Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η μεταγραφή Τσαουσίλα και η επιστροφή… Φασούλα

Δημοφιλή

Πικρή γεύση είχε αφήσει για τον ΠΑΟΚ το εκτός έδρας 1-1 της 5ης Δεκεμβρίου 1993 εναντίον της Λάρισας, το οποίο είχε διαμορφωθεί στο 89΄ από τον Ιζα. Οι φιλοξενούμενοι είχαν προηγηθεί από το 22΄ με το γκολ του Καρασαββίδη, ο οποίος είχε μόλις επιστρέψει για μια δεύτερη θητεία με την ασπρόμαυρη φανέλα (για τέσσερα χρόνια αγωνίζονταν στον Απόλλωνα Αθηνών). «Το ματς μπορούσε να είχε λήξει και με 4-0 υπέρ μας» σχολίαζε απογοητευμένος στις δηλώσεις του ο Ολεγκ Μπλαχίν. Λίγοι οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν βρεθεί στις εξέδρες του Αλκαζάρ, αφού το ενδιαφέρον των ΠΑΟΚτσήδων είχε προσελκύσει ο αγώνας μπάσκετ, που διεξάγονταν την ίδια ημέρα στο Παλέ ντε Σπορ, με αντίπαλο τον Ολυμπιακό (84-71), στην επιστροφή του Παναγιώτη Φασούλα ως αντίπαλος.

Η χειμερινή μεταγραφική περίοδος ήταν εκείνες τις ημέρες σε εξέλιξη. Παραμονές του αγώνα στη Λάρισα, ο ΠΑΟΚ έδινε φιλικό παιχνίδι στο Κολχικό (6-0), στο οποίο δοκιμάστηκε (και απορρίφθηκε) ο Τσεχοσλοβάκος επιθετικός Φρανκ Κλινόφσκι. Από το ρόστερ του Δικεφάλου αποχωρούσε ο Μαγκντί, ο οποίος παραχωρούνταν στη Λέφσκι Σόφιας αντί 90 χιλιάδων δολαρίων.

Εκτός από τον Καρασαββίδη, νέο πρόσωπο στην Τούμπα ήταν και ο Γκεόργκι Τσαουσίλα. Ο  Ρουμάνος μεσοεπιθετικός (το καλοκαίρι, που είχε προηγηθεί, συμμετείχε σε δοκιμαστικές προπονήσεις του Ηρακλή), είχε σημειώσει δώδεκα γκολ με τη Σπορτούλ στο πρώτο μισό της σεζόν. Στον ΠΑΟΚ, πάντως, απέτυχε να διακριθεί, σκοράροντας μια φορά σε συνολικά οχτώ εμφανίσεις του. «Καταφέραμε μαζί με τον μάνατζέρ μου να υπογράψω στον ΠΑΟΚ. Εκεί, ο πρόεδρος μου έδωσε να υπογράψω πλαστά χαρτιά ότι πήρα όλα τα χρήματα, και αυτός έφυγε με τα λεφτά μου. Ήταν τρελό. Του έκανα μήνυση, αλλά δεν ήξερα την γλώσσα, δεν είχα δικηγόρο, ήταν δύσκολα. Με κορόιδεψαν. Στη συνέχεια έφυγα ως ελεύθερος» δήλωνε αρκετά χρόνια μετά ο Τσαουσίλα, ο οποίος τη σεζόν 1997-98 επέστρεψε στην Ελλάδα για να αγωνιστεί με το Μαρκό στη Γ΄ κατηγορία.

ΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

«Μισός» είχε παρατάχθηκε ο ΠΑΟΚ στο εκτός έδρας παιχνίδι της 21ης Σεπτεμβρίου 1980 εναντίον της Λάρισας, αφού ο Γκιούλα Λόραντ δεν μπορούσε να υπολογίζει σε μια σειρά από βασικούς του παίκτες.

Πιο συγκεκριμένα, ο τεχνικός του Δικεφάλου δεν είχε στη διάθεση του τους Δαμανάκη, Κωστίκου, Γεωργόπουλου, Βασιλάκου, Αναστασιάδη και Σαράφη. Ετσι, ο τεχνικός του ΠΑΟΚ στράφηκε σε λύσεις από τον πάγκο, επιλέγοντας τον Χρήστο Δημόπουλο, δίνοντας του την ευκαιρία να κάνει την παρθενική του εμφάνιση με τον ΠΑΟΚ, αλλά και συνολικά στην Α΄ εθνική κατηγορία.

Το παιχνίδι στη Λάρισα είχε λήξει χωρίς σκορ και, έτσι, ο ΠΑΟΚ παρέμενε χωρίς νίκη για τρίτη σερί αγωνιστική, αφού είχαν προηγηθεί η εκτός έδρας ισοπαλία με την Καστοριά (1-1) και η εντός έδρας ήττα από την ΑΕΚ (0-1).

Τη διετία που είχε προηγηθεί, ο Δημόπουλος είχε πετύχει συνολικά 35 γκολ στη Β΄ κατηγορία με τον Παναιτωλικό, απ’ όπου μεταπήδησε στον ΠΑΟΚ αντί 5, 4 εκ. δραχμών. Και κατάφερε να εξελιχτεί σε έναν από τους αναντικατάστατους παίκτες του Δικεφάλου κατά την πενταετία που ακολούθησε.

Μάλιστα, στο Αλκαζάρ είχε παράδοση καλών εμφανίσεων με τον ΠΑΟΚ. Το 1-1 της 27ης Νοεμβρίου 1983 δεν συνιστούσε αποτυχία για το Δικέφαλο, αφού έφθασε στην ισοφάριση στο 80΄ με τον Δημόπουλο, κι αφού από το 65΄ έπαιζε με παίκτη λιγότερο, εξαιτίας αποβολής του Ψαρρά για χτύπημα εκτός φάσης στον Ζιώγα (οι γηπεδούχοι είχαν ανοίξει το σκορ στο 17΄ με πέναλτι του Κμίετσικ). Και τη σεζόν του πρωταθλήματος 1984-85 ο Δημόπουλος είχε πετύχει και τα δύο γκολ της νίκης με 2-1 (κι ας ταλαιπωρούνταν από ίωση), που ήταν και από τις πλέον καθοριστικές στην πορεία προς τον τίτλο.

ΠΡΙΝ ΤΗ ΡΕΒΑΝΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΛΙΝ

Πριν ταξιδέψει στο Βέλγιο για τη ρεβάνς με τη Μαλίν, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε εκτός έδρας την ΑΕΛ στις 29 Σεπτεμβρίου 1991. Οι δέκα χιλιάδες θεατές (μεταξύ αυτών και 1500 ΠΑΟΚτσήδες), πάντως, δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την ποιότητα του αγώνα, που ολοκληρώθηκε χωρίς σκορ.

ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Τα 1618 εισιτήρια, που κόπηκαν στο παιχνίδι της 21ης Ιανουαρίου 1996, συνιστούν το αρνητικό ρεκόρ σε παιχνίδια της ΑΕΛ με τον ΠΑΟΚ. Ηταν η τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου και οι δύο ομάδες πάλευαν ν’ απομακρυνθούν από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας. Οι γηπεδούχοι είχαν επικρατήσει με 2-1 (ο Γιουκούδης με εκτέλεση πέναλτι είχε διαμορφώσει στο 61΄ το τελικό σκορ), αλλά στο τέλος της σεζόν έπαιρναν το δρόμο για τη Β΄ κατηγορία (είχαν νικήσει με 3-2 και στον αντίστοιχο αγώνα του δεύτερου γύρου). Το αρνητικό αποτέλεσμα επιτάχυνε την έξοδο από τον ασπρόμαυρο πάγκο του Ντράγκαν Κοκότοβιτς, που δύο εβδομάδες αργότερα θα αποχωρούσε από την Τούμπα.

Η ΑΡΧΗ ΕΓΙΝΕ ΠΡΙΝ 36 ΧΡΟΝΙΑ

Η ιστορία των αγώνων ΑΕΛ-ΠΑΟΚ στη Λάρισα άρχισε να γράφεται στις 19 Μαΐου 1974. Το γκολ του Ασλανίδη στο 6΄ δεν ήταν αρκετό για τους φιλοξενούμενους για να πάρουν τη νίκη, αφού στο 20΄ ο Μαντζουράκης (παίκτης του ΠΑΟΚ μέχρι το προηγούμενο καλοκαίρι) διαμόρφωσε το τελικό 1-1. Την επομένη του αγώνα με ανακοίνωση, που έφερε την υπογραφή του Γιάννη Αρβανιτάκη, προέδρου του συλλόγου, γίνονταν γνωστή η ανανέωση της συνεργασίας με τον Λες Σάνον για έναν ακόμη χρόνο.

*Ο αγώνας της 2ας Φεβρουαρίου 1975 ήταν στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής του πρώτου γύρου. Ο Γκιούλα Λόραντ δεν είχε στη διάθεση του τρία βασικά στελέχη, τους Σαράφη, Ασλανίδη και Τερζανίδη, ωστόσο ο ΠΑΟΚ έφυγε νικητής από τη Λάρισα, χάρη στα γκολ των Κερμανίδη (20΄) και Γκουερίνο (66΄). Στη λήξη του πρώτου γύρου ο Δικέφαλος ήταν 4ος με 23 βαθμούς, πέντε βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό και τέσσερις πίσω από τον δεύτερο Εθνικό!

*Χαρακτήρα γοήτρου και μόνο για τον ΠΑΟΚ είχε το παιχνίδι της 3ης Ιουνίου 1979. Η ομάδα του Εγκον Πίχατσεκ θα τερμάτιζε 4η στη βαθμολογία με 45 βαθμούς και εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Το παιχνίδι στη Λάρισα, απόντων των Σαράφη και Ορφανού, είχε κριθεί με δύο εκτελέσεις πέναλτι, του Γκουερίνο στο 40΄ και του Κρητικού στο 85΄.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Όταν ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε την ΑΕΛ στις 11 Φεβρουαρίου 1991 (πρεμιέρα του β΄ γύρου), η θεσσαλική ομάδα ήταν ουραγός στη βαθμολογία και «καίγονταν» για τη νίκη. Το κλίμα για τους φιλοξενούμενους ήταν ιδιαίτερα εχθρικό από τους επτά χιλιάδες οπαδούς των γηπεδούχων, οι οποίοι είχαν βάλει στο στόχαστρο τους τους Μητσιμπόνα και Αλεξούλη, παίκτες με σπουδαία καριέρα στους «βυσσινί». Σε λιγότερο από ένα χρόνο, το Δεκέμβριο του 1991, ο Αλεξούλης θα επέστρεφε για μια δεύτερη θητεία στην ΑΕΛ, ενώ και ο Μητσιμπόνας θα γύριζε το 1994 στο Αλκαζάρ, κάνοντας ενδιάμεσα και ένα διετές πέρασμα από τον Ολυμπιακό.

Το παιχνίδι λίγο έλειψε να «τιναχτεί στο 63΄, όταν πρώτα ο Ιμπραΐμ Χασάν και στη συνέχεια ο αδελφός του, Χοσάμ, χτυπήθηκαν από κέρματα, που έπεσαν από την κερκίδα. Ο τραυματισμός του Χοσάμ Χασάν στο φρύδι ήταν πιο σοβαρός, αφού, όχι μόνο χρειάστηκε να γίνει αλλαγή, αλλά απαιτήθηκε και η μεταφορά του στο νοσοκομείο. Η τοπική ομάδα είχε ανοίξει το σκορ από το 54΄ με τον Πέτκοφ, αλλά οι παίκτες του Χρήστου Τερζανίδη δεν έφυγαν με άδεια χέρια από το Αλκαζάρ, αφού στο 90΄ ισοφάρισαν σε 1-1 με την κεφαλιά του Λαγωνίδη. «Μπήκα…τυχαία στο παιχνίδι, στο 73΄ στη θέση του Ιμπραΐμ Χασάν, που είχε εκνευριστεί και δεν μπορούσε να συνεχίσει τον αγώνα» σημείωνε ο σκόρερ στις δηλώσεις του μετά τη λήξη του αγώνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Τραγική σεζόν για τις αγγλικές ομάδες στα Κύπελλα Ευρώπης

Σε μία εβδομάδα η Αγγλία είδε Άρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ να αποκλείονται από τις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA,...

Στην ίδια κατηγορία