Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Eνα wonderkid στην Τούμπα!

Δημοφιλή

Τα ασπρόμαυρα του πάνε. Τον εμπνέουν. Μέσα σε τέσσερα χρόνια έσπασε ότι ρεκόρ υπήρχε με την Παρτίζαν. Τα κόκκινα της Μπενφίκα λες και του πήραν τις μαγικές του δυνάμεις. Ο Άντρια Ζίβκοβιτς είναι μόλις 24, μα είναι σαν να έχει ζήσει 10 ζωές!

«Ξεντύσου, μπαίνεις». Το ρολόι έδειχνε το 65ο λεπτό και το εκτός έδρας ματς με την Νόβι Πάζαρ για την 25η αγωνσιτική ήταν κολλημένο στο 0-0. Ο τεχνικός της Παρτίζαν, Βλάντιμιρ Βερμέζοβιτς έψαχνε έναν game-changer, κάποιον να αλλάξει την ενέργεια της αναμέτρησης.

Ο 16χρονος Άντρια ξεντύθηκε βιαστικά και μπήκε κάτωχρος στο γήπεδο. Σε μία από τις πρώτες του ενέργειες, μία φαρμακερή του σέντρα – σουτ σταμάτησε στο δοκάρι. Το 0-0 έμεινε ως το τέλος, όμως αυτό δεν εμπόδισε τους ασπρόμαυρους να κατακτήσουν το 6ο συνεχόμενο πρωτάθλημα.

Ωστόσο, μία ασυνεννοησία για το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο, έστειλε τον Άντρια Ζίβκοβιτς ξανά στην ομάδα νέων. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν το δύσκολο. Το δύσκολο ήταν να προσαρμοστεί στο Βελιγράδι, αφήνοντας το Νόβισαντ σε ηλικία 13 ετών για να ενταχθεί στις ακαδημίες της ομάδας που υποστήριζε από μικρός.

Μόλις μπήκε η τζίφρα στο τριετές συμβόλαιο, αυτό που συνέβη δεν μπορούσε να το περιμένει ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός των «γκρόμπαρι». Στις 25 Αυγούστου του 2013, λίγες ημέρες μετά τα 17α του γενέθλια, σκόραρε το πρώτο του επαγγελματικό γκολ απέναντι στην Ραντνίτσκι. Τον Σεπτέμβριο ακολούθησαν γκολ σε τρία συνεχόμενα παιχνίδια απέναντι σε Ραντ, Σλόμποντα Ούζιτσε και OFK Βελιγραδίου!

Τα media τρελάθηκαν. Η φήμη του εξαπλώθηκε σε όλο τον πλανήτη. Ένα wonderkid εν τη γεννέσει του. Σε ηλικία 17 ετών και 80 ημερών, σε ένα φιλικό στο Βελιγράδι απέναντι στην Ιαπωνία έγινε ο νεαρότερος παίκτης που φορά την φανέλα με το εθνόσημο, σπάζοντας το στοιχειωμένο ρεκόρ του Πέτερ Μρκέλα. Θα το είχε σπάσει νωρίτερα, μα δεν προλάβαινε να βγάλει διαβατήριο για το εκτός έδρας ματς με την Ουαλία -ο Σίνισα Μιχάιλοβιτς του είχε στείλει την κλήση.

«ΣΕΡΒΟΣ ΡΟΜΠΕΝ»

Τον βάφτισαν «Σέρβο Ρόμπεν». Η ικανότητα του να παίζει με ανάποδο πόδι από τα δεξιά και να συγκλίνει προκαλούσε χάος στις αντίπαλες άμυνες. Ήταν το παιδί των ρεκόρ. Πριν τελειώσει την παρθενική του χρονιά (2013-14) πρόλαβε να μείνει για πάντα στην ιστορία. Στο παιχνίδι με την Ράντνιτσκι σε ηλικία 17 ετών, 7 μηνών και 18 ημερών έγινε ο νεαρότερος αρχηγός στην ιστορία της Παρτίζαν! Ασύλληπτο.

Η επόμενη σεζόν (2014-15) ήταν ακόμα καλύτερη. Έπαιξε σε 40 παιχνίδια (7 γκολ) και πήρε τα πρώτα του 10 ευρωπαϊκά ματς. Μα, το καλοκαίρι ήταν ονειρώδες. Στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής Νέων με την Σερβία παίζοντας και στα 7 παιχνίδια. Το γκολ του απέναντι στο Μεξικό με απευθείας φάουλ ψηφίστηκε το καλύτερο της διοργάνωσης. Δεν υπήρχε πια ομάδα της ευρωπαϊκής ελίτ που να μην τον είχε ψηλά στην μεταγραφική της λίστα.

Καπάκι και η ευρωπαϊκή έκρηξη. Σκόραρε διαδοχικά απέναντι Ντίλα Γκόρι, Στεάουα, Άλκμααρ (δις), Άουγκσμπουργκ, Άλκμααρ στην πορεία μέχρι τους ομίλους του Europa League, έκανε ονειρώδη σεζόν με 12 γκολ σε 27 παιχνίδια, όμως η άρνηση του να ανανεώσει με την Παρτίζαν τον έστειλε στην εξέδρα.

ΑΝΤΑΡΤΗΣ

Είχε πάρει την απόφαση του να υπογράψει ως ελεύθερος στην Μπενφίκα, ένα ηγεμονικό πενταετές συμβόλαιο με συνολικές απολαβές 12,5 εκατομμυρίων ευρώ. Εκεί, όμως, ζορίστηκε. Δεν δικαίωσε ποτέ τις προσδοκίες. Δεν προσαρμόστηκε, δεν είδε κανέναν προπονητή να του δείχνει την εμπιστοσύνη που ήθελε. Τα φόρτωσε -λιγάκι- στον κόκορα. Δεν δούλεψε όσο έπρεπε, το κορμί του δεν βελτιώθηκε. Η νοοτροπία του ήταν ένα θέμα.

Στις τρεις πρώτες χρονιές πήρε ευκαιρίες (24, 30 και 29 επίσημα ματς αντίστοιχα), αλλά η αστερόσκονη είχε εξαφανιστεί. Πήγε στο Μουντιάλ της Ρωσίας (2018), αλλά έπαιξε μόνο ένα παιχνίδι απέναντι στην Βραζιλία. Από πέρσι, η Μπενφίκα έψαχνε ομάδα να τον «ξεφορτωθεί». Αγωνίστηκε ελάχιστα, μόλις 124 λεπτά. Πριν από μερικές ημέρες εξαγόρασε τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του και αφού απέρριψε προτάσεις γεμάτες λεφτά από Σαουδική Αραβία, έρχεται στην Τούμπα. Μοιάζει σαν να έζησε 10 ζωές. Αλλά είναι μόνο 24. Δεν είναι πια παιδί, αλλά ψάχνει το θαύμα της αναγέννησης.

*17 είναι το αγαπημένο του νούμερο. Το φορούσε και στην Παρτίζαν και στην Μπενφίκα, διότι ο πατέρας του, Γιόβιτσα έχει γεννηθεί στις 17 του μήνα.

*17 είναι και οι συμμετοχές του με την Εθνική Ανδρών της Σερβίας, ενώ μετρά 52 ματς και 21 γκολ μετρά με τις μικρές εθνικές.

*24 ασίστ σε 88 συμμετοχές έγραψε σε μία τετραετία στην Μπενφίκα, όμως πέτυχε μόνο 4 γκολ. Αντίθετα με την Παρτίζαν είχε 24 τέρματα και 13 ασίστ σε 93 συμμετοχές.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Έκλεισε με νίκη την κανονική διάρκεια ο ΠΑΟΚ

Για την 18η και τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας της Α1 χάντμπολ γυναικών, ο ΠΑΟΚ Mαteco επικράτησε του Πανοράματος...

Στην ίδια κατηγορία