Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η διαφορετική προετοιμασία του 2020

Δημοφιλή

Είναι βέβαιο ότι αυτή η καλοκαιρινή προετοιμασία του ΠΑΟΚ θα μας μείνει για καιρό χαραγμένη στη μνήμη. Μετά από πολλά χρόνια η φετινή προετοιμασία έχει αρκετές ιδιαιτερότητες που αξίζει να σημειωθούν μέσα από το φύλλο της FORZA.

Η ομάδα του ΠΑΟΚ και η οργάνωση του ποδοσφαιρικού τμήματος είναι πολύ σημαντική γι’ αυτό και ξεκινάμε από όλα αυτά τα νέα δεδομένα που παρατηρούμε εδώ στην Πορταριά του Πηλίου.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αποφάσισε αυτό το κρίσιμο καλοκαίρι να διατηρήσει τον Αμπέλ Φερέιρα στην τεχνική ηγεσία, αλλά να αλλάξει και να ενισχύσει όλο το επιτελείο με το οποίο αυτός συνεργάζεται καθημερινά.

Κάπως έτσι εδώ στο Πήλιο έχουμε κοντά στον ΠΑΟΚ ένα νέο ιατρικό επιτελείο. Μαζί με την ομάδα ήρθε εξ αρχής ο Γιάννης Ράλλης, αλλά στην καθημερινότητα, δίπλα στους παίκτες είναι ο Χάρης Κυριακίδης. Οι δυο τους έχουν την ευθύνη να ενημερώνουν για το κάθε τι τους πανεπιστημιακούς καθηγητές με τους οποίους συνεργάζεται ο ΠΑΟΚ.

Από εκεί και πέρα ανέλαβε προπονητής τερματοφυλάκων ο Μάριο Γκαλίνοβιτς που ήδη έχει πιάσει δουλειά με τους Πασχαλάκη, Ζίφκοβιτς, Ρέι και Μελίσσα.

Αν η δουλειά και οι ευθύνες του Γκαλίνοβιτς είναι ορατές από την πρώτη στιγμή, λίγο πιο σύνθετο είναι το θέμα με τον γυμναστή Δημήτρη Δανιηλίδη, αλλά και τον βοηθό προπονητή Γιάννη Αμανατίδη. Οι  δύο συγκεκριμένοι δεν ήρθαν να αντικαταστήσουν άλλα στελέχη. Απλά προστέθηκαν στο τημ και αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε φάση προσαρμογής. Οι δύο προσπαθούν να μπουν στην καθημερινότητα και σίγουρα χρειάζονται χρόνο για να συνεργαστούν σε απόλυτο βαθμό με τους Πορτογάλους συνεργάτες του Φερέιρα.

ΜΙΚΡΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτής της φετινής προετοιμασίας είναι και το χρονικό διάστημα.  Έτσι όπως τελείωσε η περσινή σεζόν μέσα στον Ιούλιο και έτσι όπως ξεκινάει η φετινή με κρίσιμο ευρωπαϊκό ματς στα τέλη Αυγούστου, η προετοιμασία έπρεπε να γίνει με  διαφορετικό προσανατολισμό και μικρότερη διάρκεια. Η ομάδα δεν μπορούσε να βγει εκτός συνόρων λόγω του κορονοϊού και έτσι επιλέχθηκε αυτή η εβδομάδα για να προετοιμαστεί στο Πήλιο.

Η απόφαση αποδείχθηκε σωστή μια και όλες οι συνθήκες που βρήκε ο ΠΑΟΚ στην Πορταριά, ικανοποίησαν τους ανθρώπους της ομάδας. Οι θερμοκρασίες είναι ικανοποιητικές και σε καμία περίπτωση πολύ διαφορετικές από αυτές που έβρισκε ο ΠΑΟΚ κατά καιρούς στην Ολλανδία. Το γήπεδο που χρησιμοποιεί η ομάδα προσέχθηκε πολύ και βρίσκεται σε καλό επίπεδο. Το ξενοδοχεία στην Πορταριά παρέχει όλες τις ανέσεις και δεν είναι υπερβολή να πούμε πώς αν η ομάδα δεν είχε το θέμα με τα φιλικά, η παρουσία της στο Πήλιο ίσως και να καθιερώνονταν σε ετήσια βάση.

Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΦΙΛΙΚΩΝ

Όσον αφορά τα φιλικά πάντως που είναι απαραίτητα στο διάστημα της προετοιμασίας, από την μία ο ιός, από την άλλη οι περιορισμένοι αντίπαλοι, συν το γεγονός ότι ανακατασκευάζεται και ο χλοοτάπητας στην Τούμπα, δημιουργούν ένα ζήτημα και για τις επόμενες ημέρες. Ο ΠΑΟΚ εξακολουθεί να ψάχνει έναν ή δύο αντιπάλους για φιλικά από τις 11 του μήνα και μέχρι τις 20 που θα μπει στην τελική ευθεία για το ευρωπαϊκό του ματς.

ΤΟ 1/3 ΑΠO ΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜIΕΣ!

Αλήθεια είναι ότι και σε άλλες προετοιμασίας έδωσαν το παρών πολλοί νεαροί από τις ακαδημίες. Αυτό έγινε και το 2012 με τον Δώνη, αλλά και λίγο μετά με τον Αναστασιάδη. Τότε όμως ήταν φανερό ότι κάποια πράγματα γίνονταν και πάνω στην ανάγκη εκείνης της στιγμής, μια και μετά έρχονταν πιο έμπειροι παίκτες. Τώρα πλέον ο ΠΑΟΚ έχει αποφασίσει να ανοίξει διάπλατα τον δρόμο προς τους νέους ταλαντούχους παίκτες των ακαδημιών του, με  ότι καλό ή επικίνδυνο αυτό συνεπάγεται. Η διαφορά με άλλες περιόδους είναι ότι τώρα όλοι είναι πλέον σίγουροι και πεπεισμένοι ότι μερικοί από τους 20χρονους του ρόστερ θα έχουν σημαντικό ρόλο και στα επίσημα ματς που ακολουθούν.

Το γεγονός ότι παίκτες  όπως ο Μιχαηλίδης δεν έχει την συμπεριφορά  του νέου-πρωτόβγαλτου ποδοσφαιριστή και στέκεται ισότιμα με όλους τους μεγάλους, έρχεται ως επιβεβαίωση όλων των παραπάνω.

Από εκεί και πέρα εδώ στο Πήλιο βρίσκονται οι εξής γηγενείς ποδοσφαιριστές: Κούτσιας, Τζόλης, Μιχαηλίδης, Τσιγγάρας, Τσαούσης, Διαμαντής, Μπαλογιάννης, πίσω έμεινε ο Χατζηστραβός και φυσικά αρκετά νέοι είναι ακόμη παίκτες όπως ο Μιχάι, ο Ζαμπά, ο Ντόουγκλας, ο Λημνιός.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

Δυστυχώς για τον ΠΑΟΚ το ιατρικό ρεπορτάζ εξακολουθεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητα της ομάδας. Αυτό συμβαίνει εδώ και πολλούς μήνες, μία κατάσταση που σημάδεψε την περσινή σεζόν και δυστυχώς δεν έχει ξεπεραστεί.

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε φέτος και από την πρώτη ημέρα το ιατρικό δελτίο περιείχε τέσσερα ονόματα! Πριν καν ξεκινήσουν οι προπονήσεις! Από πέρυσι συνεχίζουν με προβλήματα παίκτες όπως ο Μίσιτς που θα χρειαστεί πολύ χρόνο ακόμη, ο Ντόουγκλας Αουγκούστο, αλλά και ο Πέλκας που ακόμη δεν έχει ξεπεράσει πλήρως τα μυϊκά θέματά του στους κοιλιακούς.

Πέρα όμως από όλα αυτά τα ζητήματα, ήρθε και ο κορονοιός να μπει για τα καλά στην καθημερινότητα της ομάδας. Από τη δεύτερη μέρα ο Στοχ παρουσίασε συμπτώματα και στην πορεία διαγνώστηκε με τον ιό. Λίγο μετά ήρθε και ο δεύτερος παίκτης με αποτέλεσμα όλη η ομάδα να ζει με αυτό το άγχος επί καθημερινής βάσης. Όσο και αν οι ποδοσφαιριστές προσπαθούσαν να διασκεδάσουν και να κάνουν πλάκα με το ζήτημα, οι επιπτώσεις στην λειτουργία της ομάδας ήταν σημαντικές, σε σημείο να μην ξέρουν πότε και αν θα μπορέσουν να δώσουν φιλικό παιχνίδι.

Σε κάθε περίπτωση όταν οι γιατροί είναι οι πρωταγωνιστές και όταν η ομάδα συμμετέχει με αυτό τον τρόπο σε τέτοιες ιατρικές διαδικασίες, τότε η ευχή για… υγεία κυριαρχεί περισσότερο και από ότι αυτονόητα έχουμε συνηθίσει.

Η ΠΡΟΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΕΙ ΟΦ

Πρόκειται για βασική συνθήκη αυτής της προετοιμασίας. Είναι κάτι ιδιαίτερο και διαφορετικό που εφαρμόζεται με πίστη και συνέπεια σε καθημερινή βάση και σε κάθε άσκηση. Η λειτουργία του ΠΑΟΚ σε σχηματισμό με τρία στόπερ αποτελεί μία ιδιαιτερότητα που πρέπει να τονιστεί.

Στο τέλος της περσινής σεζόν και με βάση τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπιζε η ομάδα, ο Αμπέλ Φερέιρα επέλεξε να δοκιμάσει σχηματισμό με τρία στόπερ. Στην πορεία των αγώνων και ειδικά στα δύο μεγάλα και κρίσιμα εκτός έδρας παιχνίδια με Ολυμπιακό και ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ τα κατάφερε να πάρει αποτέλεσμα, βασιζόμενος στην άριστη αμυντική του λειτουργία. Το μηδέν στην άμυνα διατηρήθηκε εύκολα και κάπου εκεί πάρθηκε η απόφαση: «Έτσι θα ξεκινήσουμε τη νέα σεζόν, εκεί θα βασιστούμε ενόψει των μεγάλων ευρωπαϊκών αγώνων».

Αυτό γίνεται στην προετοιμασία που παρακολουθούμε στην Πορταριά του Πηλίου. Η ομάδα του ΠΑΟΚ δουλεύει από την πρώτη ημέρα και κάθε ημέρα σε κάθε άσκηση, με τους παίκτες παρατεταγμένους σε σχηματισμό 3-4-2-1.  Στο ρόστερ υπάρχουν έξι στόπερ που βοηθούν ακόμη και στο διπλό της προπόνησης. Πρόκειται για τους Βαρέλα, Κρέσπο, Μιχάι, Μιχαηλίδης, Διαμαντής, Ίνγκασον ή και ο Μάτος αντί του Ισλανδού που έχει προβλήματα. Στις δύο πλευρές παίζουν φουλ μπακ που έχουν τον σύνθετο ρόλο να συμπληρώνουν πεντάδα σε φάση άμυνας και να γίνονται τετράδα στο κέντρο σε φάση επίθεσης. Εκεί βλέπουμε κυρίως Γιαννούλη, Τσαούση, Λημνιό, Ροντρίγκο, αλλά τις τελευταίες ημέρες και τον Μάτος.

Σε αυτό τον σχηματισμό έχουμε δύο αμυντικά χαφ στον άξονα (Εσίτι, Ελ Καντουρί, Σβαμπ, Τσιγγάρα και Βέρνμπλουμ). Από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο μεσοεπιθετικοί που παίζουν κλειστά πίσω από τον φορ. Συνήθως πρόκειται για Μπίσεσβαρ, Τζόλη, Ζαμπά, Κούτσια, ενώ για εκεί υπάρχουν Στοχ, Πέλκας και Ουάρντα.

Και τέλος ο φορ είναι ο Άκπομ, ο Σφιντέρσκι, αλλά και ο Κούτσιας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Οριστικό: Μένει Λεβερκούζεν ο Αλόνσο

Ο Ισπανός τεχνικός, Τσάμπι Αλόνσο ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την επόμενη σεζόν στη Λεβερκούζεν και ότι δεν θα πάει...

Στην ίδια κατηγορία