Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Γι’ αυτό «ψήφισε» Ολιβέιρα

Δημοφιλή

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Όταν γίνεται μια μεταγραφή επιθετικού, το πρώτο πράγμα που κοιτάζει ένα φίλαθλος δεν είναι καν το όνομα του ποδοσφαιριστή, αλλά τα γκολ του. Αυτό τον καίει. Αν να «παστελώνει», αν το «ματώνει το δίχτυ». Και αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο το όνομα του Νέλσον Ολιβέιρα, δεν έκανε «γκελ» στην πλειοψηφία των φίλων του ΠΑΟΚ από τη στιγμή που καταγράφηκε ως μεταγραφικός στόχος των «ασπρόμαυρων».

Και το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι να «ωραιοποιηθεί» μια μεταγραφή που έχει μικρό επικοινωνιακό εκτόπισμα, αλλά να γίνει αντιληπτή η καθαρά αγωνιστική ματιά με βάση την οποία έγινε αυτή η κίνηση. Και αυτό διότι πολλοί «ξέρουν» τον Νέλσον Ολιβέιρα λόγω της παρουσίας του στην ΑΕΚ την τελευταία διετία, αλλά με αυτό εννοούν ότι γνωρίζουν τις επιδόσεις του όπως αυτές καταγράφηκαν στο χαρτί.

Το κουβάρι της ποδοσφαιρικής τους ζωής άρχισε να ξετυλίγεται όταν σε ηλικία 14 ετών κατάφερε να γίνει δεκτός στην ακαδημία της Μπενφίκα. Αυτός είναι ο αρχικός του στόχος καθότι αυτή είναι και η ομάδα που υποστηρίζει στην Πορτογαλία, μια ομάδα που έχει πληγώσει πολλάκις τον Δικέφαλο. Τρία χρόνια αργότερα, τη σεζόν 2008-09, είχε καταφέρει να ξεχωρίσει, να «ακουστεί» και να κάνει τον τότε προπονητή της Μπενφίκα, Κίκε Φλόρες, να τον συμπεριλάβει στην αποστολή Ευρωπαϊκής αναμέτρησης, και συγκεκριμένα με αντίπαλο την Μπενφίκα. Μπορεί να μην του έδωσε χρόνο συμμετοχής, αλλά τον έβαλε στα αποδυτήρια των «μεγάλων». Της Μπενφίκα, του Νούνο Γκόμες, του Άνχελ Ντι Μαρία, του Λουϊσάο, του αείμνηστου Αντόνιο Ρέγιες, αλλά και δυο ποδοσφαιριστών που αργότερα φόρεσαν τη φανέλα του ΠΑΟΚ, του Κώστα Κατσουράνη και του Μιγκέλ Βίτορ.

Το καλοκαίρι του 2011, ήταν μέλος της εθνικής ομάδας της Πορτογαλίας κάτω των 20 ετών και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πορεία μέχρι τον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου. Η Πορτογαλία ήταν φιναλίστ καθώς ηττήθηκε στον τελικό από την Βραζιλία, με τον Ολιβέιρα να πετυχαίνει 4 γκολ στην διοργάνωση και να βγαίνει δεύτερος σκόρερ, έχοντας σκοράρει στη φάση των ομίλων, στους «16», στα ημιτελικά και στον τελικό. Προερχόταν από μια σεζόν με τη φανέλα της Ρίο Άβε και μια με αυτή της Πάκος Φερέιρα. Ήταν το διαβατήριο της επιστροφή του στην Μπενφίκα για την πρώτη του χρονιά ως μέλος της ανδρικής ομάδας, μιας χρονιά που ολοκληρώθηκε με τον ίδιο να φτάνει και στην εθνική ομάδα της Πορτογαλίας, και να δίνει το παρών στο Euro του 2012.

Το μεγάλο του όνειρο, το να παίξει για λογαριασμό της Μπενφίκα, δεν πραγματοποιήθηκε στο βαθμό που θα ήθελε. Ο Ολιβέιρα ακολούθησε μια πορεία δανεισμών από την ομάδα των αετών σε Λα Κορούνια, Ρεν, Σουόνσι, Νότιγχαμ Φόρεστ και Νόριτς μέχρι να βρεθεί, το καλοκαίρι του 2029 στην ΑΕΚ, με την οποία είχε υπογράψει συμβόλαιο δυο ετών. Ξεκίνησε από το πρωτάθλημα Πορτογαλίας, και πέρασε από αυτό της Ισπανίας, της Γαλλίας, και της Αγγλίας για να φτάσει στην Ελλάδα. Στην Αγγλία αγωνίστηκε τόσο στην Πρέμιερ Λιγκ όσο και στην Τσάμπιονσιπ, δυο διαφορετικούς κόσμους. Η μέχρι τώρα καταγραφή της καριέρας του σε επίπεδο συλλόγων περιλαμβάνει 329 συμμετοχές με 84 γκολ και 24 ασίστ, επιδόσεις που χρίζουν ανάλυσης για να γίνει αντιληπτό το στυλ παιχνιδιού του.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ Ο ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ

Ο Νέλσον Ολιβέιρα προέρχεται από δυο σεζόν με τη φανέλα της ΑΕΚ, με την οποία ισοφάρισε το προσωπικό ρεκόρ αριθμού συμμετοχών που έχει με τη φανέλα μιας ομάδας. Ο Πορτογάλος μέτρησε 70 συμμετοχές, όσες είχε και με τη Νόριτς, έχοντας αγωνιστεί μέχρι τώρα στην καριέρα του σε 10 διαφορετικές ομάδες. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, και συγκεκριμένα από την αρχή της θητείας του Ραζβάν Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ. Ο 52χρονος τεχνικός βρήκε στον Δικέφαλο του βορρά, τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, ένα σημείο αναφορά στην σύγχρονη ιστορία του ΠΑΟΚ. Έναν ποδοσφαιριστή που – κακά τα ψέματα – το όνομά του θα έρχεται πάντα στο τραπέζι της συζήτησης όταν ο ΠΑΟΚ θα κινείται για επιθετικό. Σε μια αγωνιστική μηχανή την οποία ο Ραζβάν Λουτσέσκου βρήκε τον τρόπο να την «κουρδίσει», ο Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς ήταν το πρώτο βιολί, με την εκτελεστική του δεινότητα να δίνει στον ΠΑΟΚ μια σειρά από μεγάλα γκολ. Φεύγοντας, ο Πρίγιοβιτς έδωσε την σκυτάλη στον Τσούμπα Ακπομ, έναν επιθετικό διαφορετικής «υφής» από τον Πρίγιοβιτς, ο οποίος μπόρεσε να δείξει πολύ καλά στοιχεία στο διάστημα παρουσίας του στον Δικέφαλο.

Το πρώτο «συν» του Νέλσον Ολιβέιρα έχει να κάνει με την τεχνική του κατάρτιση Η ικανότητά του στο συγκεκριμένο τομέα, σε συνδυασμό με το ύψος του είναι τα στοιχεία που τον έκαναν να φτάσει μέχρι το Αγγλικό πρωτάθλημα και να γράψει συμμετοχές τόσο στην Πρέμιρ Λιγκ αλλά κυρίως σε επίπεδο Τσάμπιονσιπ. Έχει σχεδόν ίδιο ύψος με τον Άκπομ (1,85 είναι ο Ολιβέιρα και 1,86 είναι ο Άκπομ), είναι αυτό που λέμε «γερό σκαρί» και ξέρει να τοποθετεί το σώμα του τόσο για να πάρει όσο και για να προστατεύσει τη μπάλα, με την τεχνική του κατάρτιση να τον βοηθά να μπορεί να παίξει με πλάτη σε οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου χρειαστεί. Για έναν προπονητή που θέλει από το φορ του να έχει συμμετοχή τόσο στην έναρξη όσο και στη δημιουργία των φάσεων, το συγκεκριμένο στοιχείο μοιάζει με προαπαιτούμενο. Στον ΠΑΟΚ, η έννοια του «συμμετοχικού» φορ έχει… δαιμονοποιηθεί και αυτό λόγω του Πρίγιοβιτς που πολλοί τον έχουν στο μυαλό τους ως τον παίκτη που «δε με νοιάζει τι άλλο κάνει στο γήπεδο, αρκεί να σκοράρει». Σε μια ομάδα στην οποία μπορούν να «γράψουν» νούμερα στο σκοράρισμα τόσο οι ακραίοι όσο και τουλάχιστον ένας μέσος, ένας επιθετικός που μπορεί να έχει ασίστ όσες περίπου το 1/3 των γκολ του, είναι ένα σημαντικό έξτρα στοιχείο, με τον Ολιβέιρα να έχει 26 γκολ και 10 ασίστ.

ΤΟ «ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ» ΜΕ ΚΡΜΕΝΤΣΙΚ

Ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε την αλήθεια στη γλώσσα των αριθμών, ανάμεσα στον Νέλσον Ολιβέιρα και Μάικλ Κρμέντσικ, τον… νυν και τον πρώην επιθετικό του ΠΑΟΚ.

Όλα είναι νούμερα, όλα είναι στοιχεία, όλα μπορούν να συγκριθούν, αρκεί αυτό να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην «παγιδευτεί» κανείς σε αυτά. Με τον Νέλσον Ολιβέιρα να έρχεται για να πάρει τη θέση που είχε για σχεδόν έξι μήνες ο Μάικλ Κρμέντσικ, αυτοί οι δυο θα πρέπει να μπουν και στην σύγκριση.

Ο Νέλσον Ολιβέιρα μέτρησε 26 συμμετοχές έναντι 22 του Κρμέντσικ με τη διαφορά σε αγωνιστικά λεπτά να την αντικατοπτρίζει, καθώς ο πρώτος έγραψε 1306 και ο δεύτερος 1043. Αν υπάρχει μια φορά που μπορεί να βρει κανείς στις συμμετοχές τους είναι πως ο Ολιβέιρα αντικαταστάθηκε μόλις 4 φορές ενώ ο Κρμέντσικ 11.

Σε ροή αγώνα, είχαν τον ίδιο αριθμό τερμάτων καθώς πέτυχαν από 4, με τον Ολιβέιρα να μετρά συνολικά 6 καθώς είχε και δυο εύστοχα πέναλτι. Είχαν ίδιο αριθμό τελικών σε ροή αγώνα (από 16) αλλά και ίδιο ποσοστό τελικών προσπαθειών στην εστία (!) που ορίστηκε στο 48,6%. Το σημείο που καταγράφεται μια αξιοπρόσεκτη διαφορά είναι αυτό που αφορά τις πάσες που έφεραν τελική προσπάθεια, με τον Ολιβέιρα να έχει 11 και τον Κρμέντσικ να έχει 6. Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο της «συμμετοχής» του Ολιβέιρα σε άλλους τομείς του παιχνιδιού. Το δεύτερο στοιχείο καταγράφεται στις συνολικές πάσες, με τον Ολιβέιρα να έχει 233 και τον Κρμέντσικ 137, ενώ καταγράφεται και διαφορά στο ποσοστό ακρίβειας στις πάσες, με τον Πορτογάλο να έχει 72,6% και τον Τσέχο να έχει 62,5%. Το «κερασάκι» είναι οι επιτυχημένες ντρίμπλες, με τον Ολιβέιρα να έχει 19 και τον Κρμέντσικ 3.

ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Ο Νέλσον Ολιβίερα έχει αγωνιστεί σε Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα και Αγγλία, με το πέρασμά του από το νησί να είναι τόσο από την Πρέμιερ Λιγκ όσο και από την Τσάμπιονσιπ. Αναφορικά με τις επιδόσεις του ανα πρωτάθλημα (χωρίς να μετρούν αγώνες κυπέλλου ή Ευρώπης), ο Ολιβέιρα είχε 10 συμμετοχές και 1 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ, και 103 συμμετοχές με 31 γκολ και 5 ασίστ στην Τσάμπιονσιπ. Στην Πορτογαλία μέτρησε 45 συμμετοχές με 4 γκολ και 2 ασίστ, ενώ σε Ισπανία και Γαλλία είχε από 30 συμμετοχές με 4 και 8 γκολ αντίστοιχα. Σε επίπεδο Σούπερ Λιγκ μέτρησε συνολικά 52 συμμετοχές με 20 γκολ και 6 ασίστ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Χατζηθεοδώρου: «Κάναμε την έκπληξη της 20ετίας»

Με την ψυχή τους πανηγύρισαν στην ομάδα πόλο του ΠΑΟΚ την πρόκρισή τους στα ημιτελικά του πρωταθλήματος. «Πραγματικά είναι κάτι...

Στην ίδια κατηγορία