Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Έφαγαν τον γάιδαρο, τώρα μένει μόνο η ουρά….

Δημοφιλή

Ο Μαουρίσιο και ο Αντελίνο Βιεϊρίνια επέστρεψαν στην ενεργό δράση, ωστόσο για να αποδώσουν ξανά όπως παλιά θα χρειαστεί ακόμα λίγος χρόνος.

Τα ντεσιμπέλ ανέβηκαν, τα τσιμέντα της Τούμπας σείστηκαν, αρκεί μόνο ένα νεύμα του, ένα βλέμμα του, ένα απλό περπάτημα με την φανέλα του ΠΑΟΚ για να προκαλέσει ντελίριο. Μετά από 190 σκληρές ημέρες γεμάτες προσπάθεια, πόνο, προσμονή, υπομονή, ο Αντελίνο Βιεϊρίνια είδε φως στο τούνελ, επέστρεψε στην αγωνιστική δράση απέναντι στην Λαμία, 190 ημέρες μετά τον σοκαριστικό τραυματισμό του στην Λάρισα.

Αυτό ήταν; Τώρα θα δούμε τον κανονικό Βιεϊρίνια; Η αλήθεια είναι πως αυτό είναι το πρώτο στάδιο της επιστροφής. Για να δούμε τον αληθινό Πορτογάλο θα χρειαστεί κι άλλος χρόνος. Πόσος; Κανείς δεν ξέρει. Αυτά τα πράγματα γίνονται σιγά – σιγά. Η πίεση απαγορεύεται.

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε έναν αθλητή. Αυτό το «κρακ» στο γόνατο είναι ότι πιο ανατριχιαστικό μπορεί να ακούσει. Ο αιώνιος φόβος. Ένας απλός άνθρωπος μπορεί να ζήσει φυσιολογικά, να περπατά κανονικά χωρίς να χρειαστεί καν επέμβαση αποκατάστασης. Ένας αθλητής όμως οφείλει να οδηγηθεί στο νυστέρι. Να βάλει ένα νέο μόσχευμα που πρέπει να αφομοιωθεί, να «δέσει», να κολλήσει, για να κάνει το πόδι όπως πριν. Είναι σαν να βάζεις κάτι ξένο στον οργανισμό σου. Μόνο και μόνο ψυχολογικά θέλει δουλειά για να το αποδεχθείς.

Το σύνηθες διάστημα για την επιστροφή κυμαίνεται από τους 6 ως τους 9 μήνες. Ωστόσο, ένας γνωστός Αμερικανός γιατρός τον οποίο συμβουλεύονται ουκ ολίγες ομάδες του ΝΒΑ (Τιμ Χιούιτ) με αφορμή τον ίδιο τραυματισμό του Κλέι Τόμσπον δήλωσε πρόσφατα πως κατά την γνώμη του οι αθλητές πρέπει να επιστρέφουν στα 2 χρόνια, αν γυρίσει κάποιος πριν τους 12 μήνες το ρίσκο να πάθει ξανά το ίδιο είναι τεράστιος!

Επιστρέφοντας από ένα τέτοιο τραυματισμό, ο αθλητής πρέπει να ακούει πάντα το σώμα του. Δεν πρέπει να υπερβάλλει ποτέ, οι μυϊκοί τραυματισμοί (συνήθως στο άλλο πόδι στήριξης) παραμονεύουν.

Η οριστική επανένταξη (όχι το να παίξεις ξανά, αλλά το να μπορείς να παίξεις για 90 λεπτά σε φουλ ρυθμό όπως πριν) είναι μία σειρά από στάδια που αφορούν το ιατρικό σκέλος (δηλαδή την χειρουργική τεχνική), το πρόγραμμα αποκατάστασης και την προπονητική διαδικασία. Όλα πρέπει να γίνουν τέλεια, επαγγελματικά. Η ψυχολογία και η θετική σκέψη βοηθούν, αν και ο φόβος επανατραυματισμού δεν φεύγει ποτέ από το μυαλό, όποιου έχει υποστεί έναν τέτοιο τραυματισμό. Η αρνητική ενέργεια, η αρνητική σκέψη, πολλές φορές έχει άμεση μετάβαση στο σώμα. Αν φοβάσαι μην τυχόν πάθεις κάνει, ενστικτωδώς πας πιο χαλαρά στις φάσεις, κάτι που στην πραγματικότητα σε κάνει πιο ευάλωτο! Τα τεστ επανόδου στα οποία υποβλήθηκαν τόσο ο Μαουρίσιο, όσο και ο Αντρέ ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά. Οι μυϊκές ενοχλήσεις, τα σφιξίματα που νιώθει ο Βραζιλιάνος μετά την επάνοδο του στην ενεργό δράση στο παιχνίδι με την ΑΕΚ είναι φυσιολογικά, είναι μέρος της διαδικασίας.

Σταδιακά, τα 10 λεπτά, θα γίνουν μισάωρο. Το μισάωρο, θα γίνει ένα ημίχρονο. Το ημίχρονο, μία ώρα και αυτό ένα ολόκληρο ματς. Μέχρι τότε, λογικά θα βλέπουμε εκλάμψεις της κλάσης τους, απαραίτητες όμως για να ανεβαίνει η ψυχολογία τους. Αμφότεροι έφαγαν τον γάιδαρο, μένει η ουρά. Δεν χρειάζεται ούτε αυστηρότητα, ούτε ανυπομονησία μαζί τους. Αν όλα κυλήσουν φυσιολογικά στο δεύτερο γύρο της Super League όλα θα είναι όπως παλιά…

Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ…

Το ημερολόγιο έδειχνε 17 Φεβρουαρίου, 22 ημέρες πριν τον τραυματισμό του Μαουρίσιο και δύο μήνες πριν χτυπήσει ο Βιεϊρίνια.

Στο 65ο λεπτό του ντέρμπι με την ΑΕΚ, ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος ακούει κι αυτός τον γνωστό ανατριχιαστικό θόρυβο στο γόνατό του σωριάζεται κάτω και ζητάει αλλαγή. Καταλαβαίνει από την πρώτη στιγμή τι έχει συμβεί, άλλωστε έχει πάθει ακριβώς την ίδια ζημιά, στο ίδιο μάλιστα πόδι (το αριστερό), το 2011 τότε με την φανέλα του Παναθηναϊκού. Ο δικός του Γολγοθάς ξεκινά.

Η επέμβαση γίνεται 6 ημέρες αργότερα και στέφεται με απόλυτη επιτυχία. Ο πρώτος στόχος είναι η επάνοδος στα γήπεδα στα τέλη Αυγούστου, όμως αυτό αποδεικνύεται εντελώς μη ρεαλιστικό.

Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός αποφασίζει να μην ακολουθήσει την προετοιμασία του Ολυμπιακού και να συνεχίσει το ατομικό του πρόγραμμα. Έχοντας πάθει δύο φορές την ίδια ζημιά, όλα έπρεπε να γίνουν αργά και σταθερά. Στα μέσα Σεπτέμβρη και ενώ όλα δείχνουν ότι μπαίνει στην τελική ευθεία, παθαίνει θλάση στον τετρακέφαλο στο άλλο του πόδι το δεξί, μετά από μία προσπάθεια για σουτ στην προπόνηση. Σφίγγει τα δόντια, αλλά στις αρχές του Οκτωβρίου, παθαίνει μία μικρή μυϊκή υποτροπή στο ίδιο σημείο, που τον φέρνει ξανά πίσω. Πλέον, ο ρεαλιστικός στόχος επανόδου προσδιορίζεται κάπου στον Νοέμβριο στους 9 μήνες μετά τον τραυματισμό του. Είπαμε, κάθε περίπτωση δεν είναι ίδια, απαιτείται τεράστια προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, μέχρι το σώμα να βρει ξανά τον ρυθμό του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Νέα εποχή στην Κλαμπ Μπριζ (pics)

Στο γήπεδο, για πρώτη φορά μετά την απόλυση του Ρόνι Ντέιλα επέστρεψε η, αντίπαλος του ΠΑΟΚ στα προημιτελικά του...

Στην ίδια κατηγορία