Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εχει δρόμο η νέα Τούμπα…

Δημοφιλή

Η αλήθεια είναι ότι έστω κι αν υπάρχει κινητικότητα από τις εμπλεκόμενες πλευρές, παραμένει αμφίβολο αν σ’ ένα χρόνο από τώρα θα έχουν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ στα χέρια τους την άδεια ανέγερσης του νέου γηπέδου.

Σ’ αντίθετη περίπτωση, και η επόμενη σεζόν 2021-22 (τουλάχιστον η αρχή της) θα βρει το Δικέφαλο ν’ αγωνίζεται στο υπάρχον γήπεδο, που από αύριο μπαίνει στο 62ο χρόνο λειτουργίας του (ο πρώτος αγώνας στην Τούμπα διεξήχθη την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 1959 με αντίπαλο την ΑΕΚ).

Την περασμένη Δευτέρα η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας γνωμοδότησε θετικά (η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία) για τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το νέο γήπεδο. Στην τελική απόφασή της υπογραμμίζεται η ανάγκη, έτσι ώστε οι εργασίες κατασκευής να γίνουν υπό την επίβλεψη της αρχαιολογικής υπηρεσίας, να χρησιμοποιηθούν σύγχρονες τεχνολογίες ενεργειακής αναβάθμισης (με τη χρήση φυσικού αερίου, φωτοβολταϊκών συστημάτων και γεωθερμίας) και να εκπονηθεί κυκλοφοριακή μελέτη για τη βελτίωση της κυκλοφορίας στην περιοχή.

Η ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Σειρά πλέον παίρνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, μια και την ερχόμενη εβδομάδα το δημοτικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τους περιβαλλοντολογικούς όρους κατασκευής του γηπέδου. Στη συνέχεια, το υπουργείο Περιβάλλοντας και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις αποφάσεις του δήμου, της περιφέρειας, λοιπών υπουργείων και φορέων θα προχωρήσει στην τελική γνωμοδότησή του περί του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου.

Αλλά και πάλι, μέχρι να φθάσει ο τελικός φάκελος στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να εκδοθούν οι σχετικές άδειες, μεσολαβούν κι άλλα στάδια. Όπως η έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης του πολεοδομικού σχεδίου, το πού δηλαδή θα γίνει το κολυμβητήριο, το νηπιαγωγείο κτλ. Ουσιαστικά, πέρα από την κατασκευή του νέου γηπέδου, αυτό που θα συμβεί είναι η ολική ανάπλαση της περιοχής της Τούμπας (με κεντρικό άξονα την υπογειοποίηση της Κλεάνθους, μεταξύ Λαμπράκη και Μ Ασίας), που βρίσκεται πέριξ του γηπέδου (τα έξοδα για τους χώρους, που αφορούν τουλάχιστον το δήμο, θα καλυφθούν από τον ΠΑΟΚ). Κι αυτή είναι μια διαδικασία, που χρειάζεται το χρόνο της…

Από τη στιγμή που οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ… ξεμπερδέψουν με το Δημόσιο, θα είναι σε θέση να προχωρήσουν στην κήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και στην τελική επιλογή της εταιρίας, που θα κατασκευάσει το γήπεδο (θ’ ανήκει στην κατηγορία UEFA τεσσάρων αστέρων, με δυνατότητα τέλεσης αγώνων από τη φάση των πλέι οφ έως και της ημιτελικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ). Μόνο που κι αυτή η διαδικασία θα χρειαστεί σχεδόν έξι μήνες. Σε κάθε περίπτωση, η χωρητικότητα του νέου γηπέδου θα καθοριστεί από την αρχιτεκτονική μελέτη.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΥΤΑΝΖΟΓΛΕΙΟ

Σε ό,τι αφορά το Καυτανζόγλειο, ακόμη δεν έχει υπάρξει συνάντηση των ανθρώπων του ΠΑΟΚ με τη διοίκηση της Καλυψώς Γούλα, που ανέλαβε τη διεύθυνση του σταδίου από το Νοέμβριο. Όπως είναι γνωστό, η μετακόμιση του Δικεφάλου στο Καυτανζόγλειο (στα τέλη του μηνός ολοκληρώνεται η επίστρωση του καινούριου ταρτάβ) προϋποθέτει μια σειρά από έργα αναβάθμισής του, για την ολοκλήρωση των οποίων θ’ απαιτηθεί διάστημα περίπου οχτώ μηνών. Συνεπώς, εφόσον ισχύσει το… καλό σενάριο και ο ΠΑΟΚ χρειαστεί το ερχόμενο καλοκαίρι να φύγει από την Τούμπα, η συνάντηση με τη διοίκηση του Καυτανζογλείου, προκειμένου να καθοριστούν κι οι όροι ενοικίασης, δεν μπορεί να καθυστερήσει για πολύ. Εκκρεμεί, όμως, και νομοθετική ρύθμιση, που θα επιτρέπει στον ΠΑΟΚ να έχει την ίδια μεταχείριση, που τυγχάνουν ΑΕΚ και Παναθηναϊκός σε σχέση με το ΟΑΚΑ (οι δύο ομάδες δεν καταβάλλουν -η καθεμία- περισσότερα από 300 χιλιάδες ευρώ ως ετήσιο ενοίκιο, τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ, αν δεν αλλάξει το νυν καθεστώς, θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλει κοντά στα δύο εκ. ευρώ για τη χρήση του Καυτανζογλείου).

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Η περηφάνεια του ΠΑΟΚ για κόσμο και ομάδα (pics)

Ο ΠΑΟΚ δεν τα κατάφερε κόντρα στην Κλαμπ Μπριζ και με ήττα με 0-2 ολοκλήρωσε στις 18 Απριλίου το...

Στην ίδια κατηγορία