Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Η αρχή του ευρωπαϊκού ταξιδιού

Δημοφιλή

Σαν σήμερα πριν 56 χρόνια άρχιζε το ευρωπαϊκό ταξίδι του ΠΑΟΚ, κόντρα στην αυστριακή Βίνερ για το κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων.

Η συγκεκριμένη διοργάνωση υπήρξε πρόδρομος του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και του-ακόμη πιο πρόσφατου-Γιουρόπα Λιγκ. Σ’ αυτήν έπαιρναν μέρος ομάδες, που είχαν έδρα σε διοργανώτριες πόλεις Διεθνών Εκθέσεων, χωρίς να υπολογίζεται η θέση στα εγχώρια πρωταθλήματα τους. Άλλωστε, τη σεζόν 1964-65 ο Δικέφαλος είχε τερματίσει μόλις στην 6η θέση με 58 βαθμούς, ισόβαθμος με άλλες τρεις ομάδες (Απόλλων, Αρης και Εθνικός).

Η Τούμπα δεν είχε ακόμη προβολείς κι έτσι ο βραδινός αγώνας (άρχισε στις 20.45) της 15ης Σεπτεμβρίου 1965 διεξήχθη στο γειτονικό Καυτανζόγλειο. Τρεις ημέρες πριν την πρώτη αναμέτρηση με τους Αυστριακούς, ο ΠΑΟΚ έδωσε στην Τούμπα την πρόβα τζενεράλε υποδεχόμενος τον Ολυμπιακό, γνωρίζοντας την ήττα με 2-1.

Η αποστολή της Βίνερ έφθασε από τη Βιέννη (με ενδιάμεσο σταθμό το Βελιγράδι) στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης την παραμονή του αγώνα, συνοδευόμενη κι από επτά φιλάθλους της. Όταν ήρθε η ώρα της βραδινής προπόνησης, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ αναζήτησαν ανεπιτυχώς τους υπαλλήλους του Καυτανζογλείου για να ανοίξουν τις πόρτες του σταδίου. Αναγκαστικά, οι παίκτες της Βίνερ βρέθηκαν να προπονούνται στην Τούμπα υπό το φως του… φεγγαριού!

Ανήμερα του αγώνα, τα μέλη της αποστολής της Βίνερ επισκέφθηκαν το περίπτερο της χώρας τους στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Για την αναμέτρηση του Καυτανζογλείου είχε οριστεί γενική είσοδος 30 δραχμών. Η προσέλευση του κόσμου, πάντως, αποδείχτηκε κατώτερη του αναμενομένου, αφού διατέθηκαν συνολικά 11.051 εισιτήρια (οι εισπράξεις έφθασαν τις 328. 098 δραχμές). Τον αγώνα διαιτήτευσε ο Γιουγκοσλάβος Μπότιτς με δύο…Έλληνες επόπτες, τους Κατσώρα και Ζλατάνο.

ΤΟ «ΑΣΤΡΟ» ΤΟΥ ΚΟΥΔΑ

Ο ΠΑΟΚ είχε τις ευκαιρίες στο παιχνίδι για να ανοίξει το σκορ, κάτι όμως που τελικά πέτυχαν οι φιλοξενούμενοι στο 62΄ με τον Εριχ Χοφ (στην αρχή της περιόδου 1987-88 κάθισε στον πάγκο του Διαγόρα Ρόδου για μόλις τρεις αγωνιστικές, γνωρίζοντας ισάριθμες ήττες). Στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Κούδας αξιοποίησε με κεφαλιά την ασίστ του Μήτρακα, ισοφαρίζοντας σε 1-1. Και στο 73΄ ο Μουρατίδης με σουτ διαμόρφωσε το τελικό 2-1, σκορ όμως που αδικούσε τους γηπεδούχους βάσει της συνολικής εικόνας του αγώνα. Εκτός από σκόρερ, ο Κούδας ήταν και από τους πρωταγωνιστές του αγώνα. Δεν είχε κλείσει καν τα 19 του χρόνια, ωστόσο το πλούσιο ταλέντο του ήταν αρκετό από μόνο του για να τον αναδείξει σε τόσο νεαρή ηλικία. Στο πρωτάθλημα της σεζόν 1965-66 (άρχισε με μεγάλη καθυστέρηση και στην πρεμιέρα της 28ης Νοεμβρίου 1965 ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε εκτός έδρας από το Αιγάλεω με 1-0) ο Κούδας πέτυχε δεκατρία γκολ, κάνοντας όλη τη φίλαθλη Ελλάδα να ασχολείται μαζί του. Πολύ δε περισσότερο από το καλοκαίρι του 1966 και μετά, όταν ξέσπασε η πολύκροτη υπόθεση αρπαγής του από τον Ολυμπιακό.

Για τον Δικέφαλο έπαιξαν εναντίον της Βίνερ οι Μουσελεμίδης, Μήτρακας, Θεοφανίδης, Μουρατίδης, Γιακουμής, Νικολαΐδης, Αφεντουλίδης, Κούδας, Αποστολίδης, Βασιλειάδης και Λέανδρος.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

EOKAN: «Καμία ενημέρωση για θετικό δείγμα ποδοσφαιριστή της Εθνικής»

Κατηγορηματικός και ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης Ντόπινγκ ότι δεν έχει λάβει κανένα θετικό δείγμα για ποδοσφαιριστή της Εθνικής ομάδας. Από...

Στην ίδια κατηγορία