Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

H γενιά της… πανδημίας

Δημοφιλή

Το ημερολόγιο γυρνάει 14 μήνες πίσω, όχι πολύ μακριά, στις 23 Φεβρουαρίου του 2020. Οι πιτσιρικάδες του Ολυμπιακού ανεβαίνουν με φιλοδοξίες για να σπάσουν το αήττητο της αρμάδας του Πάμπλο Γκαρσία, αλλά βρίσκονται μπροστά σε μία δυσάρεστη έκπληξη.

Με την συμπλήρωση του ημιώρου ο Κούτσιας με εκπληκτική ατομική ενέργεια κάνει το 1-0. Πέντε λεπτά αργότερα, ο Τσιγγάρας βρίσκει τον Τζόλη κι εκείνος με κρύο αίμα διπλασιάζει τα τέρματα του ΠΑΟΚ και πριν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί το wonderkid του Δικεφάλου (που ακόμα δεν ήταν wonderkid) έκανε το 3-0 με το 21ο του γκολ στην σεζόν. Παρότι οι μικροί σήκωσαν το πόδι από το γκάζι, στην επανάληψη ήρθε και το τέταρτο γκολ από τον Γκορτεζιάνι για να επιβεβαιώσει την απόλυτη υπεροχή αυτής της υπέροχης ομάδας.

Μέχρι τότε, ο Covid-19 υπήρχε μόνο στην Κίνα και οι μικροί πήγαιναν καρφί για την κατάκτηση ενός αήττητου πρωταθλήματος. Ο τίτλος εξασφαλίστηκε και μαθηματικά, όμως οι μικροί δεν το χάρηκαν, όπως θα ήθελαν. Το πρωτάθλημα διεκόπη βίαια δύο αγωνιστικές πριν την λήξη και δεν ξανάρχισε ποτέ.

Από εκείνη την «συμμορία», που έστησε εκείνο το πάρτι στο γήπεδο της Μεσήμβριας, πέντε μέλη της βρέθηκαν να έχουν ενεργό ρόλο στο τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος απέναντι στον Παναθηναϊκό!

Τρεις ξεκίνησαν σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο αρχικό σχήμα: Ο Χρήστος Τζόλης είναι πια πρωταγωνιστής, όλη η Ευρώπη μιλάει για αυτόν. Ο Γιάννης Μιχαηλίδης βρήκε και πάλι τον δρόμο προς την βασική ενδεκάδα, ο Χάρης Τσιγγάρας είναι ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών στην μεσαία γραμμή. Ο Λευτέρης Λύρατζης που πήρε κι αυτός φανέλα βασικού έγινε επαγγελματίας μια ώρα αρχύτερα, έβγαλε την σεζόν 2019-20 στον Βόλο.

Στον πάγκο βρίσκονταν ο Γιάννης Κωνσταντέλιας και ο Κυριάκος Γιαξής, στην θέση τους κάθεται συχνά – πυκνά και ο Γιώργος Κούτσιας. Επτά Έλληνες διχίλιαροι -οι περισσότεροι με ενεργό ρόλο- σε ρόστερ ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό (οκτώ αν βάλουμε και τον Βρακά που έχει και επίσημες συμμετοχές φέτος) δεν το συναντάς και συχνά.

Ωστόσο, δεν ήταν όλοι το ίδιο τυχεροί, δεν γινόταν να ανέβουν όλοι στην πρώτη ομάδα. Η γενιά που έμεινε πίσω να συνεχίσει το έργο της αήττητης αρμάδας του Πάμπλο Γκαρσία ξεκίνησε το φετινό πρωτάθλημα με το απόλυτο 6Χ6 με τελευταία εικόνα το 1-0 επί του Ολυμπιακού στις 25 Οκτωβρίου, πριν ο Covid-19 επιβάλλει το απόλυτο ποδοσφαιρικό lock-down στο ποδόσφαιρο των ακαδημιών. Στο κρισιμότερο σταυροδρόμι της καριέρας τους, στο σημείο που χρειάζονται παιχνίδια, τριβή, ρυθμό, οι πιτσιρικάδες (όλες οι ηλικιακές κατηγορίες) έχασαν σχεδόν 1,5 χρόνο από την εξέλιξη, την πρόοδο, την φόρα τους.

Η γενιά της πανδημίας πέρασε από πολλά ζόρια, αλλά το μήνυμα που περνάει και από το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Οι διχίλιαροι έρχονται με φόρα για να πάρουν τον επόμενο ΠΑΟΚ στα χέρια τους…

ΟΙ ΕΤΟΙΜΟΙ

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί που έκαναν το μεγάλο βήμα (δύο εξ’ αυτών έπαιξαν άμεσα στην Εθνική Ανδρών) είχαν τα πιο έτοιμα σώματα. Ο βασικός λόγος που Μιχαηλίδης, Τζόλης, Τσιγγάρας έπαιξαν αμέσως και στάθηκαν στην πρώτη ομάδα είναι γιατί τα σώματα τους ήταν πιο ανεπτυγμένα μυϊκά και μπόρεσαν να ανταποκριθούν άμεσα σε υψηλές εντάσεις και καταπονήσεις.

ΟΙ ΒΕΝΙΑΜΙΝ

Χαρακτηρίζονται ως τα δύο σπουδαιότερα ταλέντα της ακαδημίας μετά τον Χρήστο Τζόλη. Ωστόσο, στην περίπτωση τους χρειάζεται προσοχή. Τα σώματα του γεννηθέντα το 2003 Γιάννη Κωνσταντέλια και του γεννηθέντα το 2004 Γιώργου Κούτσια είναι ακόμα στην ανάπτυξη, δεν έχουν πάρει την τελική τους μορφή και γι’ αυτό χρειάζεται τεράστια προσοχή στην διαχείριση τους. Αμφότεροι έχουν κάνει το ντεμπούτο τους και του χρόνου θα έχουν σίγουρα μεγαλύτερο ρόλο.

ΨΑΧΝΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Σε αυτή την κατηγορία μπαίνουν οι παίκτες που προπονούνται με την πρώτη ομάδα, συχνά-πυκνά μπαίνουν σε αποστολές, αλλά χρειάζονται παιχνίδια κάπου για να αφήσουν το στίγμα τους. Ο Λύρατζης με τον Βρακά είχαν κάποιες αραιές συμμετοχές, χωρίς αισθητό αποτύπωμα, Ταλιχμανίδης, Γιαξής περιμένουν την σειρά τους και ενδεχομένως ίσως ψάξουν την λύση του δανεισμού για να γεμίσουν εμπειρίες.

Ο ΠΑΟΚ ΕΧΕΙ «ΔΕΣΕΙ» ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΔΕΣ

Πίσω από την βιτρίνα των μικρών, που είναι μόνιμα μέλη της πρώτης ομάδας ακολουθεί μία επίσης προικισμένη γενιά. Ο ΠΑΟΚ έχει φροντίσει να αποκαταστήσει με το πρώτο τους επαγγελματικό συμβόλαιο άλλους 12 «μικρούς» που ευελπιστούν αργά ή γρήγορα να κάνουν το μεγάλο βήμα στους άντρες.

Τρεις εξ’ αυτών (Πανίδης, Τάχατος, Καλουτσικίδης) δόθηκαν σε ομάδες της Super League 2  (Τρίκαλα, Νίκη Βόλου) για να πάρουν παιχνίδια και παραστάσεις στα πόδια τους, ενώ άλλοι 9 (Τσοπούρογλου, Γκορτεζιάνι, Κιτσάκης, Κουτεντάκης, Παναγιώτου, Κουλιεράκης, Σμυρλής, Τσίκος, Σινανάι) έχουν ήδη υπογράψει επαγγελματικά συμβόλαια από το περασμένο καλοκαίρι και περιμένουν την ευκαιρία τους. Για κάποιους εξ’ αυτών θα έρθει με μαθηματική ακρίβεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Μονόδρομος η νίκη στη Λαμία

Η Λαμία υποδέχεται τον ΠΑΟΚ στο «Αθανάσιος Διάκος» (17:00, Cosmote Sport 1,) στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής των playoffs...

Στην ίδια κατηγορία