Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Επένδυση διαρκείας από τον Σαββίδη

Δημοφιλή

Ιλιγγο προκαλούν τα αριθμητικά δεδομένα στην περίπτωση του ΠΑΟΚ και του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος επενδύει ετησίως -κατά μέσο όρο-20 εκ. ευρώ και πλέον για τις ανάγκες της ΠΑΕ.

Συνυπολογίζοντας την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ, που αποφασίστηκε στη γενική συνέλευση μετόχων την περασμένη Τετάρτη, και η οποία θα φθάσει τα 28 εκ. ευρώ, το συνολικό ποσό, που έχει διαθέσει ο Ιβάν Σαββίδης από τον Αύγουστο του 2012 (όταν και ανέλαβε τις τύχες της ΠΑΕ) μέχρι σήμερα έχει φθάσει τα 145.229.878 ευρώ.

Αν επιχειρήσει κάποιος να μετατρέψει το παραπάνω ποσό σε δραχμές, θα διαπιστώσει ότι το ποσό αγγίζει τα 50 δις! (49.487.033.133 δραχμές για την ακρίβεια).

Να σημειωθεί ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 28 εκ. ευρώ είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει επί ημερών Σαββίδη (εννοείται ότι είναι και η μεγαλύτερη από την ίδρυση της εταιρείας). Ποια είναι η εξήγηση για αυτό το γεγονός; Τα αγωνιστικά στάνταρ της ομάδας έχουν απογειωθεί, οι απαιτήσεις είναι μεγάλες και για τον ΠΑΟΚ η κατάκτηση του πρωταθλήματος (και του κυπέλλου) είναι ο ξεκάθαρος στόχος. Και για να εξυπηρετηθεί ο συγκεκριμένος στόχος απαιτούνται άφθονα κεφάλαια. Από την άλλη, η μεγάλη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατέστη αναγκαία, προκειμένου να καλυφθούν και οι ζημίες, που προκλήθηκαν από τη μη συμμετοχή της ομάδας σε φάση ομίλων κάποιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης (έστω κι αυτής του Γιουρόπα Λιγκ). Η προηγούμενη μεγαλύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είχε γίνει τον περασμένο Ιούνιο και ήταν ύψους 15 εκ. ευρώ.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΟ FINANCIAL FAIR PLAY

Οσο για το περίφημο Financial Fair Play; Θα ήταν ψέμα να ισχυρίζονταν στην ΠΑΕ ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα. Αυτό που λένε –και ειπώθηκε δια στόματος Μάκη Γκαγκάτση στην τελευταία συνέλευση των μετόχων-είναι ότι η κακή ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας από τη σεζόν 2017-18 και μετά (μη συμμετοχή σε φάση ομίλων στις δύο από τις τρεις τελευταίες σεζόν, συμπεριλαμβανόμενης και της φετινής) έχει αναπόφευκτα αρνητικό αντίκτυπο στο Financial Fair Play. Αλλωστε, η αλήθεια είναι ότι τα έσοδα μιας ΠΑΕ έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με την παρουσία της ομάδας στους ομίλους μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Και δεν είναι μυστικό ότι τα έσοδα του ΠΑΟΚ ήταν κατά πολύ αυξημένα σ’ εκείνες τις σεζόν, που είχε να επιδείξει καλές ευρωπαϊκές πορείες, φθάνοντας να παίζει στο Γιουρόπα Λιγκ και μετά την περίοδο των γιορτών.

«Είναι κάτι που το ελέγχουμε» τόνισε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ, βάζοντας τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

Ετσι κι αλλιώς, στον ΠΑΟΚ έχουν πολύ ψηλά στις προτεραιότητες τους το συγκεκριμένο ζήτημα και προετοιμάζονται από τώρα για την αξιολόγηση της ΠΑΕ από την ΟΥΕΦΑ στο τέλος της σεζόν (30 Ιουνίου). Σε κάθε περίπτωση, αυτό που ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές ομάδες είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει απόκλιση στα έσοδα-έξοδα μεγαλύτερη των 30 εκ. ευρώ στη διάρκεια μιας τριετίας. Σε αντίθετη περίπτωση, επεμβαίνει η ΟΥΕΦΑ και επιβάλλει ποινές, κάτι που έχουν βιώσει στο πρόσφατο παρελθόν ισχυροί σύλλογοι, όπως η Μίλαν, η Μάντσεστερ Σίτι και η Παρί Σεν Ζερμέν, που τιμωρήθηκαν για οικονομικές ατασθαλίες.

ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Τι μπορεί να σημαίνουν τα υπάρχοντα δεδομένα για το Financial Fair Play ενόψει της επικείμενης μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου; Μήπως θα υπάρξει πρόβλημα για την ΠΑΕ, εφόσον θελήσει να προχωρήσει στην απόκτηση ενός ή και περισσότερων παικτών, προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω το ρόστερ; Ο Γκαγκάτσης κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει τέτοια ανησυχία, προσθέτοντας ότι στον ΠΑΟΚ δεν θα αλλάξουν την πολιτική, που ακολούθησαν και στις προηγούμενες μεταγραφικές περιόδους. Με άλλα λόγια, μπορούν να προχωρήσουν και σε αγορά, και σε πώληση παικτών, υπενθυμίζοντας, ως παράδειγμα την παραχώρηση, πριν δέκα μήνες, του Πρίγιοβιτς και τη σχεδόν ταυτόχρονη απόκτηση του Σφιντέρσκι.

Μια πιο καθαρή εικόνα για την πορεία εσόδων – εξόδων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα υπάρξει στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, που κάθε χρόνο διεξάγεται προς τα τέλη του Δεκεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Ισχυρή έκρηξη σε στρατιωτική βάση νότια της Βαγδάτης

Η φιλοϊρανική πολιτοφυλακή Χασντ ας Σααμπί («Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης»), η οποία έχει ενταχθεί στον ιρακινό στρατό, ανακοίνωσε σήμερα ότι...

Στην ίδια κατηγορία