Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Γηγενείς και πρωταθλητισμός

Δημοφιλή

Μπορεί μία ομάδα να συνδυάσει τον πρωταθλητισμό με την ανάδειξη νέων ταλέντων σε μία σταθερή βάση αρκετών ετών; Ο ΠΑΟΚ επιχειρεί τελευταία να πετύχει κάτι ανεπανάληπτο για τα ελληνικά χρονικά και αξίζει να δούμε τι ισχύει πανευρωπαϊκώς αυτή την περίοδο.

Το CIES observatory είναι ένα διεθνές κέντρο αθλητικών ερευνών που βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ. Μέσα από αυτό το κέντρο γίνονται αλλεπάλληλες έρευνες οι οποίες βοηθούν να αναλύσουμε καλύτερα τις τάσεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, με κάθε στοιχείο που μπορεί καθένας να φανταστεί. Τελευταία, το CIES έψαξε τα ρόστερ όλων των ομάδων στα 27 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έτσι ώστε να αναδείξει τα Club που προσπαθούν να αναδείξουν τους πιο νεαρούς παίκτες, εκείνους που κατά βάση έρχονται από τις δικές τους ακαδημίες. Η έρευνα κατέταξε τις ομάδες σύμφωνα με το ποσοστό των λεπτών που παίζουν οι ποδοσφαιριστές τους φέτος. Ποιων; Όσων παικτών έχουν προπονηθεί σε αυτές για τουλάχιστον τρία χρόνια μεταξύ της σεζόν των 15ων και 21ων γενεθλίων τους. Κάπως έτσι φαίνεται και η παραγωγική τους διαδικασία.

Για να δούμε ποιες είναι οι κορυφαίες ομάδες φέτος σε αυτόν τον τομέα, αλλά και τι πετυχαίνουν στο πρωτάθλημά τους. Μπορούν να ποντάρουν στην παραγωγή δικών τους παικτών και ταυτόχρονα να κάνουν πρωταθλητισμό όπως επιδιώκει ο ΠΑΟΚ; Όπως θα παρατηρήσετε πολλές ομάδες στην κορυφή της λίστας ανήκουν σε Ρωσία και Ουκρανία που αναγκαστικά λόγων συνθηκών ποντάρουν σε νέους παίκτες.

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ

Η Ζίλινα της Σλοβακίας είναι η πρώτη ομάδα στην Ευρώπη σε αυτόν τον τομέα! Έχει 16 τέτοιους παίκτες, που παίζουν στο 73,3% του χρόνου σε ρόστερ με μέσο όρο ηλικίας είναι στα 21,5 χρόνια! Η Ζίλινα στη Σλοβακία είναι έκτη, 15 βαθμούς κάτω από τις ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό.

Η Ντιναμό Κιέβου ως παραδοσιακή δύναμη στην Ουκρανία έχει 17 τέτοιους νεαρούς, στο 73,1% του χρόνου με μέσο όρο 25,6 χρόνια και τοπ ταλέντο τον Ιλία Ζαμπάρνι. Η Ντιναμό είναι τρίτη στην Ουκρανία πέντε βαθμούς από την πρώτη Ντνίπρο.

Η Μπιλμπάο με την ξεχωριστή κουλτούρα και φιλοσοφία ανάδειξης μόνο Βάσκων παικτών ακολουθεί. Έχει 13 τέτοιους νέους στο 56,5% του συνολικού χρόνου, με μέσο όρο τα 24,9 χρόνια. Η Μπιλμπάο είναι όγδοη, 18 πόντους κάτω από την κορυφή.

Για να δούμε και τις άλλες ομάδες που ακολουθούν:

Σαχτάρ: 14 παίκτες, καταλαμβάνουν το 56,2% του χρόνου, με ρόστερ που  έχει μ.ο. ηλικίας 23,4 χρόνια. Η Σαχτάρ είναι πέντε βαθμούς κάτω από την κορυφή του Ουκρανικού πρωταθλήματος.

Λυών: Έχει 11 τέτοιους παίκτες από τα σπλάχνα της, στο 52,1% του ρόστερ, με μ.ο. ηλικίας 25,1 έτη. Η Λυών φέτος είναι 9η και 22 βαθμούς από την κορυφή!

Η Ντέμπρετσεν στην Ουγγαρία έχει 11 τέτοιους παίκτες στο 49,8% του χρόνου, με μ.ο. ηλικίας τα 27 χρόνια. Η Ντέμπρετσεν είναι 7η στο πρωτάθλημα με 14 πόντους διαφορά από την κορυφή σε 16 ματς.

Ανανέωση κάνει και η Άντερλεχτ. Έχει 14 τέτοιους γηγενείς, παίζουν στο 41.9% του χρόνου, σε ρόστερ με μ.ο. ηλικίας τα 20,3. Η Άντερλεχτ στο Βέλγιο είναι 11η και 28 ολόκληρους βαθμούς πίσω από την πρώτη Γκενκ!

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ έχει 10 τέτοιους παίκτες. Παίζουν στο 40,6% του χρόνου, σε ρόστερ με μ. ο. ηλικίας 25,6 έτη. Η παραδοσιακή δύναμη του Ισραήλ κάνει πρωταθλητισμό αφού είναι δεύτερη, πέντε βαθμούς από την κορυφή.

Η Σοσιεδάδ με 17 τέτοιους ποδοσφαιριστές, στο 40,1% του χρόνου, με 23,9 χρόνια μ. ο. Στην Ισπανία είναι τρίτη σε πολύ καλή πορεία. Κάτι ανάλογο καταφέρνουν και ο Άγιαξ με τη Σάλτσμπουργκ σε Ολλανδία και Αυστρία αντίστοιχα, ομάδες με 8-9 γηγενείς παίκτες που παίζουν αρκετά φέτος.

Συμπέρασμα: Ο ταυτόχρονος στόχος ανάδειξης και πρωταθλητισμού είναι πολύ δύσκολη υπόθεση! Λίγοι τον πετυχαίνουν, κάποιοι από τους οποίους το έμαθαν εδώ και χρόνια και το έχουν κάνει παράδοση!

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ

Όλοι έχουν καταλάβει τον δύσκολο δρόμο που έχει πάρει ο ΠΑΟΚ! Πολλοί δεν τον είχαν αποδεχθεί στην περίοδο των δύσκολων αποτελεσμάτων, τώρα όμως όλη η Ελλάδα αποθεώνει την προοπτική του Δικεφάλου και κυρίως την ποιότητα των παικτών που βγάζουν οι ακαδημίες του!

Σε αυτή την έρευνα μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών ομάδων στα 27 καλύτερα πρωταθλήματα, ο Δικέφαλος του Βορρά βρίσκεται στη θέση 107! Και όμως! Αν είχαμε την αίσθηση ότι ο ΠΑΟΚ έχει πολλούς νέους από τις ακαδημίες του, εδώ φαίνεται ότι η δεύτερη ελληνική ομάδα σε αυτή τη λίστα (πρώτος ο Λεβαδειακός!) είναι τόσο χαμηλά στον γενικό πίνακα.

Ο ΠΑΟΚ μετριέται να έχει πέντε τέτοιους γηγενείς παίκτες που παίρνουν το 18,7% του χρόνου και όπως τόσες άλλες ομάδες υπέφερε και αυτός στο ξεκίνημα της προσπάθειας, αλλά λόγω του προπονητή που έχει και της ποιότητας των νεαρών Ελλήνων που τώρα κάνουν τη διαφορά, μπορεί και βλέπει ψηλά όσον αφορά στους στόχους του.


Τελευταία νέα

Μετρά επιστροφή ενόψει ΑΕΚ

Ο ΠΑΟΚ αφήνει πίσω του το στραβοπάτημα με την Λαμία και επικεντρώνεται στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, εκεί όπου...

Στην ίδια κατηγορία