαία έκταση (118 στρέμματα), δίπλα στο κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Πυλαία. Όπως, επίσης, είχε εκπονηθεί και σχετική μακέτα από ιταλική κατασκευαστική εταιρεία, σύμφωνα με την οποία τα δύο γήπεδα θα συνδέονταν με ένα μεγάλο διάδρομο, στον οποίο θα υπήρχαν εμπορικά καταστήματα.

Στο προσχέδιο είχε δοθεί μεγάλη έμφαση και σε χώρους οικογενειακής αναψυχής, που επρόκειτο να αναπτυχθούν στην περίμετρο του οικοπέδου, ανεξάρτητα από το γήπεδο και θα περιλάμβαναν πολυκινηματογράφους 10 αιθουσών, αίθουσα μπόουλινγκ 16 διαδρόμων, παγοδρόμιο και χώρους ταχείας εστίασης. Η προμελέτη υποδείκνυε και χώρους ανοικτών εκδηλώσεων, όπως γήπεδα ποδοσφαίρου 5×5, υπόγειους χώρους στάθμευσης χωρητικότητας 2.200 αυτοκινήτων, αλλά και κερκίδες για άτομα με ειδικές ανάγκες, χωρητικότητας 400 θέσεων.

ΜΕ ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 70%…

Ο Μπατατούδης ισχυρίζονταν ότι είχε βρει τους πόρους για τη χρηματοδότηση του 70% του έργου. Σε συνάντησή του, μάλιστα, με τον Νίκο Εξαρχο, τον τότε Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, είχε ζητήσει να δοθεί από την πολιτεία, για το σκοπό της ανέγερσης νέου γηπέδου, το ποσό των δύο δισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο είχε ενταχθεί στις δαπάνες των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και είχε προϋπολογιστεί για το γήπεδο της Τούμπας (θα λειτουργούσε ως προπονητήριο). Επιπλέον, ο Μπατατούδης είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι το νέο γήπεδο θα μπορούσε να κατασκευαστεί μέσα σε δεκαοχτώ μήνες.

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, εξελίσσονταν σε μια εποχή, που οι παίκτες του ΠΑΟΚ έθεταν τελεσίγραφο στο μεγαλομέτοχος για τα χρήματα που τους οφείλονταν…

Η ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΤΟΥ ΓΟΥΜΕΝΟΥ

Στις 18 Νοεμβρίου 2004 και με κάθε επισημότητα, ο Γιάννης Γούμενος δήλωνε ότι «η Τούμπα θα γκρεμιστεί τον Μάιο του 2005 και το νέο γήπεδο (έως 34 χιλιάδων θέσεων) θα είναι έτοιμο τον Αύγουστο του 2006». Και πρόσθετε: «Υπάρχει ένα πλάνο με βάση το οποίο η νέα Τούμπα θα είναι έτοιμη μέχρι τις 30/8/2006. Το πλάνο αυτό παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο που διεξάγεται στις Κάννες και ήδη έχουμε δέκα προτάσεις για χρηματοδότηση τις οποίες εξετάζουμε». Κι ακόμη: «H νέα Τούμπα θα είναι σκεπαστή, θα διαθέτει πάρκινγκ για χίλια αυτοκίνητα και εμπορική στοά».

Ο Γούμενος μιλούσε με τέτοια σιγουριά και βεβαιότητα, σε βαθμό που από κάποιους είχε γίνει και… πιστευτός. «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε. Δεν έχουμε κανένα πολεοδομικό πρόβλημα, αφού διαθέτουμε δικό μας οικόπεδο, ενώ η κατασκευή θα γίνει σύμφωνα με τους συντελεστές δόμησης της περιοχής» δήλωνε, προχωρώντας και σε λεπτομέρειες: «Στην καλύτερη περίπτωση το γκρέμισμα της Τούμπας θα αρχίσει στους πρώτους μήνες του 2005, ενώ στη χειρότερη περίπτωση θα καθυστερήσει μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Το έργο θα στοιχίσει περίπου 75 εκατ. ευρώ και το ποσό θα καλυφθεί από την εταιρεία, που θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, προκειμένου να εξασφαλίσει την εκμετάλλευσή του για τα επόμενα 50 χρόνια».

«ΛΥΣΕΙΣ» ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ…

Οσο που θα… έπαιζε η ομάδα στο διάστημα, που θα… χτίζονταν η Νέα Τούμπα; «Του χρόνου η ομάδα θα αγωνίζεται στο Καυτανζόγλειο. Ενδέχεται να χρειαστεί και φέτος, μία με δύο αγωνιστικές πριν από το τέλος του πρωταθλήματος, να χρησιμοποιήσουμε το Καυτανζόγλειο ως έδρα. Με τον A.Σ. και τον πρόεδρό του Θανάση Κατσαρή έχουμε συζητήσει και έχουμε τη σύμφωνη γνώμη του».

Ο χρόνος πέρασε και τίποτα από τα παραπάνω δεν προχώρησε. Μέχρι που το Νοέμβριο του 2006, λίγο πριν την οριστική απεμπλοκή του από τον ΠΑΟΚ, έλεγε: «Εμείς από το νέο γήπεδο δεν θα κερδίζαμε τίποτα. Δεν μπορούσαμε να το προχωρήσουμε μόνοι μας. Κάναμε το σχέδιο. Στις 11/12/2003 βγήκε προεδρικό διάταγμα για να γίνει νόμιμη η Τούμπα. Το κάναμε για να υπάρχει δέλεαρ για τον επενδυτή. Ηταν πολλά τα χρήματα για να κάνουμε εμείς το γήπεδο. Λέγαμε τότε στον ερασιτέχνη να το προωθήσει, πράγμα το οποίο δεν έγινε ποτέ».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ

Η τελευταία φορά, που είχε ανακινηθεί θέμα γηπέδου, πριν αρχίσει να «τρέχει» ουσιαστικά η υπόθεση της Νέας Τούμπας στην εποχή του Ιβάν Σαββίδη, ήταν τον Ιανουάριο του 2008.

Μετά από πρόταση, που είχε καταθέσει ο Χρυσός Δικέφαλος στη γενική συνέλευση του ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, συστήθηκε επιτροπή, που ως αποκλειστικό αντικείμενο απασχόλησης είχε το νέο γήπεδο. Μέλη της επιτροπής ήταν οι Δημοκράτης Παπαδόπουλος (ΑΣ), Γιάννης Παπαδόπουλος (ΠΑΕ), Χαράλαμπος Στέφος (Χρυσός Δικέφαλος), Χρήστος Ποιητής (Μέτωπο Λαϊκής Βάσης), Μιχάλης Μπέλλης (παλαίμαχοι) και Κώστας Καραβελίδης (σύνδεσμοι).

Η επιτροπή γηπέδου είχε αποφασίσει να κατατεθεί αίτημα στην πολεοδομία, για να καθοριστούν οι όροι δόμησης και χρήσης του οικοπέδου της Τούμπας. Το όλο θέμα ατόνησε με την πάροδο του χρόνου και δεν είχε κάποια ουσιαστική συνέχεια. Πάντως, όπως είχε τότε ειπωθεί από εκπροσώπους της εταιρίας, που είχε αναλάβει το σχεδιασμό και την κατασκευή του «Καραισκάκης», δεν θα μπορούσε να χτιστεί γήπεδο στην Τούμπα με χωρητικότητα μεγαλύτερη από 32 χιλιάδες θέσεις, ενώ κι οι εμπορικοί χώροι θα κάλυπταν μέχρι 20 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα.

Προηγούμενο άρθροH Λέφσκι κι ο… Μαγκντί
Επόμενο άρθροΑιτήθηκε νέα άδεια…


Τελευταία νέα

Ελλάδα-Καζακστάν: Ανοίγει για πρώτη φορά και το δεύτερο πέταλο στη Ν. Φιλαδέλφεια

Η εθνική μας ομάδα κορυφώνει την προετοιμασία της για τον «τελικό» της ερχόμενης Πέμπτης με το Καζακστάν για τα...

Στην ίδια κατηγορία