Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η… 5η ευρωπαϊκή πρεμιέρα

Δημοφιλή

Πρώτα συμμετείχε στο κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων, μετά στο κυπελλούχων, στη συνέχεια στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ και στο πρωταθλητριών και τώρα θα παίξει στο Κόνφερενς Λιγκ

Η επίσημη δράση αρχίζει για τον ΠΑΟΚ, που ετοιμάζεται να καταγράψει την παρθενική συμμετοχή του στην-έτσι κι αλλιώς-νεοσύστατη διοργάνωση του Κόνφερενς Λιγκ.

Αυτή θα είναι η 5η διαφορετική ευρωπαϊκή διοργάνωση στην οποία ο Δικέφαλος θα πάρει μέρος. Τι έκανε, όμως, στις προηγούμενες πρεμιέρες του στα κύπελλα Ευρώπης;

Την περίοδο 1974-75 ο ΠΑΟΚ τερμάτισε 3ος στο πρωτάθλημα, συνεπώς τη σεζόν που ακολούθησε, έκανε την παρθενική του συμμετοχή στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, που αργότερα μετονομάστηκε σε Γιουρόπα Λιγκ. Και στις 16 Σεπτεμβρίου 1975 υποδέχτηκε την Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ.

Η αποστολή των Καταλανών έφθασε στη Θεσσαλονίκη δύο ημέρες πριν το ματς με επικεφαλής τον πρόεδρο τους Αγκοστίν Μοντάλ. Για τους Κρόιφ και Νέσκενς θα ήταν η δεύτερη παρουσία τους στην Τούμπα, αφού είχαν αγωνιστεί σχεδόν τρία χρόνια νωρίτερα και στο φιλικό του ΠΑΟΚ με τον Άγιαξ. Παραμονή του αγώνα, οι παίκτες της Μπαρτσελόνα προπονήθηκαν στην Τούμπα. Και παρά το γεγονός ότι ήταν πρωί, περίπου 500 φίλαθλοι βρέθηκαν στις εξέδρες για να την παρακολουθήσουν.

Ο Γκιούλα Λόραντ δεν μπορούσε να υπολογίζει για το παιχνίδι τους Τερζανίδη και Φουντουκίδη, που αντιμετώπιζαν προβλήματα τραυματισμών. Στην ενδεκάδα συμπεριέλαβε τους Φούρτουλα, Γκουερίνο, Αποστολίδη, Ιωσηφίδη, Πέλλιο Αναστασιάδη, Παρίδη, Σαράφη, Ασλανίδη, Κούδα και Κερμανίδη. Πιο αποφασισμένοι στο β΄ μέρος, οι παίκτες του ΠΑΟΚ πίεσαν τους Ισπανούς και στο 73΄ πέτυχαν το μοναδικό γκολ του αγώνα με σκόρερ τον Κούδα, που αξιοποίησε την πάσα του Ασλανίδη. Ο Δικέφαλος είχε προς το τέλος του αγώνα και την τύχη με το μέρος του, όταν στο 86΄ η προσπάθεια του Ερέδια σταμάτησε στο δοκάρι.

Στο παιχνίδι (το είχε διευθύνει ο Ρουμάνος Πετρισεάνου) είχαν διατεθεί 45.200 εισιτήρια και οι εισπράξεις έφθασαν τις 5. 560.000 δραχμές. Ο αγώνας μεταδόθηκε από το τότε ΕΙΡΤ, αλλά με καθυστέρηση…. ενός ημιχρόνου.

Πρώτο θέμα στον Τύπο της εποχής ήταν η δίκη των βασανιστών της χούντας. Στην Ισπανία η δικτατορία του Φράνκο μετρούσε τις τελευταίες της ημέρες, ωστόσο φίλαθλοι του ΠΑΟΚ φρόντισαν να στείλουν μήνυμα συμπαράστασης στους Ισπανούς, που αντιστέκονταν στο ανελεύθερο καθεστώς. «Όχι στις εκτελέσεις των Ισπανών αγωνιστών» έγραφε το πανό (το ίδιο μήνυμα ήταν και στην αγγλική γλώσσα), που αναρτήθηκε στις κερκίδες και το οποίο έτυχε της ανάλογης προβολής.

ΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Το πρώτο ματς του ΠΑΟΚ στο κύπελλο πρωταθλητριών (νυν Τσάμιονς Λιγκ) ήταν στις 15 Σεπτεμβρίου 1976 στην Κύπρο εναντίον της Ομόνοιας.

Εκείνο που απασχολούσε τους παίκτες του Δικεφάλου στο παιχνίδι της Λευκωσίας ήταν οι συνθήκες καύσωνα, που επικρατούσαν στο νησί. Η έναρξη, μάλιστα, του ματς είχε οριστεί στις 16.45, όταν ο υδράργυρος είχε ανέβει στους 35 βαθμούς Κελσίου. Πάντως, επτά λεπτά πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, ο Κούδας, που αγωνίζονταν μ’ ενοχλήσεις στο γόνατο, άνοιξε με σουτ το σκορ, αξιοποιώντας τη σέντρα του Γούναρη. Το τελικό 2-0 για τους φιλοξενούμενους διαμορφώθηκε τρία λεπτά πριν το σφύριγμα λήξης με την κεφαλιά του Σαράφη, μετά από σέντρα του Πέλλιου.

Για τους νικητές είχαν παίξει οι Φούρτουλα, Φουντουκίδης, Αποστολίδης, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Κούδας (81΄ Δαμανάκης), Τερζανίδης, Αναστασιάδης, Κερμανίδης (64΄ Παρίδης) και Σαράφης. Για τον Δαμανάκη, που είχε αποκτηθεί για να καλύψει το κενό του Ασλανίδη (συνέχισε την καριέρα του στον Παναθηναϊκό), ήταν η πρώτη επίσημη συμμετοχή του με το Δικέφαλο.

ΣΑΝ ΓΗΠΕΔΟΥΧΟΣ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

Εχοντας κατακτήσει το πρώτο κύπελλο της ιστορίας του το 1972, ο ΠΑΟΚ ήταν ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο κύπελλο κυπελλούχων της σεζόν 1972-73. Και η κλήρωση τον έφερε αντιμέτωπο με τη Ραπίντ Βιέννης (πρώτο παιχνίδι, που ήταν και το παρθενικό της περιόδου, στις 13 Σεπτεμβρίου 1972).

Η αποστολή είχε ταξιδέψει στην αυστριακή πρωτεύουσα δύο ημέρες πριν το παιχνίδι. Και στην προτελευταία προπόνηση στο γήπεδο Πράτερ οι παίκτες του Λες Σάνον είχαν γίνει δεκτοί από 150 ΠΑΟΚτσήδες, που ήδη είχαν ταξιδεύσει από τη Θεσσαλονίκη. Ηταν το πρώτο… μήνυμα για το τι θα επακολουθούσε την ημέρα του αγώνα.

Ο Αγγλος προπονητής έπρεπε να καλύψει την απουσία του Σαράφη, ο οποίος υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία και το δικτατορικό καθεστώς δεν του επέτρεψε ν’ ακολουθήσει την αποστολή. Η ανησυχία του Σάνον έγινε ακόμη μεγαλύτερη, όταν είδε την παραμονή του αγώνα τον Κούδα να μην μπορεί να πάρει μέρος στην τελευταία προπόνηση. Τελικά, ο ηγέτης του Δικεφάλου φώναξε «παρών» την ημέρα του αγώνα.

Ο ΠΑΟΚ στάθηκε καλά απέναντι στη Ραπίντ, με την οποία αναδείχθηκε ισόπαλος χωρίς σκορ. Κι αν ο Μπέλλης στο 82΄ ήταν πιο τυχερός (η εκτέλεση φάουλ σταμάτησε στα αντίπαλα δοκάρια), τότε οι φιλοξενούμενοι θα έπαιρναν και τη νίκη.

Για την ομάδα του Λες Σάνον είχαν παίξει οι Σαββουλίδης, Φουντουκίδης, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Παπαδόπουλος, Αποστολίδης, Κούδας, Μπέλλης, Τερζανίδης, Ασλανίδης και Παρίδης.

Τον αγώνα είχαν παρακολουθήσει δώδεκα χιλιάδες φίλαθλοι και από αυτούς οι πέντε χιλιάδες ήταν υποστηρικτές του ΠΑΟΚ. Στην πλειοψηφία τους ήταν εκδρομείς από τη Θεσσαλονίκη, αλλά πολλοί είχαν ταξιδέψει κυρίως από τη Γερμανία, αλλά και την Ολλανδία. Ας σημειωθεί ότι το παιχνίδι είχε μεταδοθεί απευθείας μόνο ραδιοφωνικά. Δύο ημέρες μετά, ο αγώνας προβλήθηκε σε μαγνητοσκόπηση από την ΥΕΝΕΔ…

Κατά την επιστροφή τους στη Θεσσαλονίκη (στο αεροδρόμιο τους περίμενε ο Σαράφης, αλλά και περίπου 500 φίλαθλοι), οι παίκτες του ΠΑΟΚ εξέφραζαν σε δηλώσεις τη σιγουριά τους για την πρόκριση στον επόμενο γύρο. Η αισιοδοξία τους, όμως, δεν επιβεβαιώθηκε, μια και οι Αυστριακοί ευνοήθηκαν από το 2-2 της Τούμπας.

*Πλαστικά αλογάκια (το σήμα της Ραπίντ) μοίραζε την παραμονή του αγώνα ο πρόεδρος της Ραπίντ στα μέλη της αποστολής του ΠΑΟΚ.

*Όχι ένα, αλλά δύο τηλεγραφήματα είχε στείλει η διοίκηση του Αρη για το ματς του ΠΑΟΚ με τη Ραπίντ στη Βιέννη. «Σύμπας ο αρειανός κόσμος πιστεύει και εύχεται νίκη ιστορικού συλλόγου προς δόξα Θεσσαλονίκης και ελληνικού ποδοσφαίρου» ανέφερε το πρώτο (πριν το ματς).Και το δεύτερο (μετά τον αγώνα): «Διαβιβάσατε εις τους ποδοσφαιριστάς και τον προπονητή του υμετέρου ιστορικού συλλόγου εγκάρδια συγχαρητήρια δια θριαμβευτικό αποτέλεσμα και βεβαίαν πρόκρισην, ευχόμενοι περαιτέρω επιτυχίας εις αγώνας». Άλλοι καιροί, άλλα έθιμα..

*Την ημέρα, που η αποστολή αναχωρούσε για τη Βιέννη, στην Τούμπα θα διεξάγονταν φιλικός αγώνας μεταξύ της Ρόμα και της Λάτσιο! Επρόκειτο για τον πρώτο αγώνα γυναικείου ποδοσφαίρου, που θα φιλοξενούσε η Θεσσαλονίκη και ο οποίος είχε διοργανωθεί στο πλαίσιο λειτουργίας της Διεθνής Εκθεσης (νικήτρια η Ρόμα με 2-0).

ΟΛΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΠΡΙΝ 56 ΧΡΟΝΙΑ

Η αυστριακή Βίνερ υπήρξε ο πρώτος αντίπαλος του ΠΑΟΚ σ΄ επίσημο ευρωπαϊκό παιχνίδι. Η συγκεκριμένη διοργάνωση υπήρξε πρόδρομος του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και του-ακόμη πιο πρόσφατου-Γιουρόπα Λιγκ.

Σ’ αυτήν έπαιρναν μέρος ομάδες, που είχαν έδρα σε διοργανώτριες πόλεις Διεθνών Εκθέσεων, χωρίς να υπολογίζεται η θέση στα εγχώρια πρωταθλήματα τους. Άλλωστε, τη σεζόν 1964-65 ο Δικέφαλος είχε τερματίσει μόλις στην 6η θέση με 58 βαθμούς, ισόβαθμος με άλλες τρεις ομάδες (Απόλλων, Αρης και Εθνικός).

Η Τούμπα δεν είχε ακόμη προβολείς κι έτσι ο βραδινός αγώνας (άρχισε στις 20.45) της 15ης Σεπτεμβρίου 1965 διεξήχθη στο γειτονικό Καυτανζόγλειο. Την παραμονή του παιχνιδιού, όταν ήρθε η ώρα της βραδινής προπόνησης για τους φιλοξενούμενους, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ αναζήτησαν ανεπιτυχώς τους υπαλλήλους του Καυτανζογλείου για να ανοίξουν τις πόρτες του σταδίου. Αναγκαστικά, οι παίκτες της Βίνερ βρέθηκαν να προπονούνται στην Τούμπα υπό το φως του…φεγγαριού!

Για την αναμέτρηση του Καυτανζογλείου είχε οριστεί γενική είσοδος 30 δραχμών. Η προσέλευση του κόσμου, πάντως, αποδείχτηκε κατώτερη του αναμενομένου, αφού διατέθηκαν συνολικά 11.051 εισιτήρια (οι εισπράξεις έφθασαν τις 328. 098 δραχμές).

Ο ΠΑΟΚ είχε τις ευκαιρίες στο παιχνίδι για να ανοίξει το σκορ, κάτι όμως που τελικά πέτυχαν οι φιλοξενούμενοι στο 62΄ με τον Εριχ Χοφ (στην αρχή της περιόδου 1987-88 κάθισε στον πάγκο του Διαγόρα Ρόδου για μόλις τρεις αγωνιστικές, γνωρίζοντας ισάριθμες ήττες). Στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Κούδας αξιοποίησε με κεφαλιά την ασίστ του Μήτρακα, ισοφαρίζοντας σε 1-1. Και στο 73΄ ο Μουρατίδης με σουτ διαμόρφωσε το τελικό 2-1,.

Για τον Δικέφαλο έπαιξαν εναντίον της Βίνερ οι Μουσελεμίδης, Μήτρακας, Θεοφανίδης, Μουρατίδης, Γιακουμής, Νικολαΐδης, Αφεντουλίδης, Κούδας, Αποστολίδης, Βασιλειάδης και Συμεωνίδης.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Comeback για Μιχαηλίδη

Ενδεκάδα αλλαγών από πλευράς Ραζβαν Λουτσεσκου στη Λαμία για την εκτός έδρας αναμέτρηση της έβδομης αγωνιστικής των Play Off...

Στην ίδια κατηγορία