Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η χαμένη ευκαιρία για το πρώτο νταμπλ

Δημοφιλή

Τη σεζόν 1984-85 ο ΠΑΟΚ είχε την ευκαιρία να κατακτήσει το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του, ωστόσο φάνηκε ασυνεπής στο ραντεβού με την ΑΕΛ στον τελικό κυπέλλου του Ολυμπιακού σταδίου, που διεξήχθη σαν σήμερα πριν από 37 χρόνια.

Ο Δικέφαλος είχε νικήσει εκείνη την αγωνιστική περίοδο τους «βυσσινί» και τις δύο φορές για το πρωτάθλημα (4-1, 1-2), ενώ η μεταξύ τους διαφορά στην τελική κατάταξη ήταν έντεκα βαθμοί (1ος ο ΠΑΟΚ με 46 και 6η η Λάρισα με 35 βαθμούς). Στον τελικό, όμως, μέτρησαν άλλα πράγματα…

Για τους «ασπρόμαυρους» είχαν πάει όλα ανάποδα. Στο 20΄ ο Βασιλάκος, μετά από σκληρό φάουλ, που δέχτηκε από τον Ανταμτσικ, δεν συγκράτησε τα νεύρα του, χτυπώντας εκτός φάσης τον Πολωνό επιθετικό, με αποτέλεσμα να αποβληθεί. «Ηταν πολύ αυστηρή η κόκκινη κάρτα» έλεγε μετά τον αγώνα ο Βασιλάκος, η συμμετοχή του οποίου παράμενε αμφίβολη λίγες ημέρες πριν το παιχνίδι εξαιτίας ενός μικροπροβλήματος τραυματισμού. Στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Βάλτερ Σκότσικ έκανε και την πρώτη αναγκαστική αλλαγή, βάζοντας στο παιχνίδι τον Καρασαββίδη αντί του Μπανιώτη, που είχε υποστεί βαρύ διάστρεμμα και δεν μπορούσε να συνεχίσει τον αγώνα.

Επιπλέον, η Λάρισα ευτύχισε να σκοράρει σε καθοριστικά χρονικά σημεία του αγώνα (39΄ Ζιώγας, 47΄ Κμίετσικ), πριν ο Σκαρτάδος (στην τελευταία προπόνηση είχε υποστεί κάταγμα σε δάχτυλο του χεριού του) αναπτερώσει τις ελπίδες του ΠΑΟΚ, μειώνοντας το σκορ στο 55΄. Στο διάστημα 73΄-78΄ η θεσσαλική ομάδα πέτυχε άλλα δύο γκολ με τους Ζιώγα και Βαλαώρα.

Διαιτητής ήταν ο Μάκης Γερμανάκος (Αθηνών) με βοηθούς επόπτες τους Γιάννη Τριανταφύλλου (Ρόδου) και Κώστα Αδαμόπουλο (Αθηνών).

Λάρισα: Πλίτσης, Παραφέστας, Κολομητρούσης, Μητσιμπόνας, Γκαλίτσιος, Βουτιρίτσας, Ζιώγας, Ανδρεούδης (86′ Τσιώλης), Άνταμτσικ, Κμίετσικ, Βαλαώρας.

ΠΑΟΚ: Στεργιούδας, Τσουρέλας, Αλαβάντας, Γιούρισιτς, Μπανιώτης (18′ Καρασαββίδης), Σκαρτάδος, Αλεξανδρίδης, Βασιλάκος, Σίγγας, Πάπριτσα, Κωστίκος (64′ Δαμανάκης).

ΑΠΟ «ΦΟΝΙΑΣ» ΕΓΙΝΕ ΦΥΓΑΣ…

Τρεις ημέρες πριν τον τελικό ο Χρήστος Δημόπουλος είχε απουσιάσει αδικαιολόγητα από την πρωινή προπόνηση, έχοντας ταξιδέψει στην Αθήνα, όπου είχε συζητήσεις με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού για τη μεταγραφή του. Η αρχική απόφαση του Σκότσικ ήταν να τον αποκλείσει από την αποστολή του τελικού, ωστόσο το απόγευμα της ίδιας ημέρας τον δέχτηκε πίσω στην προπόνηση. Ο Δημόπουλος συμπλήρωνε πενταετία στον ΠΑΟΚ, που του έδινε 13 εκ. δρχ. για να ανανεώσει, τη στιγμή που οι απαιτήσεις του Πυργιώτη επιθετικού έφθαναν τα 23 εκ. δρχ. «Δεν περίμενα τόσο μικρή προσφορά. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους» έλεγε εκείνες τις ημέρες ο αποκαλούμενος «φονιάς».

Ο Αυστριακός προπονητής είχε αντιληφθεί, παραμονές του τελικού, ότι τουλάχιστον κάποιοι από τους παίκτες του δεν είχαν 100% το μυαλό τους στον αγώνα με τη Λάρισα. «Μην ασχολείστε με τις μεταγραφές. Αφοσιωθείτε στον τελικό» τους έλεγε χαρακτηριστικά.

Η αποστολή του ΠΑΟΚ «πέταξε» για την Αθήνα μια ημέρα πριν τον τελικό. Μετά την προσγείωση στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας και πριν την αναχώρηση του λεωφορείου της αποστολής για το ξενοδοχείο, ο Δημόπουλος εγκατέλειψε τους συμπαίκτες του, έχοντας ήδη κλεισμένο ραντεβού με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη στα γραφεία της Μότορ Οϊλ για να συζητήσει τη μετακίνησή του στον Παναθηναϊκό. Αφού ολοκλήρωσε τη συμφωνία του με τους «πράσινους», επικοινώνησε με την αποστολή του ΠΑΟΚ και, πιο συγκεκριμένα, με τον Μπλάντεν Φούρτουλα, θέτοντας εαυτόν στη διάθεση του Σκότσικ για τον τελικό. Ο Αυστριακός, όμως, δεν δέχτηκε πίσω στην ομάδα τον Δημόπουλο, ο οποίος έστειλε στην αποστολή μια ανθοδέσμη και τις ευχές του για καλή επιτυχία…

Ας σημειωθεί ότι απών από τον τελικό ήταν κι ο Νίκος Πατσιαβούρας, μέχρι τότε παίκτης της Λάρισας, τον οποίο επίσης ο Παναθηναϊκός είχε… φροντίσει να κλείσει πριν την ολοκλήρωση της σεζόν.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ

Τις ημέρες που ακολούθησαν τον τελικό, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είχε στείλει εξώδικο στον Δημόπουλο για την απουσία του από προπόνηση της ομάδας τρεις ημέρες πριν τον αγώνα με τη Λάρισα, όπως και για το ότι είχε εγκαταλείψει την αποστολή, αμέσως μετά την άφιξή της στην Αθήνα για το παιχνίδι του Ολυμπιακού σταδίου. Παράλληλα, με ανακοίνωσή της είχε καταγγείλει τον Παναθηναϊκό για την «απαγωγή» του ποδοσφαιριστή.

Ακολούθησε δικαστική διαμάχη ενώπιον της Επιτροπής Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, όπου ο Δημόπουλος είχε υποστηρίξει, μεταξύ άλλων: «Ο ΠΑΟΚ δεν μου έδινε περισσότερα από 13 εκ. δραχμές για να παραμείνω στην ομάδα, ενώ ο Τύπος έγραφε ότι η προσφορά ανέρχονταν στα 16 εκ. δραχμές. Ο κόσμος είχε ξεσηκωθεί στη Θεσσαλονίκη, δεχόμουν απειλές, η ζωή μου είχε καταντήσει ένα μαρτύριο. Αναγκαζόμουν να κοιμάμαι τα βράδια στο σπίτι της πεθεράς μου στη Νέα Μηχανιώνα».

Είχε παραδεχθεί, πάντως, τις συζητήσεις τους τόσο με τον Ολυμπιακό, όσο και με τον Παναθηναϊκό, κι ενώ ακόμη «έτρεχαν» οι αγωνιστικές του υποχρεώσεις με τον ΠΑΟΚ. Η προσπάθεια του Δικεφάλου να ακυρώσει τη μεταγραφή του παίκτη στον Παναθηναϊκό είχε πέσει στο κενό. «Από τον ΠΑΟΚ με έδιωξε ο Κασιμάτης. Mε ανάγκασαν να φύγω. Δεν κρατάω όμως κακία σε κανέναν. Κλείνω στην καρδιά μου τις στιγμές που έζησα με τον υπέροχο κόσμο του ΠΑΟΚ» είχε δηλώσει ο Δημόπουλος αμέσως μετά τη δικαστική του νίκη.


Τελευταία νέα

Το… αρχηγικό κάλεσμα του Μαυρίδη (video)

Για τον ημιτελικό του Final-4 της Futsal League B', ο ΠΑΟΚ mαteco αντιμετωπίζει στο Κλειστό Γυμναστήριο Μίκρας 3, το...

Στην ίδια κατηγορία