Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Γηπεδούχος στα… Τρίκαλα κι άλλες ιστορίες από ντέρμπι με ΟΣΦΠ

Δημοφιλή

Το ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού της σεζόν 1995-96 ήταν προγραμματισμένο για τις 26 Νοεμβρίου 1995, αλλά 48 ώρες πριν τη σέντρα παρέμενε άγνωστη η έδρα διεξαγωγής του!

Η Τούμπα ήταν τιμωρημένη μετά τον επεισοδιακό αγώνα με την ΑΕΚ και το γήπεδο της Καβάλας είχε προταθεί από τους ανθρώπους του Δικεφάλου για να φιλοξενήσει το ματς με τους Πειραιώτες. Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου η ΕΠΑΕ (Αλαμάνος και Λουκόπουλος ηγούνταν της Ενωσης) όρισε το γήπεδο της Πάτρας, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. «Αυτό είναι σκάνδαλο. Πρέπει να ντρέπονται όσοι το αποφάσισαν» δήλωνε ο Αλέξης Αλεξίου, αρχηγός του ΠΑΟΚ. Η απόφαση της ΕΠΑΕ στερούνταν λογικής, πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που την ίδια ημέρα στην αχαϊκή πρωτεύουσα θα διεξάγονταν και το παιχνίδι μεταξύ της Παναχαϊκής και της Λάρισας. Μπροστά στη γενική κατακραυγή, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου η ΕΠΑΕ όρισε το γήπεδο των Τρικάλων. Αλλά το… σίριαλ είχε και νέα επεισόδια. Μια μέρα μετά, η νομαρχία Τρικάλων, όπως και η τοπική αστυνομική διεύθυνση αρνήθηκαν να αναλάβουν την ευθύνη διεξαγωγής του αγώνα στο γήπεδο της θεσσαλικής πόλης. Τελικά, κατόπιν νέων διαβουλεύσεων, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου οριστικοποιήθηκε η έδρα των Τρικάλων, κι αφού νωρίτερα είχαν απορριφθεί οι λύσεις του Βόλου και της Λάρισας. Την τελευταία στιγμή τοποθετήθηκαν επιπλέον κιγκλιδώματα στις εξέδρες, που τελικά φιλοξένησαν επτά χιλιάδες οπαδούς (μοιρασμένοι των δύο ομάδων). Μετά από δέκα αγωνιστικές ο ΠΑΟΚ ήταν βυθισμένος στη 14η θέση με δέκα βαθμούς (ισόβαθμος του Αθηναϊκού), o Ολυμπιακός ήταν δεύτερος με 24 βαθμούς και, τελικά, το ματς των Τρικάλων έληξε χωρίς σκορ (οι δύο ομάδες είχαν από ένα δοκάρι με τους Λαγωνίδη και Γκώνια). Στη διάρκεια του πρώτου ημίχρονου ο Καρδιτσιώτης διαιτητής Χατζής είχε προειδοποιήσει για διακοπή του αγώνα, σε περίπτωση που οι οπαδοί του Ολυμπιακού συνέχιζαν τα αντεθνικά τους συνθήματα, αναγκάζοντας τους παίκτες των Πειραιωτών να πάνε προς το μέρος τους για να τους ζητήσουν να σταματήσουν.

Η αποστολή του ΠΑΟΚ είχε καταλύσει σε ξενοδοχείο της Καλαμπάκας, ενώ το πρωί της Κυριακής τα μέλη της εκκλησιάστηκαν στα Μετέωρα. Επιπλέον, παραμονές του αγώνα ο Τουρσουνίδης είχε συμφωνήσει με τον Βουλινό για την υπογραφή νέου τριετούς συμβολαίου.

Την επομένη του αγώνα στα Τρίκαλα ο Ντράγκαν Κοκότοβιτς (είχε μόλις αποχωρήσει από την Καλαμάτα) αναλάμβανε τον ΠΑΟΚ αντί του υπηρεσιακού Σταύρου Σαράφη. Για τον Κοκότοβιτς δεν ήταν άγνωστη η Τούμπα, αφού τρία χρόνια νωρίτερα ήταν βοηθός του Λιούπκο Πέτροβιτς.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

Το ραντεβού της σεζόν 1978-79 είχε δοθεί για την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Από τον ΠΑΟΚ έλειπαν οι Κούδας και Αποστολίδης, αλλά είχε σε μεγάλη μέρα τον Ορφανό, ο οποίος είχε πετύχει και τα δύο γκολ της νίκης με 2-0 (44΄ και 80΄). Πριν αρχίσει η 22η αγωνιστική στην κορυφή της βαθμολογίας ήταν ο Αρης με 35 βαθμούς, έναν περισσότερο από τον Ολυμπιακό. Και σύμφωνα με την εφημερίδα «Μακεδονία» στο γήπεδο της Τούμπας είχαν βρεθεί και φίλαθλοι του Αρη, που προτίμησαν να μην ταξιδέψουν στην Καβάλα, όπου έπαιζε η ομάδα τους, αλλά να υποστηρίξουν τον ΠΑΟΚ!

ΧΑΘΗΚΕ Η ΜΠΑΛΑ…

Σε συνθήκες εσωτερικής αναταραχής υποδέχτηκε ο ΠΑΟΚ τον Ολυμπιακό στις 20 Δεκεμβρίου 1992. Δεν ήταν μόνο η κακή πορεία στο πρωτάθλημα (μετά από δεκατρείς αγωνιστικές ήταν 7ος με 19 βαθμούς), αλλά και ο πρόωρος αποκλεισμός στο κύπελλο. Τέσσερις ημέρες πριν το ντέρμπι της Τούμπας, η ομάδα του Λιούπκο Πέτροβιτς έμενε στο 1-1 εναντίον της Δόξας στο γήπεδο της Δράμας (με τους γηπεδούχους αγωνίστηκαν, μεταξύ άλλων, και οι Τοχούρογλου, Αλεξανδρίδης και Ιορδανίδης) και σε συνδυασμό με το 3-3 του πρώτου αγώνα, αναγκάζονταν να… αποχαιρετήσει από πολύ νωρίς τη διοργάνωση. «Προπονητές και παίκτες δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες διοίκησης και φιλάθλων» έσπευσε η διοίκηση της ΠΑΕ την ίδια κιόλας ημέρα να κατηγορήσει όλους τους άλλους, εκτός από την ίδια, προσθέτοντας ότι «την Κυριακή δίνεται η ευκαιρία στους παίκτες ν’ αποδείξουν ότι άξια φορούν τη φανέλα του ΠΑΟΚ». Την άλλη ημέρα, οι παράγοντες επιδίωξαν να μαζέψουν κάπως την κατάσταση, αλλά οι εντυπώσεις είχαν μείνει. Ο Πέτροβιτς ένιωθε εαυτόν θιγμένο από την ανακοίνωση, τη στιγμή που ο Θωμάς Βουλινός, παραμονές του αγώνα με τον Ολυμπιακό, κάλεσε τη μισή ομάδα σε ξενοδοχείο (τους δεκατρείς πιο έμπειρους παίκτες) για συζήτηση. «Σας καλώ ν’ αναλάβετε τις ευθύνες σας. Εσείς, οι πιο έμπειροι, θα πρέπει να κρατήσετε όρθια την ομάδα» τους είπε. «Κόντρα στον Ολυμπιακό θα κάνουμε μια νέα αρχή» είχε υποσχεθεί ο Κώστας Λαγωνίδης, που μίλησε δια στόματος των συμπαικτών του.

Τα… παρατράγουδα, όμως, συνεχίστηκαν ακόμη και λίγη ώρα πριν την έναρξη του αγώνα. Όταν ο Τουρσουνίδης διαπίστωσε ότι δεν είχε συμπεριληφθεί στην αρχική ενδεκάδα, αρνήθηκε να καθίσει στον πάγκο. Και χρειάστηκε η παρέμβαση του Βουλινού για να τον μεταπείσει. Ο Ολυμπιακός ήταν δεύτερος στη βαθμολογία με 30 βαθμούς, κατορθώνοντας να φύγει από την Τούμπα με ισοπαλία χωρίς σκορ (στο 21΄ ο Δερμιτζάκης είχε δοκάρι). Στις εξέδρες είχαν συγκεντρωθεί… μετά βίας δέκα χιλιάδες κόσμου, μεταξύ αυτών και χίλιοι οπαδοί των φιλοξενούμενων. «Η ομάδα δεν είχε καλή ψυχολογία μετά τον αποκλεισμό μας στο κύπελλο. Θα πρέπει να μας αφήσουν να δουλέψουμε απερίσπαστοι και στο τέλος να μπορέσουμε να σβήσουμε την πρώτη χρονιά της ευρωπαϊκής μας ποινής» τόνιζε στις δηλώσεις του ο Πέτροβιτς. Την ίδια στιγμή, ο Βουλινός έλεγε στους παίκτες: «Περιμένω την Τρίτη τον αρχηγό της ομάδας να του δώσω πέντε εκ. δρχ. Αν την Τετάρτη νικήσετε τον Αρη, θα τα κρατήσετε. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να μου τα επιστρέψετε». Τρεις ημέρες αργότερα ο ΠΑΟΚ νικούσε εκτός έδρας τους «κίτρινους» με 2-1…

ΓΙΑΤΙ Η ΤΟΥΜΠΑ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΜΙΣΟΑΔΕΙΑ

«΄Η με πληρώνετε ή πάμε στα δικαστήρια». Με εξώδικο του προς την ΠΑΕ, παραμονές του ντέρμπι της 16ης Ιανουαρίου 1994, ο Ολεγκ Μπλαχίν… ενημέρωνε τη διοίκηση για τις σκέψεις του…Την ίδια στιγμή, η Θύρα 4 είχε κηρύξει αποχή, ενώ πολλοί αμφιταλαντεύονταν αν θα πήγαιναν στην Τούμπα ή αν θα προτιμούσαν τον αγώνα μπάσκετ με τον ισόβαθμο στην κορυφή της βαθμολογίας Πανιώνιο (το τζάμπολ στο Παλέ θα δίνονταν την ώρα που θα ολοκληρώνονταν το ποδοσφαιρικό ντέρμπι). Ο αγώνας της Τούμπας είχε και τηλεοπτική μετάδοση (Mega) και, συνέπεια όλων των παραπάνω, ήταν ο αριθμός των θεατών να μην ξεπεράσει τις δεκαπέντε χιλιάδες. Το παιχνίδι ήταν για τη 20η αγωνιστική, ο ΠΑΟΚ ήταν 5ος με 31 βαθμούς, ο Ολυμπιακός 3ος με 36 και η μεταξύ τους διαφορά διατηρήθηκε μετά το 1-1 (Τσαλουχίδης 30΄, Ζαγοράκης 40΄). «Ο Ολυμπιακός σώθηκε χάρη στον Ράντο» δήλωνε ο Μπλαχίν μετά τον αγώνα.

ΑΡΧΗ ΜΕ ΚΑΛΑΘΕΝΟ

Ένα νέο κεφάλαιο στα ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού άρχισε να γράφεται από τη σεζόν 1996-97, που έφερε «βαριά» την υπογραφή της διαιτησίας… Την αρχή έκανε ο Μιχάλης Καλαθενός, που με τα σφυρίγματα του στο 0-0 της 20ης Απριλίου 1997 «κατάφερε» να συγκεντρώσει δύο χιλιάδες εξοργισμένους οπαδούς έξω από τα αποδυτήρια. Οσο για τον Αναστασιάδη, έκανε παράπονα για τη μη παρουσία του Μπάγεβιτς (υποστήριξε ότι δεν είχε… ειδοποιηθεί) στην κοινή συνέντευξη Τύπου: «Ηρθα εγώ, που έχω και παράπονα, και δεν ήρθε αυτός; Κρίμα, γιατί τον είχα και σε εκτίμηση».

Η ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ

Το ντέρμπι της 18ης Οκτωβρίου 1997 είχε την ιδιαιτερότητα ότι έγινε παραμονές της αναχώρησης των δύο ομάδων για τη Μαδρίτη, όπου ο ΠΑΟΚ θ’ αντιμετώπιζε την Ατλέτικο και ο Ολυμπιακός τη Ρεάλ. «Θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι που το σκορ δεν… ξέφυγε» δήλωνε ο Μπάγεβιτς μετά το 2-1, αναγνωρίζοντας την ανωτερότητα του Δικεφάλου . Ο Οφορίκου είχε ανοίξει το σκορ, αλλά πριν λήξει το ημίχρονο οι γηπεδούχοι είχαν κάνει την ανατροπή με τους Φρατζέσκο και Τουρσουνίδη.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Ο Μπάμπα ξεπέρασε τον εαυτό του

Ο Ράχμαν Μπάμπα αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι προκειμένου να κλείσει η… τρύπα που υπήρχε στο αριστερό άκρο...

Στην ίδια κατηγορία