Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Επιχείρηση «ανατροπή στην Τούμπα»

Δημοφιλή

Για όγδοη φορά στην ευρωπαϊκή του ιστορία καλείται ο ΠΑΟΚ-σήμερα εναντίον της Μποέμιαν-ν΄ ανατρέψει στο γήπεδο της Τούμπας ήττα στο πρώτο ματς με διαφορά ενός γκολ. Ποιος είναι ο απολογισμός στις επτά προηγούμενες προσπάθειες του; Τέσσερις προκρίσεις και τρεις αποκλεισμοί.

Από φέτος, βέβαια, υπάρχει μια σημαντική διαφοροποίηση, που έχει να κάνει με την κατάργηση του εκτός έδρας γκολ. Το παράδειγμα με το προ διετίας παιχνίδι κόντρα στη Σλόβαν για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ είναι χαρακτηριστικό. Εχοντας χάσει -με γκολ που δέχτηκε στις καθυστερήσεις-στον πρώτο αγώνα στην Μπρατισλάβα με 1-0, η ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα επικράτησε μεν στη ρεβάνς της 29ης Αυγούστου 2019 με 3-2 (σκόρερ των γηπεδούχων οι Λημνιός 49΄, Σφιντέρσκι 50΄, Γιαννούλης 87΄), ωστόσο αποκλείστηκε, μένοντας εκτός ομίλων της διοργάνωσης. Με την αλλαγή του κανονισμού, ΠΑΟΚ και Σλόβαν θα διεκδικούσαν την πρόκριση στην παράταση, ενδεχομένως και στα πέναλτι.

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΜΕ ΟΥΝΤΙΝΕΖΕ

Ηταν στις 9 Νοεμβρίου 2000, όταν ο Δικέφαλος απέκλειε την Ουντινέζε για το β΄ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε ηττηθεί με 1-0 στο πρώτο ματς στο Φρίουλι και το έργο της στη ρεβάνς της Τούμπας ήταν πολύ δύσκολο. Πόσο μάλλον όταν ο αγώνας είχε μπει στο τελευταίο 20λεπτο και οι γηπεδούχοι δεν είχαν βρει το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα.  Τη λύση έδωσαν τελικά οι παίκτες, που ήρθαν από τον πάγκο. Στο 74΄ ο Καμπς (έντεκα λεπτά νωρίτερα είχε μπει στο παιχνίδι) άνοιξε το σκορ με κεφαλιά, στέλνοντας το ματς στην παράταση. Και μια ακόμη κεφαλιά του Αργεντινού μεσοεπιθετικού στο 103΄ έβαλε μπροστά την ομάδα του με 2-0. Το τελικό 3-0 διαμόρφωσε στο 108΄ ο Φρούσος, που επίσης είχε έρθει ως αλλαγή από τον πάγκο.

ΑΠΟΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΤΗΝ ΤΑΞΗ

Θύμα έκπληξης είχε πέσει η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη στον εκτός έδρας αγώνα εναντίον της άσημης πορτογαλικής Λεϊσόες για τον α΄ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ της σεζόν 2002-03. Στη ρεβάνς, όμως, της 3ης Οκτωβρίου 2002 (είχαν διατεθεί μόλις 5.960 εισιτήρια) ο ΠΑΟΚ αποκατέστησε την τάξη. Πριν τη συμπλήρωση του πρώτου 20λεπτου, είχε πετύχει δύο γκολ (15΄ Σαλπιγγίδης, 17΄ Οκκάς), παραβιάζοντας άλλες δύο φορές την αντίπαλη εστία στο β΄ μέρος (57΄ Κουτσόπουλος, 79΄ Οκκάς), μέχρι οι φιλοξενούμενοι να μειώσουν προς το τέλος για το 4-1.

ΠΑΡΤΙ ΜΕ ΛΟΚΟΜΟΤΙΒΑ

Η ήττα με 2-1 στο Ζάγκρεμπ από τη Λοκομοτίβα για το β΄ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ της σεζόν 2015-16 είχε δημιουργήσει αμφιβολίες ως προς την πρόκριση της ομάδας του Ιγκόρ Τούντορ στην επόμενη φάση. Η ρεβάνς, ωστόσο, της 23ης Ιουλίου 2015 μπροστά σε περίπου δεκαπέντε χιλιάδες φιλάθλους (11. 861 εισιτήρια) εξελίχτηκε σε… πάρτι για τους γηπεδούχους, μια και στο 14΄ το σκορ είχε πάει στο 3-0 με τα γκολ των Λούκας, Μακ και Πέλκα. Το ημίχρονο έκλεισε με 4-0 (34΄ Κίτσιου), ενώ το τελικό 6-0 είχε διαμορφωθεί με τα τέρματα των Αντριάσεβιτς (αυτογκόλ 59΄) και Μακ (84΄). Μεταξύ των δύο αγώνων με τους Κροάτες είχε γίνει αποδεκτή η παραίτηση του Παντελή Κωνσταντινίδη, ο οποίος συνέχισε στην Αλ Ιτιχάντ της Σ. Αραβίας ως βοηθός του Λάσλο Μπόλονι. Επιπλέον, δύο ημέρες μετά τη ρεβάνς με τη Λοκομοτίβα ο Τούντορ άφηνε εκτός ομάδας τους Ρατς, Γκολάσα, Μάρτενς και Περέιρα.

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΝΑΠΟΛΙ ΤΟΥ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ

Ξεχωριστή θέση στη σχετική λίστα αγώνων ρεβάνς κατέχει η αναμέτρηση της 6ης Οκτωβρίου 1988 με τη Νάπολι του Μαραντόνα, ενός από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο ΠΑΟΚ είχε σταθεί άτυχος στην κλήρωση του πρώτου γύρου του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ωστόσο το 1-0 του πρώτου αγώνα στο Σαν Πάολο (πλέον στάδιο «Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα») άφηνε ανοιχτή την υπόθεση της πρόκρισης ενόψει της ρεβάνς. Μόνο που εκείνη κρίθηκε ουσιαστικά μόλις στο 18΄, όταν ο Καρέκα άνοιξε το σκορ, αξιοποιώντας την ασίστ του Μαραντόνα.

«Δείξαμε περισσότερο σεβασμό στη Νάπολι απ’ όσο θα έπρεπε» δήλωνε μετά το παιχνίδι ο Ίσραελ, ο οποίος εξηγούσε και το σκεπτικό του για τη χρησιμοποίηση του Λαγωνίδη ως προσωπικού φρουρού του Μαραντόνα, δίνοντας παράλληλα στο Σκαρτάδο ρόλο οργανωτή του παιχνιδιού. Ο τελευταίος είχε διαμορφώσει στο 65΄ της αναμέτρησης το τελικό 1-1.

ΕΥΚΟΛΑ ΜΕ ΖΙΜΠΡΟΥ

Το όνομα της Ζίμπρου δεν τρόμαζε κανέναν στην κλήρωση των πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, ωστόσο το 1-0 στο Κισινάου (εκτός αποστολής για το ματς στη Μολδαβία είχαν μείνει οι Τζαβέλλας και Βίτορ για πειθαρχικό παράπτωμα στη διάρκεια προπόνησης) σήμανε συναγερμό ενόψει της ρεβάνς. Ενδιάμεσα η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη είχε «σκοντάψει» και στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, φέρνοντας 1-1 στην Τούμπα με την Καλλονή. Στο δεύτερο παιχνίδι, πάντως, κόντρα στους Μολδαβούς (φωτ.), που είχε διεξαχθεί στις 28 Αυγούστου 2014 (14.843 εισιτήρια), ο Δικέφαλος «καθάρισε» εύκολα με 4-0 με τα γκολ των Περέιρα (11΄), Αθανασιάδη (45΄), Μακ (79΄) και Μάρτενς (84΄), εκμεταλλευόμενος και το γεγονός ότι από το 42΄ οι φιλοξενούμενοι έπαιζαν με παίκτη λιγότερο.

ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ

Πριν από ένα χρόνο, και πάλι ο ΠΑΟΚ καλούνταν ν’ ανατρέψει ήττα με 2-1. Η πρόκληση, βέβαια, απέναντι στην Κράσνονταρ ήταν τεράστια, μια και αν τα κατάφερνε, θα περνούσε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Στη ρεβάνς, όμως, της 30ης Σεπτεμβρίου 2020 (μεταξύ των δύο αγώνων με τους Ρώσους είχε μεσολαβήσει η εκτός έδρας ισοπαλία χωρίς γκολ στο Πανθεσσαλικό στάδιο κόντρα στο Βόλο) έχασε ξανά με 2-1 (σκόρερ του ΠΑΟΚ στο 77΄ ο Ελ Καντουρί), συνεχίζοντας την ευρωπαϊκή του πορεία στο Γιουρόπα Λιγκ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Η επιθετική συγκομιδή του ΠΑΟΚ στο Conference League

Η φετινή πορεία του ΠΑΟΚ στο Conference League σταμάτησε στα προημιτελικά της διοργάνωσης, με τους παίκτες του Δικεφάλου να...

Στην ίδια κατηγορία