Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η ίδια κι η ίδια «ιστορία»…

Δημοφιλή

Το περασμένο Σάββατο στο Ολυμπιακό στάδιο, το «ασφαλέστερο γήπεδο της χώρας», συνεχίστηκε η… παράδοση, που θέλει τους τελικούς κυπέλλου στη χώρα μας να έχουν συμπρωταγωνιστές οπαδούς, που συμπλέκονται μεταξύ τους, αλλά και με τις δυνάμεις της Αστυνομίας.

Ο τελικός της 21ης Ιουνίου 1981 μεταξύ του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ (3-1) είχε στιγματιστεί και από επεισόδια μεταξύ των αντίπαλων οπαδών, εκτός και εντός γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας, παρά το γεγονός ότι είχαν επιστρατευτεί 500 χωροφύλακες και τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ. Το κλίμα είχε φορτιστεί ήδη από τις προηγούμενες ημέρες. Στην προτελευταία προπόνηση των παικτών του ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια είχαν βρεθεί οπαδοί του Ολυμπιακού, προκαλώντας ζημιές στο πούλμαν της ομάδας. «Δεν έχω καμία δουλειά να πάω στο γήπεδο, όταν μαθαίνω ότι έχουν αφαιρεθεί οι αλυσίδες από τα πάρκα για να χρησιμοποιηθούν από τους χούλιγκαν» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Κώστα Παπαναστασίου, του τότε Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΤΟ ΟΑΚΑ

Ο πρώτος τελικός κυπέλλου, που είχε διεξαχθεί στο τότε νεότευκτο Ολυμπιακό στάδιο ήταν στις 29 Ιουνίου 1983 (ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-0). Ο αγώνας είχε σημαδευτεί και από μεγάλης έκτασης επεισόδια, που άρχισαν μετά το 39΄, όταν ακυρώθηκε ως οφσάιντ το γκολ του Δημόπουλου. Συνολικά οι ταραξίες είχαν σπάσει περίπου 500 καθίσματα, ενώ οι ζημιές στο ΟΑΚΑ έφθαναν τα 5 εκ. δραχμές. Οι συμπλοκές, πάντως, μεταξύ των αντίπαλων οπαδών είχαν αρχίσει σε δρόμους της Αθήνας ήδη από το προηγούμενο βράδυ. «Η πολιτεία δεν πρόκειται να παραχωρήσει το στάδιο ξανά στο μέλλον για αγώνες ποδοσφαίρου» δήλωνε ο τότε γενικός γραμματέας Αθλητισμού Κίμων Κουλούρης (η απειλή του έμεινε στα λόγια).

ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΖΕ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΚΙΓΚΛΙΔΩΜΑ

Στον τελικό της 19ης Απριλίου 1995 (Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-0) το σκηνικό της μεγάλης έντασης στήθηκε στη διάρκεια του ημιχρόνου. Οπαδοί των δύο ομάδων… εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι τους χώριζε μονάχα ένα κιγκλίδωμα (φωτ.), φθάνοντας σε απόσταση αναπνοής μεταξύ τους και… ανταλλάσσοντας πλαστικά καθίσματα. Δεκαοκτώ άτομα παραπέμφθηκαν την επόμενη μέρα στον εισαγγελέα, οι δέκα από εκείνους ήταν ανήλικοι.

*Ο τελικός της 17ης Μαΐου 2003 μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Αρη (1-0) είχε διεξαχθεί στην Τούμπα. Μετά τη λήξη του αγώνα οπαδοί των «κίτρινων», πέρα από τις συμπλοκές με την αστυνομία, έβαλαν φωτιά σε εκατοντάδες καθίσματα.

ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΕΝΤΟΣ ΚΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ

Μία φορά διεξήχθη τελικός κυπέλλου στο Παμπελοποννησιακό στάδιο της Πάτρας (21 Μαΐου 2005, Ολυμπιακός-Αρης 3-0). Η έναρξη του είχε καθυστερήσει κατά δέκα λεπτά, μια και η αποστολή του Αρη αργοπόρησε να φθάσει στο στάδιο, πέφτοντας στην κίνηση ανάμεσα σε αυτοκίνητα οπαδών των «ερυθρολεύκων», που επίσης κατευθύνονταν στο γήπεδο (το ίδιο είχε συμβεί και με το διαιτητή του αγώνα, Γιώργο Καζναφέρη). Εκείνο το γεγονός, βέβαια, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, ήταν το μικρότερο κακό. Πριν την έναρξη του τελικού, οπαδοί των δύο φιναλίστ είχαν επιδοθεί σε μεταξύ τους ρίψη αντικειμένων (ό,τι έβρισκαν μπροστά τους), με τους αστυνομικούς να τρέχουν και να μη φθάνουν. Αρκετές ώρες νωρίτερα είχαν σημειωθεί επεισόδια μεταξύ των οπαδών στην περιοχή του Ρίο.

ΣΤΗΝ ΤΑΦΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΑ

Στην τάφρο πέριξ του αγωνιστικού χώρου του ΟΑΚΑ είχαν «συναντηθεί» οπαδοί του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ στον τελικό της 2ας Μαΐου 2009.

Αντίθετα, σε πεζογέφυρα του Πανθεσσαλικού σταδίου είχαν… αναμετρηθεί οπαδοί του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ στον τελικό της 6ης Μαΐου 2017.

ΖΗΜΙΕΣ, ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Από σοβαρά έκτροπα είχε στιγματιστεί ο τελικός της 24ης Απριλίου 2010 (Παναθηναϊκός-Αρης 1-0). Περίπου 200 οπαδοί του Παναθηναϊκού επιχείρησαν να μπουν στο γήπεδο χωρίς εισιτήρια, προκαλώντας τη σύγκρουση με δυνάμεις της Αστυνομίας. Δεκατέσσερις από εκείνους είχαν συλληφθεί και στην κατοχή τους βρέθηκαν λέιζερ, καπνογόνα και κροτίδες. Η ένταση συνεχίστηκε κι εντός του Ολυμπιακού σταδίου. Οι οπαδοί των δύο φιναλίστ αντάλλαζαν φωτοβολίες και κροτίδες, ενώ κάποιοι από αυτούς είχαν βρεθεί και τετ-α-τετ, τόσο στην τάφρο, όσο και στο στίβο του ΟΑΚΑ. Κάμποσα σπασμένα καθίσματα, αλλά και τραυματισμοί οπαδών ήταν ο θλιβερός απολογισμός.

ΣΚΗΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

O τελικός της 30ης Απριλίου 2011 δεν ήταν μεταξύ δύο «μεγάλων» ομάδων (ΑΕΚ-Ατρόμητος 3-0), παρ’ όλα αυτά τα επεισόδια πήραν τέτοια έκταση, που είχαν εκτυλιχθεί σκηνές απόλυτης ντροπής. Οι συγκρούσεις οπαδών της ΑΕΚ με την Αστυνομία είχαν αρχίσει αρκετή ώρα πριν την έναρξη του αγώνα έξω από το γήπεδο. Λίγα λεπτά πριν το εναρκτήριο σφύριγμα οι οπαδοί των δύο αντιπάλων επιδόθηκαν σε ανταλλαγή φωτοβολίδων. Κι όταν οπαδοί της ΑΕΚ κινήθηκαν προς το μέρος των οπαδών του Ατρόμητου, κινδύνευσαν ακόμα και οι οικογένειες των παικτών της ομάδας του Περιστερίου! Οσο πλησίαζε το τέλος του αγώνα, οι οπαδοί της ΑΕΚ έμπαιναν όλο και πιο συχνά στον αγωνιστικό χώρο (!), και μετά το 2-0 και μετά το 3-0 (διακοπή εννέα λεπτών), μέχρι που ο αγώνας έληξε στο 90΄+2΄, αν και κανείς δεν άκουσε το τριπλό σφύριγμα του Κάκου…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Επιστροφή στις προπονήσεις για την ομάδα χάντμπολ

Την προετοιμασία του για τον πρώτο, εκτός έδρας, ημιτελικό κόντρα στην ΑΕΚ (27/04, 18:00), ξεκίνησε το τμήμα Χάντμπολ ανδρών...

Στην ίδια κατηγορία