Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γηπεδούχος στο… νησί της Ρόδου!

Δημοφιλή

Ξεχωριστές ιστορίες κρύβουν τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ με τον Πανιώνιο, με γηπεδούχο το Δικέφαλο. Η FORZA ανέτρεξε στα αρχεία και σας τις παρουσιάζει.

Στη… Ρόδο είχε γίνει η αναμέτρηση των δύο ομάδων στις 8 Μαΐου 2000, αφού ο ΠΑΟΚ ήταν τιμωρημένος από το ντέρμπι της 19ης Μαρτίου με τον Ολυμπιακό (0-2 με διαιτητή τον Βαλλιάνο…). Μπροστά σε δύο χιλιάδες φιλάθλους (1.288 εισιτήρια), που μετέτρεψαν το γήπεδο σε μια…μίνι Τούμπα, η ομάδα του Μπάγεβιτς νίκησε 2-0 (τα γκολ οι Μπορμπόκης και Φρούσος), κάνοντας το πιο σημαντικό βήμα για την έξοδο στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΤΙΤΛΟΥ

Σε τροχιά διεκδίκησης του πρωταθλήματος βρίσκονταν ο ΠΑΟΚ, όταν υποδέχτηκε τον Πανιώνιο στις14 Μαρτίου 1982. Πριν την συμπλήρωση του πρώτου τετάρτου είχαν σκοράρει και οι δύο ομάδες (8΄ Παπαμιχαήλ, 14΄ Δημόπουλος), μέχρι ο Κωστίκος να διαμορφώσει το τελικό 2-1, επτά λεπτά μετά την έναρξη του β΄ μέρους. Μετά τη 24η αγωνιστική, ο ΠΑΟΚ απείχε δύο βαθμούς από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό (έφευγε νικητής από τη Ρόδο με 2-1) και ένα βαθμό από τον δεύτερο Ολυμπιακό (1-1 με τον Αρη). Οσο για τον Κωστίκο, φιγουράριζε στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ με 18 γκολ, ωστόσο στις δέκα τελευταίες αγωνιστικές πέτυχε μόλις ένα γκολ, με αποτέλεσμα στο τέλος να τον προσπεράσει ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης του Παναθηναϊκού, ο οποίος ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου με 21 γκολ.

Ο 500ΑΡΗΣ ΚΟΥΔΑΣ

Το παιχνίδι της 29ης Ιανουαρίου 1984 ήταν ιδιαίτερο για τον Γιώργο Κούδα, για τον απλούστατο λόγο ότι συμπλήρωνε 500 συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Α΄ εθνικής, όλες με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. «Ας γίνει αυτή η επίδοση ένα παράδειγμα προς μίμηση για τους νεότερους παίκτες και να προσπαθήσουν κι αυτοί να φθάσουν σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό συμμετοχών» σχολίαζε μετά το παιχνίδι σε δηλώσεις του, προσθέτοντας: «Κρίμα που δεν είμαι νεότερος, για να αυξήσω ακόμη περισσότερο τις δικές μου παρουσίες». Σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 26 Φεβρουαρίου 1984, ο Μεγαλέξανδρος του ελληνικού ποδοσφαίρου θα έπαιζε-κόντρα στο Αιγάλεω- για τελευταία φορά σε ματς πρωταθλήματος, φθάνοντας συνολικά τις 504 συμμετοχές. Όσο για το ματς με τον Πανιώνιο; Είχε κριθεί με την κεφαλιά του Ψαρρά στα μισά του πρώτου ημιχρόνου.

Στην Τούμπα επέστρεφε, ως προπονητής του Πανιωνίου, ο Εγκον Πίχατσεκ, ο οποίος στα τέλη της δεκαετίας του 1970 είχε καθίσει στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Και στις δηλώσεις του, μετά το παιχνίδι, ο Γερμανοπολωνός προπονητής επισήμανε την ανάγκη ανανέωσης στο έμψυχο υλικό του Δικεφάλου.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΕΞΟΡΙΑ»

Όταν ο ΠΑΟΚ υποδέχονταν στις 18 Ιανουαρίου 1987 τον Πανιώνιο (με αναπληρωματικό γκολκίπερ τον Τάκη Παντέλη), επέστρεφε στο σπίτι του μετά από σχεδόν 3,5 μήνες εξορίας. Η ετυμηγορία της αθλητικής δικαιοσύνης για το θάνατο του άτυχου Χαράλαμπου Μπλιώνα στο ματς του Αλκαζάρ εναντίον της Λάρισας ήταν ποινή αποκλεισμού της Τούμπας για τρεις αγωνιστικές, με αποτέλεσμα ο Δικέφαλος ν΄ αντιμετωπίσει τον Απόλλωνα Καλαμαριάς (1-1) στα Χανιά (σαν να τιμωρούσαν και τους «κοκκινόμαυρους»…), τον ΟΦΗ (2-0) στη Λιβαδειά και τη Βέροια (0-0) στα Τρίκαλα. Οι δεκαπέντε χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες (13.841 εισιτήρια) είδαν την ομάδα τους να κερδίζει εύκολα με 4-1 (δύο γκολ ο Βασιλάκος, από ένα οι Αλεξανδρίδης και Σκαρτάδος) και να μειώνει τη διαφορά από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό (0-0 στη Δράμα) στους τέσσερις βαθμούς (23-19 β. ), μια αγωνιστική πριν τη συμπλήρωση του α΄ γύρου. Τρεις ημέρες μετά, ο Πανιώνιος νίκησε τον ΠΑΟΚ με 3-0 στον πρώτο αγώνα για τους 32 του κυπέλλου (στη ρεβάνς ο Δικέφαλος αρκέστηκε σε νίκη γοήτρου με 1-0).

*Με το μυαλό στη… Δόξα Δράμας είχε υποδεχθεί ο ΠΑΟΚ τον Πανιώνιο στις 29 Μαρτίου 1992, που είχε κριθεί με το γκολ του Μαγκντί (7΄). Τρεις ημέρες μετά θα έδινε τον προημιτελικό αγώνα ρεβάνς με τους «μαυραετούς», από τους οποίους είχε χάσει στο πρώτο ματς με 2-0. Τελικά, έκανε την ανατροπή με 4-0

ΑΝΤΙ ΓΗΠΕΔΟ, ΣΤΟ… ΣΙΝΕΜΑ

Λιγότεροι από δέκα χιλιάδες (7.395 εισιτήρια) βρέθηκαν στην Τούμπα το απόγευμα της 1ης Μαρτίου 1981 για το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Πανιώνιο. Και μία από τις αιτίες της μικρής προσέλευσης στις εξέδρες ήταν και η αποχή, που βρίσκονταν σε εξέλιξη, των οργανωμένων οπαδών, σε ένδειξη δυσαρέσκειας στο πρόσωπο του τότε προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Γιώργου Παντελάκη. Μάλιστα, ανήμερα του αγώνα, εκπρόσωποι των συνδέσμων συγκεντρώθηκαν σε αίθουσα κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καθορίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, είχαν εκδώσει και ψήφισμα, στο οποίο διατύπωναν τα αιτήματα τους: «1. Να διατίθενται τα εισιτήρια των 100 δραχμών και στους συνδέσμους, τους φυσικούς φορείς του ΠΑΟΚτσήδικου λαού. 2. Να σταματήσει η αχαρακτήριστη συμπεριφορά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ απέναντι στους συνδέσμους, αφού έκδηλα είναι τα αποτελέσματα της αποτυχία της. 3. Να υπάρχει διαλλακτικότητα μεταξύ ΠΑΕ-συνδέσμων, ώστε κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ν’ ακούγονται οι απόψεις μας. 4. Να σταματήσει ο διασυρμός της ομάδας εν ονόματι φιλοδοξιών. 5. Να πάψει να υποτιμάται η νοημοσύνη του κόσμου και των υπόλοιπων μελών του διοικητικού συμβουλίου από τον κ. πρόεδρο. 6. Να γίνεται γενική συνέλευση των μετόχων για την παραχώρηση διεθνούς ποδοσφαιριστή, που δεν έχει συμπληρώσει οκταετία». Οσοι, πάντως, βρέθηκαν στην Τούμπα, είχαν αποζημιωθεί με τέσσερα γκολ της ομάδας τους (τρία ο Κωστίκος, ένα ο Κούδας), που είχε επικρατήσει εύκολα επί του Πανιωνίου με 4-1 (ακόμη και το τέρμα του Πανιωνίου είχε σημειωθεί από παίκτη του ΠΑΟΚ, με αυτογκόλ του Θ. Αποστολίδη).

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ… ΠΑΡΑΜΟΝΗ

Ντέρμπι… ουραγών ήταν το παιχνίδι της 11ης Φεβρουαρίου 1996 (4.992 εισιτήρια), μια που οι δύο αντίπαλοι ισοβαθμούσαν στην 15η θέση με 16 βαθμούς (συμμετείχαν 18 ομάδες). Με νέο προπονητή στον πάγκο του (Μπέλλης αντί Κοκότοβιτς) ο Δικέφαλος πήρε αγχώδη νίκη με 2-0, χάρη στα γκολ των Ζουμπούλη και Τσαλουχίδη. Πριν αρχίσει το παιχνίδι, ο Παγώνης Βακαλόπουλος χτυπήθηκε από αντικείμενο, που πετάχτηκε από την εξέδρα, και χρειάστηκε η μεταφορά του σε νοσοκομείο, για να του τοποθετηθούν ράμματα. Σε εκείνο το ματς είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Τούμπα ο Μπατατούδης, ο οποίος ακόμη δεν ήταν και… επίσημα ο νέος μεγαλομέτοχος (τυπικά εμφανίζονταν ο σύνδεσμος βετεράνων παικτών να είχε πάρει τις μετοχές του Βουλινού).

«ΚΑΘΑΡΙΣΕ» Ο ΜΑΙΚ ΣΜΟΛ

Ο Μάικ Σμολ ήταν το πρόσωπο του αγώνα της 23ης Οκτωβρίου 1988. Ο Αγγλος επιθετικός πετύχαινε τα δύο πρώτα του γκολ στη θητεία του στον ΠΑΟΚ, οδηγώντας τον στην νίκη επί του Πανιωνίου με 2-1 (12.317 εισιτήρια). Στην πρώτη του σεζόν στην Τούμπα, ο Σμολ (είχε αποκτηθεί από τη Βίτεσε, με την οποία αγωνίζονταν στη Β΄ Ολλανδίας) πέτυχε έξι γκολ σε 26 ματς κι άλλα τέσσερα σε επτά παρουσίες στη δεύτερη (μισή) σεζόν. Κι όταν αποχώρησε τον Δεκέμβριο του 1989 (αν και το συμβόλαιο του με τον Δικέφαλο προέβλεπε συνεργασία δύο χρόνων), γύρισε στην Αγγλία για να συνεχίσει την καριέρα του στην Μπράιτον.

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΑΝΟΝ

Υπό το βλέμμα του Λες Σάνον, που είχε ταξιδέψει από την Αγγλία (διατηρούσε στο Λιούτον ακαδημία ποδοσφαίρου), ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει 2-0 τον Πανιώνιο στο ματς της 31ης Ιανουαρίου 1988 (το σκορ είχε διαμορφωθεί ήδη από το πρώτο ημίχρονο με τα γκολ των Μαυρομάτη και Μπορμπόκη). Η Τούμπα είχε αρκετό κόσμο (19.079 εισιτήρια), μια και ο Δικέφαλος βρίσκονταν σε τροχιά τίτλου, όντας στην 17η αγωνιστική τρεις βαθμούς πίσω από τη Λάρισα και ένα βαθμό πίσω από την ΑΕΚ. Τι ξεχωρίσαμε από τα παραλειπόμενα του αγώνα; Τη διανομή φέιγ-βολάν, με πρωτοβουλία της ΠΑΕ, κατά της βίας, αλλά και την προβολή του αγώνα σε βίντεο, μια ημέρα μετά, σε μαγαζί στην Ηλιούπολη!

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ; 551…

Μόλις 551 εισιτήρια είχαν κοπεί στο ματς της 13ης Φεβρουαρίου 1994. Η κακή πορεία στο πρωτάθλημα, η αποχή μερίδας του κόσμου σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς το πρόσωπο του Θωμά Βουλινό και το τσουχτερό κρύο (προσθέστε και την εκπομπή του MEGA «Λεπτό προς λεπτό», που μετέδιδε απευθείας όλα τα ματς της αγωνιστικής) είχαν ως συνέπεια στις εξέδρες να βρεθούν λιγότεροι και από χίλιοι φίλαθλοι. Τουλάχιστον χάρηκαν τη νίκη της ομάδας του Ολεγκ Μπλαχίν με 3-2. Κι όταν στο 24΄ ο ΠΑΟΚ κέρδισε πέναλτι, με φωνές ζήτησαν την εκτέλεση του από τον Λούχοβι (είχε ισοφαρίσει το τέρμα του Μιρτσέκη), που μετρούσε έντεκα γκολ και κυνηγούσε ένα καλό πλασάρισμα στον πίνακα των σκόρερ, πίσω από τους Βαζέχα και Αλεξανδρή. Τελικά, ο Μπλαχίν έδωσε το… χρίσμα στον Τουρσουνίδη («για να πάρει ψυχολογία», όπως δήλωσε μετά), που ευστόχησε. Σκόρερ ήταν και ο Τσαουσίλα, Ρουμάνος επιθετικός, που σ’ εκείνο το ματς είχε πετύχει το μοναδικό του γκολ (σε οχτώ συμμετοχές) με τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

ΤΕΡΕΝ ΓΙΑ…ΠΑΛΗ!

Με τον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας τα είχε ο Αρι Χάαν, μετά τη νίκη με 2-0 (σκόρερ οι Αναστασιάδης και Ζαγοράκης) στο ματς της 9ης Απριλίου 1995 (4475 εισιτήρια). «Αυτό το τερέν είναι κατάλληλο μόνο για…πάλη! Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση με το χορτοτάπητα. Κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους» τόνιζε ο Ολλανδός τεχνικός.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Νέα οικονομική έκδοση του Renault Clio

Η γκάμα του Renault Clio αποκτά μια νέα οικονομική έκδοση, η οποία το τοποθετεί πιο δυναμικά στην κατηγορία ξεκινώντας...

Στην ίδια κατηγορία