Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επιστροφή στην Ισπανία που τον… «πληγώνει»

Δημοφιλή

Το πρώτο εκτός έδρας παιχνίδι για τους ομίλους του Europa League δίνει σήμερα ο ΠΑΟΚ κόντρα στη Γρανάδα. Κρίνοντας από το παρελθόν, η Ισπανία κάθε άλλο παρά «φιλόξενη» χώρα για το Δικέφαλο είναι.

Η ιστορία των αγώνων του ΠΑΟΚ επί ισπανικού εδάφους άρχισε να γράφεται την 1η Οκτωβρίου 1975, όταν έδωσε τη ρεβάνς του 1-0 εναντίον της Μπαρτσελόνα για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

O αγώνας δεν είχε μεταδοθεί τηλεοπτικά στην Ελλάδα, παρά μόνο ραδιοφωνικά. Και η μάχη μπροστά σε 40 χιλιάδες φιλάθλους αποδείχτηκε άνιση, αφού η υπεροχή των γηπεδούχων μεταφράστηκε στο συντριπτικό 6-1 (ο Κρόιφ και η παρέα του έφθασαν μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης, όπου αποκλείστηκαν από τη Λίβερπουλ, μετέπειτα κάτοχο του τίτλου). Μοναδικός σκόρερ των φιλοξενούμενων ήταν ο Αναστασιάδης (77΄). Για την ομάδα του Λόραντ είχαν παίξει οι Φούρτουλα, Γκουερίνο, Πέλλιος, Αποστολίδης, Ιωσηφίδης, Κούδας, Σαράφης, Αναστασιάδης, Κερμανίδης, Ασλανίδης και Παρίδης.

Η… ταλαιπωρία της ασπρόμαυρης αποστολής συνεχίστηκε και εκτός γηπέδων, αφού αναγκάστηκε να παραμείνει στη Βαρκελώνη και την επόμενη ημέρα, μια και είχαν ακυρωθεί οι πτήσεις της Ιμπέρια. Τελικά, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη (μέσω Φρανκφούρτης) την προπαραμονή του ντέρμπι της πρεμιέρας με τον Παναθηναϊκό, κι αφού οι παίκτες του Λόραντ είχαν κάνει και προπόνηση στο Οφενμπαχ. Το 3-1, πάντως, της Τούμπας επί των «πράσινων» ήταν η αρχή της πορείας προς την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος.

ΑΤΥΧΗΣΕ ΜΕ ΣΕΒΙΛΛΗ

O ΠΑΟΚ επέστρεψε στην Ισπανία μετά από επτά χρόνια για να δώσει τη ρεβάνς με τη Σεβίλλη για το β΄ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Και παρουσία 65 χιλιάδων θεατών στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» της Ανδαλουσίας οι γηπεδούχοι ανέτρεψαν το 2-0 της Τούμπας με το εμφατικό 4-0, περνώντας στο γ΄ γύρο της διοργάνωσης, όπου αποκλείστηκαν από την Καϊζερσλάουτερν (το τρόπαιο στο τέλος της σεζόν κατέληξε στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης).

Βέβαια, η ιστορία του αγώνα ρεβάνς με τη Σεβίλλη θα μπορούσε να είχε γραφτεί διαφορετικά, αν η τύχη χαμογελούσε στους φιλοξενούμενους στη φάση του 74΄ (με το σκορ στο 3-0), όταν ο Κωστίκος με καρφωτή κεφαλιά είχε σημαδέψει τα αντίπαλα δοκάρια. Το τέταρτο γκολ των Ισπανών είχε σημειωθεί στο 90΄, όταν όλος ο ΠΑΟΚ είχε βγει μπροστά για να πετύχει το «χρυσό» γκολ, που όμως δεν ήρθε.

Για την ομάδα του Χέερ είχαν αγωνιστεί οι Φούρτουλα, Σίγγας, Σκαρτάδος, Ψαρράς (78΄ Γκουερίνο), Τρίμχολντ (49΄ Δημόπουλος), Αλαβάντας, Ιωσηφίδης, Κούδας, Γεωργόπουλος, Δαμανάκης και Κωστίκος.

ΣΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΤΟΥ ΧΑΒΟΥ

Πέντε ημέρες πριν τον αγώνα της 21ης Οκτωβρίου 2010 με τη Βιγιαρεάλ για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, η διοίκηση Ζαγοράκη αποφάσιζε την απομάκρυνση του Παύλου Δερμιτζάκη, που χρεώθηκε την κακή εκκίνηση του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα (μετά από έξι αγωνιστικές είχε μαζέψει μόλις πέντε βαθμούς). Χρόνος για να βρεθεί διάδοχος δεν υπήρχε και έτσι η σκυτάλη έμεινε στα χέρια του Μάκη Χάβου, μέχρι τότε βοηθού του Δερμιτζάκη. Στην περίπτωση του Χάβου αποδείχθηκε το «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», αφού παρέμεινε στον πάγκο μέχρι το τέλος της σεζόν.

Ο ΠΑΟΚ έπαιξε στο Μαδριγάλ χωρίς τον Πάμπλο Γκαρσία. Παραμονές της αναχώρησης της αποστολής, ο Ουρουγουανός είχε αποχωρήσει από την προπόνηση στη Σουρωτή, επικαλούμενος …αδυναμία να παίξει ως αριστερός χαφ, όπως του ζήτησε ο Χάβος. Ο Γκαρσία τράβηξε κι άλλο το σχοινί, αφού την επομένη αρνήθηκε να συναντήσει τον Παντελή Κωνσταντινίδη, μήπως και βρίσκονταν κάποια λύση. Εμεινε, φυσικά, εκτός αποστολής, αν και ταξίδευσε στην Ισπανία μαζί με οπαδούς.

Παρουσία 1.500 φιλάθλων του, ο ΠΑΟΚ είχε σταθεί αξιοπρεπώς κόντρα στη Βιγιαρεάλ, ωστόσο δεν απέφυγε την ήττα με 1-0. Ο Δικέφαλος είχε παραταχθεί με τους Κρέσιτς, Μπουσαϊντί, Τσιρίλο, Κοντρέρας, Σνάουτσνερ, Βιτόλο, Φωτάκη, Βιεϊρίνια, Ιβιτς, Ελ Ζαρ (85΄ Κουτσιανικούλης) και Μουσλίμοβιτς (80΄ Αθανασιάδης).

«ΕΚΤΕΛΕΣΗ» ΑΠΟ ΒΙΕΡΙ

Εχοντας αποκλείσει την Αρσεναλ, ο Δικέφαλος κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει την επίσης πολύ ισχυρή Ατλέτικο Μαδρίτης στο δεύτερο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ της σεζόν 1997-98.

Πριν «πετάξει» για την Ισπανία, ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει 2-1 τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι της Τούμπας («πάλι καλά που χάσαμε μόνο 2 -1» είχε δηλώσει ο Μπάγεβιτς). Το… δρόμο για την ισπανική πρωτεύουσα θα έπαιρναν και οι «ερυθρόλευκοι», μια και θ’ αντιμετώπιζαν τη Ρεάλ (γνώρισαν βαριά ήττα με 5-1). Η συνύπαρξη, μάλιστα, οπαδών ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού στη Μαδρίτη είχε προκαλέσει κινητοποίηση στις τάξεις της τοπικής αστυνομίας.

Ο Αγγελος Αναστασιάδης είχε ξανά στη διάθεση του τον Μαραγκό (είχε χάσει λόγω τιμωρίας τη ρεβάνς με τη Σπάρτακ Τρνάβα και τα δύο ματς με την Αρσεναλ), όχι όμως τον –τιμωρημένο με κάρτες-Τασιόπουλο, αλλά και τον Βρύζα, τον οποίο άφησε εκτός αποστολής εξαιτίας πειθαρχικού παραπτώματος. Ηταν χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου κόντρα στην Ατλέτικο ο Δικέφαλος έπαιξε χωρίς φορ (ο Ζουμπούλης μπήκε αλλαγή στο β΄ μέρος) και μόνο ο Φρατζέσκος έπαιξε πιο μπροστά από τους συμπαίκτες του.

Μπροστά σε 28 χιλιάδες θεατές (η βροχή είχε περιορίσει την προσέλευση των Ισπανών φιλάθλων) η ομάδα του Αναστασιάδη είχε δεχτεί τον απόλυτο αιφνιδιασμό, αφού στο 12΄ έχανε με 2-0. Ο Φρατζέσκος «απάντησε» στο 21΄ με απίθανη εκτέλεση φάουλ, όμως, με τα γκολ του Βιέρι το σκορ, εννέα λεπτά μετά την έναρξη του β΄ μέρους, έφθασε στο 4-1 (στη φάση του 54΄ ο Μιχόπουλος άφησε την μπάλα, κοντά στο σημείο του κόρνερ, να περάσει κάτω από τα πόδια του για να βγει άουτ, ο Βιέρι την πρόλαβε και με σουτ πάνω από την τελική γραμμή την έστειλε με απίστευτο τρόπο στα δίχτυα). Το τέρμα του Μαραγκού (65΄) αναπτέρωσε τις ελπίδες του ΠΑΟΚ, όμως στο 74΄ ο Κίκο έκανε το τελικό 5-2.

Για τους ηττημένους είχαν αγωνιστεί οι Μιχόπουλος, Ολιβάρες, Κολομπούρδας, Ζαφειρίου (30΄ Σιδηρόπουλος), Καπετανόπουλος (70΄ Κατσούρης), Ζαγοράκης, Φρατζέσκος, Τουρσουνίδης, Μαραγκός, Νάγκμπε και Βελής (46΄ Ζουμπούλης).

ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Η κλήρωση του πρώτου γύρου του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ της σεζόν 1990-91 είχε φέρει αντίπαλο του ΠΑΟΚ τη Σεβίλλη. Και το πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου 1990, στο «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν».

Οι γηπεδούχοι, με μοναδικό ξένο στην ενδεκάδα τον Αυστριακό επιθετικό Αντον Πόλστερ, πίεσαν την εστία του Γκιτσιούδη, αλλά δεν δημιούργησαν πολλές ευκαιρίες. Οσο για τους φιλοξενούμενους, βγήκαν στην κόντρα επίθεση, ωστόσο δεν βρήκαν το «χρυσό» γκολ. Μοιραία το ματς έληξε χωρίς σκορ. Για την ομάδα του Γιάκομπς είχαν παίξει οι Γκιτσιούδης, Χοσάμ Χασάν, Μήτογλου, Καραγεωργίου, Μητσιμπόνας (46΄ Μαγκντί), Αλεξούλης, Λαγωνίδης, Σκαρτάδος, Αναστασιάδης (72΄ Μπορμπόκης), Τουρσουνίδης, Λεοντιάδης. Στον πάγκο είχαν καθίσει και οι Τερζής, Πλίτσης και Παλάσκας.

Οσο για τη ρεβάνς με τη Σεβίλλη, κρίθηκε στα πέναλτι, όπου οι Ισπανοί πήραν την πρόκριση με 4-3.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Η πρόκριση έφερε… τραπέζι στον ΠΑΟΚ!

Τραπέζι παρέθεσαν οι Αδερφοί Νικολαΐδη στην ομάδα Πόλο του ΠΑΟΚ Domus Ergo, μετά την μεγάλη πρόκριση στους ημιτελικούς Α1...

Στην ίδια κατηγορία