Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Γάντια χωρίς σιγουριά…

Δημοφιλή

Είναι ποδοσφαιρικό αξίωμα, δεν χρειάζεται απόδειξη, ισχύει από την αρχή του ποδοσφαίρου. Μία μεγάλη ομάδα ξεκινάει από έναν μεγάλο τερματοφύλακα. Δίχως ασφάλεια κάτω από την εστία, ο δρόμος προς τους τίτλους γίνεται δύσβατος, σχεδόν απαγορευτικός.

Ένας από τους λόγους που ο ΠΑΟΚ έφτασε πέρσι στο νταμπλ ήταν και η εκπληκτική σεζόν του Αλέξανδρου Πασχαλάκη, ο οποίος με μερικές εντυπωσιακές εμφανίσεις του χάρισε πόντους στον Δικέφαλο. Ποιος ξεχνάει τις ηγετικές εμφάνισεις του στο διπλό στο Καραϊσκάκης και στο Κλεάνθης Βικελίδης; Αν ο ΠΑΟΚ έφτασε να έχει μία από τις κορυφαίες αμυντικές επιδόσεις στην Ευρώπη (14 γκολ παθητικό σε 30 παιχνίδια), το όφειλε και στον 30χρονο τερματοφύλακα, ο οποίος δεν έχασε λεπτό στην σεζόν, χρίστηκε διεθνής και έμοιαζε με σκιάχτρο για τους αντιπάλους του στην εστία.

ΡΟΛΟΙ

Ο ΠΑΟΚ έφερε το καλοκαίρι τον Ζίφκο Ζίφκοβιτς για να αυξήσει το επίπεδο ανταγωνισμού στην θέση του τερματοφύλακα, αφού ο Σέρβος με τις εμφανίσεις του στην Ξάνθη ήρθε για να διεκδικήσει την φανέλα με το Νο. 1.

Όντως, μετά την 4η αγωνιστική και το 2-2 απέναντι στον Άρη, ο Αμπέλ Φερέιρα αποφάσισε να αλλάξει βασικό τερματοφύλακα και να δοκιμάσει τον Ζίφκο, βλέποντας την αυτοπεποίθηση και την φόρμα του Πασχαλάκη να μην είναι η καλύτερη στο ξεκίνημα της σεζόν.

Ο Σέρβος κράτησε την θέση για 20 παιχνίδια πρωταθλήματος και την έχασε ξανά δύο αγωνιστικές πριν το τέλος. Στην πραγματικότητα, ο ΠΑΟΚ δεν είχε φέτος σταθερό, ακλόνητο, αδιαμφισβήτητο Νο. 1, αλλά μία συνεχή αβεβαιότητα. Αυτό γέμισε ανασφάλεια και τους δύο τερματοφύλακες, αλλά και την άμυνα, στην πραγματικότητα έκανε περισσότερο κακό παρά καλό.

ΧΗΜΕΙΑ

Οι τερματοφύλακες στην πραγματικότητα είναι ένα ξεχωριστό γκρουπ μέσα σε μία ομάδα. Προπονούνται διαφορετικά, είναι πιο αποκομμένο από το υπόλοιπο ρόστερ, είναι από μόνοι τους μία ξεχωριστή οντότητα. Για να προπονούνται καλά, για να λειτουργούν καλά, για να παίζουν καλά, πρέπει να είναι… ένα. Δεν πρέπει να υπάρχει η αίσθηση του κακώς εννοούμενου ανταγωνισμού, πρέπει ο δεύτερος να βοηθάει τον πρώτο για να είναι σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση, πρέπει να κολλάνε και οι χαρακτήρες τους. Ενώ υπήρξε ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα, κάπου στην πορεία οι σχέσεις των δύο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ έγιναν τυπικές (sic) κάτι που εντέλει δεν βοήθησε κανέναν, ενώ ντεφορμέ είναι φέτος και ο γυμναστής τερματοφυλάκων Γιώργος Σκιαθίτης, ο οποίος δεν έχει καταφέρει να έχει κάποιον από τους δύο σε φουλ φόρμα.

ΝΤΕΦΟΡΜΕ

Φέτος ο ΠΑΟΚ δεν πήρε βαθμούς από τους τερματοφύλακες του. Όχι, ότι έκαναν κάποιες χτυπητές γκάφες, αλλά αποδείχθηκε ότι έκαναν απλώς τα προβλεπόμενα. Με εξαίρεση μία μεγάλη απόκρουση του Ζίβκοβιτς στο ΟΑΚΑ στον πρώτο γύρο με την ΑΕΚ, δύσκολα θυμάται φέτος κάποια καθοριστική επέμβαση ή εμφάνιση τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ. Αντιθέτως, η τελευταία εικόνα με τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη να μην μπορεί να καθαρίσει σταθερά ακόμα και εύκολες σέντρες στο ματς κυπέλλου με τον Ολυμπιακό και να διώχνει συνεχώς με γροθιές γεμίζοντας με ανασφάλεια την άμυνα και διατηρώντας την πίεση, άφησε κακή εντύπωση. Το κακό είναι πως μέσα στην σεζόν κανείς από τους δύο τερματοφύλακες του ΠΑΟΚ δεν έδειξε να διορθώνει ατέλειες στο παιχνίδι του (σταθερότητα, ρεφλέξ, παιχνίδι με τα πόδια), μιας στασιμότητα που δεν βοήθησε τον ΠΑΟΚ να έχει ανασταλτική ηρεμία.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Τα νούμερα δείχνουν μία εικόνα, πως κάτι δεν πάει καλά φέτος κάτω από τα δοκάρια. Συνολικά ο φετινός ΠΑΟΚ επέτρεψε στους αντιπάλους του 165 τελικές προσπάθειες (6.34 ανά παιχνίδι) λιγότερες δηλαδή από πέρσι που δέχθηκε 226 τελικές, δηλαδή 7,53 ανά ματς.

Κι όμως ο Δικέφαλος δέχθηκε φέτος 23 τέρματα στο πρωτάθλημα (έναντι 14 πέρσι) έχοντας υποδιπλάσια αποτελεσματικότητα. Ενώ πέρσι ο αντίπαλος του χρειαζόταν 16 τελικές για να σκοράρει ένα γκολ απέναντι του φέτος χρειάζεται μόλις 7 (!), νούμερο με τεράστια απόκλιση, αν σκεφτεί κανείς ότι οι αμυντικοί ήταν οι ίδιοι και πέρσι και φέτος!

ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΜΨΗ

Ακόμα κι ατομικά αν το δει κανείς διακρίνει μία πτώση στην απόδοση των δύο τερματοφυλάκων. Ο Ζίφκοβιτς τελείωσε την κανονική διάρκεια με 38 επεμβάσεις στα 20 παιχνίδια που αγωνίστηκε (1,9 αποκρούσεις ανά ματς), ενώ πέρσι με την φανέλα της Ξάνθης ήταν πρώτος σε όλη την Super League με 108 επεμβάσεις σε 30 ματς και μόλις 29 τέρματα παθητικό. Ίδια εικόνα και για τον Πασχαλάκη που είχε 6 αποκρούσεις στα 4 ματς πρωταθλήματος, ενώ πέρσι είχε 72 σε 30 παιχνίδια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

«Ασπρόμαυρο» το Άγιαξ-Εξέλσιορ (video)

Ο Λάζαρος Λάμπρου στο 53′ έδωσε το προβάδισμα κόντρα στον Άγιαξ, ο οποίος γλίτωσε την ήττα στο φινάλε. Ο...

Στην ίδια κατηγορία