Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Έρχεται η ώρα της αλήθειας

Δημοφιλή

Στις 24 Απριλίου του 2020, εν μέσω πανδημίας, το ερευνητικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας έριξε την βόμβα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η εισήγηση της Παναγιώτας Σπανού ήταν πραγματικός κεραυνός εν αιθρία αφού μεταξύ άλλων, ζητά τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού και του Ατρόμητο για χειραγώγηση αγώνων και την αποβολή των ιδιοκτητών τους από το ποδόσφαιρο.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η Σπανού έστειλε την υπόθεση στο δικαστικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας ζητώντας :

* Τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού και του Ατρομήτου καθώς και πρόστιμο 3.000.000 ευρώ στην κάθε ΠΑΕ,

* την εφ’ όρου ζωής απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Γιώργου Σπανού με το ποδόσφαιρο

* την εφ’ όρου ζωής απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο των Γεωργίου Σαρρή, Θεόδωρου Κουρίδη, Αριστείδη Σταθόπουλου, Νικόλαου Προύντζου, Ιωάννη Παπακωνσταντίνου, Γεωργίου Δούρου, Αθανάσιου Μπριάκου και Κωνσταντίνου Ιωαννίδη,

* την 10ετή απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο στους Απόστολο Αμπάρκιολη, Αλέξανδρο Δημητρόπουλο, Ηλία Σπάθα, Ιωάννη Αγγελόπουλου και Ρικάρντο Σα Πίντο.

Όλοι οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν στο δικαστικό τμήμα για παραβίαση (μεταξύ άλλων) του άρθρου 27 του Κώδικα Δεοντολογίας περί προκαθορισμού αποτελέσματος αγώνα για στοιχηματικούς λόγους.

Τα παιχνίδια, που σύμφωνα με την εισήγηση της Παναγιώτας Σπανού έχουν χειραγωγηθεί για στοιχηματικούς σκοπούς είναι τα : Εργοτέλης – Καλλονή (19/1/2015), Βέροια – Ολυμπιακός (1/2/2015), Βέροια – ΟΦΗ (17/1/2015), ΟΦΗ – Παναθηναϊκός (15/2/2015), Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός (1/11/2014), ενώ ο Ευάγγελος Μαρινάκης κατηγορείται και για τον αγώνα Ολυμπιακός – Ατρόμητος (4/2/2015).

Η κ. Σπανού απεφάνθη ότι οι κατηγορούμενοι “ενεργώντας κατά τρόπο που βλάπτει την ακεραιότητα αυτών των αγώνων, αλλά και της διοργάνωσης, στο πλαίσιο της οποίας έκαστος αγώνας έλαβε χώρα, αντιαθλητικά, ανήθικα και διεφθαρμένα, με τον επιπρόσθετο σκοπό να προσπορίσουν στον εαυτό τους και σε τρίτους περιουσιακά οφέλη μέσω χρηματικών αποδόσεων από στοιχηματισμό, σκοπό τον οποίο εντέλει πέτυχαν, καθώς ο επιμέρους αγώνας είχε την επιδιωκόμενη έκβαση, ήτοι θα πρέπει να παραπεμφθούν για παράβαση των διατάξεων των άρθρων 1, 2 στοιχ. (1), (ε) σε συνδυασμό με το άρθρο που τιτλοφορείται «έννοια των όρων», 26 και 27 του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΠΟ, καθώς και του άρθρου 22 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ του έτους 2014. Ομοίως για το αδίκημα του άρθρου 27 του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΠΟ θα πρέπει να παραπεμφθεί και η ομάδα του Ολυμπιακού, καθώς εμπλέκεται στα προπεριγραφόμενα αδικήματα ο Ευάγγελος Μαρινάκης ως αξιωματούχος της”.

Η ΑΚΡΟΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η ακροαματική διαδικασία στην Επιτροπή Δεοντολογίας ολοκληρώθηκε την προπερασμένηΤετάρτη και η Επιτροπή έδωσε προθεσμία στους κατηγορούμενους να καταθέσουν υπομνήματα μέχρι την περασμένη Τρίτη. Ως το τέλος του μήνα, αναμένεται η απόφαση του δικαστικού τμήματος για να φανεί αν θα υιοθετήσει την εισήγηση του ερευνητικού τμήματος ή θα την απορρίψει και θα αθωώσει τους κατηγορούμενους.

Οι τελευταίοι απέκρουσαν τις κατηγορίες, τις οποίες υποστήριξαν σε μεγάλο βαθμό οι Δημήτρης Μελισσανίδης και Γιάννης Αλαφούζος, που κατέθεσαν ως μάρτυρες, ενώ κατέθεσε και η Παναγιώτα Σπανού, που σημείωσε πως εμμένει στην εισήγησή της θεωρώντας πως υπάρχει ενοχή. «Θα εμείνω στην έκθεσή μου, το αποδεικτικό υλικό συνελέγη από την ποινική διαδικασία. Τα συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία θεωρήθηκαν επαρκή και από το δικαστικό τμήμα για να πάει η υπόθεση σε ανακριτική διαδικασία. Ορισμένοι ανασκεύασαν τις αρχικές τους καταθέσεις, άλλοι όχι…», είπε, καθιστώντας σαφές ότι στο αποδεικτικό υλικό υπάρχουν και οι νομίμως υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τον Πειθαρχικό Κώδικα, “ο βαθμός απόδειξης που απαιτείται είναι η σφοδρή πιθανολόγηση”, κάτι που δυσκολεύει τα πράγματα για τους κατηγορούμενους. Δεν απαιτούνται “ατράνταχτες αποδείξεις”.

ΤΙ ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας κι αν είναι καταδικαστική για τον Ολυμπιακό, τότε αρχίζουν τα όργανα! Όσοι καταδικαστούν μπορούν να προσφύγουν στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ, που όμως δεν μπορεί να εκδικάσει μέσα στον Αύγουστο. Τι σημαίνει αυτό; Αν ο Ολυμπιακός τιμωρηθεί με υποβιβασμό, δεν θα έχει που να δικαιωθεί άμεσα και θα κινδυνεύει με απώλεια του πρωταθλήματος και αποβολή από την Ευρώπη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Η επιθετική συγκομιδή του ΠΑΟΚ στο Conference League

Η φετινή πορεία του ΠΑΟΚ στο Conference League σταμάτησε στα προημιτελικά της διοργάνωσης, με τους παίκτες του Δικεφάλου να...

Στην ίδια κατηγορία