Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

H Βέιλε, που δεν θέλει να…θυμάται

Δημοφιλή

Εχουν περάσει 44 χρόνια από την πρώτη επίσκεψη του ΠΑΟΚ στη Δανία και την αναμέτρηση με τη Βέιλε για το δεύτερο γύρο του κυπέλλου κυπελλούχων.

Στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης ο Δικέφαλος είχε αποκλείσει την Ζαγκλέμπιε Πολωνίας (με νίκες 2-0 και στα δύο ματς) και όλοι περίμεναν με μεγάλο ενδιαφέρον την κλήρωση της Ζυρίχης (παρουσία του προέδρου του ΠΑΟΚ Γιώργου Παντελάκη), για να πληροφορηθούν τον επόμενο αντίπαλο. Στο άκουσμα της Βέιλε, η οποία είχε προκριθεί σε βάρος της Προγκρέ Ντίκερκορν από το Λουξεμβούργο (9-0 και 1-0), οι περισσότεροι είχαν νιώσει ανακούφιση, μια και ο ΠΑΟΚ είχε αποφύγει ομάδες με «βαριά» ονόματα, όπως του Αμβούργου, της Πόρτο και της Αντερλεχτ. Πάντως, ο Νιλ Σόρενσεν, ο Δανός παίκτης, που τότε αγωνίζονταν στον Ολυμπιακό, είχε προβλέψει ότι η Βέιλε θα απέκλειε τον ΠΑΟΚ

Για τα παιχνίδια με τους Δανούς, ο Μπίλι Μπίνγκαμ δεν μπορούσε να υπολογίζει στις υπηρεσίες του τραυματία Σταύρου Σαράφη, τον οποίο είχε συνοδεύσει στο ταξίδι του στην Αγγλία για να εξεταστεί από γιατρό (είχε μείνει εκτός δράσης για ένα μήνα). Ο προπονητής της Βέιλε, Πολ Μπεκ, δέκα ημέρες πριν το πρώτο παιχνίδι στη Δανία, είχε «κατασκοπεύσει» τον ΠΑΟΚ στον εκτός έδρας αγώνα με τον ΟΦΗ (2-1), ενώ ο Μπίνγκαμ είχε παρακολουθήσει το εκτός έδρας ματς της Βέιλε με την Εσμπιεργκ, τρεις ημέρες πριν τον αγώνα της 19ης Οκτωβρίου 1977. Ο Βορειοιρλανδός τεχνικός είχε υποδεχθεί στη Δανία την αποστολή του ΠΑΟΚ (στο τελευταίο παιχνίδι για το πρωτάθλημα είχε νικήσει 1-0 τον ΠΑΣ Γιάννινα στην Τούμπα), που είχε ταξιδέψει στο Βέιλε μέσω Βιέννης και Κοπεγχάγης. Η αποστολή του Δικεφάλου είχε καταλύσει σε ξενοδοχείο στο Βίλουντ, 29 χιλιόμετρα μακριά από το Βέιλε.

Στο χωρητικότητας δώδεκα χιλιάδων θέσεων γήπεδο της αντίπαλης ομάδας είχαν βρεθεί και αρκετοί ΠΑΟΚτσήδες, που είχαν ταξιδέψει κυρίως από Γερμανία και Σουηδία (οι τιμές των εισιτηρίων κόστιζαν από 15 μέχρι 25 κορώνες Δανίας). Οι αστυνομικές αρχές είχαν επιστρατεύσει και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, θορυβημένες από επεισόδια, που είχαν γίνει στο παιχνίδι της Μπολντκλούμπεν με την Τράμπζονσπορ για τον α΄ γύρο του κυπέλλου πρωταθλητριών.

Οι παίκτες της Βέιλε ήταν ερασιτέχνες (μια χρονιά αργότερα καθιερώθηκε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στη Δανία), ωστόσο κατάφεραν να νικήσουν 3-0 με τα γκολ των Χάνσεν (12΄), Τζάκετ (79΄) και Νόρεγκαρτ (88΄). Στο γήπεδο επικρατούσε πυκνή ομίχλη, όμως ο Δυτικογερμανός διαιτητής Φέρντιναντ Μπίβερσι είχε αποφασίσει την διεξαγωγή του αγώνα, λέγοντας ότι «αφού από το κέντρο του γηπέδου βλέπω τις δύο εστίες, δεν υπάρχει πρόβλημα».

Για τους φιλοξενούμενους είχαν αγωνιστεί οι Φούρτουλα, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Αποστολίδης, Αναστασιάδης, Κερμανίδης, Παθιακάκης, Κούδας, Κωστίκος, Ορφανός και Δαμανάκης.

*Ο αγώνας είχε μεταδοθεί στην Ελλάδα μόνο ραδιοφωνικά. Την ίδια ημέρα, για το κύπελλο πρωταθλητριών, η ΑΕΚ αναδεικνύονταν ισόπαλη 1-1 με τη Λιέγη, ο Παναθηναϊκός έχανε 2-0 στο Βέλγιο από την Μπριζ για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ενώ ο Αρης νικούσε 2-0 τη Σκεντέρμπεου για το βαλκανικό κύπελλο.

«ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΚΟΛ!»

Ο Θέμης Καπουσούζης ήταν στην αποστολή για τον εκτός έδρας αγώνα με τη Βέιλε. «Οι συνθήκες εκεί ήταν ακατάλληλες για ποδόσφαιρο, μια και επικρατούσε πυκνή ομίχλη. Σκεφτείτε ότι από τον πάγκο που ήμουν, δεν μπόρεσα καν να δω το πρώτο γκολ, παρά κατάλαβα από τις αντιδράσεις των Δανών στις εξέδρες ότι η Βέιλε είχε ανοίξει το σκορ» θυμάται χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Κανονικά δεν θα έπρεπε να αρχίσει καν ο αγώνας. Ο διαιτητής, όμως, είχε την ικανότητα να τρέχει πολύ και ήταν πολύ κοντά στις φάσεις, για αυτό και έπαιξε κανονικά τον αγώνα. Η Βέιλε δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο σαν ομάδα και, σίγουρα, δεν ήταν καλύτερη από τη δική μας. Μας αιφνιδίασαν, όμως, στο πρώτο παιχνίδι, εκμεταλλεύτηκαν τα λάθη μας και έφθασαν στο 3-0, που, ουσιαστικά είχε κρίνει και την πρόκριση. Παρ’ όλα αυτά, στη ρεβάνς το παλέψαμε, χωρίς όμως να κάνουμε την ανατροπή. Εμείς οι παίκτες δεν γνωρίζαμε τι ακριβώς συνέβαινε στις σχέσεις της διοίκησης με τον Μπίνγκαμ. Το βέβαιο είναι ότι ο Γιώργος Παντελάκης δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του, για αυτό και έρχονταν σε προστριβές με προπονητές. Πριν τον Μπίνγκαμ, είχαν προηγηθεί και ο Λόραντ και ο Στάνκοβιτς…».

Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ… ΑΘΗΝΑ

Η ομίχλη δημιούργησε προβλήματα στην αποστολή του ΠΑΟΚ και στο ταξίδι της επιστροφής. Την επομένη του αγώνα δεν μπόρεσε να «πετάξει» από την Κοπεγχάγη στη Βιέννη λόγω ομίχλης στην αυστριακή πρωτεύουσα. Η ταλαιπωρία της αποστολής συνεχίστηκε και μια ημέρα μετά, όταν δεν πρόλαβε την πτήση από Φρανκφούρτη προς Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να πάρει την πτήση για Αθήνα. Κι αφού την επομένη οι παίκτες προπονήθηκαν στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης (εξαιρουμένου του Αναστασιάδη, που επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη με ενοχλήσεις στη μέση), αναχώρησαν για το Αργος, όπου αντιμετώπισαν την τυπικά γηπεδούχο Παναχαϊκή (2-0). Είχαν συμπληρωθεί έξι αγωνιστικές στο πρωτάθλημα και ο ΠΑΟΚ ήταν μόλις 8ος με έξι βαθμούς.

Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ, ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΗΡΘΕ

Παραμονές του αγώνα ρεβάνς της 2ας Νοεμβρίου 1977 η διοίκηση του ΠΑΟΚ προειδοποιούσε τους οπαδούς για κίνδυνο αποκλεισμού της Τούμπας, μετά το πρόστιμο πέντε χιλιάδων ελβετικών φράγκων, που είχε επιβάλλει η ΟΥΕΦΑ για τις κροτίδες και τις φωτοβολίδες στο παιχνίδι με τη Ζαγκλέμπιε.

Με υπηρεσιακό προπονητή τον Δημήτρη Καλογιάννη (λίγες ημέρες νωρίτερα ο Μπίνγκαμ είχε εγκαταλείψει τη θέση του, αποχωρώντας απροειδοποίητα για το Λονδίνο) ο ΠΑΟΚ κυνήγησε τη μεγάλη ανατροπή στον αγώνα της Τούμπας (στην απουσία του Σαράφη είχαν προστεθεί κι εκείνες των Αναστασιάδη και Αποστολίδη), που είχε διεξαχθεί υπό βροχή. Στο πρώτο ημίχρονο είχε κερδίσει δεκαεννέα (!) κόρνερ, σκοράροντας, όμως, μόνο μια φορά, με τον Ορφανό στο 23΄.

Η πίεση στην εστία της Βέιλε συνεχίστηκε μέχρι τα μισά του β΄ μέρους, διάστημα στο οποίο ο ΠΑΟΚ είχε δοκάρι με τον Κωστίκο (49΄), ένα ακυρωθέν γκολ του Ιωσηφίδη (63΄), αλλά και το μη καταλογισμό πέναλτι από τον Ρουμάνο διαιτητή Nικολάε Ραϊνέα σε ανατροπή του Κωστίκου (64΄). Το γκολ της ισοφάρισης από τον Τζάκετ (74΄) «έσβησε» το όνειρο της ανατροπής, αφού και το 2-1 από τον Κερμανίδη ήρθε πολύ αργά (89΄).

Για τους γηπεδούχους είχαν αγωνιστεί οι Φούρτουλα, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Δαμανάκης, Πέλλιος (87΄ Καπουσούζης), Παθιακάκης, Κερμανίδης, Κωστίκος (67΄ Φουντουκίδης), Γκουερίνο, Κούδας και Ορφανός.

Μετά τη λήξη του αγώνα οπαδοί «τα έβαλαν» με διοίκηση και παίκτες για τον αποκλεισμό τους. Αντίο στην Ευρώπη είχαν πει τόσο ο Παναθηναϊκός (1-0 την Μπριζ), όσο και η ΑΕΚ (ήττα με 4-1 στη Λιέγη). Με ήττα 2-0 θα επέστρεφε από τη Ριέκα κι ο Αρης για το βαλκανικό κύπελλο.

Στον επόμενο γύρο του κυπέλλου κυπελλούχων η Βέιλε αποκλείστηκε από την Τβέντε με δύο ήττες και συνολικό σκορ 7-0! Στο τέλος της σεζόν, πάντως, πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος στη χώρα της.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Έρχονται… ανάσες για ΠΑΟΚ

Η εικόνα του ΠΑΟΚ στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια που έχουν δώσει οι «ασπρόμαυροι», προκαλεί προβληματισμό, αφού οι ποδοσφαιριστές του...

Στην ίδια κατηγορία