Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Eτσι ξεπέρασε την κρίση του 2016

Δημοφιλή

Εκείνη η ομαδάρα, που χτίστηκε το καλοκαίρι του 2016, με Μάτος, Ροντρίγκες, Μπίσεσβαρ, Κρέσπο, Βαρέλα, Κάνιας, Σάκχοφ, Τσίμιροτ, Πέλκα, έζησε τη δική της αγωνιστική «περιπέτεια» μέχρι να πατήσει γερά στα πόδια της και να σαρώσει τους τίτλους τα επόμενα χρόνια…

Το «ή πρόκριση, ή ξήλωμα από τον Ιβάν» ή και τα δυο μαζί δεν μας είναι καθόλου άγνωστα. ‘Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΠΑΟΚ βιώνει στο πετσί του μια περίοδο παρατεταμένης αγωνιστικής κρίσης. Τέτοιες μέρες πριν από πέντε χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2016, η ομάδα βίωνε στην καθημερινότητά της ανάλογες καταστάσεις κι ένα μεσοβδόμαδο ευρωπαϊκό ματς ήταν η «σανίδα σωτηρίας» που αναζητούσε, εναγωνίως, ολόκληρος ο οργανισμός.

Όπως και τώρα, έτσι και τότε, ο «Δικέφαλος» είχε ξεκινήσει από το καλοκαίρι να παίζει σε διπλό ταμπλό (Ελλάδα-Ευρώπη), βεβαρημένο πρόγραμμα με πολλά παιχνίδια και συσσωρευμένη πίεση. Για τον κόσμο του ποδοσφαίρου τα «πάνω κάτω» έμοιαζαν λογικά, όχι όμως και για την κερκίδα. Η πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ ακολούθησε τον αποκλεισμό από τον Άγιαξ, όμως η ομάδα δεν μπορούσε να βρει την περίφημη ισορροπία στο γνωστό «Κυριακή-Πέμπτη-Κυριακή».

Οι μεγάλες νίκες, όπως το ιστορικό «διπλό» επί της Φιορεντίνα στο «Αρτέμιο Φράνκι», αλλά και σερί με ήττες στο πρωτάθλημα επιβεβαίωναν ότι όλες οι ομάδες θέλουν τον χρόνο τους. Όμως, είναι γνωστό πως ο κόσμος, καλώς ή κακώς, δεν έχει υπομονή. Έτσι, οι τρεις ήττες στη σειρά από τον Πανιώνιο (1-0), τον Ατρόμητο (στο περίφημο 3-4 από 3-1) και τον Παναθηναϊκό (1-0) έφεραν τον σύλλογο σε κρίση και υπό πίεση τον Βλάνταν Ίβιτς.

Το κλίμα εκείνης της εποχής έμοιαζε αρκετά μ’ αυτό που υπάρχει σήμερα στην ομάδα, που για έναν περίεργο λόγο το «μάντρωμα» για πέντε ημέρες στο «Μακεδονία Παλλάς» έπιασε τόπο, η ομάδα κέρδισε την Σλόβαν Λίμπερετς (2-0), προκρίθηκε στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ παίρνοντας βαθιά ανάσα…

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΒΑΝ

Ο Ιβάν Σαββίδης, αμέσως μετά την επιστροφή της από την Αθήνα και την ήττα στη Λεωφόρο, έκλεισε την ομάδα στο ξενοδοχείο. Ιστορικά δεν είχε ξανασυμβεί κάτι ανάλογο, ωστόσο ήταν η απόφαση του ιδιοκτήτη, «σε μια προσπάθεια αποφόρτισης», όπως είχε χαρακτηριστεί από τους ανθρώπους της ομάδας, ενώ όλοι θυμούνται τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν τότε από μια μεγάλη μερίδα του κόσμου. Ποιος μπορεί να έχει ξεχάσει τη «διπλή υποδοχή» σε αεροδρόμιο και «Μακεδονία Παλλάς», τα αυγά και τα γιαούρτια που πετάχτηκαν στο λεωφορείο της αποστολής;

Όπως και τότε, έτσι και τώρα, ο Ιβάν Σαββίδης δεν ήταν επικριτικός, αντίθετα προσπάθησε να τονώσει το ηθικό των παικτών, με τους οποίους είχε πολλά τετ α τετ και παρότι οι ισορροπίες έμοιαζαν εύθραυστες όλα τα θέματα και τα ζητήματα που απασχολούσαν τον οργανισμό είχαν μεταφερθεί να συζητηθούν μετά το τέλος του ευρωπαϊκού αγώνα.

Ο Βλάνταν Ίβιτς πήρε δραστικά μέτρα και στον «τελικός των τελικών» απέναντι στην Σλόβαν Λίμπερετς δεν έστειλε στο γήπεδο την ενδεκάδα που για καιρό θεωρούσε την καλύτερη του ΠΑΟΚ, πιθανότατα γιατί αυτοί που την αποτελούσαν έχασαν από τον Παναθηναϊκό κι έκαναν ένα κακό ματς, για να αποδειχθεί στην πράξη ότι πολύ καλά έκανε. Με πρωταγωνιστές παίκτες που τα’ κουγαν από την κερκίδα (Γλύκος, Αθανασιάδης, Πέλκας) ο «Δικέφαλος» κέρδισε 2-0 και εκείνη η πρόκριση έδιωξε τη μαυρίλα που είχε μαζευτεί πάνω από τον ουρανό της Τούμπας.

Η ΠΙΕΣΗ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ»

Από πολύ νωρίς μέσα στη χρονιά ο «πρωτάρης» Βλάνταν Ίβιτς είχε βρεθεί υπό πίεση και σε μια διαρκή προσπάθεια διαχείρισης της κατάστασης στο εσωτερικό της ομάδας.

Η κρίση στις σχέσεις ομάδας-κόσμου με τον Στέφανο Αθανασιάδη ήταν το πρώτο σημαντικό γεγονός, που ήρθε στην επιφάνεια μετά το δεύτερο παιχνίδι κόντρα στον Άγιαξ για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ακολούθησε η κρίση τις σχέσεις του Σέρβου τεχνικού με τον Γιώργο Τζαβέλλα, ο οποίος τον Σεπτέμβριο είχε ανανεώσει το συμβόλαιο του, αλλά τον Νοέμβριο βρέθηκε εκτός ομάδας, με όλα όσα έγιναν στο περιθώριο της εντός έδρας ήττας από τον Ατρόμητο, τις δηλώσεις του Ίβιτς, που οδήγησαν για διευκρινίσεις τους Μίχελ και Αθανασιάδη στο γραφείο του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα.

Ο ΠΑΟΚ είχε κατρακυλήσει στην 11η θέση και οι «παρεμβάσεις» στο ρόστερ της ομάδας κρίθηκαν απαραίτητες. Οι αλλαγές έφεραν τις αποχωρήσεις των Βελλίδη, Σκόνδρα, Τζιόλη, Τιάμ, Κοροβέση (δανεικός στον ΠΑΣ), την πώληση του Γκάρι Ροντρίγκες στη Γαλατάσαραϊ, ενώ τελικά μετά από πολλές διαπραγματεύσεις και κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τον Ιβάν Σαββίδη, ο Γιώργος Τζαβέλλας στις 13 Ιανουαρίου έλυσε την συνεργασία του.

ΟΤΑΝ «ΓΥΡΙΣΕ» ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ Ο ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ…

Από το ματς με την Σλόβαν Λίμπερετς και τον εγκλεισμό στο ξενοδοχείο «γύρισε ο διακόπτης» και ο «Δικέφαλος» άρχισε να συνδυάζει το καλό ποδόσφαιρο με θετικά αποτελέσματα στο γήπεδο.

Μέχρι και τις δύο αναμετρήσεις κόντρα στη Σάλκε για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, ο ΠΑΟΚ μέτρησε 12 νίκες σε 14 παιχνίδια (ηττήθηκε μόνο από τον ΠΑΣ στην Τούμπα, σ’ ένα ματς όπου ο Πασχαλάκης ως τερματοφύλακας της ομάδας των Ιωαννίνων έκανε την εμφάνιση της ζωής του…), μένοντας ζωντανός σε δύο διοργανώσεις και το κυριότερο έβαλε τις βάσεις, με διαδοχικές προκρίσεις επί του Παναιτωλικού, της Ξάνθης και του Παναθηναϊκού (με το εντυπωσιακό 4-0 στον ημιτελικό της Τούμπας) για την παρουσία του στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας. Κάπως έτσι έφτασε στο να κατακτήσει στο Βόλο το πρώτο από τα πέντε συνολικά τρόπαια της «εποχής Σαββίδη».

Στο πρωτάθλημα κέρδισε εύκολα τον Ολυμπιακό (2-0) και η πορεία του έφερε την ομάδα στη 2η θέση της κανονικής περιόδου, έξι βαθμούς (επί της ουσίας στο μείον 3, καθώς είχε ξεκινήσει με αφαίρεση τριών βαθμών το πρωτάθλημα) πίσω από τους Πειραιώτες.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΕΓΟΤΑΝ… ΑΛΕΞΑΝΤΑΡ ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ

Εντέλει ο ΠΑΟΚ κεφαλαιοποίησε εκείνη την κομβική απόφαση για αλλαγές. Με την ομάδα να συνεχίζει και μετά τον Δεκέμβριο στην Ευρώπη έγιναν σημαντικές διορθωτικές παρεμβάσεις και κινήσεις τον Ιανουάριο. Η ιδιοκτησία είχε αποφασίσει να στηρίξει την ομάδα και τον προπονητή, κάτι που αναμένεται να συμβεί και τώρα, καθώς δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι ο Ιβάν Σαββίδης έχει ρίξει «λευκή πετσέτα».

Όλοι θυμούνται ότι εκείνη την περίοδο η απάντηση της διοίκησης στην κρίση ήταν μεταγραφές με παίκτες επιπέδου. Έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη για την ενίσχυση στη δύσκολη από πολλές απόψεις χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Κι όμως, μια ομάδα που είχε στο ρόστερ της παίκτες όπως οι Μάτος, Ροντρίγκες, Κρέσπο, Βαρέλα, Κάνιας, Σάκχοφ, Περέιρα, Τσίμιροτ, Μπίσεσβαρ, Πέλκα, Αθανασιάδη, χρειαζόταν στήριξη και διορθωτικές κινήσεις τον χειμώνα που κόστισαν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

Εκείνον τον Ιανουάριο το προφανές πρόβλημα στην επίθεση καλύφθηκε με την απόκτηση του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς από τη Λέγκια Βαρσοβίας, αντί 1,9 εκατ. ευρώ, με τον Σέρβο φορ να γράφει τη δική του ιστορία τα επόμενα δύο χρόνια με την «ασπρόμαυρη» φανέλα.

Το ίδιο διάστημα στην Τούμπα ήρθαν ποιοτικοί ποδοσφαιριστές, όπως ο Πέδρο Ενρίκε (από τη Ρεν αντί 1,3 εκατ. ευρώ) και ο Αμρ Ουάρντα (από τον Παναιτωλικό αντί 800.000 ευρώ), ενώ αποκτήθηκε κι ο Λάζαρος Λάμπρου (από τον Ηρακλή αντί 400.000 ευρώ) που παραχωρήθηκε δανεικός στον Πανιώνιο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Δύσκολα με ΠΑΟΚ ο Μουκουντί

Ατομικό έκανε ο Αρόλντ Μουκουντί στην προπόνηση της ΑΕΚ, με τον Καμερουνέζο στόπερ να παραμένει εκτός ενόψει του ντέρμπι...

Στην ίδια κατηγορία