Έργα & ημέρες της διοίκησης Πρέλεβιτς

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση:

Θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις χειρότερες χρονικά περιόδους του μπασκετικού ΠΑΟΚ, ενός ιστορικού τμήματος που ιδρύθηκε το 1928 και το οποίο ανεξάρτητα από τις αγωνιστικές του επιτυχίες ανέκαθεν εισέπραττε τον σεβασμό φίλων και αντιπάλων.

Ο εμβληματικός αρχηγός της καλαθοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΟΚ, Μπάνε Πρέλεβιτς, ανέλαβε και τυπικά καθήκοντα προέδρου με τις ευλογίες του Ερασιτέχνη το 2011, όμως ο ίδιος είχε και στο παρελθόν επιχειρήσει να εμπλακεί στα διοικητικά.

Το 2009 η κατάσταση στο τμήμα ήταν επίσης τραγική. Ο ΠΑΟΚ την προηγούμενη χρονιά είχε καταφέρει να μείνει στην κατηγορία μόλις την τελευταία αγωνιστική καθώς η ήττα του Κολοσσού από την ΑΕΚ είχε ως αποτέλεσμα τον υποβιβασμό του Ρεθύμνου σε τριπλή ισοβαθμία.

Το πέρασμα του Δημήτρη Δρόσου αποδείχθηκε καταστροφικό κι ο Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ διαπραγματεύεται εκείνη την περίοδο την προοπτική δημιουργίας μιας επιτροπής σωτηρίας. Μεταξύ άλλων, ο Θανάσης Κατσαρής έρχεται σε επαφή και με τον Μπάνε Πρέλεβιτς. Ο Ερασιτέχνης μετά από διαβουλεύσεις προτιμάει την λύση του Μιλτιάδη Κανώτα. Ο Μπάνε οργισμένος από το «άδειασμα» απαντάει με συνέντευξη Τύπου: «Απαιτώ γραπτή απάντηση, όπως ζήτησαν από μένα κάποια πράγματα γραπτά, με επιχειρήματα, με τις υπογραφές όλων και την αντιπρόταση για να δούμε ποιο είναι το μέλλον της ομάδας. Απαιτώ και το πρακτικό από τη συνέλευσή τους για να τη δείξουμε στον κόσμο, γιατί την προσβολή που έχω νιώσει με αυτή τη συμπεριφορά δεν έχω νιώσει ποτέ στη ζωή μου! Αυτό δεν αφήνω σε κανέναν να το κάνει ειδικά στην ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ, ούτε να κοροϊδεύει εμένα ούτε τον κόσμο του ΠΑΟΚ», είπε ο απογοητευμένος και εκνευρισμένος Πρέλεβιτς.

Η διοίκηση Κανώτα θα προσπαθήσει την επόμενη διετία να επαναφέρει συνθήκες κανονικότητας, η επιτροπή σωτηρίας συγκεντρώνει ένα ποσό της τάξης των 300.000 ευρώ, ενώ στην πορεία η ίδια διοίκηση εντάσσει την ΚΑΕ στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, ώστε να αντιμετωπίσει οφειλές του παρελθόντος. Κι ενώ η διοίκηση Κανώτα ξεκινάει με τις καλύτερες των προθέσεων, δεν αποφεύγονται τα λάθη. Δημιουργούνται ξανά αγωνιστικά μπάτζετ, που δεν καλύπτονται από τα έσοδα.

Η ασπρόμαυρη ΚΑΕ το 2010 ήταν μια σχεδόν πτωχευμένη εταιρεία με χρέη της τάξης των 5 εκατ. ευρώ περίπου. Στην λίστα  του άρθρου 99 είχαν μπει περίπου 40 παίκτες(!), που είχαν λαμβάνειν χρήματα ενώ συνολικά η ΚΑΕ ΠΑΟΚ είχε περίπου 100 πιστωτές. Κάθε χρόνο ο ΠΑΟΚ εκτός από το μπάτζετ της τρέχουσας σεζόν είχε να πληρώνει ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσό σε χρέη του παρελθόντος.

Το 2011 έρχεται η ώρα το Πρέλεβιτς ο οποίος αναλαμβάνει την προεδρία έχοντας ως συνεργάτες του στο συμβούλιο τους Κώστα Πανάκα, Γιάννη Πολυχρονιάδη, Παύλο Σαλτσίδη και Βαγγέλη Γαλατσόπουλο, ως εκπρόσωπο του Ερασιτέχνη.

Λίγα χρόνια μετά η παρέα θα… διαλύσει εξαιτίας διαφωνιών σε αγωνιστικά, αλλά και ζητήματα διαχείρισης. Αργότερα θα διαταραχθούν μια για πάντα και προσωπικές σχέσεις ετών (Πανάκας – Πρέλεβιτς) εξαιτίας άγαρμπων, δίχως λογική αντιδράσεων του πρώην προέδρου της ΚΑΕ, που λησμόνησε κάποια στιγμή, πως δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένας απλός διαχειριστής μιας υπηρεσιακής διοίκησης πρωτοδικείου και όχι ιδιοκτήτης.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΘΛΙΒΕΡΗΣ «ΠΤΩΣΗΣ»

Το 2011 ο Πρέλεβιτς αντιλαμβάνεται γρήγορα πως μόνο με πολιτική λιτότητας μπορεί η ομάδα να έχει μέλλον: «Από ήττα ή κακή αγωνιστική χρονιά δεν εξαφανίζεται καμιά ομάδα. Εξαφανίζονται μόνο ομάδες με  κακή οικονομική διαχείριση. Όταν αναλάβαμε το 2011 όλοι έδιναν 5% πιθανότητες να μην πτωχεύσουμε», δήλωσε κάποια στιγμή ο Μπάνε για την κατάσταση που επικρατούσε πριν από μια 8αετία.

Ο Πρέλεβιτς τηρεί την υπόσχεση του και για μια 5αετία περίπου η ΚΑΕ ακολουθεί μια συγκεκριμένη συνταγή που επιτρέπει στην ομάδα όχι μόνο να υπάρχει, αλλά να στέκεται αξιοπρεπώς σε ευρωπαϊκές και εγχώριες διοργανώσεις έστω  και χωρίς την προοπτική για κάτι μεγαλύτερο.

Τα μπάτζετ των πρώτων ετών της διοίκησης Πρέλεβιτς ήταν εκ των χαμηλότερων στην ιστορία της ομάδας. Ταυτόχρονα δημιουργείται πίσω από τον Σούλη Μαρκόπουλο, (ενός κόουτς που είχε την οξυδέρκεια και την ικανότητα να λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο υπό συνθήκες «οικονομικών μνημονίων»), και μια ομάδα ανθρώπων που γνωρίζουν την μπασκετική αγορά και  ταυτόχρονα έχουν συναισθηματικό δέσιμο με την ομάδα.

Άνθρωποι όπως ο Νίκος Σταυρόπουλος κι ο Τέλης Ζουρνατζίδης προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες εντοπίζοντας μια πλειάδα παικτών, που ήρθαν στον ΠΑΟΚ έναντι χαμηλού τιμήματος και αποχώρησαν εισπράττοντας μεγάλη υπεραξία. Περιπτώσεις παικτών που η καριέρα τους «αναγεννήθηκε» μέσω του ΠΑΟΚ είναι αυτές των Χάτσερ, Κασελάκη, Μπόγρη, Ντι Τζέι Κούπερ,  Μαρκ Πέιν, Τζέικ  Όντομ, Κόνιαρης κ.α.

Ο ΠΑΟΚ της περιόδου 2011-2015 βρίσκει γενικότερα χημεία ως οργανισμός, βγαίνει δυο συνεχόμενες σεζόν 3ος, παίζει στην Ευρώπη, αγωνίζεται σε προκριματικά της Euroleague, αναδεικνύει καλούς ξένους και Έλληνες παίκτες. Κι όλα αυτά με σχετικά μικρά μπάτζετ.

Ο κύκλος της διοίκησης και ο ρόλος συγκεκριμένων προσώπων, ωστόσο, είχε κλείσει και τα επόμενα χρόνια θα άρχιζε σταδιακά η φθορά τους.

Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ «ΠΥΞΙΔΑΣ»

Η διοίκηση Πρέλεβιτς σταδιακά αρχίζει να χάνει την πυξίδα της μετά την πρώτη 4αετία. Ενώ η ΚΑΕ βλέπει σταδιακά την προσέλευση στο «PΑΟΚ SPORTS ARENA» να πέφτει (παρά την καλή αγωνιστική πορεία), δεν αναζητά έγκαιρα συμμάχους.

«Ένα διοικητικό συμβούλιο μιας μεγάλης ομάδας, όπως ο ΠΑΟΚ, πρέπει να αποτελείται από άτομα που να έχουν την δυνατότητα της ταμειακής διευκόλυνσης μικρών έστω ποσών, 10-20 χιλιάδων ευρώ και ειδικά για  το διάστημα μεταξύ Μαΐου –Σεπτεμβρίου όπου δεν υπάρχουν έσοδα. Από ένα σημείο κι έπειτα τι να το κάνεις ένα συμβούλιο όσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις τους συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου χωρίς καμία απολύτως οικονομική δύναμη;», αναρωτήθηκε σε ΠΑΟΚτσήδικο πηγαδάκι, πρώην μέλος δ.σ. της ΚΑΕ ΠΑΟΚ.

Ο ρόλος μιας υπηρεσιακής διοίκησης είναι συγκεκριμένος με έναν τετελεσμένο χρονικό ορίζοντα. Αυτό δεν γίνεται αντιληπτό ούτε από τους διοικούντες της ΚΑΕ, ούτε από αυτούς του Ερασιτέχνη. Ουδείς εκφράζει δημόσια την απορία του: «Ως πότε μια ανώνυμη εταιρεία όπως η ΚΑΕ ΠΑΟΚ θα λειτουργεί με υπηρεσιακή διοίκηση Πρωτοδικείου;».

ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΙΒΑΝ

Από την σεζόν 2014-15 κι έπειτα το τμήμα ζει στον… αστερισμό του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος ανταποκρίνεται σε προσκλήσεις της διοίκησης Πρέλεβιτς, εμφανίζεται σε παιχνίδια της ομάδας. Κάποια στιγμή μάλιστα συγκινείται από την στάση του Ελληνα τεχνικού, Σούλη Μαρκόπουλου, με αφορμή πρόταση συνεργασίας που του απεύθυνε ο Ολυμπιακός. Μετά το τέλος ευρωπαϊκού αγώνα με την Ζιέλονα Γκόρα ζητάει να τον δει, τον αγκαλιάζει και του δηλώνει την αμέριστη στήριξη του.

Η οικονομική βοήθεια του Ιβάν Σαββίδη από το 2014 και έπειτα, θα αρχίσει κάθε χρόνο να ανεβαίνει και κάπως έτσι η ΚΑΕ θα καταφέρει να μένει ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερη. Θα πετύχει να αποπληρώσει το σύνολο των πιστωτών, που είχαν υπαχθεί στο άρθρο 99 και θα βοηθήσει ουσιαστικά το καλαθοσφαιρικό τμήμα να αναγεννηθεί. Το κλίμα που όμως δημιουργείται είναι πως «από στιγμή σε στιγμή ο Ιβάν Σαββίδης θα εμπλακεί και μετοχικά με το μπάσκετ».  Ο ίδιος ουδέποτε αφήνει να εννοηθεί πως ενδιαφέρεται για την ΚΑΕ ΠΑΟΚ, αυτό που μονίμως επαναλαμβάνει ξεκάθαρα είναι πως «εγώ θα σας βοηθάω». Τίποτα περισσότερο , τίποτα λιγότερο.

Το 2016 νέες δυνάμεις έχουν προστεθεί στον ελληνικό μπασκετικό χάρτη και στην ΚΑΕ κρίνουν πως μετά από ένα μεγάλο διάστημα πολιτικής λιτότητας ήρθε η ώρα να γίνει ένα βήμα προς τα εμπρός προκειμένου η ομάδα να μείνει σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο. Άπαντες σχεδόν θεωρούν δεδομένη την στήριξη  του Ιβάν Σαββίδη σε βαθμό που σταματάει κάθε προσπάθεια αναζήτησης χρηματοδότη –επενδυτή για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας. «Γιατί να το κάνουμε; Αφού έχουμε Ιβάν Σαββίδη» είναι η σκέψη που ενδόμυχα κυριαρχεί μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στο «παλατάκι». Αρκετοί είναι αυτοί στα γραφεία του «PAOK SPORTS ARENA», που πιστεύουν πως είναι οι κατάλληλοι ώστε να υλοποιήσουν το μελλοντικό πλάνο, που θα χρηματοδοτεί για τα επόμενα χρόνια ο Ιβάν Σαββίδης. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον… ξενοδόχο.

Η ΑΠΟΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΜΟΙΡΙΔΗ

Παρά την παρουσία του στο παρελθόν σε διοικητικά συμβούλια της ΚΑΕ, παρά το γεγονός ότι επί σειρά ετών υπήρξε χορηγός της ομάδας, τα τελευταία χρόνια, ο κ. Αμοιρίδης έχει απομακρυνθεί από το καλαθοσφαιρικό τμήμα. Αντίθετα ενισχύει οικονομικά άλλα τμήματα του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, όπως το βόλεϊ γυναικών, το οποίο μάλιστα λίγους μήνες πριν κατάφερε να ανεβάσει στην μεγάλη κατηγορία. Μόνο πέρσι, το μπάτζετ της γυναικείας ομάδας βόλεϊ του ΠΑΟΚ στην pre-league ήταν 400.000 ευρώ, τα οποία κάλυψε ο κ. Αμοιρίδης!

Την ίδια στιγμή η ΚΑΕ… ξεφτιλίζεται και τρέχει στην FIBA  γιατί δεν είχε καλύψει μια οφειλή 1.500 ευρώ.

Το 2012 η έλευση του Δημήτρη Κοντομηνά ως χορηγού στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ σύμφωνα με πληροφορίες δυσαρέστησε έναν επίσης σημαντικό χορηγό του μπασκετικού τμήματος, τον Κώστα Αμοιρίδη, τον άνθρωπο που μετά το καταστροφικό πέρασμα του Δημήτρη Δρόσου, υπήρξε ουσιαστικά ο αιμοδότης του τμήματος, καθώς ανέλαβε βασικός χορηγός επί σειρά ετών της ομάδας μπάσκετ: «Από το 2009 ως το 2012 ο Αμοιρίδης είχε βάλει στον ΠΑΟΚ ένα ποσό της τάξης του 1,2 εκατ. ευρώ. Δεν τον τίμησαν σχεδόν ποτέ, αντίθετα οι διοικούντες της ΚΑΕ μετά από λίγους μήνες χορηγίας του κ. Κοντομηνά, έδωσαν στον επιχειρηματία το Κύπελλο της Γενεύης για να το πάρει σπίτι του. Γιατί τέτοιο ξεγύμνωμα;», ανέφερε δημοσίευμα της εποχής. Ο Αμοιρίδης ουδέποτε εξέφρασε δημόσια τα συναισθήματα του σχετικά με το θέμα, όμως οι σχέσεις της ΚΑΕ μαζί του διαταράχθηκαν.

«ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΕ ΡΩΤΗΣΑΝ;»

«Γιατί δεν ρώτησαν εμένα εάν ήθελα να μπω εγώ βασικός χορηγός της φανέλας του ΠΑΟΚ; Δεν το έκανα μήπως τα προηγούμενα χρόνια;», λένε πως μετέφερε ο ίδιος σε μια ιδιωτική συζήτηση για το ζήτημα. Η διοίκηση Πρέλεβιτς στην συνέχεια προσπάθησε να κρατήσει τις ισορροπίες με τον  Αμοιρίδη. Το 2014 μάλιστα διοργανώθηκε και εκδήλωση με τον Αμοιρίδη να καλεί σε γεύμα την ομάδα. Εκεί δημοσιογράφοι τον ρωτούν εάν ενδιαφέρεται να γίνει ιδιοκτήτης της ομάδας μπάσκετ: «Αφήνω μια χαραμάδα. Το βλέπω όμως δύσκολο με τις δραστηριότητες που έχω» λέει. Τα επόμενα χρόνια η εταιρεία του κ. Αμοιρίδη (Αμοιρίδης – Σαββίδης Α.Ε.) που είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος και διανομέας των ηλεκτρονικών, ηλεκτρικών και μεγάλων οικιακών συσκευών των εταιρειών MORRIS, F&U, UNITED και DAEWOO Electronics, θα γιγαντωθεί και θα εδραιωθεί ως μια εκ των ισχυρότερων στο είδος τους στην Ελλάδα.

Είναι απορίας άξιον πως έναν τέτοιο ΠΑΟΚτσή, η διοίκηση του Πρέλεβιτς τον απομάκρυνε από την ΚΑΕ.

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑΣ

Το 2012, την δεύτερη χρονιά της προεδρίας του Πρέλεβιτς μια ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο αρχίζει να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα. Το μέλος της διοίκησης του ΠΑΟΚ, ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, άνθρωπος της αγοράς και καλός γνώστης της ελληνικής επιχειρηματικότητας γνώριζε καλά τον Μανώλη Μαλέλη, στενό συνεργάτη του Δημήτρη Κοντομηνά στην Βόρειο Ελλάδα. Κάποιες χαλαρές συζητήσεις σχετικά με την προοπτική εμπλοκής του δαιμόνιου επιχειρηματία στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ εξελίσσονται σε σοβαρά μίτινγκ στο «στρατηγείο» του Δημήτρη Κοντομηνά στην Αθήνα.

Το deal κλείνει με την ΚΑΕ ΠΑΟΚ να εξασφαλίζει μια χορηγία ύψους 150-200 χιλιάδων ευρώ (ασφαλιστική εταιρεία Prime) με τους εκπροσώπους της ασπρόμαυρης ΚΑΕ να ελπίζουν σε μελλοντική μετοχική εμπλοκή του στην εταιρεία.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ.Μαλέλη και την κ.Καϊλή που είδαν με χαρά την προοπτική αυτής της συνεργασίας. Είμαι χαρούμενος που οι εταιρίες μου και εγώ θα σταθούμε όπως αξίζει, δίπλα σε έναν σύλλογο με όνομα και ιστορία. Ο ΠΑΟΚ είναι ιδέα, έχει ιστορία και παρελθόν, όμως το μέλλον είναι αυτό που μετράει. Πρέπει να επανέλθει στα επίπεδα που του αξίζει. Θα είμαι δίπλα σε αυτή την προσπάθεια. Αυτή τη φανέλα θα τη βάλω στο γραφείο μου» ήταν τα λόγια του Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος έλαβε μία φανέλα με το όνομά του και τον αριθμό «1», αλλά και μία μπάλα με τις υπογραφές των παικτών στην επίσημη παρουσίαση της ομάδας τον Οκτώβριο του 2012.

Οι σχέσεις ΠΑΟΚ – Μαλέλη – Κοντομηνά για μια διετία θα διατηρηθούν σε καλό επίπεδο, η χορηγία θα ανανεωθεί άλλες τρεις φορές,  όμως οι αισιόδοξες προβλέψεις περί μεγαλύτερης και ουσιαστικότερης εμπλοκής του στην ΚΑΕ θα διαψευστούν.

Το 2014 μετά από συνάντηση που έγινε στην Αθήνα, παρουσία του Μαλέλη, ο Κοντομηνάς διευκρίνισε στους Πρέλεβιτς και Γαλατσόπουλο πως η σχέση των δυο πλευρών δεν θα γίνει ιδιοκτησιακή, αλλά θα παραμείνει χορηγική. Την επόμενη σεζόν η συνεργασία της ΚΑΕ ΠΑΟΚ με τον Δ. Κοντομηνά θα λάβει τέλος με τους διοικούντες του Δικεφάλου να εντείνουν πλέον τις προσπάθειες τους με στόχο την καλύτερη προσέγγιση στον Ιβάν Σαββίδη.

Η ΧΡΟΝΙΑ – ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΟ ΧΑΟΣ

Η χρονιά που ολοκληρώθηκε, εξελίχθηκε σε… μαρτύριο, παρά την παρουσία της ομάδας σε έναν τελικό κυπέλλου και τις καλές της εμφανίσεις, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων, που προκάλεσαν γκρίνιες, αποχωρήσεις και αποχές παικτών.

Η τελευταία γενική συνέλευση της ΚΑΕ θα επιβεβαιώσει με νούμερα και αποδείξεις  το οξύ οικονομικό πρόβλημα που έχει πλέον το καλαθοσφαιρικό τμήμα.

Το 2017, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου προσλήφθηκε, χωρίς να εξηγηθεί ποτέ ο λόγος, με την ΚΑΕ να απομακρύνει άγαρμπα και απροειδοποίητα τον Σούλη Μαρκόπουλο, που έκανε ήδη πλάνα για την επόμενη σεζόν!

Είχε προηγηθεί ψηφοφορία μεταξύ των διοικούντων της ΚΑΕ για το θέμα, στην οποία μειοψήφησαν οι Καραμπέρης και Κατσιώρας, που επέμειναν στην παραμονή Μαρκόπουλου. 

Το διαζύγιο με τον Σούλη Μαρκόπουλο δεν ήταν «βελούδινο» και θα αφήσει «πληγές».  Πληροφορίες αναφέρουν πως κάποια στιγμή έδειξε ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο «διαζύγιο» και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βγήκε ο ίδιος ο Σαββίδης!

Πέρσι, μετά το τέλος της αγωνιστικής σεζόν 2017-18 κάτι φαίνεται πως αρχίζει να αλλάζει στην σχέση ΚΑΕ – Ιβάν. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ δείχνει πιο απόμακρος και επιφυλακτικός απέναντι σε πρόσωπα που μέχρι πρότινος φαίνονταν να εμπιστεύεται απόλυτα(;). Πόσοι λόγοι υπάρχουν, άραγε, για να χάσει κάποιος την εμπιστοσύνη του σε κάποιον άλλον;

Σταδιακά αρχίζει να κλείνει η… κάνουλα των εμβασμάτων. Ο Πρέλεβιτς στις αρχές της σεζόν δίνει μια συνέντευξη στην οποία αναφέρει την επιθυμία του να αποχωρήσει από την ΚΑΕ. Πολλοί θεωρούν πως η κίνηση αυτή του Μπάνε ήταν ένα ακόμη στρατηγικό λάθος θεωρούν πως με αυτή  την «απειλή αποχώρησης» πέταξε το γάντι στον Σαββίδη. Άλλοι εξέλαβαν την κίνηση της «εξόδου» του κι ως έμμεσο εκβιασμό, προς την πλευρά του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ!

«ΈΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ»

Πριν από την έναρξη της σεζόν 2018-19  παρότι είχε αρχίσει να διαφαίνεται η αλλαγή της στάσης του Ιβάν Σαββίδη, η ΚΑΕ δημιουργεί ενός πλούσιο ρόστερ με το μπάτζετ (μόνο το αγωνιστικό, χωρίς την εφορία) να εκτοξεύεται στα 800.000 ευρώ! Με το τεχνικό τημ, το προσωπικό, την εφορία και τα λειτουργικά, το μπάτζετ μπορεί να πλησίαζε και τα 2.000.000 ευρώ.

Πολλοί είπαν ότι το μπάτζετ ανέβηκε παράλογα, προκειμένου με αγωνιστικές επιτυχίες να πειστεί ο Σαββίδης όχι μόνο να μείνει κοντά στην ΚΑΕ, αλλά να αυξήσει κατά κάποια εκατομμύρια την χρηματοδότηση για να διεκδικήσει θέση στην Ευρωλίγκα! Κάποιοι έχτιζαν παλάτια στην άμμο και προφανώς «τζόγαραν» στην πλάτη του ΠΑΟΚ.

«Κάνοντας τον προϋπολογισμό, έχω κάνει λάθος εκτίμηση της αγοράς. Στόχος ήταν να ακολουθήσουμε την αγορά, για να έχουμε αξιοπρεπή παρουσία. Παίρνω την ευθύνη. Εμείς πρέπει να βρούμε τον ιδιοκτήτη, εμείς πρέπει να βρούμε το δρόμο. Όλα αυτά τα χρόνια, πίστευα ότι δεν είναι δουλειά μας αυτή. Έκανα λάθος. Για το θέμα του μπάτζετ, έκανα λάθος εκτίμηση εγώ. Δεν ωφελεί πουθενά πούμε που. Το θέμα της ιδιοκτησίας, έπρεπε να το έχουμε ξεκινήσει πριν 2-3 χρόνια», θα δηλώσει ο Μπάνε Πρέλεβιτς. Ήταν όμως πολύ αργά.

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΣΤΟΝ ΙΒΑΝ

Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ έχει περιέλθει σε ένα άνευ προηγουμένου αδιέξοδο εξαιτίας μιας σειρά αστοχιών και λαθών σε θέματα οικονομικής διαχείρισης με αποτέλεσμα τα χρέη να απειλούν την ύπαρξη του

Στην τελευταία γενική συνέλευση της ΚΑΕ, κατέστη σαφές πως ο ΠΑΟΚ έχει οφειλές της τάξης του 1.500.000 ευρώ στο δημόσιο, ενώ περίπου 2.500.000 ευρώ οφείλονται σε πιστωτές. Η χρονιά που τέλειωσε άφησε επίσης άνοιγμα άνω των 600.000 ευρώ. Όλα αυτά χωρίς να υπολογίζεται η οικονομική στήριξη, που έχει προσφέρει ο Ιβάν Σαββίδης.

Ο Α.Σ. ΠΑΟΚ έχει καταγράψει αναλυτικά όλες τις υποχρεώσεις της ΚΑΕ. Τα στοιχεία έχουν δοθεί στο επιτελείο του Ιβάν Σαββίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταγραφεί ανά μήνα οι ανάγκες της εταιρείας και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα χρειαστεί χρηματοδότηση άνω του 1 εκατ. ευρώ ώστε να ορθοποδήσει  ξανά το μπάσκετ. Έχει μεταφερθεί και η υποσημείωση πως η καθυστέρηση χρηματοδότησης θα δημιουργήσει νέες οφειλές εξαιτίας αντιδράσεων παικτών (προσφυγές, ban, έξτρα δικαστικά έξοδα) που θα μεγαλώσουν το χρέος. Στον Ιβάν Σαββίδη έχει κατατεθεί επίσης η ανάγκη να εκμεταλλευτεί η ΚΑΕ νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ώστε να ενταχθεί στην ρύθμιση για τις 120 δόσεις, ρύθμιση την οποία περιμένουν πολλές αθλητικές και όχι μόνο επιχειρήσεις της χώρας.

Σήμερα, η ΚΑΕ είναι ουσιαστικά στα πρόθυρα της διοίκησης και για να επιβιώσει χρειάζεται το… μάννα εξ ουρανού.

Υπολογίζεται ότι χρειάζεται ΑΜΕΣΑ ένα ποσό γύρω στις 400.000 ευρώ για να τακτοποιήσει περσινές οφειλές και να πάρει πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα, ειδάλλως ο δρόμος δείχνει… Β’ Εθνική.

Θα χρειαστούν μέσα στο μήνα άλλες τουλάχιστο 200.000 ευρώ για να ξεκινήσει να στήνεται μια ομάδα και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της σεζόν θα χρειαστούν περίπου 1.500.000 ευρώ. Που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, ένας Θεός ξέρει, όταν λέγεται ότι ακόμη και τα τηλεοπτικά της επόμενης σεζόν είναι εκχωρημένα…

ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Το μπάτζετ της τελευταίας σεζόν δείχνει πως στην ΚΑΕ αγνόησαν παντελώς την πραγματικότητα! Απίστευτα συμβόλαια τύπου… Ζάρα (ύψους 75.000 ευρώ περίπου), ήταν πέρα από κάθε λογική, με αποτέλεσμα να ξεφύγει η κατάσταση. Το «Keep PΑΟΚ Alive» ήταν μια απέλπιδα προσπάθεια, χωρίς σοβαρό πλάνο, που έγινε αφού διαπιστώθηκε πως το «καράβι» οδεύει με μαθηματική ακρίβεια στα βράχια.

Tέλος, η ύπαρξη αλαζονικών συμπεριφορών κατά καιρούς από κύκλους της ΚΑΕ, κάθε φορά που διατυπώνονταν μια αντίθετη άποψη ή μια κριτική σχετικά με τον μπασκετικό ΠΑΟΚ  ήταν ένα ακόμη δείγμα λανθασμένης νοοτροπίας που υπήρχε στους κόλπους της ομάδας. Μια διοίκηση πρωτοδικείου, πίστεψε κάποια στιγμή ότι μπορεί να διοικεί ως ιδιοκτήτης. Κάπου εκεί, χάθηκε η μπάλα…

Πείτε μας πώς σας φάνηκε το άρθρο
1Like0Love0Haha0Wow1Sad0Angry

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο