Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η εβδομάδα της ΕΥΤΥΧΙΑΣ

Δημοφιλή

Αλήθεια, πόσα ευτυχισμένα γεγονότα μπορούν να συμβούν μέσα σε μια εβδομάδα; Η FORZA πήγε ένα ταξίδι στο χρόνο και θυμάται έξι στιγμές της «ασπρόμαυρης» ιστορίας, που καταγράφηκαν από τις 9 μέχρι και τις 12 Μαΐου.

Τέσσερις τίτλοι (ένα πρωτάθλημα σαν σήμερα το ’76 και τρία κύπελλα) στο χορτάρι, η μέρα που η Τούμπα πέρασε στα χέρια του συλλόγου και ο πρώτος «τίτλος» του Ιβάν Σαββίδη.

Η απόλυτη δικαίωση και η πλήρης εφαρμογή της ιστορικής ατάκας του Άγγελου Αναστασιάδη, παραμονές της πρεμιέρας του πρωταθλήματος 2002-03, «το Μάιο θα είμαστε καλά…»

09.05.1976: ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ

Την άνοιξη του 1976 ο ΠΑΟΚ συμπλήρωνε μισό αιώνα «ζωής» στα αθλητικά δρώμενα της Ελλάδας και το γιόρταζε φτάνοντας για πρώτη φορά στην κορυφή της Ελλάδας. Η τρομερή φουρνιά του Κούδα, του Σαράφη, του Παρίδη, του Ιωσηφίδη, του Τερζανίδη, του Αποστολίδη και των άλλων παιδιών, είχε υποχρεώσει την Ελλάδα να παραμιλάει με το υψηλών προδιαγραφών ποδόσφαιρο της και επιτέλους ήταν στο θρόνο της!

Μπορεί το ιστορικό γκολ του πρώτου Νέτο Γκουερίνο μια εβδομάδα νωρίτερα στο ντέρμπι με την ΑΕΚ να έμοιαζε με «ένα γκολ, ένα πρωτάθλημα», ωστόσο ο «Δικέφαλος» σφράγισε και μαθηματικά την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στις 9 Μαΐου 1976, με το εμφατικό 3-1 επί του Ηρακλή, μέσα στο Καυτανζόγλειο και σε συνδυασμό με τη «λευκή ισοπαλία» της ΑΕΚ στις Σέρρες τελείωσε ουσιαστικά η υπόθεση-τίτλος τη σεζόν 1975-76.

«Το βράδυ της Κυριακής στις 7.45μ.μ. και οι πιο άπιστοι το είχαν πιστέψει», έγραφαν την επομένη οι εφημερίδες της εποχής. Το πάρτι τίτλου μεταφέρθηκε στη γειτονική Τούμπα, οι προβολείς άναψαν και τα φώτα έστελναν το μήνυμα τους σε κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης: ο ΠΑΟΚ ήταν πρωταθλητής Ελλάδας.

11.05.1957: Η ΤΟΥΜΠΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ

Η απαλλοτρίωση του γηπέδου στο Συντριβάνι οδήγησε στη δημιουργία της Τούμπας. Μόνο που το έργο κατασκευής της διήρκησε πολλούς μήνες και ο δρόμος ήταν ανηφορικός.

Σημαδιακή-ιστορική μέρα ήταν τότε που ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης, πτέραρχος Γιώργος Θέμελης, παραχώρησε στην οικογένεια του ΠΑΟΚ τα 30 στρέμματα με την υπ’ αριθμόν 41485 της 11ης Μαΐου του 1957.

Το τίμημα της έκτασης ορίστηκε στο 1,5 εκατ. δραχμές και αποπληρώθηκε από την διοίκηση της ομάδας σε 20 εξαμηνιαίες δόσεις των 75.000 δραχμών, οπότε και η κυριότητα του οικοπέδου θα περιέρχονταν στον σύλλογο. Το συνολικό κόστος της δημιουργίας τους γηπέδου υπολογίστηκε στα 6 εκατ. δραχμές, μάλιστα μόλις το 1,1 εκατ. δραχμές εκταμιεύθηκε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

11.05.2019: ΤΟ… ΤΡΙΤΟ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ

Η ομαδάρα του Ραζβάν Λουτσέσκου έχοντας στεφθεί πρωταθλήτρια Ελλάδας και σφραγίζοντας το ιστορικό αήττητο πρωτάθλημα με το «διπλό» επί του ΠΑΣ στα Γιάννινα ήθελε να δώσει μια τελευταία παράσταση, έστω και δίχως κοινό, στον 77ο τελικό του κυπέλλου Ελλάδας στο ΟΑΚΑ. Τρίτος σερί τελικός απέναντι στον ίδιο αντίπαλο (ΑΕΚ), δεύτερος τελικό στην έδρα της μίας εκ των δύο φιναλίστ (ΑΕΚ), αυτή τη φορά με χρήση VAR, δίχως να αλλάζει το αποτέλεσμα!

Η γκολάρα του Τσούμπα Άκπομ στα τελειώματα του πρώτου ημιχρόνου έφτανε για να χαρίσει στον ΠΑΟΚ το τρίτο σερί κύπελλο και να φτάσει στο πρώτο νταμπλ της ιστορίας του. Χωρίς τον αρχηγό του, Αντρέ Βιεϊρίνια, χωρίς τον εγκέφαλο του στη μεσαία γραμμή, Χοσέ Μαουρίσιο, η «ασπρόμαυρη» αρμάδα τα κατάφερε και πάλι στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα απόλυτης κυριαρχίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

12.05.2001: ΤΟΝ ΔΙΕΛΥΣΕ

Στο ίδιο μέρος, όπως το 1974, στον πρώτο τελικό που κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, με τον ίδιο αντίπαλο και τους «ασπρόμαυρους» να σηκώνουν την κούπα στον ουρανό της Αθήνας, λίγο πριν οι «Antique», με την πρωτοεμφανιζόμενη Έλενα Παπαρίζου και τον Νίκο Παναγιωτίδη, ανέβουν στο τρίτο σκαλί με το «Die for you».

Ήταν βραδιά Eurovision και μπάλας, εκείνο το Σαββατιάτικο βράδυ της 12ης Μαΐου του 2001, όταν «έσπασε ο διάολος το ποδάρι του», όπως είχε απειλήσει με δηλώσεις του λίγες μέρες νωρίτερα να συμβεί ο Σωκράτης Κόκκαλης.

Πριν από τον τελικό ο «Δικέφαλος», που λίγους μήνες πριν ήταν μέσα στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, έμοιαζε με ακυβέρνητο καράβι. Ο Γιώργος Μπατατούδης, αφού δεν τα βρήκε ποτέ με κάτι… περίεργους Αργεντινούς επενδυτές, οι οποίοι εμφανίστηκαν από το πουθενά, παρέδωσε την προεδρία στον Πέτρο Καλαφάτη, έχοντας αφήσει επί μήνες απλήρωτους τους παίκτες.

Κι όμως, η ομάδα ταξίδεψε με πίστη και πάθος στην Αθήνα έχοντας στο πλευρό της πάνω από 9.000 πιστούς φίλους της. Κάποιοι προνοητικοί οπαδοί είχαν φροντίσει στις συσκέψεις πριν τον τελικό να πάρουν θέση στις κεντρικές κερκίδες της Νέας Φιλαδέλφειας και εκεί να στήσουν το δικό τους πάρτι!

Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με τον MVP του τελικού, Γιώτη Εγκωμίτη, μόλις στο 4ο λεπτό του τελικού, το 2-0 έγινε από τον Β. Μπορμπόκη στο 31’, ενώ με την σέντρα του β’ μέρους οι «ασπρόμαυροι» καμικάζι με έξι επαφές της μπάλας έκαναν σμπαράλια την «ερυθρόλευκη» άμυνα φτάνοντας με τον Γιώργο Γεωργιάδη στο 3-0. Στο 78’ ο Ολυμπιακός μείωσε σε 3-1 με πέναλτι του Τζόρτζεβιτς, αλλά ο Ναλιτζής στο 85’ έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη. Στις καθυστερήσεις ο Χούτος διαμόρφωσε το τελικό 4-2.

Χιλιάδες φίλοι του «Δικεφάλου» υποδέχθηκαν την επομένη ημέρα τους κυπελλούχους Ελλάδας, ενώ το μεγάλο πάρτι στήθηκε στο Λευκό Πύργο. Οι «ασπρόμαυροι» ήταν οι πρώτοι που είχαν την ιδέα να πανηγυρίσουν ανεβαίνοντας πάνω στο μνημείο – σύμβολο της Θεσσαλονίκης κι από κάτω να βρίσκονται μερικές χιλιάδες κόσμου! Το γλέντι συνεχίστηκε υπό τους ήχους της Δέσποινας Βανδής, με τα «ράστα» μαλλιά του Παντελή Καφέ να κλέβουν την παράσταση…

12.05.2018: Η ΠΙΟ ΓΛΥΚΙΑ ΕΚΔΙΚΗΣΗ

Ο Μάιος του 2018 ήταν ο μήνας της πιο γλυκιάς εκδίκησης. Μαθαίνοντας στις αρχές του μήνα ότι δεν έχει καμία απολύτως τύχη στη δικαστική διαμάχη για την κλοπή του πρωταθλήματος, η ομάδα βρίσκει τις δυνάμεις, συγκεντρώνεται και απαντάει μέσα στο γήπεδο.

Ο τελικός του ΟΑΚΑ έμοιαζε με χρυσή ευκαιρία. Μέσα στο σπίτι της πρωταθλήτριας (στα χαρτιά) ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ του Βιεϊρίνια, του Πέλκα (αμφότεροι σκόρερ) και των άλλων παιδιών δίνουν μια πρώτη απάντηση. Με μια επιβλητική εμφάνιση εξαφανίζουν τον αντίπαλο από το γήπεδο και φέρνουν για δεύτερη σερί χρονιά το κύπελλο στη Θεσσαλονίκη.

12.05.2015: Ο ΠΡΩΤΟΣ «ΤΙΤΛΟΣ» ΤΟΥ ΙΒΑΝ!

Ο Ιβάν Σαββίδης αγόρασε το καλοκαίρι του 2012 την ΠΑΕ ΠΑΟΚ ολοκληρώνοντας ένα φλερτ, που είχε ξεκινήσει έξι χρόνια πριν, διακόπηκε για ένα μεγάλο διάστημα, αλλά παρέμενε να είναι ένα καυτό… φλερτ. Στις 12 Μαΐου του 2015 κατέθεσε «ζεστά ζεστά» στο ελληνικό δημόσιο 10.886.811 ευρώ και ο «Δικέφαλος» έπαψε να ζει με τον εφιάλτη των χρεών.

Ήταν μια στιγμή που κάθε φίλος της ομάδας όφειλε να πανηγυρίσει σαν… τίτλο βλέποντας τον Πόντιο επιχειρηματία να κρατάει την υπόσχεση που είχε δώσει προς τον κόσμο όταν ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου. «Εγώ δεν χρωστάω πουθενά και σύντομα δεν θα χρωστά ούτε ο ΠΑΟΚ πουθενά», είχε πει τρία χρόνια νωρίτερα και πίνοντας το πιο ακριβό τσάι της ζωής του, η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ ήταν πια «καθαρή» βαδίζοντας ολοταχώς προς την κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Από εκείνη την ημέρα έφερε παικταράδες στην ομάδα, δημιούργησε ένα πανίσχυρο σύνολο, που κατέκτησε τρία κύπελλα και πέρσι έφτασε ως τη Γη της Επαγγελίας, με την κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος. Τα καλύτερα, όμως, τα κρατάει για το μέλλον. Η κατασκευή ενός υπερσύγχρονου γηπέδου στην Τούμπα είναι, πλέον, το μεγάλο στοίχημα του Ιβάν Σαββίδη και να’ στε σίγουροι ότι θα το κερδίσει…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Χατζηθεοδώρου: «Κάναμε την έκπληξη της 20ετίας»

Με την ψυχή τους πανηγύρισαν στην ομάδα πόλο του ΠΑΟΚ την πρόκρισή τους στα ημιτελικά του πρωταθλήματος. «Πραγματικά είναι κάτι...

Στην ίδια κατηγορία