Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ενα αντίο με δάκρυα

Δημοφιλή

Η περίοδος των μεταγραφών δεν περιλαμβάνει, φυσικά, μόνο αποκτήσεις παικτών, αλλά και «διαζύγια», τα οποία ενίοτε είναι επώδυνα, είτε για τη μία, είτε για την άλλη πλευρά. Ενας τέτοιος πικρός χωρισμός ήταν για τον Κώστα Φρατζέσκο με τον ΠΑΟΚ, με τον οποίο είχε «δεθεί» σε μεγάλο βαθμό στη διάρκεια της θητείας του στην Τούμπα.

Ηταν σαν σήμερα πριν 21 χρόνια (7 Ιουνίου 2000), όταν δόθηκε η αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο «μίστερ φάουλ» δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρια του. «Εδώ γνώρισα τι θα πει πραγματική αγάπη από τους φιλάθλους προς έναν ποδοσφαιριστή. Μπορεί να μην είμαι ΠΑΟΚτσής, όμως νιώθω περηφάνεια για το ότι φόρεσα τη φανέλα αυτής της ομάδας. Μόνο ο κόσμος του ΠΑΟΚ ξέρει να εκτιμά και, την ίδια στιγμή, να λειτουργεί και με συναίσθημα» ήταν τα πιο χαρακτηριστικά λόγια του Φρατζέσκου, με τα οποία έγραψε τον επίλογο της πετυχημένης παρουσίας του στην Τούμπα.

«Στον ΠΑΟΚ έφτασα στην κορυφαία στιγμή της καριέρας μου και στον ΠΑΟΚ ήθελα να την ολοκληρώσω. Δυστυχώς δεν τα κατάφερα και τώρα είμαι υποχρεωμένος να κοιτάξω μπροστά» είχε συμπληρώσει, προσθέτοντας ευχαριστίες για τρεις συγκεκριμένους ανθρώπους: τον Κώστα Ορφανό, που τον έφερε στη Θεσσαλονίκη, τον Αγγελο Αναστασιάδη («ναι, είχα κάποιες κόντρες, αλλά ποτέ δεν κρατήσαμε κακία ο ένας στον άλλον») και τον Θανάση Ακριβόπουλο, τότε πρόεδρο της ΚΑΕ και στενό συνεργάτη του Γιώργου Μπατατούδη.

Στον πάγκο του Δικεφάλου βρίσκονταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος είχε συναντηθεί με τον ποδοσφαιριστή και του είχε εξηγήσει ότι δεν βρίσκονταν στα πλάνα του για τη σεζόν, που θ’ ακολουθούσε.

«Το πρόβλημα για μένα υπήρχε ολόκληρη τη σεζόν, και όχι μόνο επί Μπάγεβιτς» είχε δηλώσει ο Φρατζέσκος, ο οποίος δεν ήταν και στις βασικές επιλογές του Αρι Χάαν, που είχε αρχίσει την περίοδο 1999-2000. Αντίθετα, ξεχώριζε τον Αναστασιάδη, ο οποίος, δεν «ήταν ο πρώτος σε θέματα προπόνησης, αλλά ήταν ο πρώτος σε θέματα διαβάσματος παιχνιδιού και ψυχολογίας. Ήταν πάντα με τους παίκτες».

Μεγαλωμένος στην Αθήνα και παίζοντας μπάλα στις αλάνες της Καλλιθέας, ο Φρατζέσκος είχε συμπάθεια από μικρός στον Παναθηναϊκό, στον οποίο είχε τη χαρά να αγωνιστεί και να διακριθεί. Τα όσα έζησε, όμως, στην Τούμπα τον έκαναν να ομολογήσει ότι «ήμουν τυχερός που φόρεσα τη φανέλα του ΠΑΟΚ, λατρεύτηκα και πρόσφερα».

Είχε πάρει μεταγραφή από τον ΟΦΗ στον ΠΑΟΚ τον Ιανουάριο του 1997, όταν ο Γιώργος Μπατατούδης συμπλήρωνε ένα χρόνο παρουσίας στο τιμόνι του ΠΑΟΚ. Όμως, η πρόοδος που είχε να παρουσιάσει αγωνιστικά ο Δικέφαλος, σε σχέση με το προβληματικό του παρελθόν, ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Η μεταμόρφωση ήρθε (και) με την απόκτηση από την ομάδα του Ηρακλείου του διεθνή μεσοεπιθιετικού, ο οποίος ηγήθηκε της εκπληκτικής προσπάθειας του ΠΑΟΚ στο δεύτερο γύρο εκείνης της σεζόν (οι Ασπρόμαυροι πέτυχαν την έξοδο τους στην Ευρώπη μετά από απουσία πέντε χρόνων).

ΤΟ 60% ΤΩΝ ΓΚΟΛ ΗΤΑΝ ΜΕ ΦΑΟΥΛ!

Οσοι είχαν την τύχη να τον βλέπουν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 να αγωνίζεται με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, ασφαλώς θα θυμούνται τη χαρακτηριστική ευχέρεια του να σκοράρει με χτυπήματα φάουλ. Με το Δικέφαλο είχε πετύχει συνολικά 54 γκολ. Από αυτά, τα μισά και παραπάνω (32!), ήταν με φάουλ. Το εκπληκτικό ήταν ότι, στο ίδιο χρονικό διάστημα, δεν είχε την ίδια ικανότητα από το σημείο του πέναλτι, αφού σε τρεις απόπειρες του είχε αστοχήσει ισάριθμες φορές! Λες και το τείχος παικτών, που κάθε φορά ορθώνονταν μπροστά του, τον βοηθούσε να σημαδέψει καλύτερα την αντίπαλη εστία…

Να σημειωθεί ακόμη ότι τον Ιανουάριο του 1997 είχε φθάσει στην Τούμπα με προίκα έξι γκολ από τον ΟΦΗ. Και με τη φανέλα του ΠΑΟΚ πρόλαβε να πανηγυρίσει δεκαέξι προσωπικές επιτυχίες σε 20 συμμετοχές! Συνολικός απολογισμός πρωταθλήματος εκείνης της σεζόν; 22 τέρματα (τα δώδεκα με εκτελέσεις φάουλ) και δεύτερη θέση στον πίνακα των σκόρερ (ο Αλεξανδρής είχε ένα γκολ περισσότερο).

ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 1998, ο Φρατζέσκος ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος (όπως και ο Ντίνος Αγγελίδης) με την παράταξη του Θρασύβουλου Λαζαρίδη, που διεκδικούσε το δήμο Θεσσαλονίκης. Απολαμβάνοντας πολύ υψηλά ποσοστά δημοφιλίας εκείνη την εποχή, ήταν απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος, έστω κι αν η παράταξη Λαζαρίδη δεν κατάφερε να κερδίσει το δήμο. Ο Φρατζέσκος σκέφτονταν, αφού ολοκλήρωνε την ποδοσφαιρική καριέρα του, να γίνει μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης, ωστόσο τα πράγματα με την ομάδα του ΠΑΟΚ δεν εξελίχτηκαν όπως ο ίδιος περίμενε και υπολόγιζε.

ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΞΕΧΑΣΑΝ

Ένα μήνα μετά την αποχώρησή του από την Τούμπα, ο Φρατζέσκος θα έβρισκε τη νέα ποδοσφαιρική του στέγη. Θα συνέχιζε, πάντως, να φορά ασπρόμαυρα, αφού είχε συμφωνήσει να συνεχίσει την καριέρα του στην ομάδα της Καλαμάτας. Μάλιστα, ως αρχηγός της μεσσηνιακής ομάδας θα υποδέχονταν τον ΠΑΟΚ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της σεζόν 2000-01 (0-0). Κάποια στιγμή, βέβαια, θα πήγαινε να παίξει στην Τούμπα και ως αντίπαλος, κάτι που συνέβη στις 28 Ιανουαρίου 2001. Οι φίλαθλοι του Δικεφάλου στις κερκίδες τον είχαν υποδεχθεί με χειροκροτήματα, αναγνωρίζοντας την επί τρεισήμισι χρόνια προσφορά του στην ομάδας τους. Και πριν την έναρξη του αγώνα αντιπροσωπεία των οργανωμένων οπαδών είχε απονείμει στον Φρατζέσκο μια τιμητική πλακέτα. Ο διεθνής μεσοεπιθετικός είχε περάσει ως αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα, πετυχαίνοντας, μάλιστα, στο 61΄ (με εκτέλεση φάουλ…) το μοναδικό γκολ των φιλοξενούμενων ( η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε σαρώσει τον αντίπαλο της με 7-1). Μετά την Καλαμάτα, ο Φρατζέσκος αγωνίστηκε με τη φανέλα του Ιωνικού, ενώ ακολούθησε το πέρασμα του από την Κύπρο (ΑΕΚ Λάρνακας). Και πριν ολοκληρώσει την καριέρα του, έπαιξε και σε Αρη και Προοδευτική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Το όνειρο της πρόκρισης «έσβησε» από νωρίς

Μένοντας μακριά από τον καλό του εαυτό, ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε από την Κλαμπ Μπριζ με 0-2 και αποχαιρέτισε τη...

Στην ίδια κατηγορία