Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η αντιμετώπιση ενός πρόωρου αποκλεισμού

Δημοφιλή

Ο Δικέφαλος καλείται να αποκρούσει τα απόνερα του «στραπάτσου» κόντρα στην Σλόβαν και η FORZA γυρίσει το χρόνο πίσω για να δει το τρόπο με τον οποίο ο ΠΑΟΚ έβγαλε τις σεζόν χωρίς Ευρώπη

Για τέταρτη φορά στις τελευταίες έντεκα σεζόν, ο ΠΑΟΚ έμεινε εκτός Ευρώπης από τον Αύγουστο, μια κατάσταση που καλείται άμεσα να την διαχειριστεί.

Το παρελθόν μπορεί να γίνει διδακτικό αναφορικά με την καταγραφή της διαχείρισης παρόμοιας κατάστασης στο παρελθόν.

Πριν από δέκα χρόνια, ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στην ίδια αφετηρία. Οι ασπρόμαυροι είχαν βρεθεί στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, και γνώρισαν τον αποκλεισμό με βάση τον κανόνα του εκτός έδρας γκολ. Στις αναμετρήσεις με την Χέρενφεν, οι Ολλανδοί έφυγαν με το 1-1 από την Τούμπα, στο πρώτο παιχνίδι, και στον επαναληπτικό, το τελικό 0-0 τους έδωσε τη πρόκριση. Οι κλυδωνισμοί ήταν ισχυροί, με την αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Φερνάντο Σάντος να είναι έντονη. Ο Πορτογάλος τεχνικός έμπαινε στη τρίτη του σεζόν, με τους διοικούντες να του παρέχουν τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη. Βέβαια, στο ποδόσφαιρο, όση στήριξη και αν δώσουν οι διοικούντες και οι ποδοσφαιριστές στα λόγια, στο τέλος της ημέρας, όλοι γνωρίζουν πως τη μοναδική πραγματική στήριξη μπορούν να τη δώσουν μόνο οι νίκες. Και ο ΠΑΟΚ, στο ξεκίνημα εκείνης της σεζόν, μετά την διακοπή του πρωταθλήματος, έγραψε τέσσερα διαδοχικά αποτελέσματα, με το ένα εκ των οποίων να είναι το πλέον δυνατό «χτύπημα». Ο Δικέφαλος είχε γράψει τρεις ισοπαλίες σε ισάριθμα εκτός έδρας ματς (με Αστέρα Τρίπολης, Πανιώνιο και Ατρόμητο) και είχε γνωρίσει την εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό.

Μέσα σε όλα, ο ΠΑΟΚ τότε είχε και την αλλαγή σκυτάλης στη προεδρία, με τον Θοδωρή Ζαγοράκη να αποχωρεί και τον Ζήση Βρύζα να τον αντικαθιστά. Στις αρχές Οκτωβρίου, οι ασπρόμαυροι υποδέχθηκαν τον Ηρακλή, σε μια αναμέτρηση που δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεωρούσαν πως ο Φερνάντο Σάντος έπαιζε «το κεφάλι του». Ο ΠΑΟΚ βρισκόταν 9 βαθμούς μακριά από την κορυφή, με 6 βαθμούς μετά από 5 αγωνιστικές, και το ασπρόμαυρο οικοδόμημα έψαχνε ένα πρώτο στήριγμα. Η νίκη επί του Ηρακλή ήρθε, ο ΠΑΟΚ πήρε μια βαθιά ανάσα, και άρχισε σιγά – σιγά να ορθοποδεί.

Την 25η αγωνιστική, ο Δικέφαλος βρέθηκε στο -2 από τον Παναθηναϊκό, και ετοιμαζόταν να αντιμετωπίσει τον Αρη στο «Κλ. Βικελίδης». Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Μια ιστορία η γεύση της οποίας δεν έχει φύγει από κανέναν.

Η ουσία της καταγραφής της συγκεκριμένης διαδρομής έχει να κάνει με το τρόπο με τον οποίο ο ΠΑΟΚ αντεπεξήλθε μιας δύσκολης κατάστασης που είχε δημιουργηθεί μετά από την Ευρωπαϊκή «σφαλιάρα» στα τέλη Αυγούστου.

Μπορεί οι τότε απαιτήσεις να ήταν διαφορετικές σε σχέση με το σήμερα, όμως η ουσία έχει να κάνει με το τρόπο ανάκαμψης. Το τελευταίο κοινό εκείνης της σεζόν με την τωρινή έχει να κάνει με την καταγωγή των προπονητών, με τον τότε τεχνικό Φερνάντο Σάντος μάλιστα, να έχει σκιαγραφήσει το προφίλ του νυν τεχνικού, Αμπέλ Φερέιρα, στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ, όταν κατέληξαν σε εκείνον.

ΕΝΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Αν υπάρχει μια στιγμή που έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη αρκετών, αυτή δεν είναι άλλη από τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ πέτυχε το νικητήριο γκολ στην αναμέτρηση με τον Ηρακλή. O Δικέφαλος επικράτησε με 1-0, με το γκολ να έρχεται στο 87’με σουτ του Βλάνταν Ιβιτς. Το γκολ έφερε την «έκρηξη» του Φερνάντο Σάντος, που πανηγύρισε έντονα – για λίγα δευτερόλεπτα – το γκολ του Σέρβου μεσοεπιθετικού. Οσοι θυμούνται τον Πορτογάλο τεχνικό, ακόμα λένε πως ούτε είχε καταγραφεί στο παρελθόν τόσο έντονος πανηγυρισμός, ούτε καταγράφηκε μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του στον πάγκο των «ασπρόμαυρων». Η ένταση της στιγμής και η κρισιμότητα ενός γκολ, που πιθανότατα να του έδωσε το δικαίωμα να παραμείνει στον πάγκο, τον οδήγησε σε ένα πανηγυρισμό που καταγράφηκε μόνο από την κάμερα δίπλα στον πάγκο.

ΤΟ «ΚΑΖΟ» ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Εκείνη τη σεζόν, ο ΠΑΟΚ έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του κυπέλλου. Η δομή του θεσμού ήταν εντελώς διαφορετική, με νοκ άουτ αγώνες από την φάση των 32 για τις ομάδες της πρώτης κατηγορίας, με τους ασπρόμαυρους να προκρίνονται με εκτός έδρας νίκες σε Ηράκλειο και Σέρρες και να χάνει με 4-0 στα Γιάννενα. Μια βαριά ήττα εν μέσω οικονομικών θεμάτων που είχαν ενσκήψει εκείνο το διάστημα, καθώς είχε καταγραφεί αποχή από την προπόνηση τις παραμονές της αναμέτρησης λόγω καθυστέρησης καταβολής οφειλόμενων. Προβλήματα που έχουν μπει οριστικά στο χρονοντούλαπο εδώ και επτά χρόνια, στην εποχή Σαββίδη.

«ΜΑΧΑΙΡΙΑ» ΜΕ ΤΟ «ΚΑΛΗΜΕΡΑ»

Οι Γιώργος Δώνης και Ραζβάν Λουτσέσκου κλήθηκαν αμφότεροι να αντιμετωπίσουν πρόωρο ευρωπαϊκό αποκλεισμό, με τα δεδομένα να είναι διαφορετικά.

Το καλοκαίρι του 2012, ο Γιώργος Δώνης βρέθηκε στο τιμόνι του ΠΑΟΚ, με τον Δικέφαλο να αλλάζει ακολούθως μετοχική σύνθεση, καθώς ο Ιβάν Σαββίδης έγινε μεγαλομέτοχος. Οι «ασπρόμαυροι» έμειναν εκτός Ευρώπης από την Ραπίντ Βιέννης και προσπάθησαν να επικεντρωθούν στις δυο εγχώριες διοργανώσεις.

Ενας ΠΑΟΚ, το ρόστερ του οποίου είχε στηθεί με «μνημονιακές» συνθήκες, καθώς ο Ιβάν Σαββίδης απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, χωρίς να «επέμβει» στα μεταγραφικά, κάτι που έγινε τον Ιανουάριο του 2013. Ο ΠΑΟΚ στάθηκε αξιοπρεπώς για τα αγωνιστικά του δεδομένα, με τα όποια θέματα δημιουργήθηκαν – όπως αυτό με τον Πάμπλο Γκαρσία – αλλά και την αντιμετώπιση που είχε από τους διαιτητές. Μια σεζόν στην οποία ο ΠΑΟΚ έφτασε κοντά στην αλλαγή τεχνικής ηγεσίας κατά την διάρκειά της, με τους «ασπρόμαυρους» να προχωρούν σε μια σειρά  μεταγραφών τον Ιανουάριο (με τους περισσότερους ποδοσφαιριστές να αποκτούνται με τη μορφή δανεισμού) και τελικά ολοκλήρωσε με την ομάδα να αποκλείεται στα ημιτελικά το κυπέλλου από τον Αστέρα Τρίπολης και να τερματίζει στη πρώτη θέση των πλέι οφ.

Το καλοκαίρι του 2017, ο ΠΑΟΚ πέρασε από πολλά κύματα, με τον Βλάνταν Ιβιτς να αποχωρεί και τους ασπρόμαυρους να καταλήγουν στον Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς. Ο Σέρβος τεχνικός έμεινε στον πάγκο του ΠΑΟΚ για μόλις δυο επίσημες αναμετρήσεις, καθώς δεν ταίριαξε ποτέ στη φιλοσοφία της ομάδας και ο Ραζβάν Λουτσέσκου ανέλαβε τα ινία. Ο ΠΑΟΚ γνώρισε οδυνηρό αποκλεισμό από την Εστερσουντ, και το ξεκίνημα της σεζόν στο πρωτάθλημα ήταν δύσκολο. Οι «ασπρόμαυροι» μέτρησαν έξι σερί αναμετρήσεις χωρίς εκτός έδρας νίκη, καταγράφοντας τέσσερις ισοπαλίες και δυο ήττες, με τις αναταράξεις να είναι έντονες. Όλα αυτά μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, όταν και ο ΠΑΟΚ πέτυχε τη πρώτη του εκτός έδρας νίκη επί της Ξάνθης.

Η ιστορία των τριών σεζόν που ξεκίνησαν με ευρωπαϊκό αποκλεισμό δείχνει πως η αρχή ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη, με τον ΠΑΟΚ να καλείται να μην επιτρέψει τους κραδασμούς που εμφανίζονται μετά από τις Ευρωπαϊκές αποτυχίες, να επηρεάσουν την ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα. Για τους «ασπρόμαυρους» ακολουθούν τέσσερα παιχνίδια που το καθένα έχει τη δική του βαρύτητα (Ατρόμητος εκτός, Αρης εντός, ΑΕΚ και Αστέρας Τρίπολης εκτός) και σε αυτά θα πρέπει να δοθούν οι απαντήσεις παικτών και τεχνικής ηγεσίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

BMW M2: Βελτιωμένες και έτοιμες για πίστα!

Αναβαθμισμένες νέες BMW M2 διαθέσιμες για ενοικίαση και trackdays στο Nürburgring και στο Spa-Francorchamps, δια χειρός AC Schnitzer και...

Στην ίδια κατηγορία