Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η «κατάρα» με τους Ολλανδούς

Δημοφιλή

Την «κατάρα», που τον καταδιώκει απέναντι σε ολλανδικές ομάδες, καλείται να ξεπεράσει ο ΠΑΟΚ.

Συνολικά έξι φορές κατά το παρελθόν ο Δικέφαλος αντιμετώπισε σε διπλά παιχνίδια εκπροσώπους της Ολλανδίας, γνωρίζοντας ισάριθμους αποκλεισμούς!

Η αρχή έγινε τη σεζόν 2000-01, όταν η ομάδα του Μπάγεβιτς είχε αποκλείσει νωρίτερα την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ και την Ουντινέζε και η κλήρωση του γ΄ γύρου στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ την είχε φέρει αντιμέτωπη με την Αϊντχόφεν. Τα πάντα είχαν κριθεί ήδη από το πρώτο ματς στο Φίλιπς Στάντιον, όταν και οι Ολλανδοί είχαν επικρατήσει με 3-0, σκορ που διαμορφώθηκε από το πρώτο ημίχρονο. Στη ρεβάνς της Τούμπας η Αϊντχόφεν διπλασίασε τις νίκες της, επικρατώντας με 1-0.

Tην αμέσως επόμενη σεζόν o δρόμος του ΠΑΟΚ στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ (είχαν προηγηθεί οι προκρίσεις επί των Κέρντεν και Πρίμπραμ) σταμάτησε και πάλι πάνω στην Αϊντχόφεν. Στο πρώτο ματς της Τούμπας ο Δικέφαλος έκανε σπουδαία εμφάνιση και θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα ακόμη καλύτερο σκορ από το τελικό 3-2 (δύο γκολ ο Γιασεμάκης και ένα ο Ουντέζε). Σ’ εκείνο το ματς είχε αγωνιστεί για τελευταία φορά με την ασπρόμαυρη φανέλα ο Τετράτζε, τον οποίο ο Μπάγεβιτς είχε κατηγορήσει δημοσίως για την κακή του απόδοση μετά τη λήξη του ματς. Στη ρεβάνς η επίθεση των Ολλανδών «έβγαζε φωτιές», φθάνοντας στην τελική επικράτηση με 4-1.

Όταν ο ΠΑΟΚ κλήθηκε το Σεπτέμβριο του 2004 να αντιμετωπίσει στον πρώτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ την Αλκμααρ, δεν είχε ακόμη ξεπεράσει το σοκ του αποκλεισμού από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (και με τον τρόπο, που εκείνος είχε συμβεί). Στο πρώτο ματς της Τούμπας (μόλις 9231 εισιτήρια),ο Δικέφαλος ανέτρεψε το 0-1 με τα γκολ των Σαλπιγγίδη και Βόκολου, αλλά πλήρωσε ακριβά στη συνέχεια τα λάθη Τοχούρογλου, γνωρίζοντας την ήττα με 3-2. Στη ρεβάνς του Αλκμααρ, ο ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε με νέο προπονητή, αφού ο Ρολφ Φρίγκερ (στο πλευρό του βρέθηκε ο Γιώργος Κωστίκος), μόλις είχε διαδεχτεί στον πάγκο τον Αγγελο Αναστασιάδη. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο σκορ με τον Σαλπιγγίδη αλλά τελικά υπέκυψαν στους Ολλανδούς με 2-1 και αποχαιρέτησαν (και) το κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Η πρώτη φορά που ο ΠΑΟΚ συμμετείχε σε φάση πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ ήταν τον Αύγουστο του 2009, όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Χέρενφεϊν. Και παρά το γεγονός ότι οι Ολλανδοί ήταν οι θεωρητικά ισχυροί του ζευγαριού, ο αποκλεισμός του Δικεφάλου είχε χαρακτηριστεί ως μεγάλη αποτυχία. Για την ομάδα του Σάντος αποδείχτηκε καταδικαστική η ισοπαλία με 1-1 στο πρώτο ματς της Τούμπας (για τους γηπεδούχους είχε ισοφαρίσει ο Ίβιτς στις αρχές του β΄ μέρους), αφού στη ρεβάνς (έπαιξε χωρίς Σορλέν και Κονσεϊσάο) «κόλλησε» στο 0-0.

Σήμερα ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει τον Αγιαξ για τρίτη φορά στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Η αρχή έγινε το καλοκαίρι του 2010, όταν ο Δερμιτζάκης δεν είχε συμπληρώσει καν μια εβδομάδα, από τη στιγμή που είχε διαδεχτεί τον Μπερέτα. Ο Δικέφαλος είχε παραταχθεί στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» χωρίς τον τραυματία Μουσλίμοβιτς, βρέθηκε να χάνει νωρίς (12΄), αλλά έφυγε από την Ολλανδία με το ισόπαλο 1-1, χάρη στο γκολ του Ίβιτς στο 72΄. Η ρεβάνς της Τούμπας άρχισε ιδανικά για τους γηπεδούχους, που άνοιξαν το σκορ στο 16΄ με τον Βιεϊρίνια, αλλά στο διάστημα 48΄-55΄ δέχτηκαν τρία τέρματα από τους Ολλανδούς. Ο Δικέφαλος έκανε την αντεπίθεση του, στο 56΄ ο Σαλπιγγίδης μείωσε σε 2-3, στο 77΄ ο Ίβιτς έχασε πέναλτι και στο 90΄ ο ίδιος παίκτης διαμόρφωσε το τελικό 3-3, αποτέλεσμα που έθεσε τον ΠΑΟΚ εκτός των πλέι-οφ.

Η ιστορία με τον Άγιαξ επαναλήφθηκε τον Ιούλιο του 2016. Στο ντεμπούτο του ο Κάμπος άνοιξε το σκορ στο 27΄ στο ματς του Αμστερνταμ, οι Ολλανδοί ισοφάρισαν στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά, έτσι κι αλλιώς, το τελικό 1-1 συνιστούσε ένα ενθαρρυντικό αποτέλεσμα ενόψει της ρεβάνς. Στο ματς της Τούμπας οι γηπεδούχοι σκόραραν νωρίς με τον Αθανασιάδη, αλλά τελικά ηττήθηκαν από τον Αγιαξ με 2-1.

Η… ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΚΜΑΑΡ

Η μοναδική ευχάριστη ανάμνηση του ΠΑΟΚ από παιχνίδια κόντρα σε Ολλανδούς ήταν τη σεζόν 2013-2014, όταν αντιμετώπισε την Αλκμααρ στη φάση των ομίλων, μαζί με τη Μακάμπι Χάιφα και τη Σαχτέρ Καραγκάντι. Κι αυτό, με την έννοια ότι η ομάδα του Χουμπ Στέφενς είχε εξασφαλίσει την πρόκριση στη φάση των «32» της διοργάνωσης. Βέβαια, το 2-2 της Τούμπας στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων (οι γηπεδούχοι είχαν ισοφαρίσει δύο φορές, με τους Λούκας και Πόζογλου) είχε ευνοήσει την Αλκμααρ, που πέρασε ως πρώτη (οι δύο ομάδες ισοβάθμησαν στην κορυφή του ομίλου με δώδεκα βαθμούς, έναντι πέντε της Μακάμπι και δύο της Σαχτέρ). Στο παιχνίδι επί ολλανδικού εδάφους o ΠΑΟΚ βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 82΄ από την Άλκμααρ, αλλά στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Σαλπιγγίδης διαμόρφωσε το τελικό 1-1.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Χρόνια Πολλά ΠΑΟΚάρα!

Σαν σήμερα πριν από ακριβώς 98 χρόνια το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ενέκρινε σχετική αίτηση του πρώτου διοικητικού συμβουλίου του ΠΑΟΚ...

Στην ίδια κατηγορία